Постанова
від 24.11.2010 по справі 10028/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004 м. Харків, вул. Мар'їнська, 18- Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.11.2010 р. м.Харків №2а-10028/10/2070

Харківський окружний а дміністративний суд у склад і:

головуючого судді - Бартош Н.С.,

при секретарі судового зас ідання - Островській М.О.,

за участю представників: пр окурора - Семенець Ю.В., позива ча - Попова Д.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Харкові справу за адміні стративним позовом Прокурор а Кегичівського району Харкі вської області в інтересах д ержави в особі Харківського обласного відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті до Товариства з обмеженою відповідальністю «Соняшник »про стягнення заборгованос ті,

В С Т А Н О В И В:

06 серпня 2010 року Прокуро р Кегичівського району Харкі вської області в інтересах д ержави в особі Харківського обласного відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті звернувся до суду з адміні стративним позовом до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Соняшник» про стягне ння з Товариства з обмеженою відповідальністю «Соняшник » на користь Харківського об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності заборгованості на загальну суму 1537,73 гривень, обґрунтовуюч и свої вимоги наступним. ТОВ „ Соняшник” зареєстроване як с трахувальник у Красноградсь кій міжрайонній виконавчій д ирекції Харківського обласн ого відділення Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності 05 тра вня 2004 року, реєстраційний № 630690 000298. Згідно звіту за 1-ше піврічч я 2010 року, відповідач має забор гованість перед Фондом у роз мірі 4088,39 грн., яка складається з поточної заборгованості у р озмірі 16,82 грн. (по страхових ко штах); заборгованості пов' я заної з невиплатою заробітно ї плати у розмірі 85,15 грн. та про строченої заборгованості у р озмірі 3086,42 грн. Постановою Хар ківського окружного адмініс тративного суду стягнуто заб оргованість у розмірі 2448,69 грн. Таким чином, загальна сума пр остроченої заборгованості в ідповідача становить 1537,73 грн., та станом на день подачі позо ву не сплачена до фонду.

В ході розгляду справи пози вач уточнив позовні вимоги, т а просив стягнути з відповід ача суму в розмірі 1101,09 грн., та н адав копію звіту за 9 місяців 2 010 року, копію постанови Харкі вського окружного адміністр ативного суду по справі №2а-41537/ 09/2070 від 09.12.2009 р., та копію постанов и Харківського окружного адм іністративного суду по справ і №2а-2362/10/2070 від 30.04.2010 р.

Представник відповідача - ТОВ „Соняшник” - в судове зас ідання не з' явився, про дату , час та місце судового розгля ду повідомлений належним чин ом, причини неявки суду не пов ідомив.

Відповідно до ст.35 КАС Украї ни відповідач є належно пові домленим про дату, час та місц е судового засідання. Відпов ідач відзив на позов не надав , правом участі в судовому зас іданні не скористався.

Прокурор в судовому засіда нні підтримав уточнені позов ні вимоги в повному обсязі.

Представник позивача - Харк івського обласного відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності Попова Д.О. - у судове засідання з' явила сь, позовні вимоги підтримал а у повному обсязі та просила позов задовольнити, з урахув анням уточнень до позову.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача та прок урора, дослідивши матеріали справи, встановив такі обста вини.

Згідно Довідки з єдиного де ржавного реєстру підприємст в та організацій України №1906 Т овариство з обмеженою відпов ідальністю „Соняшник” зареє стровано Кегичівською район ною державною адміністраціє ю Харківської області 03.03.2004р., р ішення № Ю0020093 (а.с. 8).

Товариство з обмеженою від повідальністю „Соняшник” за реєстроване як страхувальни к в Красноградській міжрайон ній виконавчій дирекції Харк івській області Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності 05 тр авня 2004 року, реєстраційний № 63 0690000298.

Згідно зі звітом ТОВ „Соняш ник” про нараховані внески, п ерерахування та витрати, пов 'язані з загальнообов'язкови м державним соціальним страх уванням у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності за 9 місяців 2010 року вбачається, що відповідач має прострочену заборгованість в розмірі 4164,58 грн.

Судом встановлено, що поста новою Харківського окружног о адміністративного суду по справі №2а-41537/09/2070 від 09.12.2009 р. позов про стягнення з відповідача на користь позивача простроч еної заборгованості у сумі 2448 ,69 грн. задоволено в повному об сязі.

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду по справі №2а-2362/10/2070 від 30.04.2010 р . позов про стягнення з відпов ідача на користь позивача пр остроченої заборгованості у сумі 614,80 грн. задоволено в повн ому обсязі.

Таким чином, загальна сума п ростроченої заборгованості відповідача становить 1101,69 грн .

У відповідності з п.2 ч.2 ст.27 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням” №2240 від 18 січня 2001 року, страхувальник зобов'я заний нараховувати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові вне ски.

Відповідно до абз. 1, 2 ч.1 ст.23 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням” страхуваль ники-роботодавці сплачують д о Фонду різницю між нарахова ними для роботодавців і найм аних працівників страховими внесками та витратами, пов'яз аними з наданням матеріально го забезпечення та соціальни х послуг застрахованим особа м відповідно до цього Закону . Перерахування зазначених с ум шляхом безготівкових розр ахунків здійснюється страху вальниками-роботодавцями од ин раз на місяць - у день, встан овлений для одержання в уста новах банку коштів на оплату праці за відповідний період .

Відповідно до ч.3 ст.23 Закону України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням” днем сплати стра хових внесків вважається: у р азі перерахування за безготі вковими розрахунками - день п одання до установи банку роз рахункових документів на пер ерахування страхових внескі в на рахунок Фонду; у разі спла ти готівкою - день внесення ко штів до банківської установи чи відділення зв'язку для пер ерахування на рахунок Фонду.

Згідно з ч.1 ст.19 Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання у зв' язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням”, джерелами формування коштів загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням, є: страхові внески стр ахувальників-роботодавців і застрахованих осіб, що сплач уються на умовах і в порядку, п ередбачених цим Законом; сум и не прийнятих до зарахуванн я витрат страхувальника за з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, пен і, штрафів та інших фінансови х санкцій, застосованих до ст рахувальників та посадових о сіб відповідно до цього Зако ну та інших актів законодавс тва; благодійні внески підпр иємств, установ, організацій та фізичних осіб; асигнуванн я із Державного бюджету Укра їни; прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фон ду, в тому числі резерву страх ових коштів Фонду, на депозит ному рахунку; інші надходжен ня відповідно до законодавст ва.

Відповідно до п.5.4 Інструкці ї про порядок надходження, об ліку та витрачання коштів Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності, затвердженої постан овою правління Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності від 26 червня 2001 року № 16, у разі самос тійного виявлення своєчасно не нарахованих і не сплачени х сум страхових внесків стра хувальники самі зобов' язан і донарахувати страхові внес ки, нарахувати пеню на всю сум у недоїмки за весь період про строчки платежу, протягом п' яти робочих днів з дня виявле ння прострочки повідомити ор ган Фонду у письмовій формі о собисто або поштовим відправ ленням та відобразити донара ховані страхові внески в зві ті по коштах Фонду Ф4-ФСС з ТВП .

Як вбачається зі змісту пол ожень ст. 30 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими народженням та похованням” та Інструкці ї про порядок надходження, об ліку та витрачання коштів Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності, затвердженої постан овою правління Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності від 26 червня 2001 року №16, страхувальн ик-роботодавець несе відпові дальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату стр ахових внесків, у тому числі с трахових внесків, що сплачую ть застраховані особи через рахунки роботодавців, а тако ж за порушення порядку викор истання страхових коштів. У р азі несвоєчасної сплати стра хових внесків страхувальник ом (у тому числі фізичною особ ою, яка не має статусу підприє мця та використовує найману працю, через ухилення від под ання заяви про взяття на облі к як платника страхових внес ків) або неповної їх сплати ст рахувальник сплачує суму дон арахованих контролюючим орг аном страхових внесків (недо їмки), штраф та пеню та/або від ображає суми цих фінансових санкцій у звіті за формою Ф4-ФС С з ТВП. За несвоєчасність спл ати страхувальником страхов их внесків на нього накладає ться штраф у розмірі 50 відсотк ів суми належних до сплати ст рахових внесків за весь пері од, який минув з дня, коли стра хувальника було взято на обл ік.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги об ґрунтовані та з Товариства з обмеженою відповідальністю „Соняшник” підлягає стягнен ню на користь Харківського о бласного відділення Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і заборгованості в сумі 1101,69 гр н.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни судові витрати з відпов ідача не стягуються.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 71, 72, 94, 160-163, 167 , 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Кегичівського рай ону Харківської області в ін тересах держави в особі Харк івського обласного відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю «Соняшник»про стягнення заб оргованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Сон яшник" (64003, Харківська область, Кегичівський район, смт.Кеги чівка, вул.1 Травня, 1Б, р/р 2600979694001 в А Б "Київська Русь", м.Київ, МФО 319092 , код 32535646) на користь Харківсько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності (61200, м.Харків, пл.Конститу ції, 1, Палац Праці, 3 під., 4 по в., р/р 37171200800020 в Управління держав ного казначейства в Харківсь кій області, МФО 851011, код 21224442) суму заборгованості в розмірі 1101.09 грн. (одна тисяча сто одна гри вня 09 копійок).

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду .

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а т акож прийняття постанови у п исьмовому провадженні апеля ційна скарга подається протя гом десяти днів з дня отриман ня копії постанови.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення строків, вст ановлених законом, залишаєть ся без розгляду, якщо суд апел яційної інстанції за заявою особи, яка її подала не знайде підстав для поновлення стро ку, про що постановляється ух вала.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про ваджені або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження.

Постанова у повному обсязі виготовлена 29.11.2010 року.

Суддя Бартош Н.С.

Дата ухвалення рішення24.11.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12692672
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10028/10/2070

Ухвала від 09.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 28.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 24.11.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бартош Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні