Вирок
від 05.10.2010 по справі 1-345/10
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 1-345/10

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 жовтня 2010 року

Новоград-Волинський місь крайонний суд Житомирської о бласті

в складі головуючого - су дді Сусловця М.Г.

при секретарі Климець В.І.

з участю прокурора Капустіна О.М.

адвоката ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Н овоград-Волинський справу по обвинуваченню

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦ ІЯ_1, уродженця с. Пікель Но воград-Волинського району Жи томирської області, україн ця, громадянина України, ос віта вища, одруженого, непо внолітніх дітей не має, майст ер лісу ДП "Новоград-Волинськ ий лісгосп АПК”, зареєстрова ного та проживаючого за адре сою: АДРЕСА_1, не судимого

за ст. 191 ч. 3, 366 ч. 1 КК України

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 у відповідності до протоколу № 1 загальних збо рів співвласників СТОВ "Лісо ве” від 12.07.2006 року "Про ліквідац ію підприємства” рішенням за гальних зборів засновників б уло призначено на посаду гол ови ліквідаційної комісії СТ ОВ "Лісове”(код ЄДР 05418543), зареєс трованого за юридичною адрес ою: Житомирська область, Ново град-Волинський р-н, с. Лучиця, та покладено на нього повнов аження щодо управління справ ами юридичної особи СТОВ "Ліс ове” у відповідності до ч. 3 ст . 105 ЦК України та ч. 3 ст. 91 ГК Украї ни.

Так ОСОБА_2, виконуючи ор ганізаційно-розпорядчі та ад міністративно-господарські функцій по займаній посаді, т обто являючись службовою осо бою підприємства, на яку покл адено обов' язки по розпоряд женню майном, яке йому було вв ірено та перебувало в його ві данні, а також фінансами вказ аного підприємства, представ ляючи підприємство СТОВ "Ліс ове” перед органами державно ї влади, підприємствами, уста новами, організаціями та окр емими громадянами чи їх об'єд наннями, укладаючи від імені підприємства СТОВ "Лісове” у годи та вчиняючи інші юридич но значимі дії відповідно до законодавства України, діюч и умисно, протиправно, з метою особистого матеріального зб агачення шляхом заволодіння грошовими коштами, отримани ми від відчуження чужого(кол ективного) майна СТОВ "Лісове ", яке було в його віданні та пе ребувало на балансі даного п ідприємства, керуючись корис ливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний харак тер своїх злочинних дій і нас лідків, передбачаючи та бажа ючи їх настання, скоїв ряд уми сних злочинів у сфері господ арської діяльності за наступ них обставин:

ОСОБА_2 влітку 2008 року позна йомився з ОСОБА_3, яка була зацікавлена в придбанні при міщення в межах с. Лучиця Ново град-Волинського р-ну Житоми рської області для власних п отреб. В ході розмови ОСОБА _2 запропонував ОСОБА_3 п ридбати у власність будівлю контори, розташовану за адре сою: Житомирська область, Нов оград-Волинський р-н, с. Лучиця , вул. Центральна, 40, за ціною 10000,00 грн., та критий тік, розташова ний за адресою: Житомирська о бласть, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 4 2, за ціною 2500,00 грн., на що остання погодилась.

Окрім цього ОСОБА_2 в 2009 ро ці познайомився з ОСОБА_4, який був зацікавлений в прид банні приміщення в межах с. Лу чиця Новоград-Волинського р- ну Житомирської області для власних потреб. В ході розмов и ОСОБА_2 запропонував О СОБА_4 придбати у власність побутове приміщення трактор ного парку СТОВ "Лісове”, розт ашоване за адресою: Житомирс ька область, Новоград-Волинс ький р-н, с. Лучиця, вул. Механіз аторів, 21А, за ціною 1 250,00 грн., на щ о останній погодився.

21.04.2009 року ОСОБА_2, знаходя чись у себе вдома за адресою: АДРЕСА_1, склав три протоко ли загальних зборів співвлас ників розпайованого майна СТ ОВ "Лісове" № 5 від 21.04.2009 року, до як их вніс завідомо неправдиві відомості про присутність на загальних зборах співвласни ків розпайованого майна СТОВ "Лісове” в кількості 147 осіб з з агальної кількості 250, тобто б ільшості голосів необхідних для прийняття рішення та про передачу уповноваженим особ ам ОСОБА_3 критого тіку та будівлі контори СТОВ "Лісове ” та ОСОБА_4 побутового пр иміщення тракторного парку С ТОВ "Лісове” для оформлення д окументів на право власності з виплатою коштів кожному вл аснику майнових сертифікаті в пропорційно сумі паю згідн о майнових сертифікатів.

В подальшому ОСОБА_2 над ав для підпису секретарю лік відаційної комісії ОСОБА_5 вказані протоколи загальн их зборів співвласників розп айованого майна СТОВ "Лісове " №5 від 21.04.2009 року.

ОСОБА_5 не знаючи про злочи нні наміри голови ліквідацій ної комісії СТОВ "Лісове" ОС ОБА_2, а також про те, що надан і йому протоколи загальних з борів співвласників розпайо ваного майна СТОВ "Лісове" №5 в ід 21.04.2009 року підроблений, підпи сав їх власним підписом та по вернув ОСОБА_2 який підпис ав та скріпив печаткою СТОВ "Л ісове", таким чином надавши пр отоколам статусу офіційних д окументів, тобто таких, які ви користовуються в встановлен ому законодавством порядку д ля посвідчення конкретних по дій та фактів, що мають юридич не значення.

25.05.2009 року ОСОБА_2, здав до в иконавчого комітету Лучицьк ої сільської ради Новоград-В олинського району Житомирсь кої області три протоколи за гальних зборів співвласникі в розпайованого майна СТОВ "Л ісове" №5 від 21.04.2009 року, на підста ві яких 28.05.2009 року виконавчий ко мітет Лучицької сільської ра ди Новоград-Волинського райо ну Житомирської області вині с рішення №33 від 28.05.2009 року ОСО БА_3 про оформлення права вл асності на критий тік, розташ ований за адресою: Житомирсь ка область, Новоград-Волинсь кий р-н, с. Лучиця, вул. Централь на, 42; рішення №34 від 28.05.2009 року О СОБА_3 про оформлення права власності на будівлю контор и СТОВ "Лісове”, розташовану з а адресою: Житомирська облас ть, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 40; ріше ння №35 від 28.05.2009 року ОСОБА_4 п ро оформлення права власност і на побутове приміщення тра кторного парку СТОВ "Лісове” , розташованого за адресою: Жи томирська область, Новоград- Волинський р-н, с. Лучиця, вул. М еханізаторів, 21А.

28.05.2009 року після отримання в в иконавчому комітеті Лучицьк ої сільської ради Новоград-В олинського району Житомирсь кої області рішення №33 та №34 ві д 28.05.2009 року про оформлення прав а власності на об' єкти неру хомого майна ОСОБА_3 на ву лиці біля будинку Лучицької сільської ради передала ОС ОБА_2 готівкові кошти в сумі 12 500,00 грн. за придбані споруди у відповідності до раніше укл аденої між ними усної угоди.

28.05.2009 року після отримання в в иконавчому комітеті Лучицьк ої сільської ради Новоград-В олинського району Житомирсь кої області рішення №35 від 28.05.200 9 року про оформлення права вл асності на об' єкти нерухомо го майна ОСОБА_4 на вулиці біля будинку Лучицької сіль ської ради особисто передав ОСОБА_2 готівкові кошти в с умі 1 250,00 грн. за придбану споруд у у відповідності до раніше у кладеної між ними усної угод и.

Отримані від ОСОБА_4 та ОСОБА_3 кошти на загальну су му 13 750,00 грн. ОСОБА_2 співвлас никам розпайованого майна СТ ОВ "Лісове” не виплатив, в касу СТОВ "Лісове" не вніс, по касі д ані кошти не оприбутковані, а заволодів ними, використавш и їх на власний розсуд. А всьог о, голова ліквідаційної комі сії СТОВ "Лісове" ОСОБА_2, ді ючи умисно, протиправно, шлях ом зловживання службовим ста новищем заволодів коштами от риманими від відчуження майн а СТОВ "Лісове", яке перебувало в його віданні на загальну су му 13 750,00 грн.

В судовому засіданні п ідсудний свою вину у пред' я вленому йому обвинуваченні в изнав повністю та пояснив, що у відповідності до протокол у № 1 загальних зборів співвла сників СТОВ "Лісове” від 12.07.2006 р оку "Про ліквідацію підприєм ства” рішенням загальних збо рів засновників було признач ено на посаду голови ліквіда ційної комісії СТОВ "Лісове” , збори співвласників розпай ованого майна СТОВ "Лісове” 21 квітня 2009 року в дійсності не п роводились. Він самостійно с клав два протоколи загальних зборів співвласників розпай ованого майна СТОВ "Лісове” з метою надання ОСОБА_3 доз волу на переоформлення права власності на критий тік та на будівлю контори СТОВ "Лісове ” за ціною 10 000 грн.

Також він склав третій прот окол загальних зборів співвл асників розпайованого майна СТОВ "Лісове” з метою надання ОСОБА_4 дозволу на переоф ормлення права власності на побутове приміщення трактор ного парку СТОВ "Лісове”. Підп исавши ці протоколи він звер нувся до секретаря зборів О СОБА_5, якому не було відомо, чи проводились збори співвла сників розпайованого майна С ТОВ "Лісове”, однак оскільки в ін стара людина - йому вже бі ля 75 років, то він пояснив ОС ОБА_5, що збори проводились б ез його участі. На що ОСОБА_5 погодився та підписав всі т ри протоколи. Після чого він п ідписав їх та скріпив печатк ою СТОВ "Лісове", таким чином н адавши протоколам статусу оф іційних документів.

25.05.2009 року він здав до виконав чого комітету Лучицької сіль ської ради три протоколи заг альних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лі сове", на підставі яких 28.05.2009 рок у виконавчий комітет Лучицьк ої сільської ради виніс ріше ння ОСОБА_3 про оформлення права власності на критий ті к та на будівлю контори СТОВ "Л ісове”, а також рішення ОСО БА_4 про оформлення права вл асності на побутове приміщен ня тракторного парку СТОВ "Лі сове”

Після отримання в виконавч ому комітеті Лучицької сільс ької ради зазначених рішень ОСОБА_3 на вулиці біля буди нку Лучицької сільської ради передала йому готівкові кош ти в сумі 12 500 грн. за придбані сп оруди у відповідності до ран іше укладеної між ними усної угоди. Того ж дня після отрима ння в виконавчому комітеті Л учицької сільської ради ріше ння про оформлення права вла сності на об' єкти нерухомог о майна ОСОБА_4 на вулиці б іля будинку Лучицької сільсь кої ради особисто передав йо му готівкові кошти в сумі 1 250 гр н. за придбану споруду у відпо відності до раніше укладеної між ними усної угоди.

Отримані від ОСОБА_4 та ОСОБА_3 кошти на загальну су му 13 750,00 грн. він співвласникам розпайованого майна СТОВ "Лі сове” не виплатив, в касу СТОВ "Лісове" не вніс, по касі дані к ошти не оприбуткував, а викор истав їх на власний розсуд. На даний час провів виплату гро шей співвласникам розпайова ного майна СТОВ "Лісове” проп орційно до їх пайових часток .

Крім повного визнання своє ї вини, вина підсудного ствер джується наступними доказам и, дослідженими судом за спро щеним порядком.

Протоколом виїмки докумен тів, підтверджуючих передачу права власності на об' єкти , які належать СТОВ "Лісове”, п роведеної в виконавчому комі теті Лучицької Сільської рад и т.2 а.с. 126-136).

Протоколом обшуку, проведе ного за адресою: АДРЕСА_1, в ході якого у ОСОБА_2 було в иявлено печатку СТОВ "Лісове ”(т.1 а.с. 154-156.

Оцінюючи всі досліджені до кази в їх сукупності суд вваж ає вину підсудного у пред' я вленому йому обвинуваченні д оведеною і кваліфікує його д ії за ст. 191 ч. 3 КК України, як при власнення чужого майна шляхо м зловживання службовим стан овищем, вчиненими повторно т а за ст. 366 ч. 1 КК України, як служ бове підроблення, тобто внес ення службовою особою до офі ційних документів завідомо н еправдивих відомостей, скла данні та видачі завідомо неп равдивих документів.

Обставинами, що пом'якшують покарання підсудного є щире каяття, відшкодування завда ної шкоди.

Обставин, що обтяжують пока рання підсудного судом не вс тановлено.

Обираючи вид та міру покара ння суд враховує, що вчинений злочин є тяжкий, тяжких наслі дків від якого не наступило, о собу винного, який за місцем п роживання характеризується позитивно, одружений, щиро ро зкаявся у вчиненому, раніше д о кримінальної відповідальн ості не притягувався та приз начає покарання підсудному у вигляді позбавлення волі з позбавлення права обійма ти посади пов'язані з виконан ням організаційно - розпоряд чих та адміністративно-госпо дарських функцій.

Беручи до уваги те, що підсу дний вперше притягується до кримінальної відповідально сті, щиро розкаявся у вчинено му та обставини, що пом'якшуют ь покарання суд звільняє йог о від відбування покарання з випробуванням з іспитовим с троком.

Керуючись ст.ст. 323, 324 Кримінал ьно-процесуального кодексу У країни, суд,-

З А С У Д И В:

ОСОБА_2 визнати вин ним у вчиненні злочину, перед баченого ст. 191 ч. 3 КК України і о брати йому покарання за дани м законом три роки позбавлен ня волі з позбавлення права о біймати посади пов'язані вик онанням організаційно - розп орядчих та адміністративно-г осподарських функцій на підп риємствах, установах, органі заціях всіх форм власності с троком на один рік один місяц ь.

Його ж визнати винним у вчин енні злочину, передбаченого ст. 366 ч. 1 КК України і обрати йом у покарання за даним законом два роки обмеження волі з поз бавлення права обіймати поса ди пов'язані виконанням орга нізаційно - розпорядчих та ад міністративно-господарськи х функцій на підприємствах, у становах, організаціях всіх форм власності строком на од ин рік.

Відповідно до ст.70 ч. 1 КК Укра їни шляхом поглинання менш с уворого покарання більш суво рим остаточно призначити пок арання три роки позбавлення волі з позбавлення права обі ймати посади пов'язані викон анням організаційно - розпор ядчих та адміністративно-гос подарських функцій на підпри ємствах, установах, організа ціях всіх форм власності стр оком на один рік один місяць.

Відповідно до ст. 75 КК Україн и звільнити засудженого від відбування основного покара ння з випробуванням з іспито вим строком один рік.

Згідно ст. 76 п. 2, 3 КК України по класти на засудженого обов' язки не виїжджати за межі Укр аїни на постійне проживання без дозволу органу криміналь но-виконавчої системи; повід омляти органи кримінально-ви конавчої системи про зміну м ісця проживання, роботи або н авчання.

Запобіжний захід до вступу вироку в законну силу залиши ти засудженому попередньо об раний - підписка про невиїз д.

Речові докази залишити при матеріалах справи.

На вирок може бути подана ап еляція до апеляційного суду Житомирської області через Н овоград-Волинський міськрай онний суд протягом 15 діб з мом енту проголошення.

Головуючий:

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.10.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12799656
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-345/10

Вирок від 30.08.2010

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Вирок від 26.02.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Вирок від 03.06.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Солопов Ю. О.

Постанова від 18.08.2010

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Постанова від 18.08.2010

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Вирок від 29.06.2010

Кримінальне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І. М.

Вирок від 19.04.2010

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Вирок від 05.08.2010

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 28.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Міліщук С. Л.

Вирок від 10.11.2010

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Скорик С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні