Постанова
від 30.11.2010 по справі 2а-5605/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5605/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окр ужний адміністративний суд у складі :

Головуючої судді Баргаміної Н.М.

при секретарі Хоботні Є. А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом У правління Пенсійного фонду У країни в Менському районі Че рнігівської області до спіль ного підприємства «Менський консервний завод» про стягн ення заборгованості по факти чних витратах на виплату і до ставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач 04.11.2010 року звернув ся до суду з позовом до спільн ого підприємства «Менський к онсервний завод», в якому про сить стягнути з відповідача заборгованість по фактичних витратах на виплату та доста вку пільгових пенсій за серп ень 2010 року в розмірі 827,58 грн., мот ивуючи тим, що відповідач зоб ов'язання щодо своєчасності сплати вказаних витрат не ви конав.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився п ро день, час і місце розгляду с прави сповіщався завчасно та належним чином, надіслав на а дресу суду письмову заяву № 10330/07 від 26.11.2010 року, в якій п росив справу розглянути без участі представника Пенсійн ого органу.

В судове засідання відпові дач не з' явився, заперечень на позов не надав, про дату, ча с та місце судового засіданн я був повідомлений завчасно та належним чином, про що сві дчить повідомлення про вруче ння поштового відправлення.

Оскільки повістка направл ена відповідачу рекомендова ним листом за адресою, вказан ою в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців, суд вваж ає, що вжив всі залежні від ньо го заходи для повідомлення в ідповідача належним чином пр о час і місце розгляду судово ї справи з його участю та реал ізації ним права судового за хисту своїх прав та інтересі в.

Суд вважає, що неявка відпов ідача у судове засідання, вдр уге, без повідомлення причин , свідчить про умисне затягув ання розгляду справи, що може потягнути за собою порушенн я строків розгляду справи.

Фіксування судового засід ання відповідно до ст.41 Кодекс у адміністративного судочин ства України не здійснювалос я.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких ґрунтується позо в, оцінивши докази, які мають ю ридичне значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов під лягає задоволенню на слідуюч их підставах.

Встановлено, що спільне під приємство «Менський консерв ний завод» зареєстровано в У правлінні Пенсійного фонду У країни в Менському районі, як платник страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування.

01.01.2004 року був введений в дію З акон України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІУ від 09.07.2003 ро ку (надалі Закон № 1058).

Частиною 2 Прикінцевих поло жень Закону України «Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне, страхування» передба чено, що пенсійне забезпечен ня застрахованих осіб, які пр ацювали або працюють на підз емних роботах, на роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди п енсії цим особам призначають ся за нормами цього Закону в р азі досягнення пенсійного ві ку та наявності трудового ст ажу, передбаченого Законом У країни «Про пенсійне забезпе чення» (а саме відповідно до с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення»). У цьому ви падку розміри пенсій визнача ються відповідно до статті 27 № 1058-ІV та з урахуванням норм ста тті 28 Закону №1058-ІV.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Пунктом 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове держ авне пенсійне страхування» в изначено, що платниками збор у на обов'язкове державне пен сійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об'єднання, бюджетні, гро мадські та інші установи та о рганізації, об'єднання грома дян та інші юридичні особи, а т акож фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності, я кі використовують працю найм аних працівників;

Відповідно до п.1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування» одним з об' єктів о податкування для платників з бору є фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до пункті в «б» - «з» статті 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» до досягнення працівника ми пенсійного віку, передбач еного статтею 12 Закону Україн и «Про пенсійне забезпечення ».

Порядок відшкодування під приємством витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, визн ачено Інструкцією про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, яка затверд жена Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.03р. №21-1 та зареєстрована в Міні стерстві юстиції України від 16.01.04р. №64/8663 (далі - Інструкція).

Згідно із пунктом 6.1. Інструк ції, відшкодуванню підлягают ь витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» N 1058-ІУ від 09.07.03р. (далі - За кон №1058- ІУ).

Підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком N 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо за йняті повний робочий день на підземних роботах (включаюч и особовий склад гірничоряту вальних частин) з видобутку в угілля, сланцю, руди та інших к орисних копалин, на будівниц тві шахт та рудників за списк ом робіт і професій, затвердж еним Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 20 відсотків з наступним зб ільшенням її щороку на 10 відсо тків до 100-відсоткового розмір у відшкодування фактичних ви трат на виплату і доставку ци х пенсій до набуття права на п енсію за віком відповідно до цього Закону.

Також, у відповідності до аб з. 2 п. 6.1 розділу 6 Постанови Прав ління Пенсійного фонду Украї ни №21-1 від 19 грудня 2003 року (надал і Постанова №21-1) відшкодуванн ю підприємствами (а у даних пр авовідносинах відповідачем ) підлягають витрати Пенсійн ого фонду на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування» у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до а бзацу першого частини 2 Прикі нцевих положень Закону застр ахованим особам, які працюва ли або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовам и праці за списком N 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах .

Пунктами 6.4-6.8 Інструкції вст ановлено, що розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами надхо дження доходів органів Пенсі йного фонду щорічно в розрах унках фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень цього Закону 1058-ІУ (згідно з додатками 6 та 7), я кі надсилаються підприємств ам до 20-го січня поточного рок у та протягом 10 днів з дня прий няття рішення про призначенн я нової пенсії.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділі в з призначення пенсій орган ів Пенсійного фонду, які пода ються згідно з додатком 8 до 1 с ічня поточного року та протя гом 10 днів з дня прийняття ріш ення про призначення нової п енсії.

Додаткові пенсії, доплати, н адбавки та підвищення призна чені відповідно до законодав ства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, що підлягають ві дшкодуванню.

Підприємства щомісяця до 25- го числа вносять до Пенсійно го фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я, органи Пенсійного фонду по відомляють про це підприємст ва в місячний термін з момент у виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій за період з дати призн ачення пенсії до дати склада ння розрахунку фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону №1058-ІУ, сплачу ються одночасно із сплатою ф актичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій з а перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.10 р. 6 Інструк ції у разі призначення пенсі й на пільгових умовах особам , які мають необхідний стаж ро боти не за місцем призначенн я цієї пенсії, орган Пенсійно го фонду за місцем призначен ня пенсії надсилає повідомле ння згідно з додатками, зазна ченими у пункті 6.4 цієї Інстру кції для зазначених підприєм ств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за мі сцезнаходженням цього підпр иємства. Відшкодування сум ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, у таки х випадках здійснюється підп риємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем й ого реєстрації.

З довідки № 29 вбачається, що ОСОБА_1 працював на Менськ ому консервному заводі з 04.04.1983 р оку згідно наказу № 45 від 04.04.1983 ро ку по 04.12.1998 року згідно наказу № 70 від 04.12.1998 року машиністом обсл уговуючим аміачно-холодильн і установки в виробництві з п овним робочим днем, що відпов ідає списку № 2 , затвердженого постановою КМУ № 36 від 16.01.2003 року .

Пенсія за віком на пільгови х умовах призначена за списк ом № 2 , про що свідчить протоко л 303185 від 25.07.2006 року, копія якого м іститься в матеріалах справи .

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачу органом Пенсійного фонду було повід омлено, що починаючи з липня місяця розмір суми відшкодув ання по пенсії ОСОБА _1 становить 827,58 грн., про що сві дчить лист № 2439/02 від 21.06.2010 року, як ий був отриманий відповідаче м 22.06.2010 року.

Заборгованість по пільгов им пенсіям виникла у результ аті невідшкодування управлі нню Пенсійного Фонду України в Менському районі розміру в иплаченої пенсії за серпень 2010 року в розмірі 827,58 грн.

Системно проаналізувавши норми чинного законодавства , суд приходить до висновку, що відшкодування сум фактичних витрат на виплату і доставку , призначених на пільгових ум овах здійснюється підприємс твом на рахунки органу Пенсі йного фонду за місцем його ре єстрації, тобто Управлінню П енсійного фонду України в Ме нському районі.

Дані розрахунки в установл еному законом порядку не бул и оскаржені.

На час розгляду даної справ и в суді сума заборгованості не була сплачена відповідач ем.

Таким чином, виходячи з факт ичних обставин справи та вищ енаведених положень чинного законодавства, суд приходит ь до висновку, що позовні вимо ги Управління Пенсійного фон ду України в Менському район і Чернігівської області підт верджуються матеріалами спр ави, а тому підлягають задово ленню в повному обсязі.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись ст.ст.17,18,104, 122, 160-163 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в пов ному обсязі.

Стягнути з спільного підпр иємства « Менський консервни й завод «(вул. Піонерська, 31, м. М ена, р/р 26008301317, МФО 343110, код 01735353) на кор исть Управління Пенсійного ф онду України в Менському рай оні Чернігівської області (р /р 2560330301293 в Менському відділенні № 3061 ВАТ «Державний ощадни й банк України», МФО 343110, код 14247951) заборгованість по фактичних витратах на виплату та доста вку пільгових пенсій в сумі 827 ,58 грн.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у пор ядок і строки, передбачені ст аттями 186, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Суддя Баргаміна Н.М.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12693064
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5605/10/2570

Ухвала від 05.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Постанова від 30.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні