Рішення
від 30.11.2010 по справі 11/27-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "30" листопада 2010 р. Справа № 11/27-К

Господарський суд Житоми рської області у складі:

Головуючого судді

судді Мар іщенко Л.О.

судді

за участю представників ст орін

від позивача не з'явився

від відповідача 1: не з'яв ився

від відповідача 2: Якименко А.П. ( довіреність від 30.11.10р.), Кост єрєв В.І. ( довіреність від 27.09.10р .)

від відповідача 3: не з'явивс я

від відповідача 4: Зайченко Л.А. ( держ. реєстратор посв. № 00267 0 від 25.11.09р.)

Розглянув справу за позово м Акціонера Закритого акціон ерного товариства Холдингов ої компанії "Абріс" Беляева Ва лерія Васильовича (м. Москва)

до 1) Виконавчого комітет у Бердянської міської ради (м . Бердянськ Запорізька облас ть)

2) Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Абрис" ( м. Мал ин, Житомирська область)

3) Державного реєстратора Бе рдянського міськвиконкому ( м. Бердянськ, Запорізької обл асті)

4) Державного реєстратора Ма линського району ( м. Малин, Жи томирська область)

про визнання недійсним рішення загальних зборів, ск асування реєстрації змін до установчих документів

Позивачем пред'явлено позо в про визнання недійсним ріш ення загальних зборів учасни ків Закритого акціонерного т овариства Холдингова компан ія "Абріс", протокол № 12 від 05.05.98р. , скасування реєстрації змін до установчих документів За критого акціонерного товари ства Холдингової компанії "А бріс" від 06.05.98р., реєстраційний № 707 та зобов'язання Малинської районної Державної адмініст рації та ТОВ "Абріс" (яке є прав онаступником ЗАТ Холдингово ї компанії "Абріс") вчинити дії необхідні для повернення ус тановчих документів ЗАТ Холд ингової компанії "Абріс" в ста новище, яке існувало до вчине ння реєстрації змін виконавч им комітетом Бердянської міс ької Ради від 06.05.98р. до установч их документів реєстраційний № 707.

Згідно клопотання від 12.10.10 р . позивач просить відновити с трок подання позовної заяви та визнати причину пропуску строку поважною.

Позивач в судове засідання не з'явився, але за його призв іщем господарський суд отрим ав телеграму, в якій заявлено відвід судді Маріщенко Л.О. з проханням відкласти розгляд справи та призначити іншого суддю.

Ухвалою суду від 30.11.10р. вказан ий відвід був відхилений.

Суд відмовляє в задоволенн і клопотанні позивача про ві дкладення розгляду справи з підстав, зазначених у вказан ій телеграмі, так як вважає ї х необґрунтованими, та можли вим розглянути справу за ная вними в ній матеріалами.

Вдповідачи -1 та - 3 в судове за сідання своїх представників не направили, відзиву на позо вну заяву не надали, про час і місце розгляду справи повідо млені належним чином.

Згідно листа відділу держа вної реєстрації Бердянсько го міськвиконкому від 09.11.10 р. № 1 82, який було отримано господар ським судом 15.11.10 р., на адресу в иконавчого комітету Бердянс ької міської ради та державн ого реєстратора Бердянськог о міськвиконкому від ОСОБА _1 надійшли чисті білі аркуш і, про що був складений відпов ідний акт.

Просять справу розглянути в їх відсутність.

Представник відповідача -2 ( ТОВ "Абрис") надав суду заяву п ро застосування строків позо вної давності, в якій зазначи в, що загальний строк позовно ї давності становить три рок и.

Статтею 261 ЦК України передб ачено, що течія позовної давн ості починається, коли особа взнала, чи могла взнати, про п орушення його права.

16.04.98р. позивач подав нотаріал ьно посвідчену заяву про вих ід зі складу акціонерів ЗАТ Х К "Абріс".

15.04.98р. позивач продав ЗАТ ХК "А бріс" належні йому акції, що пі дтверджується протоколом за гальних зборів від 05.05.98р. № 12, і по чинаючи з 15.04.98р. позбавився сво їх корпоративних прав у вказ аному товаристві.

Таким чином, позивач знав пр о свій вихід з товариства поч инаючи з 16.04.98р., жодної причини п ропуску строку не надав і том у керуючись ст. ст. 257, 261 ЦК Украї ни, ст. 82 ГПК України, відповіда ч просить відмовити в задово ленні позову.

Також, представник - 2 відпов ідача надав суду відзив на по зов, в якому зазначив, що відпо відно до поданої 16.04.98р. заяви 05.05. 98р. рішенням загальних зборів учасників ЗАТ ХК "Абріс" позив ача було виведено зі складу а кціонерів шляхом викупу для анулювання належних йому акц ій відповідно до ст. ст. 41, 42, 44 ЗУ " Про господарські товариства " та п. 6.1 Статуту ЗАТ ХК "Абріс".

Рішенням загальних зборів учасників ЗАТ ХК "Абріс" бул и внесені зміни до Статуту ЗА Т ХК "Абріс" та проведена реєст рація цих змін за № 707 від 06.05.98р. в иконавчим комітетом Бердянс ької міської Ради.

15.04.98р. позивач продав товарис тву належні йому акції, що під тверджено його особистим під писом на кожній сторінці про токолу загальних зборів від 05.05.98р. № 12.

Таким чином, відповідно до З У "Про господарські товарист ва" та Статуту ЗАТ ХК "Абріс" ск ористався своїм правом виход у із складу учасників ЗАТ ХК "А бріс" і починаючи з 15.04.98р. позбав ився своїх корпоративних пра в у вказаному товаристві.

Викладені в позові взаємов ідносини ОСОБА_1 з іншими товариствами не є предметом позову і не можуть розглядат ися в даному судовому процес і.

Також, відповідач зазначає , що даний позов не може розгля датись відносно до Виконавч ого комітету Бердянської міс ької ради та Державного реєс тратора Бердянського міськв иконкому і Державного реєстр атора Малинського району, та к як ТОВ "Абріс" зареєстровано у м. Малині Житомирської обла сті.

Представник відповідача-4 (д ержавний реєстратор Малинсь кої районної державної адмін істрації ) надав суду письмов і пояснення, в яких зазначив, щ о відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" державна реєстрація юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєст ратором виключно у виконавчо му комітеті міської ради міс та обласного значення або у р айонній у м. Києва та Севастоп олі державній адміністрації за місцем знаходженням юрид ичної особи або за місцем про живання фізичної особи - підп риємця.

ТОВ "Абріс" зареєстроване за адресою Житомирська область , м. Малин, вул. Радянська, 6а.

В зв'язку з віднесенням м. Ма лина до категорії міст облас ного значення, функції по збе ріганню реєстраційних справ та по проведенню всіх реєстр аційних дій щодо юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців, що зареєстровані в м. Мал ині, здійснює державний реєс тратор виконавчого комітету Малинської міської ради.

Крім того, у довідці з ЄДР що до ТОВ "Абріс" зазначається пе релік всіх реєстраційних дій , які проводило дане товарист во. Державний реєстратор Мал инської районної державної а дміністрації не проводив жод ної реєстраційної дії щодо Т ОВ "Абріс", тобто він не може бу ти відповідачем у даній спра ві.

Заслухавши представників сторін, розглянувши матеріал и справи, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суд у з позовом про визнання неді йсним Рішення загальних збор ів учасників ЗАТ ХК "Абріс" ( пр отокол № 12 від 05.05.98р.), скасувати р еєстрацію змін до установчих документів ЗАКТ ХК "Абріс" від 06.05.98р. реєстраційний № 707 та зоб ов'язати Малинську районну Д ержавну адміністрацію та ТОВ "Абріс" ( яке є правонаступник ом ЗАТ ХК "Абріс") вчинити дії , необхідні для повернення ус тановчих документів ЗАТ ХК "А бріс" в становище, яке існувал о до вчинення реєстрації Змі н виконавчим комітетом Бердя нської міської ради, від 06.05.98р., до установчих документів реє страційний № 707.

В позовній заяві позивач за значив, що у лютому 2006р. із мате ріалів позовної зави ОСОБА _2 до ОСОБА_3. і до ОСОБА _4 до Бердянського міськрай онного суду він дізнався, що й ого незаконно виключили із с кладу засновників ЗАТ ХК "Абр іс" м. Бердянськ, на підставі п ідроблених засновницьких до кументів, підписаних і подан их до державних реєструючих установ, особисто Котлярськи м та Костеревим.

Крім того, позивач зазначає , що він не був належним чином повідомлений про час та місц е спірних загальних зборів, з гідно з вимогами Закону Укра їни "Про господарські товари ства" .

Реєстрація змін в Статуті в иконавчим комітетом Бердян ської міської Ради, реєстрац ійний № 707, відбулася 06.05.98р., тобто усього за одну добу.

Позивач зазначає, що про вка заний факт, йому як засновник у та акціонеру стало відомо л ише в лютому 2006р..

З метою встановлення істин и, 13.07.07р. позивачем була отриман а виписка із Протоколу № 12 заг альних зборів учасників ЗАТ ХК "Абріс" від 05.05.98р., яку, як і сам е Рішення від 20.05.04р. по господар ській справі № 1/355 НМ, він отрим ав у Житомирському господарс ькому суді, а в серпні 2007р. отри мав у Бердянському міськрай онному суді сам Протокол № 12 в ід 05.05.98р. зборів учасників ЗАТ Х К "Абріс".

При огляді Рішення по госпо дарській справі № 1/355 НМ від 20.05.04р ., позивачу стало відомо, що су дом встановлена відсутність факту переходу на ОСОБА_1 , права власності на частки в статутному капіталі ТОВ "Гра ніт" ЛТД", які раніше належали ЗАТ ХК "Абріс" та були передані позивачу, що підтверджуєтьс я Протоколами зборів акціоне рів ЗАТ ХК "Абріс" № 10 від 09.01.98р., № б /н від 28.01.98р. та іншими статутним и документами, які мали квору м та являються законними.

Також, в позовній заяві пози вач вказує на те, що судом вста новлена відсутність факту пе реходу ОСОБА_3. , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6. прав а власності на частки в стату тному капіталі ТОВ "Граніт" ЛТ Д", які раніше належали ЗАТ ХК "Абріс" та були передані їм, що підтверджується Протоколам и зборів акціонерів ЗАТ ХК "Аб ріс", які мали кворум та являют ься законними: № 10 від 09.01.98р., № б/н від 28.01.98р. та іншими статутними документами.

На підставі виписки із Прот околу № 12 від 05.05.98р. і були внесен і недостовірні зміни до Стат ут ЗАТ ХК "Абріс" та проведена реєстрація цих змін за № 707 від 06.05.98р. виконавчим комітетом Бе рдянської міської ради.

Однак, позивач вважає, що ре єстрація змін до Статут ЗАТ Х К "Абріс" була здійснена з пору шенням Положення "Про держав ну реєстрацію суб'єктів підп риємницької діяльності" затв ердженого Постановою КМУ від 25.01.96р. № 125.

Проаналізувавши матеріали справи, суд прийшов до виснов ку, що позовні вимоги задовол енню не підлягають.

Відповідно до ст. 256 ЦК Украї ни , позовна давність - це стро к, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Згідно ст. 257 ЦК України, зага льна позовна давність встано влюється тривалістю у три ро ки.

Стаття 261 ЦК України передба чає, що перебіг позовної давн ості починається від дня, кол и особа довідалася або могла довідатися про порушення св ого права або про особу, яка йо го порушила.

Згідно ст. 10 п."г" Закону Украї ни "Про господарські товарис тва" учасники товариства маю ть право одержувати інформац ію про діяльність товариства . На вимогу учасника товарист во зобов'язано надати йому дл я ознайомлення протоколи збо рів.

Позивачем суду не надано ні яких доказів того, що щось йом у перешкоджало ознайомитись з документами ЗАТ "Холдингов а компанія "Абріс" у 1998р.

Крім того, навіть з 2006р. , як за значає позивач, що він саме в ц ей період дізнався про виклю чення його зі складу засновн иків товариства, минуло біль ш ніж три роки, тому суд вважає , що позивачем без поважних пр ичин , пропущено передбачени й ст. 257 ЦК України, строк, що є пі дставою для відмови у позові .

Оскільки інші позовні вимо ги є похідними, такими, що стос уються подій виниклих після цього і внаслідок цього, суд в важає необхідним відмовити у задоволенні позову в повном у обсязі.

Крім того, суд вважає за нео бхідне, стосовно заявленої в имоги позивача до Державного реєстратора Малинської райо нної державної адміністраці ї, зазначити, що дана сторона н е є належним відповідачем по справі.

Так, відповідно до ст. 5 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців" держ авна реєстрація юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців проводиться державним ре єстратором виключно у викона вчому комітеті міської ради міста обласного значення аб о у районній у м. Києва та Сева стополі державній адміністр ації за місцем знаходженням юридичної особи або за місце м проживання фізичної особи - підприємця.

ТОВ "Абріс" зареєстроване за адресою Житомирська область , м. Малин, вул. Радянська, 6а.

В зв'язку з віднесенням м. Ма лина до категорії міст облас ного значення, функції по збе ріганню реєстраційних справ та по проведенню всіх реєстр аційних дій щодо юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців, що зареєстровані в м. Мал ині, здійснює державний реєс тратор виконавчого комітету Малинської міської ради.

Крім того, у довідці з ЄДР що до ТОВ "Абріс" зазначається пе релік всіх реєстраційних дій , які проводило дане товарист во. Державний реєстратор Мал инської районної державної а дміністрації не проводив жод ної реєстраційної дії щодо Т ОВ "Абріс", тобто він не може бу ти відповідачем у даній спра ві.

Враховуючи викладене, суд в ідмовляє в задоволенні позов у.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, яка пода ється на рішення місцевого г осподарського суду протягом десяти днів з дня його підпис ання.

Суддя Маріщенко Л.О.

Дата підписання 09.12.10 р.

1 - в справу

2 - позивачу ( рек. з повід.)

3, 4- відповідачам (рек. з повід .) (Виконавчий комітет Бердянс ької міської ради та Державн ий реєстратор Бердянського міськвиконкому) 5, 6- відповіда чам ( ТОВ "Абріс" та Державний р еєстратор Малинського район у)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу12759261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/27-к

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Рішення від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні