Ухвала
від 02.11.2010 по справі 2-а-1381/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2010 р. Справа № 2-а-1381/10/2070

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

головуючого судді - Бенедик А.П.

суддів: Рєзнікової С.С.

Калиновського В.А.

за участю

секретаря судового засіда ння Верман А.М.

представника позивача: Богданової М.Г.

представника відповідача: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщ енні Харківського апеляційн ого адміністративного суду у м. Харкові адміністративну с праву за апеляційною скаргою Державної податкової інспек ції у Київському районі м. Хар кова на постанову Харківськ ого окружного адміністратив ного суду від 13.05.2010 р. по справі

№ 2-а-1381/10/2070

за позовом Державної п одаткової інспекції у Київсь кому районі м. Харкова

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Влада ЛТД"

про надання доз волу на проведення перевірки ,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Київському районі м. Харкова, звернувся д о Харківського окружного адм іністративного суду з адміні стративним позовом до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Влада ЛТД», в якому просив надати дозвіл на пров едення працівниками відділу оперативного контролю за ро зрахунковими операціями ДПА у Харківській області перев ірки магазину, що знаходитьс я за адресою: м. Харків, вул. Пет ровського, 6/8 та належить Това риству з обмеженою відповіда льністю «Влада ЛТД» (код Є ДРПОУ 35352262), з питань дотримання вимог Законів України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг», «Про держа вне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, кон ьячного і плодового, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів», «Про патентування дея ких видів підприємницької ді яльності» та Постанови Націо нального банку України № 637 «П ро затвердження Положення пр о ведення касових операцій у національній валюті в Украї ні».

Обґрунтовуючи позовн і вимоги позивач, зазначив, що згідно плану-графіку переві рок, затвердженого ДПА у Харк івській області на грудень 2009 року, фахівцями ДПА у Харківс ькій області 22.12.2009 року, на підс таві направлення № 15007, здійсн ено вихід на проведення пере вірки магазину, що належить Т овариству з обмеженою відпов ідальністю «Влада ЛТД», щ одо додержання останнім вимо г Закону України "Про застосу вання реєстраторів розрах ункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчу вання та послуг", Закону Украї ни "Про державне регулювання виробництва і обігу етилово го, коньячного і плодового, ал когольних напоїв та тютюнови х виробів", Закону України “Пр о застосування деяких видів підприємницької діяльності ” та Постанови НБУ № 637 “Про за твердження Положення про вед ення касових операцій у наці ональній валюті в Україні”.

23.12.2009 року перевіряючими скла дено акт недопуску до переві рки посадових осіб органу Де ржавної податкової служби № 319/20/40/23/35352262, відповідно до якого гр . ОСОБА_3, що діяв від імені ТОВ «Влада ЛТД» на підста ві довіреності від 01.06.2009 р., відм овився від отримання направл ення та допуску фахівців ДПА у Харківські області до пров едення перевірки. Будь-яких п ояснень щодо не допуску прац івників ДПА у Харківській об ласті до перевірки уповноваж еною особою ТОВ «Влада ЛТ Д» не надавалось.

Оскільки відповідачем не д опущено до планової перевірк и працівників ДПА у Харківсь кій області, ДПІ у Київському районі м. Харкова просить суд надати дозвіл на проведення позапланової виїзної переві рки цього Товариства, відпов ідно до ч.8 ст.11-1 Закону України “Про державну податкову слу жбу в Україні”.

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду від 13.05.2010 року відмовлено Державній податковій інспек ції у Київському районі м. Ха ркова у задоволенні адмініст ративного позову.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, позив ач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати пост анову Харківського окружног о адміністративного суду від 13.05.2010 року та прийняти нове ріш ення, яким задовольнити позо вні вимоги в повному обсязі.

Обґрунтовуючи вимоги апел яційної скарги, позивач поси лається на прийняття оскаржу ваної постанови з порушенням норм матеріального права, а с аме: ч. 7, ч. 8 ст. 11-1 Закону України «Про державну податкову служ бу в Україні», ст. 15, ч. 1, ч. 3 ст. 16 За кону України «Про застосуван ня реєстраторів розрахунков их операцій у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг», п. 1 Постанови Пленум у Верховного Суду України ві д 29.12.1976 р. № 11 «Про судове рішення », що призвело до неправильно го вирішення справи, а також н а доводи та обґрунтування, ви кладені в апеляційній скарзі .

Відповідач не скорис тався правом подання письмов их заперечень на апеляційну скаргу.

Представник позивача в суд овому засіданні суду апеляці йної інстанції підтримав апе ляційну скаргу, просив задов ольнити її, посилаючись на до води та обгрунтування, викла дені в апеляційній скарзі.

Представник відповідача в судовому засіданні суду апе ляційної інстанції, заперечу ючи проти апеляційної скарг и, просив залишити її без задо волення, а постанову суду пер шої інстанції - без змін, на полягаючи на законності та о бґрунтованості рішення суду першої інстанції.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представника п озивача та представника відп овідача, перевіривши рішення суду та доводи апеляційної с карги, дослідивши письмові д окази, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга підляг ає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції вст ановлено та підтверджено у с уді апеляційної інстанції, щ о Товариство з обмеженою від повідальністю «Влада ЛТ Д» 30.10.07р., зареєстровано викона вчим комітетом Харківської м іської ради, номер запису 1 480 102 0 000 038255, з 31.10.2007 року та знаходиться н а податковому обліку у ДПІ Ки ївського району м. Харкова (а.с .8, 9).

Відповідно до плану - граф іку перевірок, затвердженого ДПА у Харківській області на грудень 2009 року, 23.12.2009 року фахів цями ДПА у Харківській облас ті Усіченко С.В. та Давид ян Д.В., на підставі направл ення № 15007 від 22.12.09 р., здійснено ви хід для проведення перевірки магазину, розташованого за а дресою м. Харків, вул. Петровсь кого 6/8, що належить ТОВ “Вла да ЛТД”, з питань додержанн ям відповідачем вимог Закону України "Про застосування р еєстраторів розрахункових операцій у сфері торгів лі, громадського харчування та послуг", Закону України "Про державне регулювання виробн ицтва і обігу етилового, конь ячного і плодового, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів", Закону України “Про заст осування деяких видів підпри ємницької діяльності” та Пос танови НБУ № 637 “Про затвердже ння Положення про ведення ка сових операцій у національні й валюті в Україні” (а.с. 6).

Громадянин ОСОБА_3, що ді яв від імені ТОВ “Влада ЛТ Д” на підставі довіреності в ід 01.06.2009 року, відмовився від от римання направлення на перев ірку та допуску фахівців ДПА у Харківській області до про ведення перевірки, про що 23.12.2009р . перевіряючими складено акт № 319/20/40/23/35352262 недопуску до перевір ки посадових осіб Державної податкової служби (а.с.5).

11.02.2010 р. фахівцями ДПА у Харків ській області Усіченко С.В. та Давидян Д.В. на підста ві направлення № 1325 від 10.02.2010 рок у проведено планову перевірк у магазину розташованого за адресою м. Харків, вул. Петровс ького 6/8, що належить ТОВ “Вл ада ЛТД” щодо додержанням в ідповідачем вимог Закону Укр аїни "Про застосування реєст раторів розрахункових опе рацій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг", Закону України "Про держ авне регулювання виробництв а і обігу етилового, коньячно го і плодового, алкогольних н апоїв та тютюнових виробів", З акону України “Про застосува ння деяких видів підприємниц ької діяльності”та Постанов и НБУ № 637 “Про затвердження По ложення про ведення касових операцій у національній валю ті в Україні” (а.с.50).

За результатами перевірки 11.02.2010 р. складено акт перевірки за дотриманням суб' єктами господарювання порядку пров едення розрахунків за товари (послуги), вимога регулювання обігу готівки, наявності тор гових патентів і ліцензій. По рушень законодавства в діяль ності відповідача не встанов лено. ( а.с.51-54).

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог про надання Д ержавній податковій інспекц ії у Київському районі м. Харк ова дозволу на проведення по запланової перевірки, суд пе ршої інстанції дійшов виснов ку про те, що факт наявності у позивача порушеного права у сфері публічно-правових відн осин, яке підлягає захисту в п орядку адміністративного су дочинства, не знайшов свого п ідтвердження під час судово го розгляду справи.

Відсутність доведеного ма теріалами адміністративної справи факту порушення прав а або інтересу, за захистом як ого особа звернулась до адмі ністративного суду, в силу ч.1 ст.2 КАС України є підставою дл я відмови в позові.

Колегія суддів вважає, що по станова суду першої інстанці ї підлягає скасуванню, а пров адження у справі - закриттю у зв' язку з наступним.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Коде ксу адміністративного судоч инства України, справа адмін істративної юрисдикції - пе реданий на вирішення адмініс тративного суду публічно-пра вовий спір, у якому хоча б одні єю із сторін є орган виконавч ої влади, орган місцевого сам оврядування, їхня посадова ч и службова особа або інших су б' єкт, який здійснює владні управлінські функції на осн ові законодавства, в тому чис лі на виконання делегованих повноважень.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 17 Кодексу адм іністративного суду України , компетенція адміністративн их судів поширюється на спор и за зверненням суб' єкта вл адних повноважень у випадках , встановлених законом.

Статтею 104 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни передбачено, що суб' єкт в ладних повноважень має право звернутися до адміністратив ного суду у випадках, встанов лених законом.

При цьому, п. 5 ч. 4 ст. 50 Кодексу а дміністративного судочинст ва України встановлено, що гр омадянин України, іноземці ч и особи без громадянства, їх о б' єднання, юридичні особи, я кі не є суб' єктами владних п овноважень, можуть бути відп овідачами лише за адміністра тивним позовом суб' єкта вла дних повноважень у випадках, встановлених законом.

Статус Державної податков ої служби в Україні, її функці ї та правові основи діяльнос ті визначені Законом України «Про державну податкову слу жба в Україні».

Зі змісту цього Закону, а та кож змісту інших законів Укр аїни не вбачається повноваже нь органів державної податко вої служби на пред' явлення адміністративного позову до юридичної особи, яка не є суб' єктом владних повноважень, п ро зобов' язання її допустит и посадових осіб державної п одаткової інспекції до прове дення перевірки та надати до кументи, пов' язані з нараху ванням та сплатою податків і інших обов' язкових платежі в до бюджетів усіх рівнів.

Враховуючи, що суд першої ін станції допустив порушення н орм процесуального права, не врахував вищенаведених прип исів Кодексу адміністративн ого судочинства України, що п ризвело до помилкового відкр иття провадження в адміністр ативній справі та вирішення спору по суті, колегія суддів вважає за необхідне, відпові дно до п. 1 ч. 1 ст. 157 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, скасувати постанову с уду першої інстанції та закр ити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 157, 167, 195, п.1 ч.4 ст . 198, п.1 ч.4 ст. 205, ст. ст. 206, 209, 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну ск аргу Державної податкової і нспекції у Київському районі м. Харкова задовольнити част ково.

Постанову Харківськог о окружного адміністративно го суду від 13.05.2010 р. по справі № 2-а-1381/10/2070 за позовом Державної п одаткової інспекції у Київсь кому районі м. Харкова до Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Влада ЛТД" про н адання дозволу на проведення перевірки скасувати.

Прийняти ухвалу, якою закрити провадження у справ і № 2-а-1381/10/2070 за позовом Державн ої податкової інспекції у Ки ївському районі м. Харкова до ТОВ "Влада ЛТД" про надан ня дозволу на проведення пер евірки.

Ухвала набирає законної с или з моменту її проголошенн я та може бути оскаржена у кас аційному порядку протягом дв адцяти днів з дня складання у хвали у повному обсязі шляхо м подачі касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя < підпис > Бенедик А.П.

Судді < підпис >

< підпис > Рєзнікова С.С.

Кал иновський В.А.

< Список > < Текст >

Повний текст ухвали вигото влений 08.11.2010 р.

Дата ухвалення рішення02.11.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12529108
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1381/10/2070

Ухвала від 02.11.2010

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бенедик А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні