Постанова
від 02.12.2010 по справі 2а-24126/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Список >

Донецький окружний адм іністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2010 р. Справа № 2а-24126/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м. Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 г од. 30 хвил.

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Зекунова Е .В.

суддів Соколової О.А.

Мандичева Д.В.

розглянувши у письмовому п ровадженні адміністративну справу за позовом Державної комісії з регулювання ринкі в фінансових послуг до Закри того акціонерного товариств а “Страхова компанія “Страхо вий союз” про стягнення штра фу, -

В С Т А Н О В И В:

Державна комісія з регулюв ання ринків фінансових послу г України (далі- Дерфінпослуг ) звернулася до суду із позово м до Закритого акціонерного товариства “Страхова компан ія “Страховий союз” (далі - С К “Страховий союз”) про стягн ення штрафу в сумі 8500,00 гривень за не надання документів на п исьмовий запит керівника інс пекційної групи Державної ко місії з регулювання ринків ф інансових послуг.

В обґрунтування вимог пози вач зазначив, що Держфінпосл уг було проведено перевірку СК “Страховий союз” вимог За кону України «Про фінансові послуги та державне регулюва ння ринків фінансових послуг ». За результатами перевірки було складено акт про поруше ння законодавства про фінанс ові послуги від 21.05.2010р. №594/42/3-1 (далі -Акт).

За порушення СК “Страховий союз” на підставі Акту до від повідача застосовано заходи впливу у вигляді штрафу у роз мірі 8 500,0 грн. накладеного пост ановою від 07.06.2010р. №СК-421/10-599. Станом на день подання позову штраф не сплачений. Просить стягну ти з Закритого акціонерного товариства “Страхова компан ія “Страховий союз” штрафу у розмірі 8 500,0 грн.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, п ро час та місце розгляду спра ви був повідомлений відповід ним чином. Надав суду заяву, в якій просив справу розглянут и у його відсутність.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, причин неявки суду не пові домив. Заяв про відкладення р озгляду справи від нього не н адходило. Згідно довідок пош тового відправлення підприє мство за своєю юридичною адр есою не знаходиться, фактичн е місцезнаходження підприєм ства не відоме. Відповідно до ч.1 ст. 40 КАС України особи, які б еруть участь у справі, зобов' язані під час провадження у с праві повідомляти суд про зм іну місця проживання (перебу вання, находження), роботи, слу жби. У разі неповідомлення пр о зміну адреси повістка надс илається їм за останньою адр есою і вважається врученою.

Крім того, відповідно до ста ття 17. Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців" відомості про юридичну о собу або фізичну особу - підпр иємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом в несення записів на підставі відомостей з відповідних реє страційних карток та відомос тей, що надаються юридичними особами державному реєстрат ору за місцезнаходженням реє страційної справи згідно із законодавством України.

В Єдиному державному реєст рі зокрема містяться такі ві домості щодо юридичної особи :

повне найменування юридич ної особи та скорочене у разі його наявності;

ідентифікаційний код юрид ичної особи;

організаційно-правова фор ма;

місцезнаходження юридично ї особи.

Згідно до статті статті 19 ць ого Закону юридична особа зо бов'язана подавати (надсилат и) щороку протягом місяця, що н астає за датою державної реє страції, починаючи з наступн ого року, державному реєстра тору для підтвердження відом остей про юридичну особу реє страційну картку про підтвер дження відомостей про юридич ну особу.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що відповід ач був належним чином повідо млений про дату і місце судов ого засідання, в зв' язку з чи м вважає за можливе розгляну ти справу за його відсутност і на підставі наявних у справ і доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні у разі в ідсутності потреби заслухат и свідка чи експерта.

За таких обставин суд прихо дить до висновку про можливі сть розгляду справи в порядк у письмового провадження.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Пунктом 1 Положення про Дер жавну комісію з регулювання ринків фінансових послуг Укр аїни, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 03.02.2010 р. № 157 визначено, що Дер жавна комісія з регулювання ринків фінансових послуг Укр аїни (Держфінпослуг) є центра льним органом виконавчої вла ди, діяльність якого спрямов ується і координується Кабін етом Міністрів України. Держ фінпослуг є спеціально уповн оваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ри нків фінансових послуг у меж ах, визначених законодавство м.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про фінансові послуги та державне регулювання рин ків фінансових послуг” фінан сова установа - юридична особ а, яка відповідно до закону на дає одну чи декілька фінансо вих послуг та яка внесена до в ідповідного реєстру у порядк у, встановленому законом. До ф інансових установ належать б анки, кредитні спілки, ломбар ди, лізингові компанії, довір чі товариства, страхові комп анії, установи накопичувальн ого пенсійного забезпечення , інвестиційні фонди і компан ії та інші юридичні особи, вик лючним видом діяльності яких є надання фінансових послуг .

Закрите акціонерне товари ство “Страхова компанія “Стр аховий союз” (83017, м. Донецьк, бу л. Шевченка, б.25) набуло статусу фінансової установи шляхом внесення до Державного реєст ру фінансових установ, який в едеться Держфінпослуг та є с уб' єктом нагляду Держфінпо слуг.

19.05.2010р. керівник інспекційно ї групи Державної комісії з р егулювання ринків фінансови х послуг України направив до відповідача лист №98/42/7/08, яким п овідомив, що на підставі посв ідчення на проведення інспек ції від 07.05.2010р. №594/42/3, виданого дир ектором інспекційного депар таменту Держфінпослуг, прово диться позапланова перевірк а ЗАТ “Страхова компанія “Ст раховий союз” щодо перевірки питань з надання до Держфінм оніторингу повідомлень про ф інансові операції, що підляг ають обов' язковому фінансо вому моніторингу, та просив у строк до 21.05.2010р. надати наступн і документи:

- виписки з поточних рахункі в, банків та касові книги за 2009- 2010роки;

- реєстр фінансових операці й, що підлягають фінансовому моніторингу, за формою 2ФМ;

- повідомлення про фінансов і операції, що підлягають обо в' язковому фінансовому мон іторингу за формою 4ФМ, повідо млення про взяття на облік, аб о відмову взяття на облік;

- інші документи, з питань за побігання легалізації доход ів, одержаних злочинним шлях ом.

У зв' язку з ненаданн ям документів зазначених у л исті від 19.05.2010р. №98/42/7/08, позивачем 2 1.05.2010р складено акт №594/42/3-1, за висн овками якого ЗАТ “Страхова к омпанія “Страховий союз” пор ушено вимоги підпунктів 5.2 пун кту 5 Правил проведення перев ірок Державною комісією з ре гулювання ринків фінансових послуг України у частині нев иконання обов' язку керівни ка та працівників суб'єкта на гляду під час проведення інс пекції своєчасно надавати ін спекційній групі повну та до стовірну інформацію щодо дія льності суб'єкта нагляду.

07.06.2010р. членом Комісії - дире ктором інспекційного департ аменту Жесан В.В., від імен і Державної комісії з регулю вання ринків фінансових посл уг України, на підставі акту від 21.05.2010р №594/42/3-1 винесено постан ову №СК-421/10-599 про застосування д о ЗАТ “Страхова компанія “Ст раховий союз” штрафу за прав опорушення, вчинені на ринку фінансових послуг у розмірі 8 500,0 грн.

Постанова направлена відп овідачу листом від 09.06.2010р. №7206/4218.

Станом на час розгляду спра ви штраф не сплачений.

«Правила проведення перев ірок Державною комісією з ре гулювання ринків фінансових послуг України» затверджені розпорядженням Державної ко місії з регулювання ринків ф інансових послуг України від 28 жовтня 2003 року N 96, зареєстрова ним в Міністерстві юстиції У країни 19 грудня 2003 р. за N 1184/8505.(далі - Правила)

Відповідно до пункту 4.1. Прав ил керівник та члени інспекц ійної групи при проведенні і нспекції мають право:

- безперешкодно входити за с лужбовим посвідченням до при міщень, у яких розташований с уб'єкт нагляду;

- вимагати для інспекції нео бхідні документи та іншу інф ормацію для проведення інспе кції;

- вилучати на строк до трьох робочих днів документи, які п ідтверджують або можуть підт верджувати факти порушення в имог чинного законодавства;

Пунктом 5.2 Правил визначено , що керівники та працівники с уб'єкта нагляду під час прове дення інспекції зобов'язані:

- на вимогу керівника інспек ційної групи підтвердити сво ї повноваження відповідними документами;

- забезпечити інспекційній групі необхідні умови для пр оведення інспекції;

- своєчасно надавати інспек ційній групі повну та достов ірну інформацію щодо діяльно сті суб'єкта нагляду;

- на запит керівника інспекц ійної групи надавати копії н еобхідних документів, засвід чені підписом керівника, або особи, яка його заміщає, та пе чаткою суб'єкта нагляду, для п риєднання їх до акта інспекц ії;

- на звернення керівника та членів інспекційної групи на давати письмові пояснення.

Відповідно до ст.ст.39,40,41,42 Зако ну України “Про фінансові по слуги та державне регулюванн я фінансових послуг” у разі п орушення законів та інших но рмативно-правових актів, що р егулюють діяльність з наданн я фінансових послуг, до фінан сових установ може бути заст осований штраф. Штраф наклад ається за правилами, встанов леними “Положенням про засто сування Державною комісією з регулювання ринків фінансов их послуг України заходів вп ливу”, затвердженим розпоряд женням Державної комісії з р егулювання ринків фінансови х послуг України від 13.11.2009 року №125. Штрафи, накладені Державн ою комісією з регулювання ри нків фінансових послуг Украї ни, стягуються в судовому пор ядку.

Відповідач у встановлений законом строк не сплатив сум у штрафу, визначену йому пост ановою №СК-421/10-599 про застосуван ня штрафу за правопорушення від 07.06.2010 року, у зв' язку з чим, с уд, враховуючи приведені нор ми законодавства, вважає за н еобхідне стягнути з відповід ача на користь Державного бю джету України штраф у сумі 8500,00 гривень.

Відповідно до вимог ст. 94 КАС України, судові витрати з від повідача не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 159, 160, 161, 162, 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної комісії з р егулювання ринків фінансови х послуг України до Закритог о акціонерного товариства “С трахова компанія “Страховий союз” про стягнення штрафу в сумі 8500,00 гривень задовольнити .

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства “Страхов а компанія “Страховий союз” (83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, б.2 5, ЄДРПОУ 33832809) до Державного бюд жету України штраф у сумі 8500 (ві сім тисяч п' ятсот) гривень 00 копійок за постановою №СК-421/10-5 99 про застосування штрафу за п равопорушення від 07.06. 2010 року.

Постанову прийнято в нарад чій кімнаті та проголошено 02 г рудня 2010 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Головуючий суддя Зекунов Е. В.

Судді

Соколова О. А.

Манд ичев Д. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.12.2010
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу12752185
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-24126/10/0570

Постанова від 02.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні