Постанова
від 15.11.2010 по справі 2а-15348/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

15 листопада 2010 року < Ч ас проголошення > № 2а-15348/10 /2670

За позовом Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні м. Києва

До Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Виробничо-т оргова компанія «Сплайн»

Про Стягнення заборгованості у розмірі 1 926,44 грн.

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України в Подільському районі м. Києва звернулося до Окружного адміністративног о суду міста Києва з позовним и вимогами до Товариства з об меженою відповідальністю «В иробничо-торгова компанія «С плайн»про стягнення заборго ваності у розмірі 1 926,44 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем облік овується заборгованість по с платі страхових внесків в ро змірі 1 926 грн. 44 коп.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, хоча про час і міс це розгляду справи був повід омлений.

У зв' язку з нез' явленням представників сторін у судо ве засідання 15.11.2010 р., суд відпов ідно до ч. 6 ст. 128 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, розглядає справу у пись мовому провадженні.

Проаналізувавши матері али справи, суд приходить до н аступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробнич о-торгова компанія «Сплайн»є платником страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування ві дповідно до Закону України “ Про збір на обов'язкове держа вне пенсійне страхування” ві д 26.06.1997 р. № 400/97-ВР та ст. 14, ст. 15 Закону України “Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування” від 09.07.2003 р. № 1058-ІV.

Відповідно до абз. 1 ст. 1 Зако ну України “Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування” від 9 липня 2003 року № 1058 -IV, платниками збору на обов'яз кове державне пенсійне страх ування є суб'єкти підприємни цької діяльності незалежно в ід форм власності, їх об'єднан ня, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б'єднання громадян та інші юр идичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємни цької діяльності, які викори стовують працю найманих прац івників.

Абзацом 1 статті 14 Закону Укр аїни “Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння” встановлено, що страхув альниками відповідно до цьог о Закону є роботодавці: підпр иємства, установи і організа ції, створені відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, об'єднання громадян, профсп ілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва , відділення та інші відокрем лені підрозділи зазначених п ідприємств, установ, організ ацій, об'єднань громадян, проф спілок, політичних партій, як і мають окремий баланс і само стійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фіз ичні особи - суб'єкти підприєм ницької діяльності та інші о соби (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підп риємницької діяльності, які обрали особливий спосіб опод аткування (фіксований подато к, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський пода ток, придбали спеціальний то рговий патент), які використо вують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (к онтракту) або на інших умовах , передбачених законодавство м, або за договорами цивільно -правового характеру, - для осі б, зазначених у пунктах 1, 10, 15 ста тті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону “Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування” передбачен о, що страхувальники - це роб отодавці та інші особи, які ві дповідно до цього Закону спл ачують страхові внески на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування відповідно д о цього Закону.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування”, платниками страхових внеск ів до солідарної системи є ст рахувальники, зазначені в ст атті 14 цього Закону, і застрах овані особи, зазначені в част ині першій статті 12 цього Зако ну.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду, а о соби, визначені частиною пер шою статті 12 цього Закону, - з дн я набрання чинності договоро м про їх добровільну участь; п латникам страхових внесків у десятиденний термін після ї х реєстрації видається повід омлення про реєстрацію платн ика страхових внесків за фор мою, встановленою правлінням Пенсійного фонду.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Інстру кції розміри страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування встановлюються відповідно д о Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування” за ставкою 32 в ідсотки суми фактичних витра т на оплату праці (грошового з абезпечення) працівників, що включають витрати на виплат у основної і додаткової заро бітної плати та інших заохоч увальних та компенсаційних в иплат, у тому числі в натураль ній формі, які визначаються з гідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповід но до Закону України “Про опл ату праці”.

Частиною 6 статті 19 Закону “П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування” пе редбачено, що страхові внеск и нараховуються незалежно ві д джерел їх фінансування, фор ми, порядку, місця виплати та в икористання, а також незалеж но від того, чи були зазначені суми фактично виплачені піс ля їх нарахування до сплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону “Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування ” страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інструк ції нараховані за відповідни й базовий звітний період стр ахові внески сплачуються пла тниками шляхом перерахуванн я безготівкових сум з їх банк івських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду незалежно від виплати зар обітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Абзацом 6 частини 2 статті 17 З акону “Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання” встановлено, що страху вальник зобов'язаний нарахов увати, обчислювати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові вне ски.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону “Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування ”, якщо страхувальники несво єчасно або не в повному обсяз і сплачують страхові внески, до них застосовуються фінан сові санкції, передбачені ци м Законом, а посадові особи, ви нні в порушенні законодавств а про сплату страхових внеск ів, несуть дисциплінарну, адм іністративну, цивільно-право ву або кримінальну відповіда льність згідно із законом.

Згідно зі статтею 23 Закону “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування” с пори, що виникають із правові дносин за цим Законом, вирішу ються органами Пенсійного фо нду та в судовому порядку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 та 3 Зако ну “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у разі виявлення своєчас но не сплачених сум страхови х внесків страхувальники зоб ов'язані самостійно обчислит и ці внески і сплатити їх з нар ахуванням пені в порядку і ро змірах, визначених цією стат тею.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Органи Пенсійного фонду на дсилають страхувальникам ви могу про сплату недоїмки в та ких випадках:

а) якщо дані документ альних перевірок результаті в діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків;

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базов ого періоду недоїмку зі спла ти страхових внесків;

в) якщо страхувальник має на кінець звітного періо ду борги зі сплати фінансови х санкцій (штрафів) та пені.

Як вбачається з матер іалів справи, відповідач має борг по страховим внескам за період з 01.08.2010 р. по 20.09.2010 р. в сумі 1 9 26,44 грн.

Управлінням Пенсійного ф онду України в Подільському районі м. Києва на адресу відп овідача було надіслано вимог у про сплату боргу: № Ю 2199 від 04.10.2 010 р. на суму 1 926,44 грн., але дана сум а не була сплачена.

Частиною 3 статті 106 Закону “П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування” вс тановлено, що у разі якщо стра хувальник, який одержав вимо гу територіального органу Пе нсійного фонду про сплату не доїмки і протягом десяти роб очих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у ра зі якщо страхувальник узгоди в вимогу, але не сплатив узгод жену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після от римання узгодженої вимоги, в ідповідний орган Пенсійного фонду звертається в установ леному законом порядку і под ає вимогу про сплату недоїмк и до відповідного підрозділу державної виконавчої служби . У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має п раво звернутися до суду з поз овом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд при виріше нні справи керується принцип ом законності, відповідно до якого суд вирішує справи від повідно до Конституції та за конів України, а також міжнар одних договорів, згода на обо в'язковість яких надана Верх овною Радою України; суд заст осовує інші нормативно-право ві акти, прийняті відповідни м органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, пере дбачені Конституцією та зако нами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Беручи до уваги те, що суми с трахових внесків до Управлін ня Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києв а у розмірі 1 926 грн. 44 коп. відпов ідач у встановлені законодав ством строки не сплатив, дока зів погашення відповідачем з азначеної заборгованості ст аном на день розгляду даного спору не надано, суд приходит ь до висновку про обґрунтова ність позовних вимог та вваж ає їх такими, що підлягають за доволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 17, 94, 158, 162, 163, 167 К одексу адміністративного су дочинства України, Окружний адміністративний суд міста К иєва -

ПостановиВ:

1. Адміністративний поз ов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «В иробничо-торгова компанія «С плайн»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 86, код ЄДРПОУ 33547914) на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Подільському районі м. К иєва (04070, м. Київ, вул. Борисогліб ська, 14, код ЄДРПОУ 26087978, р/р 256013012610 в Г оловному Управлінні Ощадбан ку по м. Києву та Київській обл асті, МФО 322669) заборгованість п о сплаті страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування за період з 01.08.2010 р. по 20.09.2010 р. в сумі 1 9 26 (одна тисяча дев' ятсот двад цять шість) грн. 44 (сорок чотири ) коп.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ч. 1 ст. 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Постанова може бути оскарж ена в порядку ст. 186 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя О.Є. Пилипенко

Дата підписання пов ного тексту постанови: 19.11.2010 р.

Дата ухвалення рішення15.11.2010
Оприлюднено25.11.2010
Номер документу12405177
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15348/10/2670

Ухвала від 02.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Постанова від 15.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні