Постанова
від 05.11.2010 по справі 8545/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків, вул. Мар'їнська, 18- Б-3

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.11.2010 р. № 2а -8545/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі :

Головуючого - судді Супрун Ю .О.,

при секретарі судового зас ідання - Гетьман Н.В.,

за участю:

прокурора - Зливки К.О.,

представника відповідача - Козир В.О.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адм іністративну справу за позов ом Прокурора Київського райо ну м. Харкова в інтересах Держ ави в особі Харківського обл асного відділення Фонду соці ального захисту інвалідів до Комунального виробничого пі дприємства по обслуговуванн ю приватних домоволодінь і з елених насаджень про стягнен ня адміністративно-господар ських санкцій, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Київського р айону м. Харкова звернувся до Харківського окружного адмі ністративного суду в інтерес ах Держави в особі Харківськ ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів з адміністративним позо вом до Комунального виробнич ого підприємства по обслугов уванню приватних домоволоді нь і зелених насаджень, в яком у просить суд: стягнути з відп овідача адміністративно - го сподарські санкції за незайн яті робочі місця для працевл аштування інвалідів у 2009 році у сумі 16 501,32 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідно до ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищ еності інвалідів в Україні" № 875-ХІІ від 21.03.1991 року, для підприє мств, установ, організацій, у т ому числі підприємств, орган ізацій громадських організа цій інвалідів, фізичних осіб , які використовують найману працю, установлюється норма тив робочих місць для працев лаштування інвалідів у розмі рі чотирьох відсотків середн ьооблікової чисельності шта тних працівників облікового складу за рік, а якщо працює в ід 8 до 25 осіб, - у кількості одно го робочого місця. Відповідн о до ст. 20 зазначеного Закону в становлено обов'язок підприє мств, установ, організацій, у т ому числі підприємств, орган ізацій, громадських організа цій інвалідів, фізичні особи , які використовують найману працю, де середньооблікова ч исельність працюючих інвалі дів менша, ніж установлено но рмативом, передбаченим статт ею 19 цього Закону, щороку спла чувати відповідним відділен ням Фонду соціального захист у інвалідів адміністративно -господарські санкції, сума я ких визначається в розмірі с ередньорічної заробітної пл ати на відповідному підприєм стві, установі, організації, у тому числі підприємстві, орг анізації громадських органі зацій інвалідів, фізичної ос оби, яка використовує найман у працю, за кожне робоче місце , призначене для працевлашту вання інваліда і не зайняте і нвалідом. Таким чином, сума ад міністративно-господарськи х санкцій за незайняті робоч і місця, призначені для праце влаштування інвалідів у 2009 ро ці складає 16 166 грн. 67 коп. На моме нт звернення до суду адмініс тративно-господарські санкц ії не сплачено. Загальна сума заборгованості складає 16 501 гр н. 32 коп.

Прокурор в судовому засіда нні підтримав позовні вимоги , просив позов задовольнити в повному обсязі.

Представник позивача - Харк івського обласного відділен ня Фонду соціального захисту інвалідів - у судове засіданн я не з'явився, про час та місце судового засідання повідомл ений належним чином, до суду н адав заяву, в якій просить суд розглянути справу без їхньо ї участі.

Представник відповідача з аперечував проти задоволенн я позову посилаючись на те, що положення ч.1 ст.20 Закону Украї ни "Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні " не поширюються на підприємс тва, установи і організації, щ о повністю утримуються за ра хунок коштів державного або місцевого бюджетів.

Пунктом 1.3 Статуту Комуналь ного виробничого підприємст ва по обслуговуванню приватн их домоволодінь і зелених на саджень визначено, що власни ком та засновником Підприємс тва є територіальна громада м. Харкова.

Згідно наказу № 09 від 21.01.2009 рок у Департаменту житлового гос подарства Харківської міськ ої ради "Про розподіл асигнув ань" - Комунального виробничо го підприємства по обслугову ванню приватних домоволодін ь і зелених насаджень надано коштів з місцевого бюджету в сумі 361 900, 00 грн. на поточні видат ки.

Помісячний план використа ння бюджетних коштів за 2009 рік складений в.о. директора Підп риємства Козловим М.І. та погоджений директором Депар таменту житлового господарс тва Харківської міської ради , що також підтверджує повне у тримання Комунального вироб ничого підприємства по обслу говуванню приватних домовол одінь і зелених насаджень за рахунок коштів місцевого бю джету.

Таким чином, на думку відпов ідача, позивач не має права ви магати з Комунального виробн ичого підприємства по обслуг овуванню приватних домоволо дінь і зелених насаджень спл ати штрафних санкцій за не за безпечення працевлаштуванн я інваліда в кількості одніє ї особи.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що у задоволенн і позовних вимог необхідно в ідмовити з наступних підстав .

Відповідно до Акту перевір ки № 93 від 23.06.2010 року Фондом соціа льного захисту інвалідів Хар ківського обласного відділе ння, Комунальне виробниче пі дприємство по обслуговуванн ю приватних домоволодінь і з елених насаджень має середнь ооблікову чисельність штатн их працівників за 2009 рік 15 осіб , норматив створення робочих місць для працевлаштування інвалідів на даному підприєм стві у 2009 році встановлено у кі лькості 1 особи, середньооблі кова чисельність інвалідів н а підприємстві у 2009 році 0 осіб.

Згідно форми № 10-ПІ "Звіту про зайнятість та працевлаштува ння інвалідів" за 2009 рік, що над аний Комунальним виробничим підприємством по обслуговув анню приватних домоволодінь і зелених насаджень до Харкі вського обласного відділенн я Фонду соціального захисту інвалідів, середньооблікова чисельність штатних працівн иків складу підприємства у 2009 році становила 15 осіб. При цьо му у звіті зазначено, що серед ньооблікова чисельність інв алідів - штатних працівників на підприємстві становить 0 о сіб.

Як вбачається із Статуту ко мунального виробничого підп риємства по обслуговуванню п риватних домоволодінь і зеле них насаджень Київського рай ону м. Харкова, затвердженого начальником управління кому нального майна та приватизац ії Харківської міської ради та узгодженого директором Де партаменту житлового господ арства Харківської міської р ади, Підприємство, згідно ріш ення 11 сесії Харківської місь кої ради скликання від 21.02.2007 рок у №53/07 "Про реорганізацію комун альних підприємств" є правон аступником прав та обов'язкі в - Комунального житлово-експ луатаційного підприємства № 6 (код 31465259) Київського району м. Х аркова. Власником та засновн иком Підприємства є територі альна громада м. Харкова. Повн оваження по управлінню майно м Підприємства покладені вла сником на Управління комуна льного майна та приватизації Департаменту економіки та к омунального майна Харківськ ої міської ради. Функції упра вління Підприємством поклад ені міською радою на Департа мент житлового господарства Харківської міської ради.

Відповідно наказу Департа менту житлового господарств а Харківської міської ради в ід 21.01.2009 року № 09 "Про розподіл ас игнувань, передбачених Депар таменту житлового господарс тва в загальному фонді міськ ої ради по КФКВ 100101 КЕКВ 1310, КФКВ 1 00203 КЕКВ 1310, КФКВ 100301 КЕКВ 1310, КФКВ 180409 КЕКВ 2410" Комунальному виробни чому підприємству по обслуго вуванню приватних домоволод інь і зелених насаджень Київ ського району м. Харкова напр авлено фінансову підтримку в сумі 361 900 грн. на поточні видатк и.

Згідно Помісячного плану в икористання бюджетних кошті в на 2009 рік Комунального вироб ничого підприємства по обслу говуванню приватних домовол одінь і зелених насаджень Ки ївського району м. Харкова ро зписані субсидії та поточні трансферти на суму 361 900,00 грн.

Відповідно до ч.1 ст.20 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" в ід сплати штрафних санкцій з вільнено установи та організ ації, що повністю утримуютьс я за рахунок коштів державно го або місцевих бюджетів.

У розумінні п.6 ст.2 Бюджетног о кодексу України бюджетною установою є орган, установа ч и організація, визначена Кон ституцією України, а також ус танова чи організація, створ ена у встановленому порядку органами державної влади, ор ганами влади Автономної Респ убліки Крим чи органами місц евого самоврядування, яка по вністю утримується за рахуно к відповідно державного бюдж ету чи місцевих бюджетів. Бюд жетні установи є неприбутков ими.

Відповідно до п.п.7.11.1 п.7.11 ст. 7 За кону України "Про оподаткува ння прибутку підприємств" не прибутковими організаціями є:

а) органи державної влади Ук раїни, органи місцевого само врядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок кошт ів відповідних бюджетів;

б) благодійні фонди і благод ійні організації, створені у порядку, визначеному законо м для проведення благодійної діяльності, в тому числі гром адськими організаціями, ство рені з метою провадження еко логічної, оздоровчої, аматор ської спортивної, культурної , освітньої та наукової діяль ності, а також творчі спілки т а політичні партії, громадсь кі організації інвалідів та їх місцеві осередки, створен і згідно з Законом України "Пр о об'єднання громадян", науков о-дослідні установи та вищи н авчальні заклади III - IV рівнів а кредитації, внесені до Держа вного реєстру наукових устан ов, яким надається підтримка держави, заповідники, музеї-з аповідники;

в) пенсійні фонди, кредитні спілки, створені у порядку, ви значеному законом;

г) інші, ніж визначені у абза ці "б" цього підпункту, юридичн і особи, діяльність яких не пе редбачає одержання прибутку згідно з нормами відповідни х законів;

д) спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб, ст ворені для представлення інт ересів засновників, що утрим уються лише за рахунок внеск ів таких засновників та не пр оводять господарської діяль ності, за винятком отримання пасивних доходів;

е) релігійні організації, за реєстровані у порядку, перед баченому законом;

є) житлово-будівельні коопе ративи, об'єднання співвласн иків багатоквартирних будин ків, створені у порядку, визна ченому законом;

ж) професійні спілки, їх об'є днання та організації профсп ілок, утворені в порядку, визн аченому законом;

з) асоціації, інші добровіль ні об'єднання органів місцев ого самоврядування, зареєстр овані в порядку, визначеному законом.

Пунктом 2 Порядку подання пі дприємствами, установами, ор ганізаціями та фізичними осо бами, що використовують найм ану працю, звітів про зайняті сть і працевлаштування інвал ідів та інформації, необхідн ої для організації їх працев лаштування встановлено, що р оботодавці, які утримуються за рахунок коштів держаного або місцевих бюджетів, подаю ть (надсилають) копію довідки органу державної податкової служби про включення їх до ре єстру неприбуткових установ .

Як вбачається з інформації , наданої Державною податков ою інспекцією у Київському р айоні м. Харкова від 17.09.2010 року з а № 20129/10/10-025, Комунальне виробнич е підприємство по обслуговув анню приватних домоволодінь і зелених насаджень (код 35587087) н е включено до реєстру неприб уткових установ і знаходить ся на загальній системі опод аткування.

Але листом від 26.07.2010 року № 02-15/611 Управління Державного казна чейства у Київському районі м. Харкова повідомило, що Кому нальне виробниче підприємст во по обслуговуванню приватн их домоволодінь і зелених на саджень Київського району зн аходилось в мережі установ т а організацій на 2009 рік бюджет у м. Харкова, як одержувач бюдж етних коштів.

Враховуючи наведене, суд пр ийшов до висновку відмовити у задоволенні позову Харківс ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів щодо стягнення з Кому нального виробничого підпри ємства по обслуговуванню при ватних домоволодінь і зелени х насаджень адміністративно - господарських санкцій за не зайняті робочі місця для пра цевлаштування інвалідів у 2009 році у сумі 16 501,32 грн.

На підставі викладеного, ке руючись п.п.7.11.1 п.7.11 ст. 7 Закону Ук раїни "Про оподаткування при бутку підприємств", ч.1 ст.20 Зако ну України "Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами ", п.6 ст.2 Бюджетного кодексу Укр аїни, ст.ст. 94, 160-163, 167 КАС України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адмі ністративного позову Прокур ора Київського району м. Харк ова в інтересах Держави в осо бі Харківського обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів до Комуналь ного виробничого підприємст ва по обслуговуванню приватн их домоволодінь і зелених на саджень про стягнення адміні стративно-господарських сан кцій - відмовити в повному обс язі.

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення строків, вст ановлених законом, залишаєть ся без розгляду, якщо суд апел яційної інстанції за заявою особи, яка її подала не знайде підстав для поновлення стро ку, про що постановляється ух вала.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про ваджені або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження.

Постанова у повному обсязі виготовлена 10 листопада 2010 ро ку.

Суддя Супрун Ю.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2010
Оприлюднено29.11.2010
Номер документу12469695
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8545/10/2070

Ухвала від 24.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 09.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 05.11.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні