Рішення
від 05.11.2010 по справі 2-148-2010
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Спра ва № 2-148/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 листопада 2010 року Амур-Ниж ньодніпровський районний су д м. Дніпропетровська у склад і:

головуючого судді Руденко В.В.,

при секретарі С трілець Ю.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у залі суд у в м. Дніпропетровську цивіл ьну справу за позовом ОСОБ А_1 до ОСОБА_2 про усуненн я порушень права власності н а землю

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась д о суду із зазначеним позовом до відповідача, обґрунтовую чи позов тим, що земельна діля нка домоволодінняАДРЕСА_1 площею 0,10 га та площею 0,0498 га нал ежить їй на підставі державн их актів на землю. Відповідач є користувачем земельної ді лянки площею 3770 кв.м. домоволод інняАДРЕСА_3 Між домоволо діннями АДРЕСА_3 та АДРЕ СА_1 знаходиться проїзд та п рохід, який згідно технічних паспортів на домоволодіння не входить у площу земельних ділянок зазначених домоволо дінь. Спільний проїзд та прох ід між вказаними земельними ділянками встановлений ріше нням АНД районної ради за № 8/8-5 від 28.02.2007 року та підтверджуєть ся технічною документацією з емельної ділянки АДРЕСА_3 , складеною КП «ДМБТІ». Відпов ідач перешкоджає користуван ню зазначеним загальним прої здом, незаконно встановивши паркан зі сторони домоволоді ння АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 та свої ворота зі сторони вка заної вулиці, а також ворота б іля домоволодіння АДРЕСА_1 таким чином позбавив позив ача змоги користуватись зага льним проїздом та проходом. К рім того, відповідач підроби в її підпис в акті встановлен ня зовнішніх меж земельної д ілянки для приватизації земе льної ділянки АДРЕСА_3 по вул. Іжевській. Згідно проток олу засідання комісії з пита нь розгляду земельних спорів від 2.02.2007 року виконкому Амур-Ни жньодніпровської у місті рад и запропоновано залишити існ уючій проїзд між домоволодін нями АДРЕСА_3 та АДРЕСА_2 на ділянці від вулиці Іжевс ької до житлового будинку А ДРЕСА_3 та прохід уздовж вка заного будинку до домоволоді ння АДРЕСА_1 в Дніпропетро вську. Просить суд усунути по рушення її прав на користува ння власністю та влаштувати під' їзд для автомобільного транспорту до домоволодіння АДРЕСА_1 згідно додатку № 2 судової будівельно-технічн ої експертизи, зобов' язати відповідача демонтувати і зн яти незаконно встановлені во рота, паркан, а також звільнит и прохід від вантажного авто мобіля та зобов' язати відпо відача не чинити перешкод в к ористуванні існуючим проїзд ом до домоволодіння АДРЕСА _1, який знаходиться в загаль ному користуванні.

Представник позивача під тримала заявлені вимоги та н адала суду пояснення, аналог ічні викладеним у позовній з аяві.

Представник відповідача заперечував проти заявлених вимог, оскільки рішенням вик онкому АНД районної ради від 15.01.1988 року за домоволодіння від повідача закріплена земельн а ділянка з урахуванням прої зду, а за домоволодіннями А ДРЕСА_1 та АДРЕСА_2, що на р азі належать позивачу, без ур ахуванням проїзду. Крім того , зі сторони оз. Куряче запроек тована вулиця, яка дасть змог у позивачу вільно під' їжджа ти до свого домоволодіння. Пр осив у позові відмовити.

Вислухавши сторони, досл ідивши письмові докази по сп раві суд вважає позовні вимо ги такими, що підлягають част ковому задоволенню з наступ них підстав.

Судом встановлено, що поз ивач є власником земельних д ілянок площею 0,0498 га та 0,1000 га, ро зташованих на території домо володіння 139 по вул. Іжевській в м. Дніпропетровську, на підс таві державних актів на земл ю серії НОМЕР_1таНОМЕР_2 . Відповідач є користувачем земельної ділянки площею 3770 к в.м., розташованої за адресою: АДРЕСА_3, на підставі рішен ня виконавчого комітету Амур -Нижньодніпровської районно ї ради м Дніпропетровська №52/3 від 15.01.88 року. Між домоволодінн ями АДРЕСА_3 та АДРЕСА_1 знаходиться проїзд та прохі д, який згідно технічних пасп ортів на домоволодіння не вх одить у площу земельних діля нок зазначених домоволодінь . Між сторонами на протязі баг атьох років ведеться спори щ одо проїзду до будинку АДРЕ СА_1, оскільки забудова земе льних ділянок АДРЕСА_1 та № АДРЕСА_2 не дозволяє зді йснити проїзд до домоволодін ня АДРЕСА_1, оскільки вказ ане домоволодіння знаходить ся за житловим будинком та на двірними побудовами домовол одіння АДРЕСА_2 в глибині земельної ділянки від червон ої лінії на значній відстані , що не заперечується сторона ми і не підлягає доказуванню . Відповідно до рішення сесії 5 скликання Амур-Нижньодніпр овської районної в м. Дніпроп етровську ради № 8/8-5 від 28.02.2007 рок у, остання погодилась з висно вками комісії з питань земел ьних спорів, які викладені в п ротоколі від 2.02.2007 року № 21 та вир ішила існуючий проїзд між до моволодіннями АДРЕСА_3 та АДРЕСА_1 на ділянці від ву л. Іжевської до житлового буд инку АДРЕСА_3 залишити в з агальному користуванні влас ників зазначених домоволоді нь, а також зобов' язала стор они не чинити перепони один о дному в користуванні проїздо м та проходом загального кор истування.

Відповідно до ст. 103 Земель ного Кодексу України власник и та землекористувачі земель них ділянок повинні обирати такі способи використання зе мельних ділянок відповідно д о їх цільового призначення, п ри яких власникам, землекори стувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей.

Проте відповідач чинить перешкоди в користування заз наченим проїздом, встановивш и ворота та паркан, які унемож ливлюють користування зазна ченим проходом та проїздом, щ о визнається сторонами та не підлягає доказуванню.

По справі було проведено судову будівельно-технічну експертизу, за висновком № 1237 в ід 28.03.2008 року якої, з боку вул. Іже вської улаштувати проїзд лег кого та вантажного транспорт у до домоволодіння АДРЕСА_1 можливо лише з відступом ві д будівельних норм і правил м іж житловим будинком літ. А-1 д омоволодіння АДРЕСА_3 і ка пітальною нежилою будівлею д омоволодіння АДРЕСА_2

Враховуючи той факт, що пр оїзд до домоволодіння АДРЕ СА_1 є життєво необхідний , суд вважає за можливе від ступити від будівельних норм та правил та влаштувати прої зд до домоволодіння АДРЕСА _3 по вул. Іжевській за єдиним можливим варіантом, визначе ним в судовій будівельно-тех нічній експертизі, згаданим вище та зобов' язати відпові дача демонтувати та прибрати встановлені ним ворота, парк ан по вул. Іжевській в м. Дніпр опетровську, для користуван ня під' їздом до домоволодін ня АДРЕСА_1 та не чинити пе решкоди в користуванні під' їздом до домоволодіння АДР ЕСА_1, що знаходиться в загал ьному користуванні.

В іншій частині вимоги по зивача , а саме зобов' язання відповідача звільнити проїз д від вантажного автомобіля задоволенню не підлягають, о скільки не доведені належним и та допустимими доказами ві дповідно до вимог ст. 60 ЦПК Укр аїни.

Суд не приймає до уваги за перечення проти позову предс тавника відповідача, оскільк и вони спростовуються вищена веденими доказами. Крім того , улаштування проїзду до домо володіння АДРЕСА_1 зі стор они оз. Куряче на разі неможли ве , оскільки згідно містобуд івної документації вулиця зі сторони оз.Куряче лише запро ектована.

На підставі вищевикладе ного, керуючись ст.ст. 5, 10, 212-218 ЦПК України, ст.ст. 319,321, 373 ЦК України ,суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_ 1 до ОСОБА_2 задовольнит и частково.

Усунути перешкоди ОСОБ А_1 в користуванні власніст ю, а саме земельними ділянкам и та домоволодінням, розташо ваними за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом улаштування під' їз ду для автомобільного трансп орту до домоволодіння АДРЕ СА_1 з відступом від будівел ьних норм та правил між житло вим будинком літ А-1 домоволод іння АДРЕСА_3 по вул. Іжевс ькій і капітальною нежилою б удівлею домоволодіння АДР ЕСА_2

Зобов' язати ОСОБА_2 д емонтувати та прибрати встан овлені ним ворота, паркан по в ул. Іжевській в м. Дніпропетро вську, для користування під' їздом до домоволодіння АДР ЕСА_1 та не чинити перешкоди в користуванні під' їздом д о домоволодіння АДРЕСА_1, що знаходиться в загальному користуванні.

В іншій частині позову ві дмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на к ористь ОСОБА_1 судові витр ати по справі у розмірі 38,50 грн.

Рішення може бути оскарже не до апеляційного суду Дніп ропетровської області через Амур-Нижньодніпровський ра йонний суд м. Дніпропетровсь ка шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня проголошення рішення.

Суддя

СудАмур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення05.11.2010
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу12640989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-148-2010

Ухвала від 22.04.2010

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Кренцель М. І.

Рішення від 28.04.2010

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Кренцель М. І.

Рішення від 18.03.2010

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Кренцель М. І.

Рішення від 05.11.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Руденко Вікторія Василівна

Рішення від 19.05.2010

Цивільне

Новоушицький районний суд Хмельницької області

Бондарчук Степан Степанович

Рішення від 05.05.2010

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Кардашенко Олексій Анатолійович

Рішення від 14.04.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Галина Миколаївна

Рішення від 06.04.2010

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк Віктор Леонідович

Рішення від 09.03.2010

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Гнатюк Валерій Олексійович

Рішення від 23.02.2010

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Лойзик Марія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні