Постанова
від 18.11.2010 по справі б-48/178-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про затвердження ліквідац ійного балансу

"18" листопада 2010 р. Спр ава № Б-48/178-09

вх. № 8193/2-48

Суддя господарського суд у Мамалуй О.О.

при секретарі судового за сідання Яновська А.С.

при секретарі судового за сідання Васильєва Л.О.

За участю:

ліквідатора - Бреуса Р.А. ,

представника Чугуївської ОДПІ Харківської області - Байбак О.В. - дов.

По справі за заявою ФОП О СОБА_3, м. Харків

до ТОВ "Східно-Українська то ргівельна компанія", м. Чугуїв

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарс ького суду Харківської облас ті від 19.10.2009 р. було визнано банк рутом ТОВ "Східно-Українську торгівельну компанію", відкр ито ліквідаційну процедуру т а призначено ліквідатором - а рбітражного керуючого Бре уса Р.А. 18.11.2009 р. до суду звернул ась Чугуївська ОДПІ Харківсь кої області зі скаргою на дії ліквідатора. 08.02.2010 р. до суду зве рнувся арбітражний керуючий Бреус Р.А. зі звітом, в яком у просить суд затвердити лік відаційний баланс та закінчи ти ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 17.0 3.2010 р. був затверджений ліквіда ційний баланс та звіт ліквід атора, ліквідовано ТОВ "Східн о-Українську торгівельну ком панію" та відмовлено Чугуївс ькій ОДПІ Харківської област і у задоволенні скарги на дії ліквідатора №8089/10/18-025 від 17.11.2009р., за яви №192/10/18-018 від 18.01.2010р. Постановою Вищого господарського суду України від 16.06.2010 р. касаційну с каргу Чугуївської ОДПІ Харкі вської області задоволено ча стково, ухвалу господарськог о суду Харківської області в ід 17.03.2010 р. скасовано, справу № Б-4 8/178-09 передано на новий розгляд до господарського суду Харк івської області на стадію лі квідації.

Ухвалою суду від 20.08.2010 р. був пр изначений до розгляду звіт л іквідатора та скарги Чугуївс ької ОДПІ Харківської област і.

В судовому засіданні 18.11.2010 р. п редставник Чугуївської ОДПІ Харківської області підтрим ав: скаргу на дії ліквідатора , посилаючись на ненадання ни м документів необхідних для проведення позапланової виї зної перевірки, клопотання п ро зупинення провадження у с праві до проведення перевірк и, клопотання про заміну арбі тражного керуючого.

Ліквідатор заперечував пр оти скарги та клопотання Чуг уївської ОДПІ Харківської об ласті, посилаючись на відсут ність у нього документів, нео бхідних для проведення подат ковою інспекцією перевірки. Ліквідатор повідомив, що лік відаційна процедура заверше на, тому звернувся до суду з кл опотанням про затвердження л іквідаційного звіту та лікві даційного балансу.

Розглянувши матеріали спр ави, скаргу, клопотання та зая ви Чугуївської ОДПІ Харківсь кої області, ліквідаційний з віт та ліквідаційний баланс, заслухавши пояснення учасни ків процесу, суд встановив на ступне.

Розглядаючи клопотання Чу гуївської ОДПІ Харківської о бласті стосовно заміни арбіт ражного керуючого Бреуса Р .А. суд констатує, що згідно з і ст. 1 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" учасниками провадже ння у справі про банкрутство є сторони, арбітражний керую чий (розпорядник майна, керую чий санацією, ліквідатор), вла сник майна (орган, уповноваже ний управляти майном) боржни ка, а також у випадках, передба чених цим законом, інші особи , які беруть участь у провадже нні у справі про банкрутство , Фонд державного майна Украї ни, державний орган з питань б анкрутства, представник орга ну місцевого самоврядування , представник працівників бо ржника. Чугуївська ОДПІ Харк івської області вказаного ст атусу в даній справі не має. В матеріалах справи відсутні д окази звернення ОДПІ з грошо вими вимогами до боржника в у становленому законом порядк у. Здійснення ОДПІ щодо боржн ика загальних контролюючих ф ункцій со по собі не свідчить про право ОДПІ бути учаснико м судового процесу по справі про банкрутство ТОВ "Східно-У країнська торгівельна компа нія". Отже, у суду немає підста в для задоволення клопотання Чугуївської ОДПІ Харківсько ї області щодо заміни арбітр ажного керуючого по справі № Б-48/178-09. Посилання представника Чугуївської ОДПІ в судовому засіданні на те, що ОДПІ не ма є можливості провести податк ову перевірку ТОВ "Східно-Укр аїнська торгівельна компані я" у зв"язку з тим, що арбітражн ий керуючий не надає відпові дних матеріалів, не можу вваж атися судом обгрунтованим. В судовому засіданні арбітраж ний керуючий Бреус Р.А. не одноразово пояснював, що док ументи бухгалтерського та по даткового обліку на підприєм стві - банкруті відсутні, у зв" язку з чим, надати їх до Чугуїв ської ОДПІ Харківської облас ті на перевірку неможливо. Ар бітражний керуючий звертавс я до ОДПІ з пропозицією про ст ворення спільної комісії для відновлення обліку банкрута , однак ОДПІ не здійснила ані я ких дій, направлених на створ ення такої комісії.

Матеріалами справи підтве рджено, що під час ліквідацій ної процедури ліквідатором п роведена наступна робота.

Ліквідатором було надано о голошення в газеті „Голос Ук раїни” №212 (4712) від 10.11.2009р. та надісл ані повідомлення усім відоми м кредиторам про визнання бо ржника банкрутом та відкритт я ліквідаційної процедури, з окрема 06.11.2009 р. направлено персо нальне повідомлення Чугуївс ькій ОДПІ Харківської област і.

В установлений ч. 5 ст. 52 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом" мі сячний строк на адресу лікві датора та суду надійшли заяв и з грошовими вимогами до бан крута від ТОВ „Заир” на суму 86 91,30 грн. та Чугуївської міжрайо нної ВД ХОВ ФССТВП на суму 1,89 гр н. Заявлені вимоги були визна ні ліквідатором та включені до реєстру вимог кредиторів, про що було повідомлено заяв ників.

Ліквідатором було з'ясован о, що за даними КП „Чугуївське міжміське БТІ”, УДАІ УМВСУ в Х арківській області, Інспекці ї Держтехнагляду та Чугуївсь кого відділу ХРФДП „Центр де ржавного земельного кадастр у при Державному комітеті Ук раїни по земельних ресурсах” за боржником прав власності на нерухомі об' єкти, трансп ортні засоби та земельні діл янки не зареєстровано (про що свідчать відповідні довідки , які знаходяться в матеріала х справи).

Наказом по підприємству ві д 03.02.2010р. було призначено провед ення повної інвентаризації а ктивів та зобов' язань ТОВ „ Східно - Українська торгіве льна компанія”. За наслідкам и проведеної інвентаризації ліквідатором складені відпо відні акти від 03.02.2010р., які свідч ать про відсутність будь-яки х активів у банкрута.

У зв'язку з відсутністю у ба нкрута майнових активів, лік відатором складено ліквідац ійний баланс з непогашеною к редиторською заборгованіст ю в сумі 233,69319 тис. грн.

Вимоги кредиторів згідно ч .6 ст.31 Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" не задоволені за нед остатністю майна, вважаються погашеними.

Ліквідатором також здійсн ені наступні заходи: було з'яс овано, що згідно довідки ВДВС Чугуївського МУЮ Харківсько ї області від 11.11.2009р. відсутні в ідкриті виконавчі проваджен ня у відношенні боржника; від сутні поточні рахунки банкру та в установах банків (довідк а Чугуївської ОДПІ, а.с. 55.); нада ні оголошення в пресі про нед ійсність печаток, штампів, ус тановчих документів банкрут а, у зв' язку з їх невиявлення м (газета „Красная звезда” № 49 від 05.12.2009 р.); направлені повідом лення відповідним державним установам про закінчення лі квідаційної процедури (в том у числі, 05.02.2010 р. - Чугуївській О ДПІ Харківської області).

Стосовно скарги Чугуївськ ої ОДПІ вих. № 8089/10/18-018 від 17.11.2009р. на д ії ліквідатора з приводу ухи лення останнього від надання необхідних для проведення п озапланової виїзної перевір ки документів, а також забезп ечення можливості податкові й інспекції проведення такої перевірки, суд зазначає наст упне.

Протягом ліквідаційної пр оцедури, у встановлений ч. 5 ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" місячний строк податко вою інспекцію не було заявле но вимоги до банкрута. За дани ми Чугуївської ОДПІ Харківсь кої області у ТОВ „Східно - У країнської торгівельної ком панії” відсутня податкова за боргованість, що підтверджує ться заявою від 03.02.2010р., обліков ою карткою платника податків станом на 02.02.2010р. (а.с. 82, 83). Тому, ост ання не має статусу кредитор а (сторони) у справі.

Справа розглядається з осо бливостями, передбаченими ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом". Ліквідатором призначе но ініціюючого кредитора. Ос таннім проведено заходи щодо розшуку документації банкру та, однак виявити її не вдалос я, у зв' язку з чим було, зокре ма, винесено наказ про утворе ння комісії по відновленню д окументів від 20.01.2010р., складено акт про неможливість відновл ення документів від 25.01.2010 р. (а.с. 80, 81), надано оголошення в пресі про недійсність печаток, шта мпів, установчих документів банкрута.

На звернення ліквідатора д о Чугуївського РВ ГУ МВС Укра їни в Харківській області з п риводу прийняття заходів щод о розшуку печаток, штампів, ор игіналів установчих докумен тів, свідоцтва про державну р еєстрацію ТОВ „Східно - Укра їнська торгівельна компанія ”, працівниками правоохоронн ого органу було проведено пе ревірку, за наслідками якої н адано висновок від 11.12.2009р., що се ред знайдених, вилучених, доб ровільно зданих, зазначені п редмети не виявлені.

Тому, ліквідатор об' єктив но не має можливості надати п одатковій інспекції необхід ну для проведення перевірки документацію.

Окрім того, згідно ст. 33 Госпо дарського процесуального ко дексу України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень. Докази подаються сто ронами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 11-1 Закону України „Про державну податкову служ бу”, позапланова виїзна пере вірка може здійснюватися лиш е на підставі рішення суду та за рішенням керівника подат кового органу, яке оформляєт ься наказом.

Господарським судом Харкі вської області було зобов' я зано Чугуївську ОДПІ надати суду правове та документальн е обгрунтування скарги на ді ї ліквідатора. Однак, скаржни ком до матеріалів справи не н адано жодних документів, які б свідчили про правомірніст ь дій податкової інспекції щ одо проведення позапланової виїзної перевірки ТОВ „Схід но - Українська торгівельна компанія”, зокрема відповід ного рішення суду або наказу керівника податкового орган у.

До скарги та інших звернень Чугуївської ОДПІ Харківсько ї області надані копії докум ентів (а.с. 44, 56-62), які не засвідчен і належним чином (відсутні пі дписи, посада та прізвище пос адових осіб, які уповноважен і їх засвідчувати). Тому, в сил у положень ст.ст. 32-34, 36 Господарс ького процесуального кодекс у України, вони не можуть вваж атися доказами у справі.

Враховуючи викладене, суд в важає скаргу Чугуївської ОДП І Харківської області вих. №808 9/10/18-025 від 17.11.2009р. необгрунтованою та такою, що не підлягає задов оленню.

Суд також не вбачає підстав для задоволення заяви щодо п ризупинення процедури банкр утства до закінчення розгляд у справи про розкриття банкі вської таємниці та проведенн я Чугуївською ОДПІ позаплано вої виїзної перевірки (вих. №19 2/10/18-018 від 18.01.2010р.), оскільки по-перш е, судом надавалося більш ніж достатньо часу податковій і нспекції для виконання покла дених на неї чинним законода вством обов' язків (зокрема, скарга була призначена судо м до розгляду ухвалою від 19.11.2010р . на 09.12.2009р., в наступному в судови х засіданнях неодноразово ро згляд справи відкладався та оголошувалися перерви). По-др уге, скаржником не надано док азів наявності на розгляді у іншому суді справи про розкр иття банківської таємниці, а також згідно ст. 79 Господарсь кого процесуального кодексу України не визначено у якост і підстави для зупинення про вадження у справі вирішення питання стосовно проведення податковою інспекцією позап ланової виїзної перевірки.

Розглянувши наданий суду л іквідаційний звіт та ліквіда ційний баланс, суд дійшов вис новку, що ліквідатор виконав всі необхідні дії по ліквіда ції підприємства банкрута, с уду надані документи, що свід чать про завершення ліквідац ійної процедури, у тому числі ліквідаційний баланс з непо гашеною кредиторською забор гованістю у зв'язку з відсутн істю активів у боржника.

Згідно ч.2 та ч. 5 ст. 32 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", якщо з а результатами ліквідаційно го балансу після задоволення вимог кредиторів не залишил ося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквіда цію юридичної особи - банкрут а. Якщо ліквідатор не виявив м айнових активів, що підлягаю ть включенню до ліквідаційно ї маси, він зобов'язаний подат и господарському суду ліквід аційний баланс, який засвідч ує відсутність у банкрута ма йна.

За таких обставин, у суду ві дсутні підстави для відмови ліквідатору у задоволенні кл опотання про затвердження лі квідаційного звіту та ліквід аційного балансу. Суд вважає за необхідне припинити пров адження у справі і сповістит и відповідні державні органи про ліквідацію банкрута.

Керуючись ст.ст. 22-34, п.6 ст.40, ст.52 Закону України „Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", ст. 39 Закону України „Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців", ст. 86 Господарського процесуального кодексу Укра їни, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити наданий л іквідатором звіт та ліквідац ійний баланс.

2. Ліквідувати юридичну особ у - Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Східно - У країнська торгівельна компа нія», код 35724269, зареєстроване 27.02. 2008р. Виконавчим комітетом Чуг уївської міської ради Харків ської області, місцезнаходже ння: Харківська область, м. Чуг уїв, бульвар Комарова, буд. 12..

3. Провадження у справі прип инити.

4. Припинити дію мораторію н а задоволення вимог кредитор ів.

5. Відмовити Чугуївській ОДП І Харківської області у задо воленні скарги на дії ліквід атора №8089/10/18-025 від 17.11.2009р., заяви №192/1 0/18-018 від 18.01.2010р. та клопотання від 22.09.2010 р. № 8378/10/10-019 про заміну арбітр ажного керуючого.

6. Ухвалу направити власнику банкрута, кредиторам, ліквід атору, Чугуївській ОДПІ Харк івської області, Головному у правлінню статистики у Харкі вській області, Управлінню з питань банкрутства у Харків ській області Державного деп артаменту з питань банкрутст ва, державному реєстратору.

Суддя Мамалуй О.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12526758
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-48/178-09

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні