Постанова
від 30.11.2010 по справі 2а-23385/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2010 р. спра ва № 2а-23385/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2 год. 05 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Іванчен кова А.С.

при секретарі Фендел євій В.Є.,

за участю представників с торін:

від позивача: Недомовна Т .В., за довіреністю № 500/07 від 13 с ічня 2010 року,

від відповідача: Череміс іна К.А., за довіреністю № 08-81/228 від 04 січня 2010 року,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління П енсійного фонду України в Гі рницькому районі міста Макії вки Донецької області

до державного підприємств а «Макіїввугілля»

про стягнення заборговано сті зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня у розмірі 16481 грн. 64 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фо нду України в Гірницькому ра йоні міста Макіївки Донецько ї області (далі - позивач, У правління) звернулось до До нецького окружного адмініст ративного суду з позовом до д ержавного підприємства «Мак іїввугілля» (надалі - відпо відач, підприємство) про стяг нення заборгованості зі спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування у розмір і 16481 грн. 64 коп.

В обґрунтування позову заз начив, що відособлений підро зділ «Проектно-конструкторс ьке бюро» державного підпри ємства «Макіїввугілля» відп овідно до статей 14, 15 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» є страхувальником та платником страхових внесків , зареєстрований в Управлін ні Пенсійного фонду Україн и в Гірницькому районі міста Макіївки. За період з 28 січня 20 10 року по 28 червня 2010 року відосо блений підрозділ «Проектно-к онструкторське бюро» держав ного підприємства «Макіївву гілля» має перед Управлінн ям прострочену заборгован ість (недоїмку) по страхових в несках на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання у розмірі 16481 грн. 64 коп., що виникла на підставі наданих боржником звітів за період г рудень 2009 року - травень 2010 рок у. Страхувальником не сплаче но суму страхових внесків у с трок, встановлений законодав ством, чим порушено норми заз наченого Закону. На адресу ві дповідача були направлені ви моги про сплату боргу, але сум а заборгованості не була спл ачена, вимоги не оскаржували сь. Просить суд стягнути з від повідача зазначену суму забо ргованості на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Гірницькому районі міста Макіївки Донецької області.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити, н адавши пояснення, аналогічні тим, що викладені у позовній з аяві. Додатково пояснив, що ві дповідно до частини 5 статті 10 6 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» за рахунок сум, що надходять від страхув альника або від державної ви конавчої служби в рахунок сп лати недоїмки, погашаються с уми недоїмки, пені та фінансо вих санкцій у порядку календ арної черговості їх виникнен ня. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пен ю та фінансові санкції і здій снює сплату поточних сум стр ахових внесків, ці суми зарах овуються в рахунок сплати не доїмки, пені та фінансових са нкцій.

Відповідно до пункту 10.11 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року № 21-1, у разі, коли страхувальник має несплачені суми недоїмки, пе ні та фінансових санкцій та з дійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми за раховуються шляхом перерозп оділу такої сплаченої суми в рахунок сплати недоїмки, пен і та фінансових санкцій у пор ядку календарної черговості їх виникнення.

На підставі цього і були зар аховані сплачені відповідач ем кошти на погашення простр оченої заборгованості зі спл ати страхових внесків (недої мка) згідно наданих звітів по чинаючи з травня 2009 року, строк сплати яких настав з 30 червня 2009 року.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти задоволення позову , посилаючись на те, що вказана сума заборгованості була св оєчасно сплачена відповідач ем, однак, позивач зробив пере розподіл поточних платежів. Зазначив, що на підприємстві значиться заборгованість пе ред Управлінням за неспл ату страхових внесків за пер іод з 01 вересня 2008 року по 01 бере зня 2009 року у розмірі 2% на загал ьну суму 15655 грн. 07 коп. Стаття 106 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування» не визначає підставу нарахування фінанс ових санкцій та пені самості йне зарахування органами Пен сійного фонду поточних плате жів в погашення недоїмки. Крі м того, позивач у порушення Ін струкції про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни, затвердженої Постаново ю правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21 -1, не направляв на адресу відо кремленого підрозділу повід омлення про перерозподіл сум сплачених коштів. Таким чино м, дії позивача щодо направле ння грошових коштів на погаш ення недоїмки та штрафних са нкцій є протизаконними. Тому просив у задоволенні позовн их вимог відмовити в повному обсязі.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача та відпов ідача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висн овку, що позовні вимоги є обґр унтованими та підлягають зад оволенню з наступних підстав .

Позивач - Управління П енсійного фонду України в Гі рницькому районі міста Макії вки Донецької області є суб' єктом владних повноважень - органом виконавчої влади, як ий в цих правовідносинах зді йснює повноваження, покладен і на нього статтею 12 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», Положенням про Пенсійний фон д України, затвердженим Указ ом Президента України від 1 бе резня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до пункту 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», у період до перетво рення Пенсійного фонду Украї ни в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконав чої влади на підставі норм ць ого Закону (крім норм, зазначе них в абзаці шостому пункту 1 ц ього розділу) та Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями.

Згідно зі статтею 1 Положен ня про Пенсійний фонд Україн и, затвердженого Указом През идента України від 1 березня 20 01 року № 121/2001 з наступними зміна ми та доповненнями, пенсійни й фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та упр авління солідарною системою загальнообов'язкового держа вного пенсійного страхуванн я, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, п ризначає пенсії та готує док ументи для їх виплати, забезп ечує своєчасне і в повному об сязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на похованн я, інших соціальних виплат, як і згідно із законодавством з дійснюються за рахунок кошті в Пенсійного фонду України, з дійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсій ного фонду України. Діяльніс ть Пенсійного фонду України спрямовується та координуєт ься Кабінетом Міністрів Укра їни через Міністра праці та с оціальної політики України.

Відповідно до статті 15 Поло ження, Пенсійний фонд Україн и здійснює свої повноваження безпосередньо та через утво рені в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в Автономні й Республіці Крим, областях, м істах Києві, Севастополі, та у правління Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах.

Відповідач - державне під приємство «Макіїввугілля», к од ЄДРПОУ 32442295, є юридичною особ ою, зареєстроване виконавчим комітетом Макіївської міськ ої ради Донецької області 29 кв ітня 2003 року (а.с. 70-86), має відокре млений підрозділ «Проектно-к онструкторське бюро», код ЄД РПОУ 26391185, який відповідно до ст атей 14 та 15 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування» є страхувальником та платнико м страхових внесків, свідоцт во № 722547 від 03 червня 2005 року (а.с. 23 ).

Правовідносини, що склалис я між сторонами, регулюються Законом України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування».

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ною постановою правління Пен сійного фонду України від 19 гр удня 2003 року № 21-1, зареєстровано ю в Міністерстві юстиції Укр аїни 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Так, відповідно до частини 3 статті 18 Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування» стра хові внески до Пенсійного фо нду України є цільовим загал ьнообов' язковим платежем, я кий справляється на всій тер иторії України в порядку, вст ановленому цим Законом.

Частиною 4 статті 20 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» встановлено, що сплат а страхових внесків здійснює ться виключно в грошовій фор мі шляхом внесення відповідн их сум страхових внесків до с олідарної системи на банківс ькі рахунки виконавчих орган ів Пенсійного фонду, а сум стр ахових внесків до накопичува льної системи пенсійного стр ахування - на банківський рах унок Накопичувального фонду або на банківський рахунок о браного застрахованою особо ю недержавного пенсійного фо нду.

Згідно зі статтею 17 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» страхувальник зобов'я заний нараховувати, обчислюв ати і сплачувати в установле ні строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до частини 6 стат ті 20 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» страхув альники, зокрема, зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду. Базовим звітним пері одом є: для страхувальників, з азначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний м ісяць.

Відповідачем до Управлін ня Пенсійного фонду Україн и в Гірницькому районі міста Макіївки надані розрахунки сум страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, що під лягають сплаті за період гру день 2009 року, січень, лютий, бер езень, квітень та травень 2010 ро ку, відповідно до яких загаль на сума страхових внесків, що підлягає сплаті, складає 17013 гр н. 48 коп. (а.с. 15-46).

Відповідно до частини 2 стат ті 106 вказаного закону суми ст рахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Відповідно даних наявних в матеріалах справи карток ос обового рахунку страхувальн ика - відповідача за період з 01 травня 2009 року по 30 червня 2010 р оку недоїмка зі сплати страх ових внесків відповідача у з в' язку з частковою сплатою становить 16481 грн. 64 коп. (а.с. 55-58).

У зв' язку з тим, що відпові дач мав недоїмку зі сплати ст рахових внесків, керівником Управління Пенсійного фо нду України в Гірницькому ра йоні міста Макіївки Донецько ї області були сформовані та направлені відповідачу вимо ги про сплату боргу № Ю-25 від 01 л ютого 2010 року на суму 44610 грн. 21 ко п., № Ю-25 від 01 березня 2010 року на с уму 44091 грн. 70 коп., № Ю-25 від 01 квітн я 2010 року на суму 654943 грн. 85 коп., № Ю -25 від 05 травня 2010 року на суму 767093 грн. 76 коп., № Ю-25 від 02 червня 2010 рок у на суму 49625 грн. 73 коп., № Ю-25 від 02 л ипня 2010 року на суму 767093 грн. 77 коп ., які отримані відповідачем (а .с. 17-21).

Відповідач вказані вимоги не оскаржував, суми, визначен і у вимогах, не сплатив.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач у період з січня 2010 року по червень 2010 року здійснював поточні платежі.

Однак, суд не приймає доводі в відповідача, що позивач неп равомірно погасив недоїмку п ідприємства зі сплати страхо вих внесків попередніх періо дів, змінивши призначення пл атежів, які було сплачено пла тіжними доручення № 294 від 26 січ ня 2010 року, № 354 від 23 лютого 2010 року , № 08 від 30 березня 2010 року, № 1 від 28 квітня2010 року, № 254 від 26 травня 20 10 року та № 321 від 25 червня 2010 року (а.с. 31-36).

Суд зазначає, що частиною 5 с татті 106 Закону України «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування» перед бачено, що за рахунок сум, що надходять від страхувальник а або від державної виконавч ої служби в рахунок сплати не доїмки, погашаються суми нед оїмки, пені та фінансових сан кцій у порядку календарної ч ерговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник м ає несплачену недоїмку, пен ю та фінансові санкції і здій снює сплату поточних сум стр ахових внесків, ці суми зарах овуються в рахунок сплати н едоїмки, пені та фінансових с анкцій.

Відповідно до пункту 10.11 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року № 21-1, з ареєстрованої в Міністерств і юстиції України 16 січня 2004 ро ку за № 64/8663, у разі, коли страхув альник має несплачені суми н едоїмки, пені та фінансових с анкцій та здійснює сплату по точних сум страхових внесків , ці суми зараховуються шляхо м перерозподілу такої сплаче ної суми в рахунок сплати нед оїмки, пені та фінансових сан кцій у порядку календарної ч ерговості їх виникнення.

Тобто, сплачені позивачем с уми поточних платежів направ ляються в рахунок сплати нед оїмки, пені та фінансових сан кцій.

Проаналізувавши вищенавед ену норму, суд зазначає, що дан а норма при наявності неспла ченої недоїмки, пені та фінан сових санкцій надає право У правлінню при надходженні коштів від страхувальника с керовувати їх в порядку кале ндарної черговості виникнен ня недоїмки незалежно від пр изначення платежу, вказаному в платіжному дорученні.

Суд також зазначає, що відпо відно даних картки особового рахунку відповідача Управ ління не змінювало вид плат ежу, тобто перерозподіл приз начення платежів, оскільки с уми, сплачені позивачем згід но з наведених вище платіжни х доручень, зараховані в раху нок сплати страхових внесків інших періодів.

Оскільки, відповідач мав не сплачену недоїмку, пеню та фі нансові санкції, на підтверд ження даного факту відповіда чем надано суду картку особо вого рахунку страхувальника - позивача, за період з 01 трав ня 2009 року по 30 червня 2010 року (а.с . 55-66), то позивачем правомірно б ули направлені сплачені пози вачем поточні суми страхових внесків в рахунок сплати нед оїмки.

За таких обставин суд доход ить висновку, що страхувальн ик не сплатив суму страхових внесків у строки, встановлен і статтею 20 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування».

Отже, заборгованість по стр аховим внескам, що обліковує ться за відповідачем, станов ить 16481 грн. 64 коп.

Щодо посилань відповідача , що позивач, перерозподіляюч и самостійно, без урахування призначення платежу, перера ховані відповідачем грошові кошти, порушив право відпові дача на власність, яке гарант ується Господарським кодекс ом України, суд зазначає наст упне.

Відносини, що виникли між по зивачем та відповідачем не є господарськими відносинами в розумінні Господарського кодексу України. Дані правов ідносини регулюються Законо м України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування».

Так, відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування», цей З акон регулює відносини, що ви никають між суб'єктами систе ми загальнообов'язкового дер жавного пенсійного страхува ння. Дія інших нормативно-пра вових актів може поширюватис я на ці відносини лише у випад ках, передбачених цим Законо м, або в частині, що не супереч ить цьому Закону.

Отже, позивач не втручався в господарську діяльність під приємства, а діяв у межах Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування».

Оскільки відповідач своєч асно та у повному обсязі не сп латив страхові внески на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, то з нь ого, на підставі зазначених в ище вимог закону, підлягає ст ягненню сума у розмірі 16481 грн. 64 коп. на користь позивача.

Згідно з частиною 4 статті 94 К одексу адміністративного су дочинства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт в ладних повноважень, а відпов ідачем - фізична чи юридичн а особа, судові витрати, здійс нені позивачем, з відповідач а не стягуються.

На підставі вищевикладено го та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 16 3, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсі йного фонду України в Гірниц ькому районі міста Макіївки Донецької області до державн ого підприємства «Макіїввуг ілля» про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання у розмірі 16481 грн. 64 коп. за довольнити повністю.

Стягнути з державного підп риємства «Макіїввугілля» (86157 , Донецька область, місто Макі ївка, пл. Радянська, буд. 2, код Є ДРПОУ 32442295) заборгованість зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування на к ористь Управління Пенсі йного фонду України в Гірниц ькому районі міста Макіївки Донецької області в розмірі 16481 грн. (шістнадцять тисяч чот ириста вісімдесят одна) грн. 64 коп.

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше на її вступна та резолютивна частини у судовому засіданн і 30 листопада 2010 року. Постанов а виготовлена в повному обся зі 05 грудня 2010 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається до Донецького апеля ційного адміністративного с уду через Донецький окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення. Копія апеляційної ск арги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду а пеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Іванченков А. С.

Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено10.12.2010
Номер документу12719488
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-23385/10/0570

Ухвала від 10.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Іванченков А. С.

Постанова від 30.11.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Іванченков А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні