Рішення
від 19.11.2010 по справі 7/95-1720
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" листопада 2010 р. Справа № 7/95-1720

Господарський суд Терно пільської області

у складі

Розглянув справу

за позовом: Приватного м алого підприємства "Обрій", ву л. Крушельницької, 7, с. Великий Глибочок, Тернопільський ра йон, Тернопільська область, 477 03.

до відповідача: Те рнопільської районної ради, майдан Перемоги, 1, м. Тернопіл ь, 46000.

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача :

- Великоберизовицька сіль ська рада, смт. В. Березовиц я, Тернопільський район, Тернопільська область, 47724.

- Фонд комунального майна у Тернопільському районі, м айдан Перемоги, 1, м. Тернопіль , 46000 За участю предст авників сторін :

позивача: директор Ко маринський Петро-Борис Івано вич, паспорт № НОМЕР_1 від 15 .10.1998р.; Флист Н. З. - довіреність в ід 15.10.2010р.;

відповідача: Михайлюк Ю .Є.- начальник юридичного відд ілу , доручення №01-04/8

третя особа: Рудакевич Р.І.- начальник фонду, рішення сесії районної ради №300 від 14.04. 2010р.

Суть справи:

Приватне мале підприємс тво "Обрій" звернулося із позо вом до Тернопільської районн ої ради за участю третіх осіб , які не заявляють самостійни х вимог на предмет спору Вели коберизовицької сільської ради та Фонду комунального м айна у Тернопільському район і про визнання права за приватним малим підприємств ом "Обрій" на приватизацію при міщення магазину площею 48,7 кв .м. в с. В. Глибочок, Тернопільсь кого району, вул. Зелена, 2 шлях ом викупу та зобов'язати райо нну раду включити приміщенн я магазину, яке орендується П МП «Обрій», до переліку об'єкт ів, що підлягають приватизац ії шляхом викупу.

Учасникам судового процес у роз' яснено їх права і обов ' язки передбачені ст. 22 ГПК У країни.

Районна рада подала відзив на позов в якому просить суд п рипинити провадження у справ і, оскільки сторони є органам и владних повноважень, а спір що виник між сторонами публі чно - правовим, у зв' язку з ч им такий підсудній адміністр ативному суду.

Суд, розглянувши доводи від повідача щодо припинення про вадження у справі відхиляє ї х, так як згідно п.1ч.1 ст.12 ГПК Укр аїни, ст.30 Закону України «Про приватизацію державного май на», справи у спорах пов' яза них з приватизацією майна пі двідомчі господарським суда м не залежно від того, що сторо ною є орган місцевого самовр ядування, крім того, такі спор и не випливають з публічно - правових відносин.

Представник відповідача в судовому засіданні повідоми в суд, що не заперечує проти в имоги позивача щодо визнання за ним права на приватизацію приміщення магазину площею 48,7 кв. м. в с. В. Глибочок, так як пі дприємство є належним оренда рем приміщення згідно догово ру оренди від 2008р. і, має першоч ергове право на його привати зацію. Щодо другої вимоги, то п росить суд врахувати, що райо нною радою не приймалися в ос танні роки рішення по питанн ю приватизації приміщень ком унальної власності. Разом з т им, вважає, що дане питання в н айближчий час буде вирішуват ися на сесії районної ради но вого скликання. Також, повідо мив суд, що місцева програма приватизації районною радо ю не приймалася

Представник від Фонду кому нального майна у Тернопільсь кому районі повідомив, що над ати витребувану судом місцев у програму приватизації не м ає можливості, за відсутніст ю такої та зазначив, що при при ватизації об' єктів Фонд кер ується нормами чинного закон одавства, що регулюють питан ня приватизації, в тому числі Державною програмою привати зації. Також, підтримав думку представника міської ради щ одо права підприємства на пр иватизацію приміщення магаз ину площею 48,7 кв. м. в с. В. Глибоч ок, як належного користувача приміщенням яким виконуютьс я умови договору оренди та за згодою власника комунальног о майна проведено його поліп шення на суму більше 25% від екс пертної вартості приміщення , що дає право позивачу на прив атизацію цього приміщення шл яхом викупу. Також, повідомив суд, що у зв' язку з виборами до місцевих рад, питання райо нною радою про затвердження переліків об' єктів які підл ягають приватизації в 2010р. не р озглядалося.

Справа розглядається за на явними матеріалами відповід но до ст.75 ГПК України.

Суд, на підставі ст. 43 ГПК Ук раїни, давши оцінку поданим с торонами матеріалам та навед еним представниками сторін д оводам, прийшов до висновку, щ о позовні вимоги підлягають до задоволення частково.

При цьому суд виходив і нас тупного:

- правовий механізм прив атизації об' єкту малої прив атизації (нежилі будівлі, при міщення), шляхом їх відчуженн я на користь одного покупця о дним актом купівлі - продажу , встановлено Законами Украї ни «Про приватизацію державн ого майна», «Про приватизаці ю невеликих державних підпри ємств (малу приватизацію)»(да лі Закон про малу приватизац ію), «Про державну програму пр иватизації»та іншими норма тивними актами прийнятими на їх виконання;

- відповідно до ч.1 ст. 7 Закону про малу приватизацію, місце ві ради затверджують за пода нням органів приватизації пе реліки об' єктів, які перебу вають у комунальній власност і та підлягають приватизації шляхом продажу за конкурсом , на аукціоні та шляхом викупу ;

- включення об'єктів малої п риватизації до переліків, за значених у частині першій ст атті 7 Закону про малу прива тизацію, здійснюється відп овідно до Державної та місце вих програм приватизації чи з ініціативи відповідних орг анів приватизації або покупц ів. Частинами 4, 5 ст.7 даного зак ону передбачено, що для вкл ючення підприємства до відпо відного переліку об'єктів, що підлягають приватизації, по купець повинен подати до орг ану приватизації заяву, яку о рган приватизації розгляда є і в разі відсутності підста в для відмови у приватизації включає підприємство до пер еліків, зазначених у частині першій статті 7 Закону про мал у приватизацію. Результати р озгляду не пізніш як через мі сяць з дня подання заяви дово дяться до заявника у письмов ій формі.

При цьому законодавець вст ановив вичерпний перелік під став для відмови у приватиза ції, що підтверджено і рішенн ям Конституційного Суду Укра їни від 13.12.2000 року у справі № 1-16/2000 ( № 14-рп-2000) про офіційне тлумачен ня окремих положень ст.7 Закон у про малу приватизацію, відп овідно до якого:1) відмова у пр иватизації можлива тільки у випадках коли особа, яка пода ла заяву, не може бути визнана покупцем підприємства згідн о з цим Законом; є законодавчо встановлене обмеження на пр иватизацію цього підприємст ва; не затверджено переліків , передбачених частиною перш ою цієї статті; 2). якщо підстав для відмови немає, орган прив атизації включає конкретні п ідприємства до переліку об'є ктів приватизації і направля є цей перелік до органу, який й ого затверджує; 3). доцільність застосування того чи іншого способу приватизації визнач ається цим органом самостійн о, за винятком випадків пер едбачених статтею 11 Закону про малу приватизац ію та іншими законами, а саме п риватизації шляхом викупу і цей винятковий випад ок є обов'язковим для ор ганів приватизації та органі в, які затверджують переліки об'єктів малої приватизації . Рішення Конституційного Су ду України з питань тлумачен ня законів України згідно ст атті 150 Конституції України є обов'язковими до виконання н а території України, остаточ ними і не можуть бути оскарже ні.

Іншими законами, крім ст.11 За кону про малу приватизацію, я кі враховуються при визначен і способу приватизації шляхо м викупу майна є: Господарськ ий кодекс України, частиною 2 с татті 289 якого передбачено пра во орендаря на приватизацію орендованого комунального м айна шляхом викупу на умовах визначених відповідно до за кону; Цивільний кодекс Украї ни, відповідно до частини 2 ста тті 777 якого наймач, який належ но виконує свої обов'язки за д оговором найму, у разі продаж у речі, переданої у найм, має п ереважне право перед іншими особами на її придбання; Держ авна програма приватизації н а 2000 -2002 роки, затверджена Закон ом України «Про державну про граму приватизації»(діє до з атвердження чергової Держав ної програми приватизації) в ідповідно до пункту 51 якої, пр аво викупу орендованого держ авного майна (будівля, споруд а, приміщення) одержує оренда р, якщо орендарем за згодою ор ендодавця здійснено за рахун ок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке немо жливо відокремити від відпов ідного об'єкта без завдання й ому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (ві дновної за вирахуванням знос у) вартості майна (будівлі, спо руди, приміщення).

При таких обставинах, врахо вуючи вищезазначені норми чи нного законодавства, рішення Конституційного суду, орган приватизації має визначити спосіб приватизації майна у будь-який спосіб, крім продаж у орендованого майна де по винен враховувати переважне право орендаря на викуп орен дованого ним приміщення. П ереважне право орендаря на в икуп реалізується шлях ом повідомлення наймача про свій намір продати майно і пр о умови продажу, і лише в разі відмови наймача купити річ н а запропонованих умовах найм одавець вправі запропонуват и річ іншим особам та привати зувати об' єкт оренди у спос іб визначеним органом приват изації на власний розсуд.

Матеріалами справи встано влені наступні факти, які під тверджують право позивача на приватизацію комунального м айна шляхом викупу :

- державна реєстрація суб' єкта підприємницької діяльн ості - юридичної особи Прива тного малого підприємства "О брій" (с. В. Глибочок, Тернопіль ський район, Тернопільська о бласть, ідентифікаційний код 30135584) проведена Тернопільсько ю районною державною адмініс трацією 20.11.1998 р., про що свідчать статут підприємства, свідоц тво про державну реєстрацію серії АОО №76817, довідка Головн ого управління статистики в Тернопільській області ;

- ПМП "Обрій" (далі Орендар), ор ендує індивідуально визначе не майно (нежитлове приміщен ня) комунальної власності те риторіальної громади Терноп ільського району за адресою с. В. Глибочок, Тернопільськог о району, вул. Зелена, 2, площею 4 8,7 кв. м. (цокольний поверх примі щення магазину), для використ ання під магазин, що підтверд жено договорами оренди від 01.1 0.2002р., від 01.11.2005р. та договором оре нди від 01.03.2008р., термін дії якого продовжений до 01.03.2012р. на підст аві ст.764 ЦК України та п.10.6 догов ору, відповідно до яких, догов ір вважається поновленим на строк, який був раніше встано влений договором, якщо найма ч продовжує користуватися ма йном після закінчення строку договору і наймодавцем прот ягом одного місяця після спл иву такого строку не надано з аперечень ;

- відповідно до п.6.5 договору оренди від 01.03.2008р. Орендар отрим ує першочергове право на при дбання орендованого приміще ння, якщо за згодою Орендодав ця Орендар виконає за рахуно к власних коштів поліпшення майна на 25% від вартості майна ;

- орендоване приміщення зна ходиться на балансі комуналь ного підприємства Великобер езовицької селищної ради "Ве ликоберезовицьке", ринкова в артість приміщення згідно ви сновку ПП"Експерт-Центр" скла дає 19460 грн. без врахування ПДВ і дана вартість майна закріп лена в діючому договорі орен ди ;

- Орендарем, виконанні ремон тні роботи приміщення (генпі дрядник підприємець ОСОБА _1) на суму 10628 грн. з врахування м ПДВ, що підтверджується акт ом приймання виконаних підря дних робіт за грудень 2007р., що с кладає більше 25% від ринкової вартості об' єкта та аудитор ським висновком про фінансув ання проведених невід"ємних поліпшень на реконструкцію о рендованих приміщень протяг ом липня - грудня 2007р. від 23.01.2008р . виготовленого підприємцем Мельник А.Р., вартість проведе них ремонтно - будівельних р обіт, з врахуванням акту за гр удень 2007р., складає 20873 грн.;

- погодження виконання ремо нтних робіт підтверджується дозволом Фонду комунального майна у Тернопільському рай оні від 27.04.2007р.; рішенням Велико глибочецької сільської ради №298 від 21.08.2007р. ; рішенням конкурс ної комісії по проведенню ко нкурсу на право оренди майна спільної власності територі альних громад сіл, селищ Терн опільського району від 12.03.2008р. п ротокол №3, яким затверджено Звіт про експертну оцінку пр иміщення магазину в сумі 19460 гр н. та аудиторський висновок в артості поліпшень зроблених Орендарем на суму 20873 грн.;

- рішенням Великоберезовиц ької селищної ради №713 від 27.11.2009 р. "Про включення в перелік при ватизації приміщення магази ну (цокольний поверх), яке роз ташоване в селі В. Глибочок Те рнопільського району" виріше но включити в перелік об'єкті в, які підлягають приватизац ії на 2010рік приміщення магази ну (цокольний поверх) загальн ою площею 48,7кв.м., за адресою с. В . Глибочок, вул. Зелена, 2, Терноп ільського району, що перебув ає на балансі Великоберезови цької селищної ради та проси ти Тернопільську районну рад у включити в перелік об' єкт ів, що перебувають у комуналь ній власності територіальни х громад сіл і селищ та підляг ають приватизації на 2010р., прим іщення магазину площею 48,7кв.м .;

- Орендарем, відповідно до с т.7 Закону про малу приватизац ію, подана голові районної ра ди заяву №6 від 06.05.2010р. про прива тизацію орендованого приміщ ення шляхом викупу, яка зареє стрована 11.05.2010р. за №106/5, на яку орг ан приватизації районної ра ди - Фонд комунального майн а у Тернопільському районі, л истом від 20.08.2010р. №15, повідомив Ор ендаря, про те, що для викупу о рендованого ним об' єкта ком унальної власності територ іальної громади району потрі бна згода балансоутримувача - Великоберезовицької сели щної ради;

- рішенням Великоберезовиц ької селищної ради № 827 від 10.09.201 0р. "Про надання згоди ПМП "Обр ій" на купівлю орендованого п риміщення (цокольного поверх у), яке знаходиться по вул. Зел ена, 2 в селі Великий Глибочок Тернопільського району" вирі шено надати згоду ПМП "Обрій" н а купівлю орендованого примі щення (цокольний поверх) зага льною площею 48,7кв.м. за адресою с. Великий Глибочок, вул. Зеле на, 2, Тернопільського району;

- Фонд комунального майна у Тернопільському районі, на з аяву Орендаря №6 від 06.05.2010р. дода тково листом №16 від 21.09.2010р. повід омив останнього, що в даний ч ас виконання п. 6.5 умов договор у оренди, який передбачає мож ливість приватизації об' єк та підприємством, ускладнене в зв'язку з не вирішенням ряду питань, без зазначення яких с аме;

- Орендар звернувся повторн о з заявою до Фонду комунальн ого майна від 04.10.2010р. про включе ння орендованого приміщення магазину до переліку об' єк тів, що підлягають приватиза ції шляхом викупу, яку Фонд ро зглянув та листом від 05.10.2010р. по відомив Орендаря про необхід ність діяти у відповідності до вимог чинного законодавс тва.

Відповідно до ст.16 Цивільно го кодексу України, кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу, способам и визначеними даною нормою з акону, одним з яких є визнання права.

Згідно ст.ст. 33,34 ГПК України, к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому , обставини справи, які відпов ідно до законодавства повинн і бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Приймаючи до уваги, що позив ач довів належними доказами першочергове право на приват изацію орендованого ним ком унального майна шляхом вику пу, дані докази не оспорюютьс я ні районною радою, ні Фондом комунального майна, оскільк и відповідають чинному закон одавству, а тому позовні вимо ги в частинні визнання за при ватним малим підприємством " Обрій" права на приватизацію приміщення магазину площею 48,7 кв.м. в с. В. Глибочок, вул. Зеле на, 2, Тернопільського району, Тернопільської області, шлях ом викупу, підлягають до задо волення як обґрунтовано заяв лені та підтверджені матеріа лами справи.

В частині зобов' язання Те рнопільську районну раду вкл ючити до переліків об' єктів комунальної власності які п ідлягають приватизації шлях ом викупу приміщення магазин у, яке орендується ПМП «Обрій », позов залишається без розг ляду, оскільки позивачем не н адано доказів, затвердження районною радою, за подан ням Фонду комунального майна Тернопільської районної рад и, переліків об' єктів, які п еребувають у комунальній вла сності та підлягають привати зації в 2010 році шляхом продажу за конкурсом, на аукціоні та ш ляхом викупу, відповідно до ч .1 ст. 7 Закону про малу приватиз ацію .

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 32,33,43, 49, 81,82, 85 ГПК Україн и господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити частково.

2. Визнати за Суб'єктом пі дприємницької діяльності-пр иватним малим підприємством "Обрій" (вул. Крушельницької, 7, с. Великий Глибочок, Тернопіл ьський район, Тернопільська область, ідентифікаційний ко д 30135584) право на приватизацію шл яхом викупу не житлового при міщення - приміщення магазин у площею 48,7 кв.м. в с. В. Глибочок, вул. Зелена, 2, Тернопільськог о району , Тернопільської обл асті.

3. Позовні вимоги,в части ні зобов' язання Тернопільс ьку районну раду включити до переліків об' єктів комунал ьної власності, які підлягаю ть приватизації шляхом викуп у приміщення магазину, яке ор ендується ПМП «Обрій», позов залишити без розгляду.

Після усунення обставин, як і стали підставою для залише ння позову без розгляду, пози вач має право знову звернути ся з ним до господарського су ду в загальному порядку.

На рішення суду, яке не наб рало законної сили, сторони м ають право подати апеляційну скаргу, протягом десяти днів з дня підписання рішення (25.11.20 10р.) через місцевий господарсь кий суд.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12456160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/95-1720

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Рішення від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні