Постанова
від 01.12.2010 по справі 2-а-7917-10
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

№ 2-а-7917/10                                                                                                                            

                                                         

        П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И        

                1 грудня 2010 року                             м. Запоріжжя

       Суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя Жупанова І.Б., розглянувши у скороченому провадженні адміністративний позов  ОСОБА_1  до управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя про визнання дій управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя незаконними та зобов’язання здійснити перерахунок та виплату пенсії,

                             В С Т А Н О В И В:                                                              

15.11.2010 р. позивач звернувся до суду з позовом, у якому зазначив, що з 01.01.2006 року має право одержувати пенсію, підвищену на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком, відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни». Посилаючись на те, що виплати пенсії проведені відповідачем у розмірі, меншому, ніж передбачено вище вказаним Законом, позивач  просить зобов’язати відповідача нарахувати йому недоплачені надбавки до пенсії за період з 09.07.2007 року по теперішній час.

Наданими суду письмовими запереченнями представник відповідача зазначив, що дії Шевченківського УПФУ повністю відповідають чинному законодавству України, відповідач діяв у межах своїх повноважень, у спосіб, встановлений чинним законодавством, а вимоги позивача не можуть бути задоволені, так як вони не відповідають чинному законодавству України.

Суд ухвалив про розгляд справи у скороченому провадженні.

Суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Позивач має статус "Дитини війни", що надає йому, відповідно до вимог ст.1 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" № 2195-IV від 18.11.2004 р., який набрав чинності з 01.01.2006 року, права на отримання пільг та державної соціальної підтримки, встановлених цим Законом. Відповідач повинен нарахувати йому та виплатити допомогу в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком до його пенсії.

Відповідно до ст. 99 КАС України (в новій редакції) строк для звернення до адміністративного суду встановлений у шість місяців, а тому, нарахування недоплаченої допомоги позивачеві, як дитині війни, повинно здійснюватись у межах даного строку, тобто за 6 місяців до дня звернення до суду. Відповідно до ст.. 6 КАС України судовому захисту підлягають вже порушені права, а не ті, що можуть бути порушені в майбутньому. Вимоги за межами встановленого строку і на майбутнє, задоволенню не підлягають, підстав для поновлення порушеного процесуального строку не вбачається.

Посилання відповідача у своїх письмових запереченнях суду на постанову Кабінету Міністрів України № 530 від 28.05.2008 року, п. 8 якої було визначено, що "дітям війни" підвищення проводиться в іншому, ніж передбачено це Законом, розмірі, суд вважає безпідставним, оскільки така постанова є підзаконним нормативним актом, а надання дітям війни соціальної підтримки є державною програмою соціальної допомоги, яка бере свій початок із вимог Закону України "Про соціальний захист дітей війни", які є чинними та домінуючими щодо підзаконних нормативних актів.

Керуючись ст. ст. 2, 6-11, 17-19, 99, 100-102, 158-163, 167, 183-2 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

    Позов ОСОБА_1  задовольнити частково.

Визнати незаконною бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя щодо непризначення, ненарахування та невиплати ОСОБА_1  підвищення до пенсії відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», за період з 15 травня 2010 року по 01 грудня 2010 року.

    Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_1  підвищення до пенсії  у розмірі 30 відсотків від мінімальної пенсії, виходячи із розміру мінімальної пенсії за віком, визначеного залежно від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з урахуванням різниці, яка була виплачена, за період з 15 травня 2010 року по 01 грудня 2010 року.

В іншій частині  позовних вимог – відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів.

   

Суддя                

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення01.12.2010
Оприлюднено03.12.2010
Номер документу12566402
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7917-10

Постанова від 01.12.2010

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Жупанова Ірина Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні