Постанова
від 06.12.2010 по справі 4667/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

    

Справа №2а- 4667/10/1570

ПОСТАНОВА  

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2010 року           

          Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді                                   Колесниченко О.В.,

при секретарі                                            Болотовій К.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі адміністративну  справу за позовом державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок»про припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством, -     

                                                                                                                        

                                                                В С Т А Н О В И В :

     Державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси звернулась до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до товариства з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок» про припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач більше одного року не подає до державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси документи бухгалтерської звітності, податкові декларації та іншу інформацію про здійснення підприємницької діяльності.

           У судовому засіданні представник позивача, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві,  підтримав позовні вимоги  у повному обсязі, просив їх задовольнити.           

Відповідач був належним чином  повідомлений про час та місце судового розгляду, однак на неодноразові вимоги суду в судове засідання не з'явився, письмових доводів та заперечень проти позову по суті заявлених вимог не надав, у зв’язку з чим справа розглядається за наявними матеріалами в порядку, передбаченому ст. 128 КАС України.

     Дослідивши наявні в справі письмові докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд доходить висновку про можливість задоволення позовних вимог з наступних підстав.

           Позивач на підставі ст. 1 Закону України «Про державну податкову службу» є місцевим підрозділом центрального органу державної виконавчої влади та згідно ст.7, 10, 11 цього ж Закону здійснює повноваження щодо встановлення порушень податкового законодавства, нарахування стягнення заборгованості з податків та зборів, штрафних санкцій у тому числі й в судовому порядку, в зв`язку з чим позови щодо стягнення податкової заборгованості та припинення підприємницької діяльності віднесені до юрисдикції адміністративних судів згідно п. 5 ч. 2 ст. 17, п. 5 ч. 4 ст. 50, 104 КАС України.

           Як вбачається з матеріалів справи, 19.07.2002 року виконавчим комітетом Одеської міської ради було проведено державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок» за №1 556 120 0000 003691 за юридичною адресою: 65033, м. Одеса, вул. Толбухіна, 135 (код ЄДРПОУ 25043039) (а.с. 4).

Відповідач знаходиться на обліку в державній податковій інспекції у Київському районі м. Одеси у якості платника податків з 19.08.2002 року за №4627, що підтверджується довідкою державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси від 29.08.2005 року №28-04/2653. (а.с. 12).

Як вбачається з акту про неподання податкової звітності державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси №56/15-01 від  16.02.2010 року, товариство з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок»не подає до державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси документи бухгалтерської звітності, податкові декларації та іншу інформацію про здійснення підприємницької діяльності з 22.12.2007 року. Доказів, спростовуючих вищевикладене відповідачем до суду не представлено.

          Згідно довідки державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси №10802/10/24-00 від  20.04.2010, заборгованість по податкам та іншим обов’язковим платежам у відповідача відсутня.

           Відповідно до ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування" передбачено, що платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законом; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

           У відповідності до частини 2 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від 15.05.2003 року №755-ІУ підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

           У відповідності до п. 8 ст.19 Господарського Кодексу України усі суб'єкти господарювання зобов'язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

                  Пунктом 15 ст. 58 Господарського Кодексу України передбачено, що скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду у випадках визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, або в інших випадках, передбачених законом. Скасування державної реєстрації припиняє господарську діяльність і є підставою для здійснення заходів щодо ліквідації суб'єкта господарювання.

          Таким чином, закон не ставить, припинення юридичної особи внаслідок неподання податкових декларацій та документів бухгалтерської звітності в залежність від причин неподання такої інформації.

          За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих сторонами доказів, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів суд вважає, що державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси довела суду ті обставини, на які вона посилалася в обґрунтування своїх позовних вимог.

           Враховуючи викладене, приймаючи до уваги неподання відповідачем більше року до державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси податкових декларацій та документів бухгалтерської звітності згідно до законодавства, що є підставою для припинення юридичної особи, суд доходить висновку про необхідність задоволення позовних вимог державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси.

           Керуючись ст.ст. 19, 58 Господарського Кодексу України, ч. 2 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від 15.05.2003 року №755-ІУ,  ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 159 - 163,  254 КАС України, суд, -

                                                              П О С Т А Н О В И В :                                                                      

Адміністративний позов державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок» про припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством – задовольнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок» (65033, м. Одеса, вул. Толбухіна, 135, код ЄДРПОУ 25043039).

Направити у день набрання постанови Одеського окружного адміністративного суду законної сили копію постанови суду на адресу відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Одеської міської ради для внесення державним реєстратором у встановленому чинним законодавством України порядку запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців про  судове рішення щодо припинення юридичної особи – товариства з обмеженою відповідальністю «Толбухінський ринок» (65033, м. Одеса, вул. Толбухіна, 135, код ЄДРПОУ 25043039).

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суддею 06.12.2010 року.

Суддя                                                                                                       О.В. Колесниченко

 06 грудня 2010 року

Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено08.12.2010
Номер документу12669639
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4667/10/1570

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Колесниченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні