Рішення
від 02.09.2010 по справі 2-7410
СВЕРДЛОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2-7410

                                                                                                                                              2010 рік

 

РІШЕННЯ

Іменем України

02 вересня 2010 року  Свердловський міський суд Луганської області у складі:  

судді: Бусленко В.П.,

при секретарі: Марусич Я.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Свердловську справу за позовом ОСОБА_1 до Управління  Пенсійного Фонду України в м. Свердловську Луганської області  про   визнання дій  неправомірними  і стягнення недоплаченої пенсії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1   звернулась до Свердловського міського суду Луганської області з дійсним позовом і в обґрунтовування своїх вимог пояснила, що вона отримує пенсію за віком.

21.07.2010 року вона звернулась до УПФУ в місті Свердловську за перерахунком пенсії з додаванням 24 місяців страхового стажу та заробітку за відповідний період, який їй було проведено з 01.08.2010 року.

При цьому для розрахунку її пенсії було застосовано показник заробітної плати /доходу/ в середньому на одну особу по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2007 рік.

 Частина 4 ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 (в редакції Закону України № 107 -УІ від 28.12.2007 — встановлює, що у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, і застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно із абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону.

Позивачка, вважає, що для перерахунку пенсій у 2010 році повинен використовуватись показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу по Україні з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2009 рік (1650,43 грн.), як це визначено п. 2 ч. 11 Постанови КМУ від 28.05.2008року. № 530 "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян".

 В порушення вказаної норми відповідач при проведенні перерахунку її пенсії застосував показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу по Україні з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2007 рік - 1197,91 грн

На письмову заяву позивачки щодо проведення перерахунку із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу по Україні з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2009 рік 1650,43 грн., нею була отримана відмова від УПФУ в м. Свердловську.

Вказані обставини підтверджуються копіями розпорядження та розрахунку заробітної плати, відповіддю УПФУ в м. Свердловську. Позивач, вважає, такі дії відповідача незаконними, такими, що порушують її права.

На підставі викладеного позивачка просить суд визнати незаконними дії відповідача щодо відмови проведення перерахунку її пенсії із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу по Україні з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2009 рік -1650,43 грн.  Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області здійснити перерахунок та виплату її пенсії із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу по Україні з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2009 рік - 1650,43 грн., починаючи з 01.08.2010 року.

У судовому засіданні позивачка підтримала заявлені позовні вимоги, наполягала на їх задоволенні, підтвердила ті обставини, які викладені у позовній заяві і пояснила, що  вважає дії відповідача про відмову їй в перерахунку пенсії  з застосуванням сплачених страхових внесків за 2009 рік в сумі 1650,43 гривень незаконними.

У судовому засіданні представник відповідача позов не визнала і пояснила, що частиною четвертою статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (зі змінами, внесеними Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України") було передбачено проведення перерахунків пенсій з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення та із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії, що визначався згідно статті 40 Закону. Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. зміни, що були внесені до статей 40, 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині визначення зазначеного вище показника заробітної плати та порядку проведення перерахунку пенсій були визнані неконституційними, а рішення щодо відновлення дії зазначеної норми в попередній редакції не приймалось. У зв'язку з цим, перерахунки пенсій проводились відповідно до підпункту третього пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 N 530 "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян". До законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, перерахунки пенсій у 2009 році відповідно до підпункту третього пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 N 530 проводяться із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2007 рік (1197,91 грн.). Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні діяти в межах повноважень і способом, передбаченим законодавством України. Пунктом 10 Положення про Пенсійний фонд встановлено, що кошти Пенсійного фонду України використовуються виключно за призначенням і вилученню не підлягають. В бюджет Пенсійного фонду України, який затверджується Кабінетом Міністрів України, не включено витрат на виплату пенсій в перерахованому розмірі. Просить відмовити позивачу в задоволенні  позовних вимог.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 Закону України «Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058-ІV  в редакції від 27.04.2007 року заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою: Зп = Зс х (Ск : К), де, Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях; Зс — середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії; Ск — сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз + Кз + Кз +... + Кз); 1 2 3 n К — кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Згідно листа від 10.08.2010 року № 3047/Л-14 УПФУ в м. Свердловськ Луганської області, на ім’я   ОСОБА_1, убачається, що вона звернувся до УПФУ в м. Свердловськ Луганської області для перерахунку пенсії, але їй було надано відповідь, що перерахунок по стажу заробітку згідно її заяви здійснено з урахуванням середньої заробітної плати по народному господарству за 2007 рік (ар. с. 8).

Суд, вважає, дій відповідача в частині врахування   для  перерахунку пенсій позивачу у 2010 році   показника  середньої заробітної плати  на одну особу в цілому по України, з якої сплачено страхові внески за 2007 рік у розмірі 1197,91 грн. є неправомірними, так як вважає, що  після прийняття Рішення Коснтитуційного Суду України від 22.05.2008 року про визнання неконституційнимими змін, що були внесені  до статей 40,42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині визначення зазначеного вище показника  заробітної плати  та порядку проведення перерахунку пенсій відновлюється дія  вищевказаних статей у попередній редакції, тобто в редакції  від 27.04.2007 року, де, вказано, що заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою:   Зп = Зс х (Ск : К), де: Зс — середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.

Згідно статті 19 Конституції України органи державної влади місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Як встановлено у судовому засіданні позивач звернулась за перерахунком пенсії 21.07.2010 року, тобто календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії є 2009 рік, в якому показник  середньої заробітної плати  на одну особу в цілому по України, з якої сплачено страхові внески за 2009 рік складає 1650,43 гривень, чого сторони не заперечували у судовому засіданні.

Відповідно до п. 3 ст. 11 Постанови КМУ № 530  від 28.05.2008 року «Деякі питання соціального захисту окремих категорій  громадян»  у разі коли  застрахована особа  після призначення  пенсії  відповідно до Закону продовжувала працювати, проводиться  перерахунок пенсії з урахуванням  не менш як 24 місяців  страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку пенсії)  незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати, з якої була обчислена пенсія. За бажанням  пенсіонера перерахунок пенсії  проводиться із заробітної плати  за періоди страхового  стажу, заначені в частині 1 ст. 40 Закону, із застосуванням  показника середньої заробітної плати  працівників у середньому  на одну застраховану  особу в цілому по України, з якої сплачені  страхові внески  та яка відповідно  до Закону  враховується  для обчислення пенсії  за календарний рік, що передує  року перерахунку пенсії.

Таким чином, посилання відповідача на спільний лист Міністерства праці та соціальної політики  України та Пенсійного фонду України від 11.03.2009 року № 20/0/18-09/039, 4096/02-01  для визначення показника заробітної платні у середньому на одну особу у цілому по України, з якої сплачені страхові внески суд, вважає, необґрунтованими, оскільки даний лист носить рекомендаційний характер, а відповідно до ст. 8 Конституції України, Закон України «Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і Постанова КМУ № 530  від 28.05.2008 року «Деякі питання соціального захисту окремих категорій  громадян»   має вищу юридичну силу відносно вищевказаного листа  і згідно з  ст. 91, ч. 1 ст. 117 Конституції України,  як  закон так і постанова КМУ є обвоязковими  до виконання на території України.

На підставі статті 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» перерахунок призначеної пенсії, крім випадків, передбачених частиною першою статті 35, частиною другою статті 38, частиною третьою статті 42 і частиною п'ятою статті 48 цього Закону, провадиться в такі строки: у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа; у разі настання обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії - з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа.

З урахуванням вищевикладеного, суд, вважає, зобовязати відповідача здійснити  перерахунок пенсії  позивачу з застосуванням  показника  середньої заробітної плати  на одну особу в цілому по України, з якої сплачено страхові внески за 2009 рік (1650,43 гривень) починаючи відповідно до ст. 45 ч.4 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з 01.08.2010  року, так як заява позивача про перерахунок пенсії була надана відповідачу 21.07.2010 року.

На підставі Закону України «Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-ІV  в редакції від 27.04.2007 року, п. 3 ст. 11 Постанови КМУ № 530  від 28.05.2008 року «Деякі питання соціального захисту окремих категорій  громадян», та керуючись ст. ст. 10, 60, 215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Пенсійного Фонду України в м. Свердловську Луганської області про визнання дій  неправомірними  і стягнення недоплаченої пенсії частково.

Визнати дії  посадових осіб  Управління Пенсійного Фонду України в м. Свердловську в частині відмови перерахунку пенсії ОСОБА_1 незаконними.

Зобов’язати Управління Пенсійного Фонду України  здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_1 з застосування  показника середньої заробітної плати  у середньому на одну особо в цілому по Україні, з якої сплачені  страхові внески за 2009 рік (1650,43 гривень) з 01.08.2010 року.

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня його проголошення до Свердловського міського суду Луганської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

 

Дата ухвалення рішення02.09.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12421324
СудочинствоЦивільне
Суть  визнання дій  неправомірними  і стягнення недоплаченої пенсії

Судовий реєстр по справі —2-7410

Рішення від 07.12.2010

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Андреєв В. В.

Ухвала від 24.09.2010

Цивільне

Шахтарський міськрайонний суд Донецької області

Морозова Ірина Василівна

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Свердловський міський суд Луганської області

Бусленко Валентина Петрівна

Рішення від 23.08.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Курбанова Наталя Миколаївна

Рішення від 24.09.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Любов Володимирівна

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Донецька

Пронін Сергій Георгійович

Рішення від 27.09.2010

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Супрун Марина Юріївна

Ухвала від 02.09.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Роман Володимирович

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мирошниченко Юрій Михайлович

Рішення від 16.04.2010

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Оксененко Віра Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні