Постанова
від 25.11.2010 по справі 2а-13767/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 листопада 2010 року № 2а-13767/10/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Огурцова О .П. при секретарі судового зас ідання Покотило М.С. розглян увши у відкритому судовому з асіданні адміністративну сп раву

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Ехо-ЛТД"

про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування в с умі 6 481,55 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: Дутова І.М.

від відповідача: не з'яви вся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійног о фонду України в Подільсько му районі міста Києва зверну лося до Окружного адміністра тивного суду міста Києва з ад міністративним позовом до То вариства з обмеженою відпові дальністю "Ехо-ЛТД" про стягне ння заборгованості по сплаті страхових внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування в сумі 6 481,55 грн .

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Товариство з обмеже ною відповідальністю "Ехо-ЛТ Д" має заборгованість перед П енсійним фондом України у ро змірі 6 481,55 грн., яка виникла в зв ' язку з несплатою відповіда чем внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, чим було порушено в имоги Закону України “Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування”.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 30.09.2010 позовну заяву було зал ишено без руху. У встановлени й судом строк позивач усунув недоліки позовної заяви.

Ухвалами Окружного адміні стративного суду міста Києва від 15.10.2010 відкрито провадження , закінчено підготовче прова дження та призначено справу до судового розгляду на 08.11.2010.

Судове засідання 08.10.2010 було в ідкладено у зв'язку з неявкою сторін.

У судовому засіданні 25.11.2010, у п орядку частини третьої статт і 160 Кодексу адміністративног о судочинства України було п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови.

Представник позивача у суд овому засіданні 25.11.2010 підтрима в позовні вимоги з урахуванн ям уточнень та просили суд за довольнити позов у повному о бсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явивс я, хоча повідомлявся належни м чином про дату, час та місце розгляду справи, шляхом напр авлення поштової кореспонде нції на адресу вказану в дові дці з Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України. Поштові відправ лення відповідачу двічі пове рнулись без вручення адресат у, в довідці ф.20 причиною повер нення (досилання) зазначено н е знаходження за вказаною ад ресою. Відповідно до частини восьмої статті 35 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, вважається, що повіст ку вручено юридичній особі, я кщо вона доставлена за адрес ою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за ад ресою, яка зазначена її предс тавником, і це підтверджуєть ся підписом відповідної служ бової особи.

Частиною четвертою статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України встанов лено, що у разі неприбуття ві дповідача - суб'єкта владних п овноважень, належним чином п овідомленого про дату, час і м ісце судового розгляду, без п оважних причин або без повід омлення ним про причини непр ибуття розгляд справи не від кладається і справу може бут и вирішено на підставі наявн их у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повто рного неприбуття за таких са мих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноваж ень.

З урахуванням вище наведен ого суд дійшов висновку про м ожливість продовження розгл яду справи за відсутності ві дповідача.

Розглянувши подані докум енти і матеріали, всебічно і п овно з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуєт ься позов, об' єктивно оціни вши докази, які мають юридичн е значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, О кружний адміністративний су д міста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Ехо-ЛТД" в ідповідно до статті 1 Закону У країни "Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння" та статті 14 Закону Україн и "Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня" є платником збору на обо в' язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до статті 1 Закон у України «Про збір на обов 'язкове державне пенсійне страхування" страхові внеск и - це кошти відрахувань на соц іальне страхування та збір н а обов' язкове державне пен сійне страхування, сплачені згідно із законодавством, щ о діяло раніше; кошти, сплаче ні на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуван ня відповідно до цього Зако ну. Згідно частини третьої ст атті 18 Закону «Про загальноо бов'язкове державне пенсій не страхування" страхові вн ески є цільовим загальнообов ' язковим платежем, який спр авляється на всій території України в порядку, встановле ному цим Законом.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Ехо-ЛТД" регул ярно подавало встановлену зв ітність де самостійно визнач ало суми страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, а ле не сплачувало їх в повному обсязі.

Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановле но, що обчислення страхових в несків застрахованих осіб зд ійснюється страхувальникам и на підставі бухгалтерських та інших документів, відпові дно до яких провадиться нара хування (обчислення) або які п ідтверджують нарахування (об числення) заробітної плати (д оходу), на які відповідно до ць ого Закону нараховуються стр ахові внески.

Відповідно до частини шост ої статті 20 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування " страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Згідно з частиною дванадця тої статті 20 вище вказаного За кону, страхові внески підляг ають сплаті незалежно від фі нансового стану платника стр ахових внесків.

В силу пункту 2 статті 106 Зако ну "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страху вання", суми страхових внескі в своєчасно не нараховані та /або не сплачені страхувальн иками у строки, визначені ста ттею 20 цього Закону, в тому чис лі обчислені територіальним и органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій. Частиною третьою цієї ж но рми Закону встановлено, що те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсій ного фонду, надсилають страх увальникам, які мають недоїм ку, вимогу про їх сплату. Протя гом 10 робочих днів з дня одерж ання вимоги про сплату недої мки страхувальник зобов' яз аний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідно до підпунктів 8.1 , 8.2 , 8.3 пункту 8 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України затвердже ної постановою правління пен сійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 та зареєстрованій в Мініс терстві юстиції України 16.01.2007 з а № 64/8663 суми страхових внесків , своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені пункт ами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у том у числі обчислені органами П енсійного фонду, уважаються простроченою заборгованіст ю із сплати страхових внескі в (далі - недоїмка) і стягуютьс я з нарахуванням пені та заст осуванням фінансових санкці й. Органи Пенсійного фонду на дсилають страхувальникам ви могу про сплату недоїмки зок рема в таких випадках: якщо ст рахувальник має на кінець зв ітного базового періоду недо їмку зі сплати страхових вне сків; якщо страхувальник має на кінець звітного періоду б орги зі сплати фінансових са нкцій (штрафів) та пені. У випа дку якщо страхувальник має н а кінець звітного базового п еріоду недоїмку зі сплати ст рахових внесків вимога надси лається щомісяця протягом п' яти робочих днів, наступних з а звітним базовим періодом. В имога формується на підставі даних особових рахунків пла тників на всю суму боргу. Вим ога формується зокрема на пі дставі облікових даних з кар ток особових рахунків страху вальників. Вимога формується під одним порядковим номеро м до повного погашення сум бо ргу.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Подільському р айоні міста Києва відповідно до карток особових рахунків страхувальників було виявле но у Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Ехо-ЛТД" заб оргованість зі сплати внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування у розмірі 6 481,55 грн. у зв'язку з чим , винесено вимогу № Ю 0659 від 05 .05.2010, якою визначено недоїмку з і сплати внесків у розмірі 6 481,5 5 грн. Зазначена вимога була от римана відповідачем 07.05.2010, що пі дтверджується повідомлення м про вручення поштового від правлення.

Відповідно до частини трет ьої статті 106 Закону України "П ро загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхуванн я" Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а в раз і неузгодження вимоги із орг анами Пенсійного фонду має п раво на оскарження вимоги в с удовому порядку. Про оскарже ння вимоги територіального о ргану Пенсійного фонду про с плату недоїмки до виконавчої дирекції Пенсійного фонду а бо в судовому порядку страху вальник зобов'язаний письмов о повідомити відповідний тер иторіальний орган Пенсійног о фонду протягом трьох робоч их днів із дня звернення до ви конавчої дирекції Пенсійног о фонду чи суду. У разі якщо ст рахувальник, який одержав ви могу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти р обочих днів після її отриман ня не сплатив зазначену у вим озі суму недоїмки разом з зас тосованою до нього фінансово ю санкцією, включеної до вимо ги, або не узгодив вимогу з від повідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узго див вимогу, але не сплатив узг оджену суму недоїмки протяго м десяти робочих днів після о тримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійног о фонду звертається в устано вленому законом порядку і по дає вимогу про сплату недоїм ки до відповідного підрозділ у державної виконавчої служб и. У зазначених випадках орга н Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи г осподарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У раз і звернення органу Пенсійног о фонду з позовом про стягнен ня недоїмки до господарськог о суду передбачені законодав ством заходи досудового врег улювання спорів не застосову ються.

Вимога № Ю 0659 від 05.05.2010 відповід ачем не оскаржувалась.

Відповідно до довідки № 3954/11 в ід 17.09.2010 заборгованість Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Ехо-ЛТД" по страхових вн есках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Управління Пенсійного фонду України міста Києва за період з 01.02.2010 по 20.05.2010 складає 6 481,55 грн., що підтверджується карт кою особового рахунку юридич ної особи або фізичної особи , яка має найманих працівникі в за період з 01.02.2010 по 20.05.2010.

Відповідач у судові засіда ння не з'явився, заперечень на адміністративний позов не н адав.

З огляду на вище викладене с уд дійшов висновку, про те що з аборгованість Товариства з о бмеженою відповідальністю "Е хо-ЛТД" по сплаті внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування у розмір і 6 481,55 грн. є доведеною та підляг аю стягненню з відповідача.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи наведене, суд пр иходить до висновку, що позов ні вимоги позивача обґрунтов ані та підлягають задоволенн ю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись вимогами стате й 69-71, 94, 160-165 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний по зов Управління Пенсійного фо нду України в Подільському р айоні міста Києва до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Ехо-ЛТД" про стягнення за боргованості по сплаті страх ових внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування в сумі 6 481,55 грн. - за довольнити повністю

2. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "Е хо-ЛТД" (03186, м. Київ, вул. Л. Толстог о,13, код ЄДРПОУ 33348118, р/р 26000060407109, МФО 3007 11 Печерська філія Приватбанк у) на користь управління Пенс ійного фонду України в Поділ ьському районі м. Києва ( р/р 2560130 12610 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській обл. МФО 322669, ЄДР ПОУ 26087978) заборгованість по спл аті страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування за період з 01.02.2010 по 20.05.2010, в сумі 6 481,55 грн. (шіст ь тисяч чотириста вісімдесят одна грн. 55 коп.)

Відповідно до статті 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України постанова с уду першої інстанції, якщо ін ше не встановлено цим Кодекс ом, набирає законної сили піс ля закінчення строку для її а пеляційного оскарження. У ра зі апеляційного оскарження п останова, якщо її не скасован о, набирає законної сили післ я повернення апеляційної ска рги, відмови у відкритті апел яційного провадження або наб рання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з а правилами, встановленими с таттями 185-187 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и. Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя О.П. Огурцов

Повни й текст постанови виготовлен о 30.11.2010

Дата ухвалення рішення25.11.2010
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу12603186
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13767/10/2670

Ухвала від 19.06.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 17.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 15.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 15.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 30.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 25.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні