Постанова
від 11.12.2007 по справі 31/228 а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/228 А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

          

11.12.07                                                                                           Справа№ 31/228 А

Господарський суд Львівської області, розглянувши справу

за позовом :Державної податкової інспекції у Галицькому районі м. Львова, м. Львів

до відповідача :Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур”, м. Львів

про :припинення підприємницької діяльності юридичної особи

Суддя Артимович В.М.

Секретар Митник М.Б.

Представники:       

від позивача: Дорош А.Б. –представник (довіреність № 31/10-0 від 01.06.07 року)

від відповідача: не з'явився

Представнику позивача роз'яснено права і обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України. У відповідності до п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КАС України технічна фіксація судового процесу не здійснювалась, про що позивач подав відповідне клопотання.

Суть спору: На розгляд господарського суду Львівської області подано позов Державної податкової інспекції у Галицькому районі м. Львова, м. Львів, до Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур”, м. Львів, про припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 20.11.2007 року про відкриття провадження у справі  призначено судовий розгляд справи на 11.12.07 року.

В судове засідання 11.12.07 року відповідач не з'явився, причин неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, вимог ухвали суду про відкриття провадження у справі від 07.11.07 року не виконав, відзиву на позов не подав.

Позивач в судове засідання подав витяг з  довідки про перебування відповідача в ЄДР.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур”, як юридична особа, зареєстроване Виконавчим комітетом Львівської міської ради, про що зроблено запис 20.12.04 р. у журналі обліку реєстраційних справ за № 14151020000002480, про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур”.

Відповідно до пунктів 2, 3 ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Актом про порушення податкового законодавства № 194 від 06.07.2007 р. встановлено, що  відповідач не подає до державних податкових органів податкову звітність з лютого місяця 2006 року.

Як вбачається із матеріалів справи відповідач заборгованості по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів) не має.

Відповідно до пп. 8.6 п. 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затв. наказом ДПА України від 19.02.98 р. № 80 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.98 р. за № 172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із позовною заявою про скасування державної реєстрації юридичної особи.

Згідно з нормами Закону України "Про державну податкову службу в Україні" органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

У відповідності до ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 218 ГК України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Частиною 1 ст. 238 ГК України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. А згідно з ч. 1 ст. 247 ГК України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до ст. 58 ГК України скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду у випадках визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, або в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з ч. 4 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідачем не представлено суду доказів про подання до органів державної податкової служби документів податкової звітності.

Враховуючи наведене, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог і вважає,  що позов підлягає задоволенню.

Частиною 4 ст. 94 КАС України передбачено, що у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем  - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Виходячи з вищенаведеного, судові витрати з відповідача до стягнення не підлягають.

Керуючись ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, ст.ст. 58, 216, 218, 238, 247 Господарського кодексу України, ст.ст. 71, 86, 94, 158, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи –Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур” (79000, проспект Шевченка, 7, м. Львів; код ЄДРПОУ 33285965, інші відомості в матеріалах справи відсутні).

2. Зобов'язати засновників Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур” (79000, проспект Шевченка, 7, м. Львів; код ЄДРПОУ 33285965, інші відомості в матеріалах справи відсутні) здійснити заходи по припиненню підприємницької діяльності і в трьохмісячній термін подати державному реєстратору Виконавчого комітету Львівської міської ради усі необхідні документи для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

3. Після набрання даною постановою законної сили повідомити державного реєстратора Виконавчого комітету Львівської міської ради для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення підприємницької діяльності юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „Західінвесттур” (79000, проспект Шевченка, 7, м. Львів; код ЄДРПОУ 33285965, інші відомості в матеріалах справи відсутні).

4. Постанову у даній справі надіслати учасникам процесу та державному реєстратору.

Постанова набирає законної сили у відповідності до вимог ст. 254 КАС України і може бути оскаржена в апеляційному порядку згідно вимог ст. 186 КАС України.

Суддя                                                                                                       Артимович В.М.                     

Дата ухвалення рішення11.12.2007
Оприлюднено16.01.2008
Номер документу1266725
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/228 а

Постанова від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 20.11.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні