Постанова
від 25.12.2007 по справі 01/5272а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" грудня 2007 р. Спр ава № 01/5272а

Господарський суд Ч еркаської області в складі г оловуючого судді - Чевгуза О .В., при секретарі - Олійник І. С., за участю представників ст орін:

від позивача - Бондар Н.В. - п редставник за довіреністю,

від відповідача - Задувай ло М.В. - керівник,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и справу за позовом управлін ня Пенсійного фонду України в Соснівському районі м. Черк аси

до Черкаського учбово-виро бничого підприємства україн ського товариства сліпих м. Ч еркаси

про стягнення 12182 грн. 37 коп., -

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стяг нення з відповідача заборгов аності з відшкодування факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах на загальн у суму 12182 грн. 37 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала в повному обся зі та просила задовольнити.

Керівник відповідача у су довому засіданні та відзиві на позов проти позову запере чив. Заперечення мотивовані тим, що відповідач відносить ся до підприємств всеукраїнс ьких організацій інвалідів, де кількість інвалідів стано вить не менше 50% від загальної кількості працюючих. Тому за конодавством України передб ачено пільговий режим оподат кування та сплати збору на об ов' язкове державне пенсійн е страхування для такої кате горії підприємств, а саме: згі дно розділу ІV пп. 4.2 Інструкці ї “Про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України “ №21-1 від 19.12.2003 року для підприєм ств, установ, організацій (крі м платників фіксованого сіль ськогосподарського податку ), де працюють інваліди, внески на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування ви значаються окремо за ставкою 4 відсотки сум фактичних витр ат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників. Т а просить суд позов задоволь нити частково на суму 487 грн. 29 к оп. (4% від заявленої суми).

Представник позивача нада ла відзив на заперечення, в як ому пояснює, що ставка збору 4% застосовується лише щодо су м фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечен ня) і не має ніякого відношенн я до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій.

У судовому засіданні оголо шувалася перерва до 25.12.2007 року.

Вислухавши в судовому зас іданні доводи представників сторін, з' ясувавши всі обст авини справи, суд вважає за не обхідне позов задовольнити п овністю.

Збір до Пенсійного фонду Ук раїни є встановленим державо ю обов' язковим платежем, вс тановленим Законом України „ Про збір на обов' язкове дер жавне пенсійне страхування” .

Відповідач має заборгован ість по відшкодуванню фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених від повідно до п. п. “б” - “з” ст. 13 З акону України “Про пенсійне забезпечення” колишнім прац івникам відповідача: ОСОБА _1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, О СОБА_4, ОСОБА_5 перед пози вачем на суму 12 182 грн. 37 коп. за пе ріод з 01.01.2007 року по 01.11.2007 року.

Відповідно до ч. 2 Прикінце вих положень Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” №1058-IV від 09.07.2003 року пенсійне за безпечення застрахованих ос іб, які працювали або працюют ь на роботах, на підземних роб отах, на роботах з особливо шк ідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за спи ском №2 виробництв, робіт, проф есій, посад і показників, затв ерджених Кабінетом Міністрі в України, та за результатами атестації: робочих місць, на п осадах, що дають право на приз начення пенсії за віком на пі льгових умовах або за вислуг у років, які відповідно до зак онодавства, що діяло раніше, м али право на пенсію на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, здійснюється згідно з окр емим законодавчим актом чере з професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до п. п. 6. 8 п. 6 Інстр укції про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни, №21-1 від 19.12.2003 року та зареєст ровану у Міністерстві юстиці ї України 16.01.2004 року за №64/8663, підп риємства щомісяця до 25 числа в носять до Пенсійного фонду У країни зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Факт виплати зазначеної в ище суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій колишнім працівник ам відповідача підтверджуєт ься наданими позивачем розра хунками.

Господарський суд не прийм ає до уваги заперечення відп овідача, оскільки Законом Ук раїни “Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання” не передбачено застос ування ставки 4 відсотки щодо відшкодування фактичних вит рат на виплату і доставку пен сій, призначених відповідно до пунктів “б”-“з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне страх ування”. Ставка збору 4 відсот ки застосовується лише щодо сум фактичних витрат на опла ту праці (грошового забезпеч ення) і не має ніякого відноше ння до відшкодування фактичн их витрат на виплату і достав ку пільгових пенсій, що перед бачено також пунктом 4.2 Інстру кції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстров аної у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663.

Отже, фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах відповідно до пунктів “б” - “з ” ст. 13 Закону України “Про пен сійне страхування” повинні в ідшкодовуватись Черкаським учбово-виробничим підприємс твом Українського товариств а сліпих в повному обсязі.

Таким чином, суд вваж ає, що позивач має право на стя гнення з відповідача заборго ваності по відшкодуванню фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій в розмірі 12182 г рн. 37 коп.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 94, 161, 163, 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Черкаськ ого учбово-виробничого підпр иємства українського товари ства сліпих м. Черкаси вул. Ун іверситетська,39, м. Черкаси, ко д ЄДРПОУ 03967955 12182 грн. 37 коп. з аборгованості на користь упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Соснівському районі м . Черкаси, вул. Хрещатик, 195, р/р 25605 3011732 в ОПЕРВ Обласного управлін ня ВАТ “Державний ощадний ба нк України” МФО 354507, код 21367650.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез господарський суд Черка ської області шляхом подання заяви про апеляційне оскарж ення на протязі 10 днів з дня ск ладення повного тексту поста нови та наступного подання а пеляційної скарги протягом 2 0 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апел яційна скарга може бути пода на без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння у строк, встановлений для подання заяви про апеляційн е оскарження.

СУДДЯ О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення25.12.2007
Оприлюднено24.06.2010
Номер документу1247680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01/5272а

Постанова від 25.12.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні