Постанова
від 08.11.2010 по справі 2а-11334/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 08 листопада 2010 року           14:57           № 2а-11334/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О. за участю секретаря судового засідання Наумець О.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

прокурора Деснянського району м. Києва в інтересах держави в особі Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у м. Києві

до

Відкритого акціонерного товариства «Всеукраїнська інвестиційна компанія «Вінко»

про

стягнення 17 000 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Деснянського району м. Києва звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва в інтересах держави в особі Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з позовом  до ВАТ «Всеукраїнська інвестиційна компанія «Вінко»про стягнення 17 000 грн. штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачем допущено порушення Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», в частині невідповідності складу та структури активів пайового диверсифікованого виду інтервального типу, у зв’язку із чим відповідачу було нараховано штрафні санкції.

Відповідач заперечень на позовну заяву не подав, явку представника не забезпечив, повідомлявся належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення повістки, а тому, відповідно до ст. 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно ст. 1 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Відповідно до ст. 5 цього Закону державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно п. 7 ст. 3 Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)»інститут спільного інвестування (далі - ІСІ) корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд

Відповідно до ст. 6 цього Закону державне регулювання у сфері спільного інвестування здійснює Комісія відповідно до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято розпорядження №271-ДМ від 01.04.2009р. яким було зобов’язано ВАТ «Всеукраїнська інвестиційна компанія «Вінко»привести у відповідність до вимог чинного законодавства активи пайого інвестиційного фонду диверсифікованого виду інтервального типу 2 термін до 02.10.2009р.

26.10.2009р. Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було складено Акт №334-ДМ про правопорушення на ринку цінних паперів. Перевіркою встановлено порушення вимоги ст. 34 Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" та п. 4 Розділу II Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування, затвердженого рішенням Комісії №12 від 11.01.2002р., в частині невідповідності за станом на 30.09.2008р. складу та структури активів пайового інвестиційного фонду диверсифікованого виду інтервального типу вимогам, встановленим законодавством, а саме: менше ніж 10 відсотків активів фонду утримуються в грошових коштах, які повинні зберігатися на окремих депозитних банківських рахунках, відкритих для цього ІСІ.

Згідно п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право: надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону Комісія застосовує до юридичних осіб фінансові санкції, зокрема, за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Комісії або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Комісії щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На підставі висновків перевірки Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку прийнято постанову №334-ДМ від 09.11.2009р., якою за невиконання розпорядження про сунення порушень законодавства про цінні папери №271-ДМ від 01.04.2009р.  до ВАТ «Всеукраїнська інвестиційна компанія «Вінко»застосовано санкцію у вигляді штрафу в розмірі 17 000 грн.

Згідно ст. 34 Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні  інвестиційні фонди) при проведенні публічного (відкритого) розміщення цінних паперів ІСІ відкритого та інтервального типу не менше 10 відсотків активів таких ІСІ повинні утримуватися в грошових коштах, які зберігаються на окремих депозитних банківських рахунках, відкритих для цього інституту спільного інвестування.

Відповідно до ч. 5 розділу ІІ Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування (затвердженого Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N12 від 11.01.2002р.) при проведенні публічного (відкритого) розміщення цінних паперів ІСІ відкритого та інтервального типу не менше 10 відсотків активів таких ІСІ повинні утримуватися в грошових коштах, які зберігаються на окремих депозитних банківських рахунках, відкритих для цього ІСІ.

Відповідно до п. 6 розділу XIV Правил (затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 2272 від 11.12.2007 року (далі - Правила)) уповноваженою особою, яка винесла розпорядження про усунення порушень, до моменту спливу терміну виконання розпорядження про усунення порушень за письмовим клопотанням порушника може бути прийнято рішення про продовження терміну виконання цього розпорядження, яке оформляється новим розпорядженням про усунення порушень та протягом трьох робочих днів направляється особі, у відношенні якої його винесено.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач звертався у Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку про продовження терміну виконання розпорядження про усунення порушень, і такий термін був продовжений, що вбачається із розпорядження 271-ДМ від 01.04.2009р. проте порушення усунені не були.

Суду не надано доказів на підтвердження того, що постанова про притягнення відповідача до відповідальності за порушення валютного законодавства оскаржувалась відповідачем у судовому порядку.

Станом на день розгляду спору сума штрафних санкцій відповідачем до Державного бюджету України не сплачена.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача–суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Всеукраїнська інвестиційна компанія «Вінко»(04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, 21, п/р 265093011364 у ВАТ «Комерційний банк «Актив-банк»м. Київ, МФО 300852, ЄДРПОУ 13317856) на користь Державного бюджету України штраф в сумі 17 000 грн. штрафних санкцій

Постанова набирає законної сили в строки, передбачені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                                Д.О. Баранов

Дата ухвалення рішення08.11.2010
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу12603180
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11334/10/2670

Ухвала від 30.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Баранов Д.О.

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Баранов Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні