Постанова
від 23.07.2010 по справі 2а-5082/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2а-5082/10/2670

  ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 23 липня 2010 року           08:40           № 2а-5082/10/2670

       Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Мазур А.С., при секретарі Бистрик О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом          Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва

до          Приватного підприємства «ОПТ»

про          припинення юридичної особи

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні 23 липня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови складено та підписано 26 липня 2010 року.

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Деснянському районі м. Києва звернулася до суду з позовом до ПП «ОПТ»про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач не подає до податкових органів декларацій, бухгалтерську звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, починаючи з січня 1996 року.

Від позивача надійшло до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач явку представників у судові засідання не забезпечив. Поштова кореспонденція, направлена за адресою: м. Київ, пр-т. Маяковського, 17-Б, яка збігається з даними відділу реєстрації юридичних осіб Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації, повертається з відміткою «не знаходиться»та «за закінченням терміну зберігання».

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ПП «ОПТ»(код ЄДРПОУ 19499736) зареєстроване у Деснянській районній у м. Києві державній адміністрації з 01.03.1993 року за адресою: м. Київ, пр-т. Маяковського, 17-Б.

Відповідно до довідки наданої ДПІ у Деснянському районі м. Києва відповідач не має заборгованості із сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Також матеріалами справи підтверджується, що відповідач не подавав бухгалтерську та фінансову звітність до податкового органу з січня 1996 року, тобто більше року.

Відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»від 25.06.1991 р.

№ 1251-XII платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Статті 238, 239 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV передбачають, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Господарського кодексу України скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1 та 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Згідно із п. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-IV однією з підстав для постановлення судового рішення про скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до п. 6 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

Право органу державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачене п. 17 ч.1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні».

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

 З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подає податковим органам бухгалтерську та фінансову звітність в строк більше одного року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення діяльності такого суб'єкта господарювання шляхом скасування його державної реєстрації. Враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованим та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.           

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158-163  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Припинити юридичну особу –Приватне підприємство «ОПТ»(код ЄДРПОУ 19499736).

Постанову надіслати державному реєстратору Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення та для здійснення заходів з припинення підприємницької діяльності юридичної особи у встановленому законом порядку.  

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                                А.С. Мазур

Дата ухвалення рішення23.07.2010
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу12753044
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5082/10/2670

Ухвала від 01.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 23.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні