Постанова
від 09.12.2010 по справі 2а-5358/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а -5358/10/2370

09.12.2010 р. м. Чер каси

Черкаський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилю ка В. О.,

секретар судового засідан ня - Хоменко О. О.,

за участю представників:

позивача - Бондаренка О. М.,

відповідача - Клименко К . А.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Смі лянської об' єднаної держав ної податкової інспекції до військової частини А0963 про ст ягнення податкового боргу,

встановив:

Смілянська об' єднан а державна податкова інспекц ія подала позов про стягненн я з військової частини А0963 под аткового боргу по податку з в ласників транспортних засоб ів та інших самохідних машин і механізмів в розмірі 15 577 грн . 62 коп., який складається з суми основного боргу в розмірі 2 700 грн. за перший та другий кварт ал 2010 року, а також суми нарахов аної пені в розмірі 12 877 грн. 62 ко п.

Присутній в судовому засід анні представник позивача ви моги підтримав в повному обс язі та просив їх задовольнит и.

В запереченнях на позовну з аяву відповідач зазначив, що вважає суму пені, зазначену в адміністративному позові, з авищеною у зв' язку з тим, що н им самостійно були виявлені помилки при поданні розрахун ків розміру суми податку з вл асників транспортних засобі в та інших самохідних машин і механізмів за 2008 - 2010 роки та по дані відповідні уточнюючі ро зрахунки, які зменшують розм ір податкового зобов' язанн я.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, повно, всеб ічно, об' єктивно дослідивши надані у справі докази, надав ши їм юридичну оцінку, суд при йшов до такого висновку.

Військова частина А0963 як суб ' єкт господарювання - юрид ична особа, ідентифікаційний код 07758480, зареєстрована викона вчим комітетом Смілянської м іської ради Черкаської облас ті, взята на облік в органах де ржавної податкової служби, н а час розгляду справи перебу ває на обліку в Смілянській о б' єднаній державній податк овій інспекції.

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 9, пункту 10 частини 1 с татті 14 Закону України “Про си стему оподаткування” платни ки податків і зборів (обов' я зкових платежів) зобов' язан і сплачувати належні суми по датків і зборів (обов' язков их платежів) у встановлені за конами терміни; до загальнод ержавних належать такі подат ки і збори (обов' язкові плат ежі): податок з власників тран спортних засобів та інших са мохідних машин і механізмів.

Законом, що встановлює пода ток з власників деяких назем них і водних транспортних за собів, самохідних машин і мех анізмів як джерело фінансува ння будівництва, реконструкц ії, ремонту та утримання авто мобільних шляхів загального користування та проведення природоохоронних заходів на водоймищах, є Закон України “ Про податок з власників тран спортних засобів та інших са мохідних машин і механізмів” від 11 грудня 1991 року № 1963-XII (далі - Закон № 1963-XII).

Відповідно до статті 1 Закон у № 1963-XII платниками податку з вл асників транспортних засобі в та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, у станови та організації, які є юридичними особами, іноземн і юридичні особи, а також гром адяни України, іноземні гром адяни та особи без громадянс тва, які здійснюють першу реє страцію в Україні, реєстраці ю, перереєстрацію транспортн их засобів та/або мають зареє стровані в Україні згідно з ч инним законодавством власні транспортні засоби, які відп овідно до статті 2 цього Закон у є об' єктами оподаткування .

Ставки податку з власників транспортних засобів та інш их самохідних машин і механі змів встановлені у статті 3 За кону № 1963-XII в залежності від тип у транспортного засобу та об ' єму його двигуна.

Згідно абзацу третього час тини першої статті п' ятої З акону № 1963-XII податок з власникі в транспортних засобів та ін ших самохідних машин і механ ізмів сплачується юридичним и особами - щоквартально рівн ими частинами до 15 числа місяц я, що настає за звітним кварта лом.

Частиною 1 статті 6 Закону № 19 63-XII передбачено, що податок з в ласників транспортних засоб ів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється ю ридичними особами на підстав і звітних даних про кількіст ь транспортних засобів та ін ших самохідних машин і механ ізмів станом на 1 січня поточн ого року. Обчислення податку з власників наземних трансп ортних засобів провадиться в иходячи з об' єму циліндрів або потужності двигуна кожно го виду і марки транспортних засобів, а податку з власникі в водних транспортних засобі в - виходячи з довжини транспо ртного засобу за ставками, за значеними у статті 3 цього Зак ону.

Відповідно до частини 2 цієї статті юридичні особи на осн ові бухгалтерського звіту (б алансу) у строки, визначені за коном для річного звітного п еріоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрах унок суми податку з власникі в транспортних засобів та ін ших самохідних машин і механ ізмів на поточний рік за форм ою, затвердженою центральним податковим органом України.

Судом встановлено, що відпо відачем 13.03.2010р. подано розрахун ок суми податку з власників т ранспортних засобів та інших самохідних машин і механізм ів, в якому зазначено до сплат и на 2010 рік суми податку в розмі рі 5 402 грн., зі строком сплати до 15 квітня 2010р. - 1 350 грн., до 15 липня 2010р. - 1 350 грн., до 15 жовтня 2010р. - 1 3 50 грн., до 15 січня 2011р. - 1 352 грн. Так им чином за перший та другий к вартали 2010 року відповідач по винен був сплатити податок в розмірі 2 700 грн., який залишивс я несплаченим.

Крім того, 13 березня 2010 року ві дповідач подав уточнений роз рахунок суми податку з власн иків транспортних засобів та інших самохідних машин і мех анізмів за 2009 рік та відповідн у довідку, в яких зменшено сум у податку на 37 847 грн., а 31 березня 2010 року відповідач подав уточ нений розрахунок суми податк у з власників транспортних з асобів та інших самохідних м ашин і механізмів за 2008 рік та в ідповідну довідку, в яких зме ншено суму податку на 40 242 грн.

Спеціальним законом з пита нь оподаткування, який устан овлює порядок погашення зобо в' язань юридичних або фізич них осіб перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами з податків і зборів (обов' яз кових платежів), включаючи зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування та внес ки на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що засто совуються до платників подат ків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сф ері зовнішньоекономічної ді яльності, та визначає процед уру оскарження дій органів с тягнення, є Закон України “Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами” від 21 грудня 2000 року № 2181-III (далі - Закон № 2181-ІІ І).

Відповідно до пункту 1.3 стат ті 1 Закону України “Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами” податковий борг (не доїмка) - податкове зобов' яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), само стійно узгоджене платником п одатків або узгоджене в адмі ністративному чи судовому по рядку, але не сплачене у встан овлений строк, а також пеня, на рахована на суму такого пода ткового зобов' язання.

Підпунктом 5.4.1. пункту 5.4. стат ті 5 Закону № 2181-ІІІ передбачено , що узгоджена сума податково го зобов' язання, не сплачен а платником податків у строк и, визначені цією статтею, виз нається сумою податкового бо ргу платника податків.

Відповідно до абз. 3 п. 5.1 ст. 5 За кону № 2181-ІІІ якщо у майбутніх п одаткових періодах (з урахув анням строків давності, визн ачених статтею 15 цього Закону ) платник податків самостійн о виявляє помилки у показник ах раніше поданої податкової декларації, такий платник по датків має право надати уточ нюючий розрахунок.

Згідно пункту 4.3 розділу 4 Інс трукції про порядок ведення органами державної податков ої служби оперативного облік у платежів до бюджету, контро ль за справлянням яких здійс нюється органами державної п одаткової служби України, за твердженої наказом Державно ї податкової адміністрації У країни від 18 липня 2005 року № 276, за реєстрованої в Міністерстві юстиції України 2 серпня 2005 рок у за № 843/11123, при поданні уточнюю чого розрахунку, що збільшує або зменшує податкові зобов ' язання минулих податкових періодів платника, нарахува ння в особовому рахунку плат ника проводиться датою його подання.

Відповідно до пункту 3.4 Інст рукції про порядок нарахуван ня та погашення пені за плате жами, що контролюються орган ами державної податкової слу жби, затвердженої наказом Де ржавної податкової адмініст рації України від 11 червня 2003 р оку № 290, зареєстрованої в Міні стерстві юстиції України 27 че рвня 2003 року за № 522/7843, нарахуванн я пені здійснюється на день ф актичного погашення податко вого боргу (частини податков ого боргу) за кожний календар ний день прострочення платеж у, включаючи день такого пога шення.

Пунктом 3.5 цієї Інструкції п ередбачено, що нарахування п ені закінчується у день прий няття банком (органом держав ного казначейства), який обсл уговує платника податків, пл атіжного документа про сплат у суми податкового боргу. У ра зі часткової сплати суми под аткового боргу нарахування п ені зупиняється на таку спла чену частку. У разі погашення суми податкового боргу (його частини) іншим шляхом, ніж шля хом сплати за платіжним доку ментом (шляхом проведення вз аєморозрахунків непогашени х зустрічних грошових зобов' язань, розстрочення (відстро чення) сум платежів, подання п латником податків деклараці й (у тому числі уточнюючих) з в ід' ємним значенням суми под аткових зобов' язань тощо), н арахування пені закінчуєтьс я датою фактичного здійсненн я такого погашення, зафіксов аною у відповідних документа х.

Таким чином, з урахуванням в ищезазначеного можна зробит и висновок, що у картці особов ого рахунку платника податку в разі зменшення податковог о зобов' язання датою поданн я уточнюючого розрахунку пог ашається (повністю чи частко во) податковий борг, який облі ковувався в цій картці до дат и подання уточнюючого розрах унку, а тому, зважаючи на вимог и статті 16 Закону України “Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами”, на фактично погашену суму нараховується пеня.

Пунктом 11 частини 1 статті 11 З акону України “Про державну податкову службу в Україні” передбачено, що органи держа вної податкової служби у вип адках, в межах компетенції та у порядку, встановлених зако нами України, мають право зас тосовувати до платників пода тків фінансові (штрафні) санк ції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів с уми недоїмки, пені у випадках , порядку та розмірах, встанов лених законами України.

За вказаних обставин, суд вв ажає вимоги позивача обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд,

постановив:

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з військової част ини А0963 (20700, Черкаська область, м . Сміла, вул. Зарічна, 32, ідентиф ікаційний код 07758480) в дохід бюдж ету через Смілянську об'єдна ну державну податкову інспек цію (20700, Черкаська область, м. См іла, вул. Леніна, 76, ідентифікац ійний код 21367325) податковий борг по податку з власників транс портних засобів та інших сам охідних машин і механізмів в розмірі 15 577 (п'ятнадцять тисяч п'ятсот сімдесят сім) грн. 62 коп .

Суддя В.О. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення09.12.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12850091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5358/10/2370

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 09.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні