Постанова
від 23.11.2010 по справі 27/4б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2010 р. № 27/4б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Удовиченка О.С.,

суддів Заріцької А.О.,

Міщенка П.К.

розглянувши касаційне под ання заступника прокурора До нецької області

на постанову

постанову

та ухвалу господарського суду Донец ької області від

18 січня 2010 року

Донецького апеляційного г осподарського суду від 14 квіт ня 2010 року

господарського суду Донец ької області від

19 травня 2010 року

у справі

господарського суду № 27/4б

Донецької області

за заявою

про приватного підприємства " Укртеплосила"

банкрутство

ліквідатор Коваленко В.В.

за участю представників: не з' явились,

В С Т А Н О В И В :

Ліквідатор ПП "Укртеп лосила" 5 січня 2010 року звернувс я до місцевого господарськог о суду із заявою про порушенн я провадження у справі про ба нкрутство підприємства.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 8 січ ня 2010 року порушено пр овадження у справі № 27/4б про ба нкрутство ПП "Укртеплосила" з а процедурою, передбаченою с т. 51 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" (далі - Закон).

Постановою господарського суду від 18 січня 2010 року (суддя Т арапата С.С.) товариство визна но банкрутом, відкрито лікві даційну процедуру, ліквідато ром банкрута призначено арбі тражного керуючого Коваленк а В.В.

Постановою Донецького апе ляційного господарського су ду від 14 квітня 2010 рок у (колегія суддів у складі: Зап орощенко М.Д. - головуючий, Во лков Р.В., Новікова Р.Г.) постано ву місцевого господарського суду залишено без змін.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 19 тра вня 2010 року затвердж ено звіт ліквідатора, ПП "Укрт еплосила" ліквідовано, прова дження у справі припинено.

Заступник прокурора Донец ької області в інтересах дер жави в особі управління з пит ань банкрутства у Донецькій області Державного департам енту з питань банкрутства та ДПІ у Святошинському районі м. Києва звернувся до Вищого господарського су ду України із касаційним под анням, в якому просить постан ову господарського суду Доне цької області від 18 січня 2010 ро ку, постанову суду апеляційн ої інстанції від 14 квітня 2010 ро ку та ухвалу місцевого госпо дарського суду від 19 травня 2010 року у даній справі скасуват и, провадження у справі припи нити.

В обґрунтування касаційно го подання заявник послався на порушення судом першої ін станції при винесенні оскарж уваних рішень ч. 3 ст. 6 Закону, п . 8 Інструкції "Про порядок обл іку платників податків" затв ердженої наказом Державної п одаткової адміністрації Укр аїни від 19 лютого 1998 року № 80.

Перевіривши матеріали спр ави та доводи касаційного по дання, дослідивши правильніс ть застосування судом першої та апеляційної інстанцій но рм матеріального і процесуал ьного права колегія суддів д ійшла висновку, що касаційне подання задоволенню не підл ягає з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 9 жовтня 2009 року власни ком боржника було прийнято р ішення про припинення товари ства шляхом ліквідації, вста новлено порядок та визначено строки проведення ліквідаці ї, призначено ліквідатора (а.с . 18).

Ліквідатором було встанов лено, що у боржника відсутні к ошти для задоволення вимог к редиторів, у зв'язку з чим 16 лис топада 2009 року власником підп риємства було затверджено пр оміжний ліквідаційний балан с, ліквідатором прийнято ріш ення про звернення до господ арського суду із заявою про в изнання боржника банкрутом ( а.с. 26, 27).

З кредиторськими вимогами до підприємства звернулись СПД ОСОБА_1 та ДПІ у Святош инському районі м. Києва про щ о вказано судом в оскаржуван ій ухвалі.

Матеріали справи містять т акож копію оголошення опублі кованого в Бюлетені державно ї реєстрації від 26 жовтня 2009 ро ку № 136 (21), повідомлення державн ого реєстратора про прийнятт я рішення про припинення під приємства, довідку з ЄДРПОУ с таном на 24 грудня 2009 року в якій зазначено, що підприємство з находиться в стані припиненн я підприємницької діяльност і (а.с. 20-24).

В обґрунтування постанови про визнання підприємства-б оржника банкрутом, судом пер шої інстанції зазначено, що м айно у боржника відсутнє, кре диторська заборгованість у р озмірі 21 700 грн. не може бути пог ашена.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщ о вартості майна боржника - юр идичної особи, щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредиторів, така юрид ична особа ліквідується в по рядку, передбаченому цим Зак оном. У разі виявлення зазнач ених обставин ліквідатор (лі квідаційна комісія) зобов'яз ані звернутися в господарськ ий суд із заявою про порушенн я справи про банкрутство так ої юридичної особи.

Враховуючи вимоги закону, н еобхідними передумовами для звернення із заявою про пору шення провадження у справі п ро банкрутство боржника у по рядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" є: оцінка вартос ті наявного майна боржника, п ублікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з м етою виявлення кредиторів, в становлення повного обсягу к редиторської заборгованост і та складання проміжного лі квідаційного балансу.

Висновки суду про наявніст ь підстав для визнання боржн ика банкрутом відповідають в казаним вище нормам права та ґрунтуються на матеріалах с прави, якими, зокрема, підтвер джено опублікування боржник ом оголошення про ліквідацію підприємства у порядку вста новленому законом; дотриманн я боржником двомісячного стр оку з моменту здійснення пуб лікації до звернення до суду із заявою про порушення спра ви про банкрутство; повідомл ення кредиторів про ліквідац ію підприємства, звернення к редиторів до боржника з кред иторськими вимогами; складен ня підприємством проміжного ліквідаційного балансу та й ого затвердження власником п ідприємства; наявність аудит орського висновку про резуль тати аудиту проміжного лікві даційного балансу підприємс тва, інші дії, вчинені боржни ком на виконання вимог закон у.

Таким чином, доводи касацій ного подання про порушення с удом вимог закону спростовую ться матеріалами справи, фак тами та обставинами встановл еними судом першої інстанції , і про незаконність оскаржув аної постанови не свідчать.

В обґрунтування ухвали про затвердження ліквідаційног о балансу місцевий господарс ький суд послався на ст.ст. 32, 51 Закону та зазначив, що в ході п роведення ліквідаційної про цедури встановлено відсутні сть у боржника майнових акти вів необхідних для задоволен ня кредиторської заборгован ості у розмірі 23 700 грн.

Матеріали справи містять з віт ліквідатора та відповідн ий ліквідаційний баланс, пов ідомлення ліквідатора про ви знання СПД ОСОБА_1 та ДПІ у Святошинському районі м. Киє ва кредиторами боржника, нак аз про проведення інвентариз ації майна, акти інвентариза ції товарно-матеріальних цін ностей, основних засобів бор жника, акт відсутності кошті в в касі, запити ліквідатора т а відповіді Виконкому Донець кої міської ради КП БТІ м. Донецька про відсутн ість реєстрації за боржником права власності на нерухоме майно, ГУ Держкомзему у Донец ькій області про відсутність у боржника земельних діляно к, ВДВС Калінінського районн ого управління юстиції у м. До нецьку про відсутність відкр итих виконавчих проваджень щ одо підприємства, довідка Ві дділення № 3 філії АКБ "Імексб анк" у м. Києві про з акриття рахунку (а.с. 89-104).

Колегією суддів відхиляют ься доводи касаційного подан ня про порушення місцевим го сподарськими судом ст. 6 Закон у, оскільки провадження у спр аві порушено за приписами ст . 51 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Доводи про порушення прав о ргану державної податкової с лужби винесенням у справі ос каржуваних рішень також не м ожна визнати обґрунтованими , оскільки, як вбачається з мат еріалів справи, ДПІ у Святоши нському районі м. Києва визна но кредитором боржника на су му 2 035, 34 грн.

Не містить касаційне подан ня і підстав вважати порушен ими права управління з питан ь банкрутства у Донецькій об ласті Державного департамен ту з питань банкрутства.

За таких обставин справи, ко легія суддів Вищого господар ського суду України не вбача є підстав для скасування зак онних та обґрунтованих поста нови господарського суду Дон ецької області від 18 січня 2010 р оку, постанови Донецького ап еляційного господарського с уду від 14 квітня 2010 року та ухвали місцевого господар ського суду від 19 травня 2010 рок у у даній справі, оскільки вон и прийняті з дотриманням нор м матеріального та процесуал ьного права і висновки викла дені в них повністю ґрунтуют ься на матеріалах справи.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 , 11113 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційне подання заст упника прокурора Донецької о бласті залишити без задоволе ння.

Постанову господарського суду Донецької області від 18 січня 2010 року, постан ову Донецького апеляційного господарського суду від 14 квітня 2010 року та ухвалу господарського суду Донецьк ої області від 19 травн я 2010 року у справі № 27/4б залишити без змін.

Головуючий О. Удовиченко

Судді А Заріцька

П. Міщенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення23.11.2010
Оприлюднено04.12.2010
Номер документу12604091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/4б

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Постанова від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Постанова від 23.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 16.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Постанова від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 27.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні