Постанова
від 08.11.2010 по справі 2а-7749/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2010 року < Тек ст > Справ а № 2а-7749/10/0870

17 год. 00 хв.

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі

головуючого судді Каракуш і С.М.

при секретарі Гончаренко А .І.

за участю представника поз ивача: Горобченка В.В.

представника відповідача: Попадейкіна С.Є.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружн ого адміністративного суду н адійшов адміністративний по зов Державної податкової інс пекції у Ленінському районі м. Запоріжжя (далі - позивач а бо ДПІ у Ленінському районі м . Запоріжжя) до Товариства з об меженою відповідальністю «Х азар» (далі - відповідач або ТОВ «Хазар»), в якому позивач просить суд стягнути з відпо відача дебіторську заборгов аність платника податків в р озмірі 148747 грн.97 коп., право на ви могу якої переведено на ДПІ у Ленінському районі м. Запорі жжя.

Свої позовні вимоги позива ч виклав в позовній заяві, зок рема зазначив, що дочірнє під приємство «ЗСУ-585» Відкритого акціонерного товариства «Ук ргідроспецфундамент» (далі - ДП «ЗСУ - 585») має податковий б орг перед бюджетом у розмірі 107545 грн.79 коп.

30.04.2009 було укладено договір № 1 про переведення (уступку) пра ва грошової вимоги дебітора, згідно з яким у порядку та на умовах, визначених договором , ДП «ЗСУ - 585» перевело на ДПІ у Ленінському районі м. Запор іжжя право вимоги дебіторськ ої заборгованості, а позивач набув право вимоги дебіторс ької заборгованості у сумі 1487 45 грн.97 коп., яке належить ТОВ «Х азар» відповідно до договору оренди №06/08-юр від 02.06.2008р. та догов ору б/н від 11.12.2008р., укладеного мі ж ТОВ «Хазар» та ДП «ЗСУ-585». Від повідно до акту звірки стано м на 01.09.2009р. дебіторська заборго ваність ТОВ «Хазар» перед ДП «ЗСУ-585» складає 172603 грн.11 коп.

30.04.2009 було складено акт опису дебіторської заборгованост і від продажу готової продук ції, товарів, робіт та послуг № 1 на загальну суму 148745 грн.97 коп. Н а підставі вищевикладеного б уло прийнято рішення про про даж активів, які віднесені до додаткових джерел погашення податкового боргу платника податків.

Представник позивача, в суд овому засіданні, підтримав з аявлені позовні вимоги в пов ному обсязі, просить суд стяг нути з відповідача дебіторсь ку заборгованість платника п одатків, право на вимогу якої переведено на орган ДПС, в роз мірі 148747 грн.97 коп.

Представник відповідача п роти позову заперечив, надав суду письмові заперечення т а пояснив, що ТОВ «Хазар» не ма є податкової заборгованості перед бюджетами та державни ми цільовими фондами. Догові р №1 від 30.04.2009 про передачу права грошового відшкодування деб іторської заборгованості є н елегітимним, більш того, на ду мку відповідача, він є сфальс ифікованим. На підставі вище викладеного, представник від повідача просить суд відмови ти позивачеві в задоволенні позовних вимог.

У судовому засіданні 08.11.2010, на підставі ст. 160 КАС України, суд ом проголошено вступну та ре золютивну частину постанови , оголошено про час виготовле ння постанови в повному обся зі.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, вислухавш и думку представників сторін , суд вважає позовні вимоги та кими, що не підлягають задово ленню, з наступних підстав.

Як встановлено з матеріалі в справи, Дочірнє підприємст во «ЗСУ-585» Відкритого акціоне рного товариства «Укргідрос пецфундамент» має податкови й борг перед бюджетом у розмі рі 107545 грн.79 коп.

30.04.2009 було укладено договір № 1 про переведення (уступку) пра ва грошової вимоги дебітора, згідно з яким у порядку та на умовах, визначених договором . ДП «ЗСУ - 585» перевело на ДПІ у Ленінському районі м. Запор іжжя право вимоги дебіторськ ої заборгованості, а позивач набув право вимоги дебіторс ької заборгованості у сумі 1487 45 грн.97 коп., яке належить ТОВ «Х азар» відповідно до договору оренди №06/08-юр від 02.06.2008р. та догов ору б/н від 11.12.2008р., укладеного мі ж ТОВ «Хазар» та ДП «ЗСУ-585». Від повідно до акту звірки стано м на 01.09.2009 дебіторська заборгов аність ТОВ «Хазар» перед ДП « ЗСУ-585» складає 172603 грн.11 коп.

30.04.2009 складено акт опису дебі торської заборгованості від продажу готової продукції, т оварів, робіт та послуг №1 на з агальну суму 148745 грн.97 коп. На пі дставі вищевикладеного було прийнято рішення про продаж активів, які віднесені до дод аткових джерел погашення под аткового боргу платника пода тків.

15.07.2009 між ДПІ у Ленінському ра йоні м. Запоріжжя та Запорі зькою товарною біржею «Гал атея» укладено Договір доруч ення на проведення аукціону, відповідно до якого Запорі зька товарна біржа «Галате я» зобов' язана в порядку та умовах визначених Договором організувати та провести ці льовий аукціон з продажу деб іторської заборгованості, як а перебуває в податковій зас таві і належить ДП «ЗСУ-585» і ви ділена для продажу в рахунок погашення його податкового боргу та перерахувати виручк у від продажу цієї дебіторсь кої заборгованості, за виклю ченням винагороди біржі на р ахунок Державного казначейс тва.

Листом Запорізької товар ної біржі «Гілея» від 10.03.2010 №76 ДП І у Ленінському районі м. Запо ріжжя було повідомлено про з няття з реалізації на цільов ому аукціоні дебіторської за боргованості у розмірі 148745 грн .97 коп.

При укладенні договору №1 ві д 30.04.2009 та відповідно до п.4.8 «Пор ядку використання додаткови х джерел погашення податково го боргу за рішенням органу с тягнення» затвердженого нак азом ДПА України №439 від 19.09.2003 та зареєстрованого в Міністерс тві юстиції України 13.10.2003 за №926/8 247 (далі - Порядок №439), платник п одатків та орган стягнення п овідомляють дебітора про уст упку податковому органу прав а вимоги, що, як встановлено в судовому засіданні, не було з роблено позивачем (докази ін шого в матеріалах справи від сутні).

Також, повідомлення дебіто ра про уступку права вимоги п ередбачено і п. 3 вищевказаног о Договору

Відповідно до листа №22739/7/24-0117 в ід 16.10.2009, Державної податкової а дміністрації України «Щодо в икористання додаткових джер ел погашення податкового бор гу за рішенням органу стягне ння», дебіторська заборгован ість як додаткове джерело по гашення податкового боргу мо же бути використана лише піс ля застосування органом стяг нення заходів з продажу акти вів боржника та документальн ого підтвердження проведенн я таких заходів.

Відповідно до Преамбули За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», цей Закон є спеціальни м законом з питань оподаткув ання, який установлює порядо к погашення зобов' язань юри дичних або фізичних осіб пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами з податків і зборів (обов' язкових плат ежів), включаючи збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування та внески на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування, нарахува ння і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються д о платників податків контрол юючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішн ьоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення.

Так, відповідно до пп. 7.1.1 п.7.1. с т.7 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» №2181-ІІІ від 21.12.2000р. (далі Закон №2181-ІІІ), джерелами самос тійної сплати податкових зоб ов'язань або погашення подат кового боргу платника податк ів є будь-які власні кошти, у т ому числі отримані від прода жу товарів (робіт, послуг), май на і немайнових цінностей, ви пуску цінних паперів, у тому ч ислі корпоративних прав, отр имані у позику (кредит), а тако ж з інших джерел з урахування м особливостей, визначених ц ією статтею.

Підпунктом 7.2.1 вищевказаної статті передбачено, що джере лами погашення податкового б оргу платника податків за рі шенням органу стягнення, які є виконавчими документами, є будь-які активи платника под атків (його філій, відділень, і нших відокремлених підрозді лів) з урахуванням обмежень, в изначених цим Законом, а тако ж іншими законами.

Крім того, відповідно до пп. 7.4.1 п.7.4. ст.7 Закону №2181-ІІІ, у разі к оли заходи з продажу активів платника податків за рішенн ям органу стягнення не приве ли до повного погашення суми податкового боргу, додатков им джерелом його погашення о рганом стягнення може бути в изначено продаж активів плат ника податків, попередньо пе реданих ним у тимчасове кори стування чи розпорядження ін шим особам відповідно до нор м цивільно-правових договорі в, або сума заборгованості ін ших осіб перед платником под атків, право на вимогу якої пе реводиться на орган стягненн я, включаючи право на отриман ня основної суми депозиту аб о кредиту, а також доходу за ни ми. Продаж або стягнення таки х активів не зупиняє дію таки х цивільно-правових договорі в до кінця строків їх дії (крім депозитних договорів), а поку пець таких активів набуває п рав та обов'язків платника по датків за такими договорами, у тому числі права на отриман ня доходу за ними. Якщо норми з азначеного цивільно-правово го договору передбачають пра во кредитора на його дострок ове припинення або збільшенн я розміру доходів за ним чи пр ийняття інших рішень, які при водять до швидшого поверненн я суми основного боргу та/або доходу за ним, орган стягненн я зобов'язаний прийняти ріше ння про такі дії.

Виходячи з вищевикладеног о, платник податків, який має п одатковий борг, зобов' язани й самостійно його погасити, а уразі неможливості погашенн я, орган стягнення виносить р ішення про продаж активів пл атника податків, і лише тоді, к оли після продажу активів бо ржника залишається непогаше ний податковий борг, тільки в цьому разі, для погашення бор гу залучається додаткові дже рела погашення податкового б оргу, якими і являється дебіт орська заборгованість.

Державна податкова інспек ція у Ленінському районі м. За поріжжя не надала суду доказ ів щодо продажу активів ДП «З СУ - 585» (чи відсутності грошо вих коштів та активів) для пог ашення боргу, крім вжиття зах одів для проведення цільовог о аукціону з продажу дебітор ської заборгованості, у зв' язку з чим, суд приходить до ви сновку, що позивач не проводи в продажу активів боржника д ля погашення податкового бор гу, і не може застосовувати, у даному випадку, додаткові дж ерела погашення боргу.

Частиною 2 ст.19 Конституції У країни передбачено, що орган и державної влади та органи м ісцевого самоврядування, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України.

Згідно з ч.1 ст.11 КАС України, р озгляд і вирішення справ в ад міністративних судах здійсн юється на засадах змагальнос ті сторін та свободи в наданн і ними суду своїх доказів і у д оведеності перед судом їх пе реконливості.

Відповідно до ч.1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що Де ржавною податковою інспекці єю у Ленінському районі м. Зап оріжжя не вжито передбачених законом заходів щодо продаж у активів ДП «ЗСУ -585» для погаш ення його податкового боргу, у зв' язку з чим вимоги до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Хазар» про стягнен ня дебіторської заборговано сті у розмірі 148747 грн. 97 коп. як до даткового джерела погашення податкового боргу ДП «ЗСУ-585» , є необґрунтованими та не під лягають задоволенню.

Твердження представника в ідповідача, що договір №1 від 3 0.04.2009 є сфальсифікованим і неді йсним, суд вважає необґрунто ваними.

Як встановлено в судовому з асіданні зазначений договір укладений від імені ДП «ЗСУ -5 8» головним бухгалтером, яка д іяла на підстав довіреності.

Розслідування злочинів, у т ому числі, пов' язаних з фаль сифікацією документів, прово диться органами внутрішніх с прав та органами прокуратури . У разі наявності факту злочи ну, винні особи (особа) притягу ються до відповідальності в порядку та спосіб передбачен ий законодавством. Рішення щ одо визнання договорів недій сними (нікчемними) приймають ся судами.

Як встановлено з матеріалі в справи, та проти чого не запе речує представник відповіда ча, питання щодо визнання заз наченого договору недійсним в судовому порядку не вирішу валось, також відсутнє рішен ня правоохоронних органів ст осовно порушення (чи відмови у порушенні) кримінальної сп рави за фактом підробки чи фа льсифікації документів.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 69-72, 94, 158-163 КАС Ук раїни, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окр ужний адміністративний суд ш ляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повно му обсязі відповідно до стат ті 160 КАС України, або прийнятт я постанови у письмовому про вадженні - з дня отримання коп ії постанови, апеляційної ск арги, з подачею її копії відпо відно до кількості осіб, які б еруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя С.М. Каракуша

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12428370
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7749/10/0870

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 10.11.2011

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Руденко М.А.

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 07.10.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні