Постанова
від 05.11.2010 по справі 15/107-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2010 р. Справа № 15/107-10

за заявою : Державної под аткової інспекції у Немирівс ькому районі, м. Немирів Вінни цької області

до: Товариства з обмежен ою відповідальністю "Агро 2008", с . Мельниківці Немирівського району Вінницької області

про визнання банкрутом

Головуючий судд я Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишеній О.В.

За участю предста вників :

ДПІ у Немирівському районі Вінницької області - Б огатиря С.В., довіреність № 1231 від 01.03.10 року

В С Т А Н О В И В :

26 жовтня 2010 року гос подарським судом Вінницької області порушено провадженн я у справі № 15/107-10 про банкрутств о Товариства з обмеженою від повідальністю "Агро 2008", с. Мель никівці Немирівського район у Вінницької області в поряд ку ст. 52 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом".

В поданій до суду зая ві ініціюючим кредитором пов ідомлено, що ТОВ "Агро 2008", с. Мель никівці Немирівського район у Вінницької області як суб'є кт підприємницької діяльнос ті зареєстроване Немирівськ ою районною державною адміні страцією 01 квітня 2008 року за № 1 1 60 102 0000 000528, включено до Єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України за ко дом 35717995, взято на податковий об лік в ДПІ у Немирівському рай оні 02 квітня 2008 року за № 3174.

Станом на 12 жовтня 2010 року бор жник має заборгованість по с платі податків та зборів в су мі 167 700,84 грн., зокрема по податку на додану вартість 154 585,00 грн. (ви никла а результаті узгоджено го податкового зобов'язання) , по податку на прибуток підпр иємств в сумі 13 115,84 грн. (виникла в результаті узгодженого по даткового зобов'язання в сум і 12 939,00 грн., застосування штрафн их санкцій в сумі 170,00 грн., 5,00 грн. та 1,84 грн. пені).

ДПІ у Немирівському районі Вінницької області вжито ря д заходів, спрямованих на пог ашення зазначеної заборгова ності, а саме:

08 січня 2009 року боржнику напр авлена перша податкова вимог а № 1/2 на суму 167 524,00 грн.;

09 лютого 2009 року направлена д руга податкова вимога № 2/15 на с уму 167 524,00 грн.

ДПІ у Немирівському районі Вінницької області звернуло сь з позовною заявою до Вінни цького окружного адміністра тивного суду про стягнення п одаткового боргу з боржника.

24 листопада 2009 року Вінницьк им окружним адміністративни м судом винесено постанову у справі № 2-а-4543/09/0270, якою позов зад оволено.

На виконання постанови Він ницького окружного адмініст ративного суду видано викона вчий лист, який ініціюючим кр едитором направлявся до ДВС Немирівського РУЮ та який по становою про повернення вико навчого документа від 15 червн я 2010 року був повернений без ви конання в зв'язку з тим, що у бо ржника грошових коштів та ма йна, яке підлягає опису, не вия влено.

Згідно довідки Відділу Дер жкомзему у Немирівському рай оні за боржником право власн ості на землю не зареєстрова но.

Згідно довідок Бершадсько го РБТІ, Ямпільського РБТІ, КП "Вінницьке міське БТІ", КП "Між районне БТІ м. Могилів - Поділь ський", Барського РБТІ право в ласності на нерухоме майно з а боржником не зареєстроване .

Згідно довідки Немирівськ ого ВРЕР ДАІ за боржником тра нспортних засобів не рахуєть ся.

Згідно довідки Немирівськ ої районної інспекції Держте хнагляду ТОВ "Агро 2008" в базі да них інспекції не зареєстрова не.

Товариство не подавало до Д ПІ податкову звітність протя гом року. Остання звітність д о ДПІ подана за 2008 рік.

На підставі викладен ого кредитор просить визнати ТОВ "Агро 2008", с. Мельниківці Нем ирівського району Вінницько ї області банкрутом та визна ти кредиторські вимоги в сум і 167 700,84 грн.

Представник кредитора в су довому засіданні 5 листопада 2010 року вимоги, викладені в за яві, підтримав.

Представник боржника в суд ове засідання не з' явився. Д окументів, які вимагались ух валою суду від 26 жовтня 2010 року про порушення провадження у справі про банкрутство не на дав.

При цьому суд звертає увагу на п. 4 Інформаційного листа В ищого господарського суду Ук раїни від 02 червня 2006 року № 01-8/1228 " Про деякі питання практики з астосування норм Господарсь кого процесуального кодексу України, порушені у доповідн их записках про роботу госпо дарських судів у 2005 році", п. 11 Ін формаційного листа Вищого го сподарського суду України ві д 15 березня 2007 року № 01-8/123 "Про деяк і питання практики застосува ння норм Господарського проц есуального кодексу України, порушені у доповідних записк ах про роботу господарських судів у 2006 році", в яких наголош ується, що відповідні процес уальні документи надсилають ся господарським судом згідн о з поштовими реквізитами уч асників судового процесу, на явними в матеріалах справи.

Також суд зазначає, що відпо відно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарськ их судах України, затверджен ої наказом Вищого господарсь кого суду України від 10 грудня 2002 року № 75 (з подальшими змінам и), перший, належним чином підп исаний, примірник процесуаль ного документа (ухвали, рішен ня, постанови) залишається у с праві; на звороті у лівому ниж ньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про в ідправку документа, що місти ть: вихідний реєстраційний н омер, загальну кількість від правлених примірників докум ента, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійс нена.

Як наголошується в п. 19 Інфор маційного листа Вищого госпо дарського суду України від 13 с ерпня 2008 року № 01-8/482 "Про деякі пи тання застосування норм Госп одарського процесуального к одексу України, порушені у до повідних записках про роботу господарських судів у першо му півріччі 2008 року" дана відмі тка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимо г названої Інструкції, є підт вердженням належного надсил ання копії процесуального до кумента сторонам та іншим уч асникам судового процесу.

На першому примірнику ухва ли від 26 жовтня 2010 року про пор ушення провадження у справі про банкрутство є штамп суду з відміткою про відправку до кумента. Дана відмітка оформ лена відповідно до вимог Інс трукції з діловодства в госп одарських судах України, нав едених вище, а тому суд дійшов висновку, що вона є підтвердж енням належного надсилання к опії процесуального докумен та сторонам.

Також суд зазначає, що копія даної ухвали, надісланої на а дресу відповідача, до канцел ярії суду не поверталась.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня боржника належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи і забезпечення явк и останнього в судове засіда ння для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Проте, боржник своїм правом на участь у засіданні суду та наданні письмових або усних пояснень не скористався.

Заслухавши представника і ніціюючого кредитора, розгля нувши матеріали справи, проа налізувавши законодавчі акт и, суд приходить до висновку п ро банкрутство боржника на п ідставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Го сподарського процесуальног о кодексу України господарсь кі суди розглядають справи п ро банкрутство у порядку про вадження, передбаченому Госп одарським процесуальним код ексом України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Госпо дарського процесуального ко дексу України справи про бан крутство підвідомчі господа рським судам.

На підставі положень п. 3 ст. 209 Господарського кодек су України та ст. 1 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" суб'єкто м банкрутства може бути лише суб'єкт підприємницької дія льності.

Стаття 1 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" зазначає, щ о кредитором може бути юриди чна або фізична особа, яка має у встановленому порядку під тверджені документами вимог и щодо грошових зобов'язань д о боржника, щодо виплати забо ргованості із заробітної пла ти працівникам боржника, а та кож органи державної податко вої служби та інші державні о ргани, які здійснюють контро ль за правильністю та своєча сністю справляння страхових внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання та інші види загальноо бов'язкового державного соц іального страхування, податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів).

Стаття 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" передбача є спеціальні норми, які регул юють банкрутство за спрощено ю процедурою.

Законодавець, порівн яно із загальними процедурам и провадження у справах про б анкрутство встановив у ст. 52 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" особливості застосування процедур банкрутства щодо в ідсутнього боржника.

Суб'єктом права, що лік відується в порядку, визначе ному ст. 52 Закону про банкрутс тво є будь-який підприємець, я кий відповідно до законодавс тва України є суб'єктом банкр утства.

У відповідності до ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" у разі, якщо громадянин-п ідприємець - боржник або кері вні органи боржника-юридично ї особи відсутні за її місцез находженням, або у разі нена дання боржником протягом рок у до органів державної подат кової служби згідно із закон одавством податкових деклар ацій, документів бухгалтерсь кої звітності, а також за наяв ності інших ознак, що свідчат ь про відсутність підприємни цької діяльності боржника, з аява про порушення справи пр о банкрутство відсутнього бо ржника може бути подана кред итором незалежно від розмір у його вимог до боржника та ст року виконання зобов'язань.

За змістом даної норм и встановлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особли вості, передбачені цією стат тею є дві категорії боржникі в: громадянин - підприємець - б оржник та боржник - юридична о соба.

Відповідно до ст. 52 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " заява про порушення справи п ро банкрутство відсутнього б оржника може бути подана кре дитором незалежно від розмір у його вимог до боржника та ст року виконання зобов'язань. О тже кредитор, набуває процес уального права та може здійс нити дії, які зазначені вище л ише при наявності хоча б одні єї з умов: громадянин-підприє мець - боржник або керівні орг ани боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходж енням; ненадання боржником п ротягом року до органів держ авної податкової служби згід но із законодавством податко вих декларацій, документів б ухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічени х у цій статті підстав.

Аналогічна позиція щодо п ідстав порушення провадженн я у справі за ст. 52 Закону

України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" в икладена в Постанові Пленуму Верховного Суду України № 15 в ід 18 грудня 2009 року (п. 104).

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" справа про банкрутство п орушується господарським су дом лише у разі підтвердженн я кредитором своєї вимоги до боржника документами, що с відчать про їх безспірніст ь.

За приписами Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" для поруш ення справи про банкрутство як за загальною, так і за спрощ еною процедурою (зокрема, про цедурою банкрутства відсутн ього боржника) грошові вимог и ініціюючого кредитора пови нні мати безспірний характер .

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

Виключний перелік виконав чих документів встановлений у статті 3 Закону України "Про виконавче провадження".

Заборгованість боржника - Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Агро 2008", с. Мельник івці Немирівського району Ві нницької області перед креди тором - ДПІ у Немирівському ра йоні Вінницької області в су мі 167 694,00 грн. вважається безспір ною, про що свідчать: постанов а Вінницького окружного адмі ністративного суду від 24 лист опада 2009 року у справі № 2-а-4543/09/0270, я кою з боржника на користь дер жавного бюджету стягнуто под аткову заборгованість в сумі 167 694,00 грн. та виконавчий лист ві д 22 грудня 2009 року № 2-а-4543/09/0270, видан ий на виконання вказаної пос танови.

Оскільки, відповідно до ст. 3 Закону України "Про виконавч е провадження" виконавчий ли ст є виконавчим документом, з аборгованість боржника - ТОВ "Агро 2008", с. Мельниківці Немирі вського району Вінницької об ласті перед кредитором - ДПІ у Немирівському районі Вінниц ької області в сумі 167 694,00 грн. вв ажається безспірною.

Ознаками, що свідчать про пр ипинення підприємницької ді яльності є: відсутність майн а (капіталу) - основи для госпо дарської діяльності; відсутн ість майнової діяльності з в иробництва товарів, надання послуг, виконання робіт; відс утність економічних зв'язків з іншими суб'єктами господар ювання; несплата податків, зб орів (обов'язкових платежів), з аборгованість перед іншими к редиторами, в тому рахунку по заробітній платі, відсутніс ть прибутку чи інших результ атів господарської діяльнос ті; "нульова звітність", не про ведення операцій на рахунках в банку, тощо.

Кредитором надано до суду д окази припинення ТОВ "Агро 2008", с. Мельниківці Немирівського району Вінницької області п ідприємницької діяльності.

Такими доказами є: довідки В ідділу Держкомзему у Немирів ському районі Вінницької обл асті № 01-5/1117 від 07 липня 2010 року, Ко мунального підприємства "Бер шадське районне БТІ" № 250 від 30 ч ервня 2010 року, Комунального пі дприємства "Ямпільське район не БТІ" № 508 від 29 червня 2010 року, К омунального підприємства "Ві нницьке міське БТІ" № 1918д/вих ві д 05 липня 2010 року, Комунального підприємства "Міжрайбюро те хнічної інвентаризації м. Мо гилів-Подільський" № 650/1 від 30 че рвня 2010 року, Комунального під приємства "Барське районне Б ТІ" № 210 від 29 червня 2010 року, Немир івської районної інспекції Д ержтехнагляду № 968 від 23 червня 2010 року, Немирівського ВРЕР ДА І № 480 від 24 червня 2010 року про від сутність майна у боржника; По станова відділу ДВС Немирівс ького РУЮ про повернення вик онавчого документа ВП № 18031439 ві д 15 червня 2010 року, в якій зазнач ено, що майна, яке б належало н а праві власності боржнику, я ке підлягає опису і арешту по місцю знаходження боржника не виявлено, місце знаходжен ня майна боржника невідоме.

Кредитор - ДПІ у Немирівсько му районі Вінницької області в заяві про порушення справи про банкрутство зазначив, що ТОВ "Агро 2008", с. Мельниківці Нем ирівського району Вінницько ї області не подавало податк ову звітність протягом року. Остання звітність до ДПІ под ана за 2008 рік по податку на дода ну вартість та податку на при буток.

Відповідно до ст. 32-43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави наявні докази безспірн ості вимог кредитора, ознаки , які свідчать про припинення боржником підприємницької д іяльності та ознаки, які свід чать про неподання боржником звітності до органів держав ної податкової служби протяг ом року, що є підставою для ви знання боржника банкрутом ві дповідно до положень ст. 52 Зак ону про банкрутство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гос подарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відс утнього боржника виносить по станову про визнання відсутн ього боржника банкрутом, від криває ліквідаційну процеду ру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за зго дою останнього.

27 жовтня 2010 року арбітражним керуючим Бобруком Т.В. до суду подано заяву про призначенн я його ліквідатором у справі про банкрутство ТОВ "Агро 2008", с . Мельниківці Немирівського району Вінницької області.

Суддя приймає дану заяву до розгляду.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 1, 3-1, ч. 3 ст. 6, ч. 1, 8 ст. 7, 22-25, 52 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, ст. 3 Закону України "Про вик онавче провадження", ч. 3 ст. 209 ГК України, ст. 4-1, 4-5, ч. 2 ст. 12, ст.ст. 32-43, 50, 115 ГПК України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати грошові вимог и Державної податкової інспе кції у Немирівському районі Вінницької області в сумі 167 70 0,84 грн.

Визнати боржника - Товарист во з обмеженою відповідальні стю "Агро 2008" (с. Мельниківці Нем ирівського району Вінницько ї області, код ЄДРПОУ 35717995) банк рутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Строк ліквідаційної проце дури 6 місяців.

Призначити ліквідатором а рбітражного керуючого Бобру ка Тараса Володимировича (лі цензія серії НОМЕР_1 від 12 т равня 2009 року, ідентифікаційн ий номер НОМЕР_2, АДРЕСА_ 1).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

- Забезпечити виконання дій та заходів, передбачених ст.с т. 25 - 32 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

- Письмово повідомити усіх к редиторів про введення лікві даційної процедури, прийняти від органів Державної вико навчої служби виконавчі доку менти.

Постанову направити згід но переліку.

Суддя Лабунськ а Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1- до справи

2- Державна податкова інспек ція у Немирівському районі В інницької області

3- ТОВ "Агро 2008" - 22860, Вінницька об л., Немирівський р-н, с. Мельник івці

4 - Державний реєстратор Нем ирівської РДА

5- відділ ДВС Немирівського РУЮ

6- Сектор з питань банкрутст ва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Боб рук Т.В. - АДРЕСА_1

Дата ухвалення рішення05.11.2010
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу12604220
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/107-10

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Погребняк В.Я.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 07.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Судовий наказ від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні