Постанова
від 18.12.2007 по справі 4/136-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2007 р. № 4/136-07

Вищий господарський су д України у складі колегії: го ловуючого, судді Кузьменка М.В., суддів Васищака І.М., Палій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу товариства з обмеже ною відповідальністю “Юрекс -В” на постанову Житомирсько го апеляційного господарськ ого суду від 4 жовтня 2007 року у с праві № 4/136-07 за позовом товарис тва з обмеженою відповідальн істю “ЛіЯр” до товариства з о бмеженою відповідальністю “ Юрекс-В” про зобов'язання з вільнити 131/500 частини приміщен ня адміністративно-побутово го корпусу,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2007 року т овариство з обмеженою відпов ідальністю “ЛіЯр”, як власни к частини приміщення, зверну лося до господарського суду Вінницької області з позовом до товариства з обмеженою ві дповідальністю “Юрекс-В” про повернення об'єкта оренди власникові з підстав недійсн ості договору оренди

В ході вирішення спору відп овідач подав клопотання про зупинення провадження у спра ві до вирішення пов'язаної з нею цивільної справи, яку ро зглядає Ленінський районний суд м. Вінниці за позовом гром адянки ОСОБА_1 та її непов нолітніх дітей до товариства з обмеженою відповідальніст ю “ЛіЯр” про стягнення варто сті частки засновника в цьом у господарському товаристві та про виділ цієї частки в нат урі шляхом визнання права вл асності на частину приміщенн я, яке є об'єктом оренди в дан ій справі.

Ухвалою господарського су ду Вінницької області від 22 тр авня 2007 року (суддя В. Білоус) кл опотання задоволено і провад ження у даній справі зупинен о до набрання законної сили р ішення у вищезазначеній циві льній справі.

Ухвала мотивована пов'яз аністю предметів спорів.

За результатами розгляду а пеляційної скарги товариств а з обмеженою відповідальніс тю “ЛіЯр”, Житомирський апел яційний господарський суд по становою від 4 жовтня 2007 року ух валу скасував з мотивів непр авильного застосування місц евим господарським судом ста тті 79 Господарського процесу ального кодексу України.

Товариство з обмеженою від повідальністю “Юрекс-В” прос ить постанову скасувати з пі дстав неправильного застосу вання Житомирським апеляцій ним господарським судом стат ті 79 Господарського процесуа льного кодексу України.

Сторони належним чином бу ли повідомлені про час і місц е судового засідання, проте п озивач право на подання відз иву на касаційну скаргу не ви користав і представники стор ін в судове засідання не з'я вилися.

Колегія суддів вважає, що к асаційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підс тав.

За змістом статті 79 Господа рського процесуального коде ксу України господарський су д зупиняє провадження у спра ві в разі неможливості розгл яду даної справи до вирішенн я пов'язаної з нею іншої спр ави, що розглядається іншим с удом.

Ухвала про зупинення пров адження у справі мотивована тим, що у разі задоволення поз ову в цивільній справі у това риства з обмеженою відповіда льністю “ЛіЯр” будуть відсут ні правові підстави вимагати повернення приміщення.

Предметом даної справи є по вернення орендарем предмету оренди з підстав недійсност і договору оренди від 8 квітня 2004 року.

На думку позивача, договір о ренди є нікчемним, а отже не по роджує для його учасників жо дних прав і обов'язків неза лежно від рішення суду.

Предметом цивільної справ и є визнання права власності на частку в господарському т оваристві, виділення частки в натурі шляхом визнання пра ва власності на частину прим іщення.

Отже, відносини щодо права власності на спірне нерухоме майно в даному випадку не впл ивають на відносини щодо при пинення оренди.

За таких умов апеляційний г осподарський суд дійшов обґр унтованого висновку про скас ування ухвали про зупинення провадження у справі.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 1 1111 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Постанову Житомирськ ого апеляційного господарсь кого суду від 4 жовтня 2007 року у справі № 4/136-07 залишити без змін , а касаційну скаргу товарист ва з обмеженою відповідальні стю “Юрекс-В” без задоволенн я.

Головуючий, суддя М. В. Кузьменко

Суддя І. М. Васищак

Суддя В. М. Палій

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.12.2007
Оприлюднено27.01.2012
Номер документу1266695
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/136-07

Ухвала від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 26.08.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 28.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 05.03.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 01.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 18.12.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 03.12.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 23.10.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Постанова від 04.10.2007

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Черпак Ю.К.

Постанова від 18.09.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні