Постанова
від 21.12.2007 по справі 13/137-4775
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/137-4775

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2007 р.Справа № 13/137-4775

 11 год. 55 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

при секретарі судового засідання  

Розглянув справу

за позовом  Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського, 3, м. Збараж, Збаразький район, Тернопільська область, 47300       

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кривчики-Лози", с. Кривчики, Збаразького району, Тернопільської області, 47300         

За участю представників сторін:

позивача:           Бабішевич В.В. -  довіреність № 2310  від 21.12.07 р.

          відповідача:          

Суть справи:

Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі звернулося з позовом про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кривчики-Лози" 13512,19  грн. заборгованості для відшкодування витрат на виплату пенсій за віком призначених на пільгових умовах.  

Відповідач відзиву на позов не подав, участь повноважного представника в судовому засіданні не забезпечив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином за адресою, вказаною позивачем та згідно довідки ЄДРПОУ.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його права і обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 в порядку ст.130 КАС України.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до п.п. 2, 4 ст. 128 КАС України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив:

- відповідно до абзацу 7 підпункту 5 п.4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001р. №121/2001 (з наступними змінами) Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо проведення перевірок правильності сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, призначення та виплати пенсій, інших виплат, що фінансуються за рахунок коштів Пенсійного фонду України;

- згідно ст.ст. 1, 2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 р. (із змінами і доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування” є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників;

-  Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Кривчики-Лози" відповідно до ст. 8 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991 р. (з наступними змінами і доповненнями), ст.15 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. (з наступними змінами і доповненнями) є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, порядок сплати яких передбачений “Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України" (затверджена постановою правління ПФ України від 19.12.2003р. № 21-1 (далі Інструкція);

- як передбачено п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 даного Закону, до об'єкту оподаткування відносяться також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б”–„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.

У відповідності до підпункту 6.1 п. 6 Інструкції відшкодуванню підприємством підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

Порядок сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначений п. 6.8 Інструкції, відповідно до якого підприємства зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як випливає з матеріалів справи, а саме обґрунтованого розрахунку суми позову, Розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, пунктів „б”-„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” за липень –серпень 2007 року, направленого на адресу  СГТОВ «Кривчики-Лози», за відповідачем рахувалася заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах наступним особам:  Стахурському Р.Ф., Бовтун П.Г., Савич О.А., всього на загальну суму 13512,19 грн.

Враховуючи, що відповідач заперечень проти позову не подав і станом на день розгляду справи заявлену в позові до стягнення суму заборгованості не погасив (доказів протилежного не представив), суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з  СГТОВ «Кривчики-Лози» 13512,19 грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, підлягають задоволенню як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи та неоспорені відповідачем.

Наявність вищезазначеної суми заборгованості перед Пенсійним фондом України підтверджується також Актом звірки розрахунків, складеним станом на 01.11.2007 р. та підписаним представниками сторін.

Згідно ч.2 ст.106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Враховуючи вищезазначене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю  «Кривчики-Лози» 13512,19 грн. заборгованості по страхових внесках до Пенсійного фонду України підлягають задоволенню як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи та неоспорені відповідачем.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. ст. 2, 6, 7, 86, 160-163, п. 6 розділу Прикінцеві та перехідні положення  КАС України,  господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кривчики-Лози", с. Кривчики, Збаразький район, Тернопільська область, код 30891353: -          на користь Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського, 3, м. Збараж, Тернопільська область, код 21156321, р/р 25601301001193 в Збаразькому відділенні Ощадбанку №6356, МФО 398132 –13512,19 грн. заборгованості по страхових внесках.

Постанова  суду першої інстанції  набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі 25 грудня 2007 р.  до адміністративного суду апеляційної інстанції - Львівського апеляційного адміністративного суду, через суд першої інстанції, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

 

Суддя                                                                                                    

Дата ухвалення рішення21.12.2007
Оприлюднено09.01.2008
Номер документу1248329
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/137-4775

Постанова від 21.12.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні