Постанова
від 18.11.2010 по справі 2а-10730/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 листопада 2010 року 13:29 № 2а-10730/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

Головуючого - судді Дегт ярьової О.В.,

при секретарі судового зас іданні Безсчасній Я.С.,

за участю представника поз ивача - Рябова А.І. (довір еність від 19.08.2010р. № 14561/9/10-109),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Печерському районі м іста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю з іноземними інвестиціями «Агродельта»,

третя особа, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору: Печерська район на у місті Києві державна адм іністрація, -

про припинення юридичної особ и, -

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улась ДПІ у Печерському райо ні м. Києва з позовом до ТОВ з І І «Агродельта»про припиненн я юридичної особи.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилався на те , що відповідач був зареєстро ваний Печерською районною де ржавною адміністрацією 27 кві тня 1999 року, перебуває на облік у як платник податків у ДПІ в П ечерському районі м. Києва, пр оте з 2003 року не звітує до держа вної податкової інспекції, щ о відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України»Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців»є під ставою для постановлення суд ового рішення про припинення юридичної особи.

У судовому засіданні 18 лист опада 2010 року представник поз ивача підтримав позовні вимо ги та просив їх задовольнити .

Відповідач у судові засіда ння 19 серпня, 08 вересня, 06 жовтня , 20 жовтня та 18 листопада 2010 року не з' явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду від повідно до вимог ст. 33, ч. 11 ст. 35 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Від відповідача відзив на п озовну заяву, заперечень про ти позову, будь-яких пояснень , заяв чи клопотань до суду не надходило.

Третя особа у судові засіда ння 19 серпня, 08 вересня, 06 жовтня , 20 жовтня та 18 листопада 2010 року не з' явилась, належним чино м повідомлена про дату, час та місце судового розгляду, до с уду подала письмове клопотан ня про розгляд справи за відс утності її представника.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, всебічн о і повно з' ясувавши всі фак тичні обставини, на яких ґрун тується позов, об' єктивно о цінивши докази, які мають юри дичне значення для розгляду і вирішення справи по суті, су д дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволен ню з таких підстав.

Згідно з п. 1.1 Порядку обліку платників податків, зборів (о бов' язкових платежів), затв ердженого Наказом Державної податкової адміністрації Ук раїни від 19 лютого 1998 року № 80 (в р едакції наказу Державної под аткової адміністрації Украї ни від 17 листопада 1998 року № 552), пл атники податків - це юридичні особи, їх філії, відділення, і нші відокремлені підрозділи , що не мають статусу юридично ї особи, на яких згідно із зако нами покладено обов' язок ут римувати та/або сплачувати п одатки і збори (обов' язкові платежі), пеню та штрафні санк ції.

Відповідно до абзацу першо го п. 4.1 вищезазначеного Поряд ку узяття на облік як платник ів податків - юридичних осіб т а відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням від повідними органами державно ї податкової служби після вн есення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присв оєння ідентифікаційних коді в за Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України.

Як встановлено в ході судов ого розгляду та вбачається з матеріалів справи ТОВ з ІІ «А гродельта»(ідентифікаційни й код 30400819) є юридичною особою, з ареєстрованою Печерською ра йонною державною адміністра цією м. Києва 27 квітня 1999 року.

Згідно довідки про взяття н а облік платника податків ві д 03 березня 2010 року № 6129 ТОВ з ІІ «Агродельта»було узято н а облік як платника податку в ДПІ у Печерському районі м. Ки єва 11 травня 1999 року.

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни «Про систему оподаткув ання»від 25 червня 1991 року № 1251-ХІ І (в редакції на момент спірни х правовідносин) платники по датків і зборів (обов' язков их платежів) зобов' язані: 1) в ести бухгалтерський облік, с кладати звітність про фінанс ово-господарську діяльність і забезпечувати її зберіган ня у терміни, встановлені зак онами; 2) подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідн о до законів декларації, бухг алтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів); 3) сплачувати належні суми податків і збор ів (обов' язкових платежів) у встановлені законами термін и; 4) допускати посадових осіб державних податкових органі в до обстеження приміщень, що використовуються для одержа ння доходів чи пов' язані з у триманням об' єктів оподатк ування, а також для перевірок з питань обчислення і сплати податків і зборів (обов' язк ових платежів).

Як встановлено у ході судов ого розгляду та вбачається з матеріалів справи, зокрема, д овідки ДПІ у Печерському рай оні м. Києва від 09 липня 2010 року № 39/10-027 відповідачем остання зві тність була подана 01 грудня 2002 року.

Таким чином, строк, упродовж якого відповідач не подає зв ітність до податкового орган у, перевищує один рік.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців»від 15 травня 2003 року № 755-ІV (в редакції на момент спі рних правовідносин) підставо ю для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов' язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема, є неподання про тягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Пунктом 17 ст. 11 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу»від 04 грудня 1990 року № 509-ХІ І (в редакції на момент спірни х правовідносин) органам дер жавної податкової служби над ано право звертатися у перед бачених законом випадках до судових органів з заявою (поз овною заявою) про скасування державної реєстрації суб' є кта підприємницької діяльно сті.

Згідно з пунктом 8.6. Порядку о бліку платників податків, зб орів (обов' язкових платежів ), затвердженого Наказом Держ авної податкової адміністра ції України від 19 лютого 1998 рок у № 80 (в редакції наказу Держав ної податкової адміністраці ї України від 17 листопада 1998 ро ку № 552), якщо платник податків н е має заборгованості перед б юджетом, та у разі неподання п ротягом року в органи держав ної податкової служби податк ових декларацій, документів податкової звітності, керівн ик органу державної податков ої служби приймає рішення у в игляді розпорядження віднос но платника податків - про зве рнення до суду або господарс ького суду із заявою (позовно ю заявою) про постановлення с удового рішення про припинен ня юридичної особи чи підпри ємницької фізичної особи - пі дприємця.

Заборгованість по податка х і зборах (обов' язкових пла тежах) до бюджету відповідно до довідки ДПІ у Печерському районі м. Києва від 04 березня 20 10 року № 3616/9/ у відповідача відсу тня.

Отже, враховуючи неподання відповідачем більше року ор ганам державної податкової с лужби документів фінансової звітності, відсутність у від повідача податкової заборго ваності, а також право органі в державної податкової служб и на звернення до суду із заяв ою (позовною заявою) про припи нення (скасування державної реєстрації) юридичної особи, суд задовольняє позовні вим оги та вважає за необхідне пр ипинити ТОВ з ІІ «Агродельта »

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-ІV (в редакці ї на момент спірних правовід носин) суд, який постановив рі шення про припинення юридичн ої особи, що не пов' язане з ба нкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенн ям законної сили направляє й ого копію державному реєстр атору за місцезнаходженням ю ридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстр у запису про судове рішення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. с т. 158-163, ст. 167, ст. 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

2. Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою від повідальністю з іноземними і нвестиціями «Агродельта»(мі сцезнаходження: 01010, м. Київ, в ул. Московська, 24, кв. 21, іденти фікаційний код 30400819).

3. Копію постанови, у день наб рання постановою законної си ли, надіслати державному реє стратору Печерської районно ї у місті Києві державної адм іністрації для внесення до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців запису про суд ове рішення щодо припинення Товариства з обмеженою відпо відальністю з іноземними інв естиціями «Агродельта»відп овідно до встановленого зако ном порядку.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскарж ена за правилами, встановлен ими в ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни відповідно.

Суддя О.В. Дегтярьова

Дата виготовлення та пі дписання повного тексту пост анови - 22 листопада 2010 року.

Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу12603266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10730/10/2670

Ухвала від 20.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

Постанова від 18.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні