Постанова
від 19.07.2010 по справі 2а-7208/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

19 липня 2010 року 15:55 № 2а-7208/10/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі су дді Літвінової А.В при секрет арі судового засідання Хижня к І.В., за участю представників сторін:

від прокуратури: Міщен ко Таїсії Петрівни

від державної податкової і нспекції: Старощука Сергія Васильовича

від відповідача: Бородин кіна Сергія Михайловича

розглянувши у судовому за сіданні адміністративну спр аву

за позовом прокурора Святошинськог о району міста Києва в інтере сах держави в особі державно ї податкової інспекції у Свя тошинському районі міста Киє ва

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Ерком»

про стягнення заборгованост і у сумі 29 764,81 грн.

На підставі частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни в судовому засіданні 19 липн я 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини пост анови. Виготовлення постанов и у повному обсязі відкладен о, про що повідомлено осіб, які брали участь у розгляді спра ви, з урахуванням вимог части ни четвертої статті 167 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Святошинськог о району міста Києва в інтере сах держави в особі державно ї податкової інспекції у Свя тошинському районі міста Киє ва звернувся до Окружного ад міністративного суду міста К иєва з позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Ерком»про стягнення забор гованості у сумі 29 764,81 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но наявністю у відповідача н епогашеного податкового бор гу.

Відповідач в судовому засі данні повідомив суд про немо жливість погашення податков ого боргу через скрутне фіна нсове становище, а також чере з невиконання контрагентами відповідача своїх фінансови х зобов' язань перед товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Ерком».

Розглянувши подані позива чем і відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояс нення представників сторін, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об' єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

За посиланням позивача, що не спростовано відповіда чем, за товариством з обмежен ою відповідальністю «Ерком» обліковується податковий бо рг у сумі 29 764, 81 грн., у тому числі :

- заборгованість зі сплати податку на прибуток п ідприємств у сумі 10 195, 34 грн.,

- заборгованість зі сплати податку на додану вар тість у сумі 19 539, 28 грн.;

- заборгованість зі сп лати комунального податку у сумі 30, 19 грн.

Зазначена заборгованіст ь є узгодженою, оскільки вини кла на підставі декларацій т а розрахунків відповідача, а також на підставі податкови х повідомлень-рішень державн ої податкової інспекції у Св ятошинському районі міста Ки єва, якими відповідачу нарах овані штрафні (фінансові) сан кції за несвоєчасну сплату у згодженої суми податкового з обов' язання.

Згідно пункту 1.11 статті 1 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами»(далі по тексту - Закон ) податкова декларація - це док умент, що подається платнико м податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахува ння та/або сплата податку, збо ру (обов'язкового платежу).

Відповідно до підпункту 4.1.1 п ункту 4.1 статті 4 Закону платни к податків самостійно обчисл ює суму податкового зобов'яз ання, яку зазначає у податков ій декларації, крім випадків , передбачених підпунктом "г" п ідпункту 4.2.2 пункту 4.2, а також пу нктом 4.3 цієї статті.

Згідно із пунктом 5.1 статті 5 Закону податкове зобов'язанн я, самостійно визначене плат ником податків у податковій декларації, вважається узгод женим з дня подання такої под аткової декларації.

Відповідно до пункту 1.3 ста тті 1 Закону податковий борг (н едоїмка) - податкове зобов'яза ння (з урахуванням штрафних с анкцій за їх наявності), самос тійно узгоджене платником по датків або узгоджене в адмін істративному чи судовому пор ядку, але не сплачене у встано влений строк, а також пеня, нар ахована на суму такого подат кового зобов'язання.

Згідно з підпунктом 6.2.1 пун кту 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов 'язань платників податків пе ред бюджетами та державними цільовими фондами»у разі, ко ли платник податків не сплач ує узгоджену суму податковог о зобов'язання в установлені строки, податковий орган над силає такому платнику податк ів податкові вимоги.

Відповідно до підпункту 6.2.3 п ункту 6.2 статті 6 названого Зак ону податкові вимоги надсила ються: перша податкова вимог а - не раніше першого робочого дня після закінчення грани чного строку сплати узгоджен ої суми податкового зобов'яз ання. Перша податкова вимога містить повідомлення про фа кт узгодження податкового зо бов'язання та виникнення пра ва податкової застави на акт иви платника податків, обов'я зок погасити суму податково го боргу та можливі наслідки непогашення його у строк; дру га податкова вимога - не раніш е тридцятого календарного дн я від дня направлення (вруче ння) першої податкової вимог и, у разі непогашення платник ом податків суми податкового боргу у встановлені строки . Друга податкова вимога дода тково до відомостей, виклад ених у першій податковій вим озі, може містити повідомлен ня про дату та час проведення опису активів платника пода тків, що перебувають у податк овій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Державною податковою інсп екцією у Святошинському райо ні міста Києва направлялись відповідачу дві податкові ви моги від 31.08.2009 №1/1233 та від 08.10.2009 №2/1468, я кі вручені відповідачу 08.09.2009 та 19.10.2009 відповідно.

Відповідач фактично позов визнав, проте повідомив суд п ро неможливість погашення бо ргу через відсутність коштів , яке обумовлено невиконання м контрагентами відповідача своїх фінансових зобов' яза нь перед відповідачем.

Враховуючи, що Закон не став ить обов' язок платника пода тків щодо сплати узгодженої суми податкового зобов' яза ння в залежність від обстави н ведення ним господарської діяльності після узгодження податкового зобов' язання, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги підлягають задовол енню в повному обсязі.

Керуючись статтями 35, 69, 70, 71, 136, 158 -163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольни ти.

2. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Ерком»(код ЄДРПОУ 21584755) пода тковий борг у сумі 29 764,81 грн. (два дцять дев' ять тисяч сімсот шістдесят чотири гривні 81 коп ійку).

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни набирає законної сили піс ля закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарж ення, якщо таку заяву не було п одано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя А.В. Літвінова

Повний текст постанови ск ладено 23.07.2010

Дата ухвалення рішення19.07.2010
Оприлюднено30.11.2010
Номер документу12470415
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7208/10/2670

Ухвала від 13.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Ухвала від 28.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 19.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні