Постанова
від 07.12.2010 по справі 2а-5757/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5757/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в скла ді:

головуючого судді: Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівс ької області до Куликівськог о Хлібокомбінату про стягнен ня пені,-

В С Т А Н О В И В :

15.11.2010 року відділення викон авчої дирекції Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Укр аїни в м. Ніжині Чернігівсько ї області звернулось до суду з адміністративним позовом до Куликівського Хлібокомбі нату про стягнення пені за не своєчасну сплату страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння за період з березня 2003 року по червень 2004 року в розмірі 532,8 7 грн. Свої вимоги мотивує тим, що роботодавець як страхува льник зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати стра хові внеси до Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків. Відповідач несвоє часно сплачує страхові внеск и до Фонду, чим ставить під заг розу своєчасність надходжен ня та акумулювання коштів, не обхідних для здійснення стра хових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробни цтві та професійного захворю вання.

Представник відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові в судов е засідання не з'явився, про да ту, час та місце судового розг ляду повідомлений належним ч ином, надіслав заяву про розг ляд справи без його участі, по зовні вимоги підтримує в пов ному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про дату, час та місце розгля ду справи повідомлений належ ним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його учас ті, позовні вимоги визнає в по вному обсязі.

Судове засідання здійснюв алось в порядку передбаченом у ст. 41 КАС України.

Відповідно до ст. 15 Закону Ук раїни від 23.09.1999 року № 1105 - XIV «Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування від нещ асного випадку на виробництв і та професійного захворюван ня, які спричинили втрату пра цездатності» (далі - Закон № 1105- XIV) страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціал ьного страхування від нещасн их випадків - некомерційна са моврядна організація, що діє на підставі статуту, який зат верджується її правлінням.

Відповідно до ст. 46 Закону № 1 105-XIV Фонд соціального страхува ння від нещасних випадків пр овадить збір та акумулювання страхових внесків, має автон омну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування . Фінансування Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків здійснюється за р ахунок, зокрема, внесків робо тодавців.

Відповідач зареєстрований як платник страхових внескі в до Фонду загальнообов'язко вого державного страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України за № 2510000032, щ о підтверджується повідомле нням про взяття на облік до Фо нду від 05.02.2009 року (а.с.11) та згідно зі ст. 45 Закону № 1105-XIV зобов'язани й своєчасно та повністю нара ховувати і сплачувати в уста новленому порядку страхові в нески до Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків.

Згідно п.п. 4.12 п. 4 Інструкції п ро порядок перерахування, об ліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України, з атвердженої Постановою Прав ління Фонду від 12.07.2007 року № 36 та зареєстрованої в Міністерст ві юстиції України 01.08.2007 року за № 867/14134 (далі - Інструкція № 36) стра хові внески сплачуються: - стр ахувальниками-роботодавцям и - у день одержання коштів на оплату праці в установах бан ків. Підприємства, які здійсн юють виплату заробітної плат и на поточні рахунки фізични х осіб в установах банків, спл ачують страхові внески до Фо нду в день перерахування кош тів на особові рахунки. У разі виплати заробітної плати за першу половину місяця страх увальник одночасно з одержан ням зазначених сум сплачує с трахові внески, нараховані н а суму цих виплат. При проведе нні оплати праці з готівково ї виручки чи в натуральній фо рмі платники страхових внеск ів не пізніше наступного дня після здійснення виплат под ають до установи банку платі жне доручення на перерахуван ня страхових внесків до Фонд у.

Частина 15 ст. 47 Закону № 1105-ХIV пе редбачає, що органи Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків мають право п роводити в порядку, визначен ому законодавством України, планові та позапланові виїзн і перевірки фінансово-господ арської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності щодо сплати та цільового вик ористання ними збору на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування від нещас них випадків.

Згідно розділу 8 Інструкції № 36 робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють ко нтроль за правильністю нарах ування, своєчасністю і повно тою перерахування та надходж ення страхових внесків, інши х платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витра чанням його коштів. Планові п еревірки проводяться не част іше одного разу на рік.

Виконавчою дирекцією Фонд у проведена перевірка правил ьності нарахування, повноти і правильності перерахуванн я страхових внесків та витра чання коштів Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни, на підставі якої складен о акт перевірки від 02.08.2010 року № 27, яким встановлено, що перера хування страхових внесків пр овадилось з порушенням Інстр укції, в результаті чого вини кла недоїмка зі страхових вн есків, а тому до Куликівськог о Хлібокомбінату застосован і штрафні санкції у вигляді п ені на суму 532,87 грн.

Згідно ч. 1 ст. 55 Закону 1105-ХIV спо ри щодо суми страхових внеск ів, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, н акладення штрафів та з інших питань вирішуються в судово му порядку.

Частиною 1 статті 11 Кодексу а дміністративного судочинст ва України визначено, що розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюєт ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості, а частиною 1 статті 7 1 Кодексу адміністративного судочинства України зазначе но, що кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

Відповідачем не надано жод них належних доказів щодо сп лати пені до відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни в м. Ніжині Чернігівськ ої області як і доказів, що спр остовують викладені в позовн ій заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м. Н іжині Чернігівської області до Куликівського Хлібокомбі нату про стягнення пені підл ягають задоволенню, оскільки є обґрунтованими та законни ми, а пеня стягненню на корист ь відділення виконавчої дире кції Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України в м. Ні жині Чернігівської області.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України,

суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги відділен ня виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в м. Ніжині Черні гівської області до Куликівс ького Хлібокомбінату - задов ольнити повністю.

Стягнути з Куликівського Х лібокомбінату (ідентифікаці йний код 01735169) на користь відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань в м. Чернігові заборго ваність зі сплати пені в сумі 532 (п'ятсот тридцять дві) грн. 87 к оп. на р\р 37176400900005 в ГУДК в Чернігі вській області у м. Чернігові , МФО 853592, код 25932519.

Порядок апеляційного оска рження постанови суду, перед бачений ст. 185-186 КАС України.

< Поле для вводу тексту >

Суддя Падій В.В.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.12.2010
Оприлюднено14.12.2010
Номер документу12753007
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5757/10/2570

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 07.12.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні