Постанова
від 06.12.2010 по справі 2-а-7917-2010
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-7917-2010

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2010 року Суддя Слов' янського міськрайонн ого суду Донецької області І .Д. Дубановська, розглянувши у скороченому провадженні адм іністративну справу за позов ною заявою ОСОБА_1 до управління пенсійного Ф онду України в м. Слов' янськ у Донецької області про визн ання дій відповідача протипр авними та зобов' язання відп овідача вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся д о суду з адміністративним по зовом до Управління пенсійно го Фонду України в м. Слов'янсь ку Донецької області про при значення йому та сплату щомі сячної соціальної державної допомоги в менших розмірах н іж передбачено Законом Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни».

Свої вимоги позивач обґрун тував тим, що він відповідно д о ст. 1 Закону України «Про соц іальний захист дітей війни», віднесений до категорії «ді тей війни» і має право на щомі сячну соціальну допомогу у р озмірі 30% мінімальної пенсії з а віком. Така допомога йому у 2 006-2007 р.р. не виплачувалась, а з 1 сі чня 2008 р. по теперішній час випл ачується не в повному обсязі . Зазначає, що ЗУ «Про державни й бюджет України на 2006 рік» бул а зупинена на 2006 рік дія ст. 6 Зак ону України «Про соціальний захист Дітей війни».

ЗУ «Про державний бюджет Ук раїни на 2007 рік»,та ЗУ «Про дер жавний бюджет України на 2008 рі к» призупинялась дія ст6 ЗУ «П ро соціальний захист дітей в ійни».

Рішенням Конституційного суду визнано положення ЗУ «П ро державний бюджет України на 2007 рік» та положення ЗУ «Пр о державний бюджет України н а 2008 рік» не конституційним.

На теперійшій час дія ЗУ «Пр о соціальний захист дітей ві йни» є незмінною,у зв»язку з ч им відповідач порушує вимоги чинного законодавства.

Тому просить суд, визнати ді ї відповідача протиправними , зобов' язати відповідача з дійснити перерахунок та випл ату підвищення до пенсії у ві дповідності до ст. 6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист Дітей війни» за періоди з 9.07.2007 р оку по 31.12.2007 року, з 22.05.2008 року по 31.12.2 008 року, з 1.01.2009 року по 31.12.2009 року та з 1.01.2010 року, а також стягнути з в ідповідача понесені судові в итрати

В судове засідання позивач не з'явився подавши заяву про слухання справи у його відсу тність.

Відповідач управління Пен сійного Фонду України в м.Сло в'янську Донецької області в судове засідання не з' явил ись, причини не явки суду не по відомили, хоча про час та місц е розгляду справи були повід омлені належним чином.

Розглянувши справу в поряд ку письмового провадження, д ослідивши надані докази, суд приходить до переконання, що позов підлягає частковому з адоволенню.

Так в суді з достовірністю встановлено, що ОСОБА _1 відноситься до катего рії «діти війни», що підтверд жується пенсійним посвідчен ням та відповідною відміткою (а.с.4).

Відповідно до ст. 6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни» - дітям війни пе нсії, або щомісячне довічне г рошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30% мінімальної пен сії за віком.

Статтею 7 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» передбачено, що фінанс ове забезпечення соціальних гарантій, передбачених зазн аченим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державног о бюджету України.

У 2007 році, статтею 71 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2007 рік» (Закон № 489-V) ві д 19.12.2006 року, було зупинено дію с т. 6 Закону № 2195-ІУ.

Рішенням Конституційного Суду України № 6-рп/2007 від 09.07.2007 ро ку положення ст. 71 Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2007 рік», в частині зупи нення дії ст. 6 Закону № 2195-ІУ, бул и визнані такими, що не відпов ідають Конституції України, неконституційними. Таким чин ом з дня ухвалення зазначено го рішення Конституційного С уду України, положення ст. 6 За кону № 2195-ІУ, повинно було засто совуватись.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та ст. 62 Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2007 рік» розміри мінім альної пенсії за віком склад али: з 01.04.2007 р. - 410,06 грн.; з 01.10.2007 р. - 415,11 грн . Тобто за період з 09.07.2007 р. по 31.12.2007 р ., позивач мав право на отриман ня підвищення до пенсії, на пі дставі ст. 6 Закону № 2195-ІУ.

Пунктом 41 підпункту 2 розділ у II Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України» у Законі України "Про соціальн ий захист дітей війни" текст с татті 6 викладено в такій реда кції: "Дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветерані в війни, гарантії їх соціальн ого захисту") до пенсії або щом ісячного довічного грошовог о утримання чи державної соц іальної допомоги, що виплачу ється замість пенсії, виплач ується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для у часників війни. Внесені змін и до Закону України «Про соці альний захист дітей війни» п ідпунктом 2 пункту 41 розділу II З акону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких зако нодавчих актів України» від 28.12.2007 року (Закон №107-VI) визнано так ими, що не відповідають Конст итуції України, згідно рішен ня Конституційного Суду Укра їни № 10рп/2008 від 22.05.2008 року. Таким ч ином з часу ухвалення рішенн я Конституційного Суду Украї ни, тобто з 22.05.2008 року у позивача виникло право на отримання д оплати до пенсії відповідно до Закону № 2195-ІУ.

У 2009-2010 роках положення ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни», не змін ювалось та не зупинялось, том у відповідач повинен був при нарахуванні та сплаті зазна ченого виду соціальної допом оги керуватись положенням за значеної норми закону, а не По становою КМУ № 530 від 28.05.2008 року. Т ак в своєму рішенні № 6-рп/2007 від 09.07.2007 р. Конституційний Суд Укр аїни зазначив, що утверджуюч и і забезпечуючи права і своб оди громадян, держава окреми ми законами України встанови ла певні соціальні пільги, ко мпенсації і гарантії, що є скл адовою конституційного прав а на соціальний захист і юрид ичними засобами здійснення ц ього права, а тому відповідно до частини другої статті 6 час тини другої статті 19, частини першої статті 68 Конституції У країни (254к/96-ВР) вони є загально обов'язковими, однаковою мір ою мають додержуватися орган ами державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовими особами. Невик онання державою своїх соціал ьних зобов'язань щодо окреми х осіб ставить громадян у нер івні умови, підриває принцип довіри особи до держави, що за кономірно призводить до пору шення принципів соціальної, правової держави. Тому при ви рішенні цього питання відпов ідач повинен керуватись норм ами спеціального закону.

З огляду на викладене, суд в важає, що позовні вимоги про н арахування та виплату підвищ ення пенсії за період з 09 липн я 2007 року по 31 грудня 2007 року, з 22 тр авня 2008 року по 31 грудня 2008 року т а з 1 січня 2009 року по 30 листопада 2010 року підлягають задоволен ню, але нарахування за вказан ий період часу соціальної до помоги позивачу, як «дитині в ійни» повинно проводитись з урахуванням фактично виплач ених сум підвищення, що випла чувалася позивачеві відпові дно до внесених змін до Закон у України ,,Про соціальний зах ист дітей війни”, оскільки ві дповідно до ч. 2 ст. 19 Конституці ї України органи державної в лади, органи місцевого самов рядування, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на п ідставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Ко нституцією України та Закона ми України. Предметом спору п о даній справі є зобов' язан ня відповідача вчинити певні дії, а саме здійснити нарахув ання та виплатити державну с оціальну допомогу. Визначенн я розміру нарахування у вказ аних правовідносинах є функц ією суб' єкта владних повнов ажень, у даній справі - відпо відача. У зв' язку з цим, суд в важає, що в цій частині - визн ачення та стягнення конкретн ої суми допомоги позовні вим оги не підлягають задоволенн ю.

Згідно з вимогами ст. 11 КАС Ук раїни, розгляд і вирішення сп рав в адміністративних судах здійснюється на засадах зма гальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх док азів і у доведенні перед судо м їх переконливості.

Стаття 10 КАС України передб ачає, що всі учасники адмініс тративного процесу є рівними перед законом і судом.

Згідно ч.1 ст.2 КАС України завданням адміністрати вного судочинства є захист п рав, свобод та інтересів фізи чних осіб, прав та інтересів ю ридичних осіб у сфері публіч но-правових відносин від пор ушень з боку органів державн ої влади, органів місцевого с амоврядування, їхніх посадов их і службових осіб, інших суб 'єктів при здійсненні ними вл адних управлінських функцій на основі законодавства, в то му числі на виконання делего ваних повноважень, шляхом сп раведливого, неупередженого та своєчасного розгляду адм іністративних справ. В ме жах адміністративного судоч инства, захисту підлягає порушенні права, свободи або інтереси особи рішенням, діє ю чи бездіяльністю суб'єкта в ладних повноважень, внаслідо к чого зобов' язання УПФУ в п одальшому робити перерахуно к пенсії у разі підвищення мі німальної пенсії за віком є б езпідставним, оскільки встан овлює обов' язок на майбутнє без врахування змін чинного законодавства, яке може мати місце та без наявності спірн их правовідносин.

Згідно ч. 1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є с уб' єктом владних повноваже нь, суд присуджує всі здійсне ні нею документально підтвер джені судові витрати з Держа вного бюджету України (або ві дповідного місцевого бюджет у, якщо іншою стороною був орг ан місцевого самоврядування , його посадова чи службова ос оба).

З матеріалів справи видно , що позивач сплатив судовий з бір в розмірі 3,40 грн. (а.с.1) на роз рахунковий рахунок Державно го бюджету м. Слов' янська, та витрати на правову допомогу у розмірі 70,00 грн., за таких обст авин суд вважає належним, стя гнути з Державного бюджету м . Слов' янська на користь ОСОБА_1 витра ти по судовому збору в сумі 73,40 грн.

Керуючись ст. 28 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання», Законом України « Про соціальний захист дітей вій ни», Законами України «Про Де ржавний бюджет України на 2006 р ік», «Про Державний бюджет Ук раїни на 2007 рік», «Про Державни й бюджет України на 2008 рік та пр о внесення змін до деяких зак онодавчих актів України», «П ро Державний бюджет України на 2009 рік», «Про Державний бюдж ет України на 2010 рік» постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 28.05.2008 року за № 530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» , Рішенням Конституційного С уду України № 6-рп/2007 від 09.07.2007 року , Рішенням Конституційного С уду України № 10рп/2008 від 22.05.2008 року , ст.ст. 2, 11,94,159, 161, 162, 163,183-2 КАС України, с уд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 Йос иповича- задовольнити ча стково.

Визнати протиправними дії управління Пенсійного Фонду України в місті Слов'янську Д онецької області стосовно не сплати в повному обсязі в пер іод з 9 липня 2007 року по 31 гру дня 2007 року, з 22 травня 2008 року по 30 листопада 2010 року підвищ ення до пенсії на 30% мінімальн ої пенсії за віком ОСО БА_1 .

Зобов' язати Управління П енсійного Фонду України в мі сті Слов' янську Донецької о бласті здійснити ОСОБА_1 , за період часу з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року, з 22 травня 2008 р оку по 30 листопада 2010 року, нара хування та виплату підвищенн я до пенсії у розмірі 30 % мініма льної пенсії за віком, відпов ідно до ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» з урахуванням фактично виплачених сум підвищення.

Стягнути з Державного бюдж ету міста Слов' янська Донец ької області на користь ОС ОБА_2 витрати по судовому зб ору в сумі 3 грн. 40 коп., та витрат и на правову допомогу у сумі 70,00 грн., разом у сумі 73,40 грн.

В задоволенні іншої частин і вимог - відмовити.

Зобов' язати Управління П енсійного фонду України в мі сті Слов' янську Донецької о бласті у двомісячний строк з дня набрання законної сили с удовим рішенням у справі над ати до Слов' янського міськр айонного суду Донецької обла сті звіт про виконання даної постанови.

Постанова набуває чинност і з дня закінчення строку на ї ї апеляційне оскарження. Пос танова може бути оскаржена д о апеляційного адміністрати вного суду Донецької області , шляхом подачі апеляційної с карги протягом десяти днів з дня її отримання, до Слов'янсь кого міськрайонного суду, та її копії до апеляційного адм іністративного суду Донецьк ої області.

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду І.Д.Дубановська

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12699003
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7917-2010

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дубановська Ірина Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні