Постанова
від 10.01.2008 по справі 9/8466-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/8466-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"10" січня 2008 р.                                                            Справа №9/8466-А

за позовом  прокурора Полонського району  в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Полонському районі, м. Полонне

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Дружба" с. Москалівка Полонського району

про     стягнення  18932,00 грн.  ПДВ    

             

                Суддя  Олійник Ю.П.                   Секретар судового засідання Морзюк О.А.

Представники сторін:

          від позивача -  Герасимчук О.О. – за дов. від 9.01.08,

          від відповідача  -  не з'явився

          від прокуратури області -  Шкадько В.В.

У судовому   засіданні   оголошено вступну  і  резолютивну   частину    постанови  згідно ст.160 КАС України.

          Прокурор в інтересах позивача у позовній заяві та  представники у судовому засіданні просять стягнути з відповідача 18932,00 грн. заборгованості по податку на додану вартість  по позабюджетних спеціальних рахунках відповідно до ст.11 Закону України „Про податок на додану вартість” та п.4 Порядку акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками-платниками ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 6.02.99 №271. Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що в порушення норм чинного законодавства  відповідачем не перераховано на окремий рахунок у терміни, передбачені для перерахування суми ПДВ  кошти в сумі 18932,00 грн. ПДВ, відповідно їх використано не за цільовим призначенням кошти. У зв'язку з цим дані кошти підлягають стягненню до бюджету у безспірному порядку.

        

         Відповідач , повідомлений належним чином по розгляд справи . письмових заперечень на позов не надав, представника у судове засідання не направив, ухвали суду на   його адресу поштою повернені. При цьому згідно довідки статистики від 15.12.07 підтверджується юридична  адреса   відповідача.  Тому спір вирішується з врахуванням п.8 ст. 35 КАС України.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

За період з листопада по грудень 2004 року відповідачу належало перерахувати на спеціальний рахунок податок на додану вартість в сумі 18932,00 грн.

Дана заборгованість підтверджується поданими до податкового органу податковими деклараціями по ПДВ №1 від 20.01.05, від 19.10.04, та №2 від 20.12.04, від 20.01.05 , довідками щодо цільового використання коштів сільськогосподарським товаровиробниками, які скористались відповідними режимами  подані відповідачем до податкового органу  протягом 2004р.

На підставі поданих відповідачем декларацій та довідок позивачем  складений розрахунок позовних вимог, згідно якого по декларації №1 не перераховано 3071 грн.,  по декларації №2 не перераховано 15861,00 грн.  

Згідно довідки філії АКБ „ Національні кредит” від 14.12.07 залишок коштів на рахунках відповідача відсуній.

Позивач, вважаючи, що не перераховані на спеціальний рахунок кошти в сумі 18932,00 грн. є використаними не за цільовим призначенням і підлягають стягненню до Державного бюджету, звернувся з до суду з позовом, заявленим  прокурором .

           

               Досліджуючи  надані  докази,  оцінюючи  їх  в  сукупності, судом приймається до уваги  наступне.

Згідно п. 11.29 ст.11 Закону України „Про податок на додану вартість”  від  3.04.97 із змінами і  доповненнями сільськогосподарські товаровиробники не сплачують до бюджету ПДВ з операцій з поставки товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою. Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників і використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Державного бюджету України в безспірному порядку. Порядок акумуляції та використання зазначених коштів визначається Кабінетом Міністрів.

Згідно п. 4 Порядку акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками-платниками ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.1999 року № 271 на підставі даних бухгалтерського та податкового обліку сільськогосподарський товаровиробник складає декларацію з податку на додану вартість з реалізованої продукції, товарів (робіт, послуг) власного виробництва., включаючи: продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власно сільськогосподарської сировини, крім операцій з продажу переробним підприємствам молока та м'яса живого вагою, і в терміни, передбачені законодавством для звітності, подають її до органів державної податкової служби. Не перераховані на окремий рахунок кошти за такою декларацією вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням, і підлягають стягненню до державного бюджету у безспірному порядку.

          Зібраними у справі доказами підтверджується, що за листопад та грудень 2004року відповідачем не перераховано на спеціальні рахунки суми податку на додану вартість, задекларовані в податкових деклараціях по ПДВ в розмірі 18932,00 грн., відповідно останні використані не за цільовим призначенням та  підлягають стягненню до Державного бюджету  України у безспірному порядку. Натомість, відповідачем не надані докази перерахування коштів на спецрахунок  за період, що перевірявся.

       Судом враховується , що у разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Державного бюджету України в безспірному порядку , контроль за чим здійснюється   органами  державної   податкової служби згідно  Закону  України „ Про  державну податкову   службу в   Україні”.

       За  таких обставин  позов   належить задовольнити.  

 Керуючись ст.ст.4, 14, 69-71, 86,  104,  158-163, 167, 254-255, п.7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України , СУД  

                                                                  ПОСТАНОВИВ  :

ПОЗОВ ПРОКУРОРА ПОЛОНСЬКОГО РАЙОНУ  В ІНТЕРЕСАХ ДЕРЖАВИ В ОСОБІ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ У ПОЛОНСЬКОМУ РАЙОНІ, М. ПОЛОННЕ ДО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДРУЖБА" С. МОСКАЛІВКА ПОЛОНСЬКОГО РАЙОНУ ПРО     СТЯГНЕННЯ  18932,00 ГРН.  ПДВ    ЗАДОВОЛЬНИТИ.

СТЯГНУТИ з СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДРУЖБА" С. МОСКАЛІВКА ПОЛОНСЬКОГО РАЙОНУ , код 14151493 на КОРИСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ У ПОЛОНСЬКОМУ РАЙОНІ, М. ПОЛОННЕ (вул. Л.Українки, 114а, код 3390761)  18932,00 ГРН.  (вісімнадцять тисяч дев'ятсот тридцять три гривні 00 коп. )  ПДВ.

Згідно ст.ст. 185-186 КАС України сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до  апеляційного  суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАС України Постанова, якщо інше не встановлено КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      Ю.П. Олійник

Дата ухвалення рішення10.01.2008
Оприлюднено16.01.2008
Номер документу1266737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/8466-а

Постанова від 10.01.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні