Рішення
від 07.12.2010 по справі 10/364-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.12.10р. Справа № 10/364-10

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Ен ергопостачальна компанія "Дн іпрообленерго" в особі Царич анського району електричних мереж відкритого акціонерн ого товариства "Енергопостач альна компанія "Дніпрооблене рго" ( смт. Петриківка Дніпропе тровської області )

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 ( м. Дніпропе тровськ )

про стягнення 751,39 грн.

Суддя Кощеєв І.М.

Представники:

Від позивача: Смоляга В .В. - представник (дов. №271 від 17. 05.10р.)

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду Дніпропетр овської області з позовом до Відповідача про стягнення 75 1 грн. 39 коп. - двократної варто сті, в грошовому еквіваленті використаного понад договір ну велечину 973 кВт/годин, згідн о договору про постачання ел ектричної енергії № 439 від 28.10.2008 р ., укладеного між сторонами.

Відповідач був належн им чином повідомлений про ча с і місце проведення судовог о засідання, про що свідчить П овідомлення про вручення пош тового відправлення за № 15839010 п овернуте установою пошти з в ідміткою „за зазначеною адре сою не проживає”.

У п. 4 інформаційного лис та ВГСУ від 02.06.2006 р. N 01-8/1228 „Про деяк і питання практики застосува ння норм ГПК України, порушен і у доповідних записках про р оботу господарських судів у 2005 році” зазначається, що до по вноважень господарських суд ів не віднесено установлення фактичного місцезнаходженн я юридичних осіб або місця пр оживання фізичних осіб - учас ників судового процесу на ча с вчинення тих чи інших проце суальних дій. Тому примірник и повідомлень про вручення р екомендованої кореспонден ції, повернуті органами зв'я зку з позначками "адресат ви був", "адресат відсутній" і т. п ., з урахуванням конкретних о бставин справи можуть вважат ися належними доказами викон ання господарським судом обо в'язку щодо повідомлення уча сників судового процесу п ро вчинення цим судом певн их процесуальних дій.

Господарський суд розгля дає справу за наявними в ній д окументами.

Клопотання про застосуван ня засобів технічної фіксаці ї судового процесу ( аудіо за пис ) представниками сторін н е заявлялося.

У судовому засіданні б уло оголошено вступну та рез олютивну частину рішення.

Вислухавши пояснення представника Позивача, дослі дивши матеріали справи, госп одарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Царичанським районом електричних мереж відкритог о акціонерного товариства „Е нергопостачальна компанія,, Дніпрообленерго" ( Постачаль ник ) та фізичною особою - підп риємцем ОСОБА_1 ( Споживач ) укладено Договір № 439 від 28.10.2008 р. на постачання електричної енергії, відповідно до якого Постачальник взяв на себе зо бов'язання постачати Спожива чу електричну енергію для за безпечення потреб електроус тановок Споживача, а Відпові дач зобов'язався сплачувати вартість використаної ( ку пленої ) електричної енергії та здійснювати інші платежі на умовах, визначених догово ром.

Згідно із п. 2.3.3. Договору, Спож ивач зобов'язується оплачува ти Постачальнику вартість ел ектричної енергії згідно з у мовами Додатку “Порядок роз рахунків” та Додатку "Графік зняття показів засобів облі ку електричної енергії ".

Відповідно до п. 6.11. Правил к ористування електричною ене ргією, які затверджені поста новою Національної комісії р егулювання електроенергети ки України від 17.10.1996 р. № 28 та заре єстровані в Міністерстві юст иції України 02.08.1996 р. за № 417/1442, оста точний розрахунок Споживача за електричну енергію, спожи ту протягом розрахункового п еріоду, здійснюється на підс таві виставленого Постачаль ником електричної енергії ра хунка відповідно до даних пр о фактичне споживання електр ичної енергії, визначеного з а показами розрахункових зас обів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені догово ром.

Підпунктом 2 п. 10.2 Правил пер едбачено, що “споживач елект ричної енергії зобов'язаний оплачувати обсяг спожитої ел ектричної енергії, а також зд ійснювати інші платежі відпо відно до умов договору та рах унків, виставлених на підста ві актів про порушення Прави л та умов договору”.

Обсяги постачання електри чної енергії енергопостачал ьником споживачеві регулюют ься та встановлюються віднос но Додатку № 1 вищезазначеног о договору, а саме “Додаток № 1 Договору - обсяги постачання електричної енергії Спожива чеві та субспоживачам.

Відповідно до п. 4.2. Правил ко ристування електричною енер гією, що затверджені постано вою Національної комісії рег улювання електроенергетики України від 31.07.1996 р. за № 28 та заре єстрованими в Міністерстві ю стиції України 02.08.1996 р. за № 417/1442, “В ідомості про обсяги очікуван ого споживання електричної е нергії в наступному році з по місячним або поквартальним р озподілом подаються спожива чами постачальнику електрич ної енергії за врегульованим тарифом у термін, обумовлени й договором”.

Відповідно до п. 4.2. абз. 4 Прави л користування електричною е нергією для юридичних спожив ачів: “У разі ненадання спожи вачем зазначених відомостей у встановлений договором те рмін розмір очікуваного спож ивання електричної енергії н а наступний рік установлюєть ся постачальником електричн ої енергії за фактичними обс ягами споживання у відповідн их періодах поточного року”.

Згідно п. 4.2 абз. 4 Правил кори стування електричною енергі єю Царичанським РЕМ ВАТ “ЕК” Дніпрообленерго”споживаче ві - ФОП “ОСОБА_1 на березен ь місяць 2010 року встановлені о бсяги споживання електрично ю енергією в кількості 48 кВт/г один, тобто кількість спожит ої електроенергії у березні 2009 року.

За твердженням Позивача ( не спростованим Відповідачем ) величина фактично спожитої електричної енергії, у звітн ому березні місяці 2010 року, що з афіксована приладами обліку протягом даного розрахунков ого періоду, відповідно до Ак ту про використану електричн у енергію ( звіту ), а також пров еденого контрольного зняття показників електролічильни ка склала 1021 кВт/годин, тобто ви явлено та встановлено поруше ння споживачем ст. 26 Закону Ук раїни “Про електроенергетик у” в частині перевищення дог овірної величини споживання електричної енергії за бере зень 2010 року на 973 кВт/годин.

Згідно ст. 26 абз. 5 Закону Укра їни “Про електроенергетику” Споживачі ( крім населення, пр офесійно-технічних навчальн их закладів 1-4 рівнів акредита ції державної і комунальної форм власності ) у випадку спо живання електричної енергії понад договірну велечину за розрахунковий період сплачу ють енергопостачальникам дв ократну вартість різниці фак тично спожитої і договірної величини

За твердженням Позивача , Ф ОП ОСОБА_1 використано пон ад договірну велечину 973 кВт/г один, які підлягають до сплат и у двократній вартості, що в г рошовому еквіваленті склада є 751 грн. 39 коп..

Суб' єкти господар ювання повинні виконувати го сподарські зобов' язання н алежним чином, відповідно до закону, інших правових актів , договору ( п. 1 ст. 193 ГК України).

Відповідно до ст. 526 ЦК Укра їни зобов'язання має виконув атися належним чином відпові дно до умов договору та вимо г цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставля ться.

Одностороння відмова від зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допу скається, якщо інше не вста новлено договором або законо м ( ст. 525 ЦК України та п. 7 ст. 193 ГК України ).

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк ( ст. 530 ЦК України ).

Таким чином, загальна сум а боргу за використану елект ричну енергію понад договірн у велечину становить 751 грн. 39 к оп.

За твердженням Позивача, В ідповідач у добровільному по рядку суму заборгованості н е сплатив ( доказів не надано ) .

Враховуючи наведен е, господарський суд вважає п озовні вимоги Позивача обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Згідно зазначеного, к еруючись ст. ст. 22, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 ГПК Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Поз ивача - задовольнити.

Стягнути з фізичної осо би - підприємця ОСОБА_1 на к ористь відкритого акціонерн ого товариства „Енергопоста чальна компанія ,,Дніпрообле нерго" - 751 грн. 39 коп. заборгован ості за спожиту електричну е нергію понад договірну велеч ину; 102 грн. витрат по оплаті де ржавного мита; 236 грн. витрат н а інформаційно-технічного за безпечення судового процесу . Видати наказ.

Наказ видати після набра ння рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти д нів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду.

Суддя І.М. Кощеєв

Повне рішення складено 07.12.2010 р.

Дата ухвалення рішення07.12.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12693807
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/364-10

Судовий наказ від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні