Постанова
від 18.11.2010 по справі 2а-4864/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а -4864/10/2370

18.11.2010 р. м. Чер каси

08 год. 50 хв.

Черкаський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Чубар Т.М.,

секретар - Кузнецов В.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом відділення вик онавчої дирекції Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків на виробництві та професійних захворювань У країни у м. Черкаси до товарис тва з обмеженою відповідальн істю «МЧМ»про стягнення забо ргованості зі сплати страхов их внесків,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружно го адміністративного суду з адміністративним позовом зв ернулося відділення виконав чої дирекції Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни у м. Черкаси, в якому проси ть стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «М ЧМ»заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 2 337 гр н. 68 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я визначеного статтею 45 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті»обов' язку нараховувати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески в період з 01.01.2010р. п о 30.09.2010р. страхові внески до Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України не сплатив у з в' язку з чим виникла недоїм ка зі сплати страхових внеск ів за 9 місяців 2010 року в розмір і 2 337 грн. 68 коп. Станом на 21.10.2010р. ві дповідна заборгованість від повідачем не погашена.

Позивач належним чином пов ідомлений про дату, час та міс це судового розгляду справи в судове засідання не з' яви вся, за адресу суду направив к лопотання, в якому просить су д розглядати дану адміністра тивну справу без участі пред ставника позивача за наявним и в ній матеріалами.

Відповідач повідомлений п ро дату, час та місце судового розгляду справи за адресою, в изначеною в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 180 02, м. Черкаси, вул. Смілянська, б уд. 2, в судове засідання не з'яв ився, про причину своєї неявк и не повідомив, заперечення н а позов не надав, а тому суд ви рішив провести розгляд справ и за його відсутності на підс таві наявних матеріалів спра ви.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, оцінивши нал ежність, допустимість, досто вірність кожного доказу окре мо, а також достатність і взає мний зв'язок доказів у їх суку пності, суд прийшов до виснов ку, що позов підлягає задовол енню, виходячи з наступного.

Спеціальним законом, що виз начає правову основу, економ ічний механізм та організаці йну структуру загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування громадян від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання, які призвели до втрат и працездатності або загибел і застрахованих на виробницт ві, є Закон України «Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування від нещасн ого випадку на виробництві т а професійного захворювання , які спричинили втрату праце здатності»№ 1105-XIV від 23.09.1999р. (нада лі по тексту - Закон № 1105-XIV).

Суб'єктами страхування від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання є застраховані громад яни, а в окремих випадках - чл ени їх сімей та інші особи, стр ахувальники та страховик. Пр и цьому застрахованою є фізи чна особа, на користь якої зді йснюється страхування, а стр ахувальниками - роботодавц і, в окремих випадках - застр аховані особи.

Роботодавцями, в свою чергу , вважаються: власник підприє мства або уповноважений ним орган та фізична особа, яка ви користовує найману працю; вл асник розташованого в Україн і іноземного підприємства, у станови, організації (у тому ч ислі міжнародних), філії або п редставництва, який використ овує найману працю, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов'язко вість якого надана Верховною Радою України.

Набувають статусу страхув альників роботодавці: юридич ні особи - з дня взяття їх на облік; фізичні особи - підпр иємці, які використовують на йману працю, - у день одержан ня робочим органом виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків у встановленому поряд ку від органу державної служ би зайнятості повідомлення п ро реєстрацію трудового дого вору (контракту) між фізичною особою-підприємцем та найма ним працівником; фізичні осо би, які не мають статусу підпр иємців та використовують най ману працю, - з дня взяття на о блік.

Судом встановлено, що відпо відач - товариство з обмежен ою відповідальністю «МЧМ»за реєстрований як суб' єкт під приємницької діяльності вик онавчим комітетом Черкасько ї міської ради 09.02.2000р., ідентифі каційний код 30759318 (витяг з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців від 21.10.2010р.).

З огляду на викладені вище н орми Закону № 1105-XIV відповідач є страхувальником, в розумінн і цього Закону, та зареєстров аний як платник страхових вн есків на соціальне страхуван ня від нещасних випадків до Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України за реєстрац ійним номером 2302000103.

Згідно статті 45 Закону № 1105-XIV р оботодавець як страхувальни к зобов'язаний, зокрема: своєч асно та повністю нарахову вати і сплачувати в устано вленому порядку страхові внески до Фонду соціально го страхування від нещасних випадків; подавати робочому органу виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків відо мості про чисельність праців ників, суму заробітної плати , річний фактичний обсяг реал ізованої продукції (робіт, по слуг), кількість нещасних вип адків і професійних захворюв ань на підприємстві за минул ий календарний рік; подавати звітність робочому органу в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків у строки, в пор ядку та за формою, що встановл ені цим Фондом тощо.

При цьому обчислюються роз міри страхових внесків страх увальників відповідно до ста тті 47 Закону № 1105-XIV:

для роботодавців - у відсо тках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих пра цівників, що включають витра ти на виплату основної та дод аткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компен саційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визна чаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», я кі підлягають обкладенню под атком з доходів фізичних осі б;

для добровільно застрахов аних осіб - у відсотках до мі німальної заробітної плати.

Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платеж ем, який справляється на всій території України в порядку , встановленому цим Законом. С трахові внески не включаютьс я до складу податків, інших об ов'язкових платежів, що стано влять систему оподаткування . На страхові внески не поширю ється податкове законодавст во.

Розмір страхового внеску з алежить від класу професійно го ризику виробництва, до яко го віднесено підприємство, з нижки до нього (за низькі рівн і травматизму, професійної з ахворюваності та належний ст ан охорони праці) чи надбавки (за високі рівні травматизму , професійної захворюваності та неналежний стан охорони п раці). Розрахунок розміру стр ахового внеску для кожного п ідприємства провадиться Фон дом соціального страхування від нещасних випадків відпо відно до Порядку визначення страхових тарифів для підпри ємств, установ та організаці й на загальнообов'язкове соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, що затверджується Кабінет ом Міністрів України.

Порядок визначення страхо вих тарифів для підприємств, установ та організацій на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування від нещ асного випадку на виробництв і та професійного захворюван ня затверджений постановою К абінету Міністрів України № 1423 від 13.09.2000р. Згідно цього Поряд ку страхові тарифи диференці юються за класами професійно го ризику виробництва.

Сума страхового внеску, в св ою чергу, розраховується від повідно до страхового тарифу , встановленого Законом Укра їни «Про страхові тарифи на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання України, які спричинили втрату працездатності»№ 2272-І ІІ від 22.02.2001р.

Видом економічної діяльно сті відповідача є монтаж і вс тановлення збірних конструк цій, що згідно вищезазначено го порядку віднесено до 52 клас у професійного ризику виробн ицтва з визначенням розміру страхового тарифу на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності, 2,32 % фактичних витрат на оплату праці найманих праці вників.

Частиною 10 статті 47 Закону 1105- ХІV визначено, що страхувальн ик здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхува ння від нещасних випадків у п орядку і строки, які визначаю ться страховиком. При цьому з а прострочення сплати страхо вого внеску до Фонду із страх увальника стягується пеня зг ідно із законодавством (стат тя 52 Закону № 1105-ХІV).

Порядок обчислення і сплат и страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України, обліку та витра чання страхових коштів, здій снення платежів, ведення бух галтерського обліку і звітно сті визначено Інструкцією пр о порядок перерахування, обл іку та витрачання страхових коштів Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України, за твердженою постановою правл іння Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України № 36 ві д 12.07.2007р.

Відповідно до підпункту 4.12 ц ієї Інструкції страхові внес ки сплачуються, зокрема, стра хувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах бан ків. Підприємства, які здійсн юють виплату заробітної плат и на поточні рахунки фізични х осіб в установах банків, спл ачують страхові внески до Фо нду в день перерахування кош тів на особові рахунки. У разі виплати заробітної плати за першу половину місяця страх увальник одночасно з одержан ням зазначених сум сплачує с трахові внески, нараховані н а суму цих виплат. При проведе нні оплати праці з готівково ї виручки чи в натуральній фо рмі платники страхових внеск ів не пізніше наступного дня після здійснення виплат под ають до установи банку платі жне доручення на перерахуван ня страхових внесків до Фонд у.

Згідно підпункту 7.5 пункту 7 о значеної Інструкції юридичн і особи - платники страхових внесків щокварталу у двох пр имірниках складають розраху нкову відомість, один примір ник якої подається до робочо го органу виконавчої дирекці ї Фонду за місцем обліку стра хувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня п оточного року, до 25 січня року , наступного за звітним.

Так, за даними розрахунково ї відомості про нарахування і перерахування страхових вн есків та витрачання коштів Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України за 9 місяців 2010 року поданої відповідачем 14.10.2010р., недоїмка товариства з о бмеженою відповідальністю « МЧМ»зі сплати страхових внес ків складає 2 337 грн. 68 грн.

Згідно підпункту 5.1. пункту 5 Інструкції не внесені страху вальниками у встановлений ст рок страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стяг уються у порядку, передбачен ому законодавством, з нараху ванням пені.

При цьому органом, що провад ить збір та акумулювання стр ахових внесків, має автономн у, незалежну від будь-якої інш ої, систему фінансування є Фо нд соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України (стаття 46 Закон у № 1105-ХІV).

Приймаючи до уваги, що відпо відач не виконав покладений на нього обов'язок та не сплат ив в добровільному порядку с трахові внески до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України, суд вважає вимоги по зивача обґрунтованими та так ими що підлягають задоволенн ю.

Відповідно до статті 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 159-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «МЧ М», ідентифікаційний код 30759318, н а користь відділення виконав чої дирекції Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни у м. Черкаси 2 337 (дві тисячі т риста тридцять сім) грн. 68 коп. з аборгованості зі сплати стра хових внесків.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, яка може бути подана до Київ ського апеляційного адмініс тративного суду через Черкас ький окружний адміністратив ний суд протягом десяти днів з дня проголошення пост анови. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного с удочинства України, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отриман ня копії постанови.

Суддя Т.М. Чубар

Повний текст постанов и виготовлений 22 листопада 2010 р оку.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено30.11.2010
Номер документу12487446
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4864/10/2370

Ухвала від 24.05.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Петро ПАЛАМАР

Ухвала від 24.05.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Петро ПАЛАМАР

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 02.01.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Постанова від 18.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні