Постанова
від 03.12.2010 по справі 5989/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2010 р.

08 год.15 хв.

Справа № 2-а-5989/10/2170

                              

Суддя Херсонського  окружного адміністративного суду Гомельчук С.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Великолепетиської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області до  селянського (фермерського) господарства "Таврія" про припинення юридичної особи,

встановив:

Великолепетиська міжрайонна державна податкова інспекція Херсонської області (далі-позивач) звернулась до суду з позовом  до селянського (фермерського) господарства "Таврія" (далі-відповідач)  про припинення  юридичної особи.

Представник позивача у позовній заяві просив суд припинити юридичну особу - селянське (фермерське) господарство "Таврія", обгрунтувавши тим,  що відповідач не подає до   Великолепетиської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області бухгалтерську звітність та податкові декларації. Податковий борг відсутній.   Це є підставою для  припинення юридичної особи.

Відповідач письмових заперечень проти  позову та заяви про його визнання  не надав, хоча був належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку скороченого провадження, строк  та порядок подання заперечення проти позову,  а також наслідки неподання такого заперечення, що підтверджується  повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи та  було направлено рекомендованим листом за  юридичною адресою селянського (фермерського) господарства "Таврія",  внесеною до ЄДР  та отримано   уповноваженою  особою відповідача під розписку 13.11.2010.За таких обставин, суддя вважає за можливе розглянути справу у порядку скороченого провадження за наявними у справі доказами.

Дослідивши матеріали справи, суддя дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Селянське (фермерське) господарство "Таврія" зареєстроване Великолепетиською районною державною адміністрацією Херсонської області  як юридична особа    14.02.1992, ідентифікаційний код  22734263.

17.06.1992 відповідача взято на облік  у  Великолепетиській МДПІ  як платника  податків, зборів, обов’язкових платежів за № 136.

Згідно з актом   від 07.06.2010 № 002/1501/22734263 селянське (фермерське) господарство "Таврія" не звітує перед податковим органом з  17.10.2008 по теперішній час  та не має заборгованості перед бюджетом, про що свідчить  повідомлення позивача станом на 12.10.2010. Відповідно до   вищенаведеного акту, довідки  начальника підрозділу податкової міліції про встановлення фактичного  місцезнаходження платника податків від 18.06.2010 № 1452/2, повідомлення  начальника МДПІ форми № 18-ОПП  від 21.07.2010 № 3/29-014 фактичне місцезнаходження юридичної особи    не встановлено.  Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців  станом на 01.10.2010 внесено інформацію  щодо відсутності підтвердження відомостей  про юридичну особу.

Згідно з вимогами ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування"від  25.06.1991 року  № 1251-XII  відповідач як платник податків зобов'язаний надати податковим органам декларації про доходи, бухгалтерську звітність, інші необхідні документи, пов'язані із обчисленням та сплатою податків і зборів, сплачувати податки та інші обов'язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом. Строки подання податкових декларацій встановлені ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами".

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господарського кодексу України, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Статтею 51 Господарського кодексу України передбачено припинення підприємницької діяльності на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Частина  2 ст. 38  Закону  України   „Про державну   реєстрацію   юридичних   осіб   та фізичних осіб - підприємців”від 15.05.2003 року № 755-IV (далі-Закон  № 755-IV) передбачає, що  підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до ч.1 ст. 38 Закону  № 755-IV суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Оскільки відповідач порушив встановлені законодавством  вимоги щодо подання декларацій та звітності до податкових органів, суд погоджується з вимогами позивача про припинення юридичної особи - селянського (фермерського) господарства "Таврія".

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”,  ст.ст.69, 70, 86-98, 109, 158-162, 183-2 КАС України, -      

постановив:

Позов задовольнити повністю.

Припинити  юридичну особу -  селянське (фермерське) господарство "Таврія", ідентифікаційний код 22734263.

Після набрання законної сили копію постанови направити державному реєстратору.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з моменту її отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Гомельчук С.В.

кат. 6.6.2

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.12.2010
Оприлюднено10.12.2010
Номер документу12720645
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5989/10/2170

Постанова від 03.12.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні