Постанова
від 23.11.2010 по справі 8/594 (2-а-14840/08)
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 8/594 (2-а-14840/08) Го ловуючий у 1-й інстанції: Пили пенко О,Є.

Суддя-доповідач: Ключкович В.Ю.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" листопада 2010 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у склад і:

голов уючого - судді К лючковича В.Ю.,

суддів Борисюк Л.П.,

Баран енка І.І.,

при с екретарі Черняк К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представн ика Головного управління ком унальної власності м. Києва в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ) на постанову Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 15 квітня 2009 року у справі за а дміністративним позовом О СОБА_1, ОСОБА_2 до Головно го управління комунальної вл асності м. Києва виконавчого органу Київської міської ра ди (Київської міської держав ної адміністрації), третя осо ба - комунальне підприємств о «Київське міське бюро техн ічної інвентаризації та реєс трації права власності на об ' єкти нерухомого майна»про скасування рішення та зобов ' язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2008 року позив ачі звернулися до суду та з ур ахуванням уточнених позовни х вимог просили скасувати рі шення Головного управління к омунальної власності м. Києв а від 30.07.2008 року № 042/13/1-5087 про відмов у в оформленні права власнос ті на нежитлове приміщення № 44 (колишні квартири № 43 та № 44) бу д. 40 по вул. Ш. Руставелі в м. Києв і в повному обсязі; зобов'язат и Головне управління комунал ьної власності м. Києва розгл янути питання щодо оформленн я права власності на нежитло ве приміщення № 44 (колишні ква ртири № 43 та № 44) буд. 40 по вул. Ш. Ру ставелі в м. Києві та зобов'яза ти Головне управління комуна льної власності м. Києва офор мити право власності на вище зазначений об'єкт нерухомост і з видачею свідоцтва про пра во власності на вказане неж итлове приміщення.

Постановою Окружного ад міністративного суду м. Києв а від 15 квітня 2009 року позов зад оволено.

Не погоджуючись з судовим р ішенням, відповідач подав ап еляційну скаргу, в якій проси ть скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким у задоволе нні позову відмовити.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга підляг ає задоволенню, а постанова с уду першої інстанції - скас уванню з ухваленням нового р ішення у справі.

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 198, пункту 4 частини 1 с татті 202 КАС України, за наслід ками розгляду апеляційної ск арги на постанову суду першо ї інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та ухв алює нове рішення, якщо визна є, що судом першої інстанції п орушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного в ирішення справи.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції при йшов до висновку про те, що ріш ення відповідача від 30.07.2008 року № 042/13/1-5087 про відмову в оформленн і права власності на нежитло ве приміщення є протиправним та підлягає скасуванню.

Однак з таким висновком кол егія суддів апеляційного суд у не погоджується, виходячи з наступного.

Колегією суддів встановл ено, що ОСОБА_1 придбав за д оговором купівлі-продажу від 24.12.1999 року квартиру №43 загально ю площею 70,1 кв.м. по вул.Шота Рус тавелі,40 в м.Києві, а ОСОБА_2 . придбала за договором купі влі-продажу від 04.08.1995 року кварт иру №44 загальною площею 65,5 кв.м . за тією ж адресою.

Розпорядженням Староки ївської районної державної а дміністрації від 11.12.2000 року №1031 з атверджено перепланування, в результаті якого визнано дв окімнатну квартиру №43 та двок імнатну квартиру №44 по вул. Шо та Руставелі,40 в м. Києві одніє ю чотирикімнатною квартирою №44, загальною площею 135,6 кв.м.

Розпорядженням Київсько ї міської державної адмініст рації від 06.03.2001р. №400 житлове прим іщення №44 загальною площею 135,6 кв.м. було переведено в нежитл ове.

23 червня 2008 року позивачі зв ернулись до Головного управл іння комунальної власності м іста Києва з заявою про отрим ання свідоцтва про право вла сності на нежитлове приміщен ня № 44, яке розташовано за адре сою: м. Київ, вул. Ш.Руставелі, 40.

30.07.2008 року листом від № 042/13/1-5087 в о формленні права власності та видачі свідоцтва було відмо влено. Свою відмову відповід ач мотивував тим, що заява про оформлення права власності потребує уточнення, оскільки вказане приміщення є об' єк том спільної власності та по зивачами не було надано прав овстановлюючий документ, яки й би підтверджував право вла сності на об'єкт як житловий, з ареєстрований в БТІ.

Оформлення права власнос ті є владними повноваженнями органу державної виконавчої влади, яке визначено рішення м Київської міської ради від 10.07.2003 № 584/744 "Про затвердження Пол ожень про головні управління та інші структурні підрозді ли виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції)" та Положенням про порядо к оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, з атвердженим розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 31.08.2001 № 1820.

Відповідно до п.4.1.6 Положен ня про порядок оформлення пр ава власності на об'єкти неру хомого майна від 31.08.2001 року №1820 (д алі - Положення), Головне управ ління комунальної власності м.Києва здійснює оформлення права власності та видає сві доцтва про право власності ф ізичним та юридичним особам на об'єкти, що передані до стат утного фонду юридичної особи .

Для оформлення пр ава власності на об'єкти, які в установленому порядку перев едені із житлових в нежитлов і необхідно надати документи , передбачені п.п. 9, 10.1, 11.7 Положен ня, а саме заяву по кожній адре сі за зразком згідно з додатк ом 4 до цього Положення, матері али поточної технічної інвен таризації об'єкта нерухомого майна, оформлені БТІ, паспорт , або інший документ, що посвід чує особу (в т. ч. свідоцтво про народження для осіб, які не до сягли 16-річного віку); довідку податкового органу про вклю чення власника до державного реєстру фізичних осіб (присв оєння ідентифікаційного код у ДРФО); довіреність або інші д окументи, що дають право пред ставляти власника (при подан ні документів представником власника); номер контактного телефону. На об'єкти, які в уст ановленому порядку переведе ні із житлових в нежитлові не обхідно також надати правовс тановлюючий документ, який п ідтверджував право власност і заявника на об'єкт як житлов ий, зареєстрований в БТІ; розп орядчий документ відповідно го органу про переведення об 'єкта з житлового в нежитлови й; у разі, якщо проведено перео бладнання, перебудову, рекон струкцію об'єкта, в результат і якого змінилась його площа , надаються розпорядчі та інш і дозвільні документи, що під тверджують правомірність та ких дій; технічний паспорт на об'єкт до переведення його з ж итлового в нежитловий.

Однак позивачами до заяви від 23.06.2008 року не було додано пр авовстановлюючий документ, я кий підтверджував право влас ності заявників на об'єкт як ж итловий, зареєстрований в БТ І, а саме на приміщення № 44, яке розташовано за адресою: м. Киї в, вул. Ш.Руставелі, 40.

Згідно з п. 20 Положе ння, орган, який здійснює оф ормлення права власності від мовляє у здійсненні оформлен ня права власності у випадка х: надання неналежно оформле них документів, при наявност і накладення арешту чи ненад ання додаткових документів в ідповідним органам.

Висновок суду першої інс танції про те, що станом на 11.12.200 0 року, тобто на момент визнанн я квартир № 43, №44 однією чотирик імнатною квартирою № 44 діяв ти мчасовий Порядок видачі свід оцтв про право власності на о б' єкти нерухомого майна, за тверджений розпорядженням КМДА від 02.10.1996 року № 1563, згідно ви мог якого не було передбачен о оформлення права власності на перебудовані або реконст руйовані квартири багатоква ртирних будинків є помилкови м, оскільки на момент звернен ня позивачів із заявою про от римання свідоцтва про право власності на нежитлове примі щення вищевказаний Порядок в тратив чинність.

Окрім цього, в п.п.1.6, 1.7 Інструк ції про порядок державної ре єстрації на об'єкти нерухомо го майна, що перебувають у вла сності юридичних та фізичних осіб затвердженій наказом Д ержавного комітету будівниц тва, архітектури та житлової політики України від 9 червня 1998 року №121 (діючій на момент пер епланування квартир) визначе но, що державна реєстрація пр ава власності на об'єкти неру хомого майна в бюро технічно ї інвентаризації є обов'язко вою для власників, незалежно від форми власності. Реєстра ція права власності на об'єкт и нерухомого майна провадить ся на підставі правовстановл юючих документів, за рахунок коштів власників нерухомого майна.

Тобто зазначені правовста новлюючи документи позивачі повинні були мати вже при реє страції права власності на п ереобладнану квартиру № 44 до п ереведення її в нежитлове пр иміщення та надати відповіда чу при оформленні свідоцтва про право власності на на так е приміщення.

Враховуючи викладене, коле гія суддів погоджується з до водами апелянта, що оскільки у позивачів на момент зверне ння із заявою про отримання с відоцтва про право власності на нежитлове приміщення № 44, я ке розташовано за адресою: м. К иїв, вул. Ш.Руставелі, 40 були від сутні правовстановлюючи док ументи, які підтверджували б право власності заявників н а об'єкт як житловий, зареєстр ований в БТІ, Головне управлі ння комунальної власності м. Києва правомірно відмовило у видачі такого свідоцтва, а тому позовні вимоги позивачі в є безпідставними та не підл ягають задоволенню.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що судом пер шої інстанції неповно з' ясо вано обставини справи, що маю ть значення для справи, поруш ено норми матеріального прав а, у зв' язку з чим апеляційна скарга підлягає задоволенню , а постанова суду першої інст анції - скасуванню.

Керуючись ст.ст. 195, 196,198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу пре дставника Головного управлі ння комунальної власності м. Києва виконавчого органу Ки ївської міської ради (Київсь кої міської державної адміні страції) - задовольнити.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 15 квітня 2009 року - скасувати.

У задоволенні позову ОСО БА_1 та ОСОБА_2 до Головно го управління комунальної вл асності м. Києва виконавчого органу Київської міської ра ди (Київської міської держав ної адміністрації) - відмови ти повністю.

Постанова набирає закон ної сили з моменту проголоше ння та може бути оскаржена пр отягом двадцяти днів після н абрання законної сили шляхом подання касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя Ключкович В.Ю.

Судді: Бор исюк Л.П.

Баранен ко І.І.

Повний текст постано ви виготовлено 30.11.2010 року.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2010
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу12758610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8/594 (2-а-14840/08)

Постанова від 23.11.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні