Ухвала
від 18.11.2010 по справі 40/233
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

18.11.10 р. Сп рава № 40/233

Господарський суд Донец ької області у складі судді Підченко Ю.О.

За участю секретаря судово го засідання Данилкіной П.М.

Розглянув матеріали справ и за позовом малого приватно го підприємства „Експрес-Сер віс”, м. Краматорськ

до відповідача Краматорсь кого дочірнього підприємств а відкритого акціонерного то вариства „Облпаливо”, м. Крам аторськ

про стягнення 48 572 грн. 44 коп.

за участю:

представників сторін:

від позивача: Леонов С.В. - адв окат

від відповідача: не з'явив ся

СУТЬ СПОРУ: мале приватне п ідприємство „Експрес-Сервіс ” звернулось до господарсько го суду з позовом до Краматор ського дочірнього підприємс тва відкритого акціонерного товариства „Облпаливо” про стягнення з останнього варто сті вугілля в сумі 48 572 грн. 44 коп . згідно договору оренди виро бничої площі №1 від 01.07.09р.

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідан ня, тому судом з урахуванням в имог ст. ст. 42, 43 ГПК України ство рені всі необхідні умови для вирішення спору на принципа х змагальності, рівності уча сників процесу перед законом .

Неприбуття у судове засіда ння відповідача, який був нал ежним чином повідомлений про час та місце проведення судо вого засідання не перешкоджа є розгляду спору по суті згід но вимог ст. 75 ГПК України, оскі льки до повноважень господар ських судів не віднесено уст ановлення фактичного місцез находження юридичних осіб аб о місця проживання фізичних осіб - учасників судового про цесу на час вчинення тих чи ін ших процесуальних дій.

Дослідивши матеріал и справи, вислухав доводи пре дставника позивача, суд вста новив:

До початку розгляду справи по суті, а саме відкри ття судового засідання від п озивача згідно статті 22 ГПК У країни надійшла заява про ут очнення позовних вимог, у зв' язку з чим він намагається:

· стягнути з Краматор ського дочірнього підприємс тва відкритого акціонерного товариства „ Облпаливо” зби тків в сумі 48 572 грн. 44 коп. (вартіс ть переданого вугілля), запод іяних у зв'язку з порушення м останнім договірних зобов' язань щодо збереження отрима ного вугілля.

Додатково позивач н аполягає на стягненні з відп овідача згідно вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України витрат по держав ному миту в сумі 485 грн. 72 коп., ви трат по забезпеченню судово го процесу в розмірі 236 грн. та витрат пов'язаних з наданн ям послуг адвоката у розмірі 2 355 грн.

Використовуючи сво ї права передбачені ст.ст. 22, 38 Г ПК України, позивачем надане клопотання про витребування від СГСБЕЗ Краматорського М В ГУМВС України в Донецькій о бласті протоколу допиту дире ктора Краматорського дочірн ього підприємства ВАТ „ Облп алива” ОСОБА_1. У задоволе нні вказаного клопотання слі д відмовити на тих підставах , що стаття 38 ГПК України дійсн о передбачає право сторони н адати клопотання про витребу вання господарським судом д одаткових доказів, як вплива ють на предмет спору. Втім, кл опотання позивача не вмотиво вано, оскільки у ньому не дове дені обставини, що перешкодж ають його наданню (право на зв ернення за отриманням такого доказу законодавством для п озивача не обмежено). Крім тог о, суд відповідно до вимог час тини 4 статті 38 ГПК України мож е уповноважити на одержання таких доказів заінтересован у сторону.

Позов мотивовано ти м, що на виконання пункту 2.2 дог овору оренди №1 виробничої пл ощі від 01.07.09р., укладеного між ст оронами, позивач за актами пр ийому-передачі передав відпо відачу на зберігання палива - вугілля у кількості 61,685 тон ва ртістю 48 572 грн. В результаті ск оєння злочину - крадіжки, пе редане майно втрачено, що зав дало позивачеві реальних зб итків на суму 48 572 грн., і кореспо ндується з приписами ст.ст. 22, 62 3 ЦК України та вимог ст.ст. 224, 225 Г К України.

Позивач звертався д о правоохоронних органів щод о порушенні кримінальної спр ави відносно посадових осіб підприємства відповідача, на що отримав постанову вказан их органів про відмову у пору шенні кримінальної справи ві д 17.05.10р., за відсутність складу з лочину. За змістом постанови вбачається, що майно, яке нале жить позивачеві, було не втра чено відповідачем, а реалізо ване ним невідомим особам. Сл ід зазначити, що свідки фізич них осіб не є доказами у спра ві відповідно статті 33, 34, 36 ГПК України, яка

Фактичні обставини с прави та докази на їх підтвер дження свідчать про те, що ух валами у справі від 20.09.10р., від 02 .11.10р., суд зобов'язав позивач а довести факт неналежного в иконання відповідачем зобов ”язань за договором, у тому ч ислі докази псування, пошко дження або втрати майна з пос иланням на первинні документ и, довести ринкову вартість в угілля на час звернення з поз овом до суду.

Позивач без поважн их причин не надав суду витре бувані документи, необхідни х для розгляду спору і без них спір вирішити неможливо.

Згідно чинного зак онодавства суд може, а також з обов'язаний, залишити позов без розгляду з посиланням на п. 5 ст. 81 ГПК України, і це можлив о тільки при наявності трьох умов:

· по-перше, документи п овинні бути витребувані госп одарським судом;

· по-друге, матеріали в край необхідні для розгляду спору і без них спір вирішити неможливо;

· по-третє, відсутні по важні причини, у зв'язку з як ими документи не можуть бути подані (таких доказів позива ч у засіданні не надав).

Позов малого прива тного підприємства „Експрес -Сервіс” до Краматорського д очірнього підприємства відк ритого акціонерного товарис тва „Облпаливо” щодо стягнен ня з останнього збитків в сум і 48 572 грн. 44 коп. (вартість переда ного вугілля), заподіяних у зв 'язку з порушенням останнім договірних зобов'язань щод о збереження отриманого вугі лля, слід залишити без розгля ду на підставі пункту 5 статті 81 ГПК України.

Витрати по держав ному миту в сумі 485 грн. 72 коп. та забезпеченню судового проц есу в сумі 236 грн., у тому числі в итрати пов'язаних з надання м послуг адвоката у розмірі 2 355 грн., відносяться на позивач а у справі - мале приватне під приємство „Експрес-Сервіс”.

Після усунення обставин, щ о зумовили залишення позову без розгляду позивач має пра во знову звернутися з ним до г осподарського суду в загальн ому порядку.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст 33, 34, 38, 44, 49, п. 5 ст. 81, ст . 86 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позов малого приват ного підприємства „Експрес-С ервіс” до Краматорського доч ірнього підприємства відкри того акціонерного товариств а „Облпаливо” щодо стягнення з останнього збитків в сумі 48 572 грн. 44 коп. (вартість передано го вугілля), заподіяних у зв' язку з порушенням останнім д оговірних зобов'язань щодо збереження отриманого вугіл ля, - залишити без розгляду.

2. Витрати по державн ому миту в сумі 485 грн. 72 коп. та забезпеченню судового проце су в сумі 236 грн., у тому числі ви трати пов'язаних з наданням послуг адвоката у розмірі 2 355 грн., відносяться на позивача у справі - мале приватне підп риємство „Експрес-Сервіс”.

Суддя

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12454745
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/233

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Постанова від 08.09.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іваненко Ю.Г.

Рішення від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні