Постанова
від 24.12.2007 по справі а-6/364
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-6/364

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2007 р.   

Справа № А-6/364   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі :  Cуддя  Грица Юрій Іванович      При секретарі   Цюрак Андрій Михайлович

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи  за позовом  Долинської ОДПІ  Грушевського,16, Долина, Долинський район, Івано-Франківська область,77500

до відповідача  Парафії української православної Церкви Київського патріархату Святого Архистратига Михаїла  с.Сукіль Болехівської міськради, Івано-Франківська область,77222

 про  стягнення коштів в дохід бюджету за рахунок активів платника податків в сумі 2040 грн

Представники:

Від позивача: Урядко Р.Я. - головний державний податковий інспектор юридичного сектору,

(довіреність №469  від 23.01.2007 року ).

СУТЬ СПРАВИ: подано позов про стягнення коштів в дохід бюджету за рахунок активів платника податків в сумі 2040 грн

         Представник  позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві.           

       Представник відповідача  в  судове засідання  не з”явився, заперечення на позов не подав, хоча був належним чином повідомлений про час і місце розгляду спору. За наведених обставин, справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до ст.128 КАС  України.  

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача,  суд встановив, що Парафія української православної церкви Київського патріархату Святого Архистратига Михаїла зареєстрована як релігійна організація 17.09.91 та взята на облік як платник податків Долинською оДПІ.

       Відповідно до даних обліку Долинської оДПІ станом на 28.09.07 податковий борг відповідача перед бюджетом становить 2040 грн  по наступних платежах:  по податку на прибуток в сумі 2040 грн у зв"зку з несплатою податкових зобов"язань, визначених оДПІ, що підтверджується податковими повідомленням-рішеннями Долинської оДПІ  0002901500/0 від 13.03.07.

            Відповідно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені законом строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

          Судом встановлено, що відповідно до п. п. 6.2.1 - 6.2.3 цього Закону Долинська оДПІ направляла відповідачу першу та другу податкові вимоги - на узгоджену та несплачену суму  податкового зобов'язання, однак заборгованість залишилася непогашеною

          Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Згідно ст.19 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" прибуток від виробничої діяльності та інші доходи підприємств релігійних організацій оподатковуються відповідно до чинного законодавства в порядку та розмірах, встановлених для підприємств громадських організацій.

          Згідно ст.24 Закону України "Про об"єднання громадян" з метою виконання статутних завдань і цілей зареєстровані об"єднання громадян можуть здійснювати необхідну господарську та іншу комерційну  діяльність. В цьому випадкуоб"єднання громадян, створені ними установи та організації зобов"язані вести оперативний та бухгалтерський облік, зареєструватися в органах державної податкової служби та вносити до бюджету платежі в порядку та розмірах, передбачених законодавством.

          Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбачене пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу".

          Податковим боргом  в розумінні п. п. 1.3 ст.1 Закону України „ Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному або судовому порядку, але не сплачене  у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

          Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції (підпункт 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України N 2181-III від 21.12.2000 року).

          Відповідно до  пунктів 1,  2 ст.ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»від 25.06.1991 р. №1251-ХІІ платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

          Відповідно до п.3.1.ст.3  Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов»язань виключно за рішенням суду. Активами платника податків в розумінні п.1.7. ст.1 вказаного закону є  -  кошти,  матеріальні  та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

        Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивача  правомірні і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.124 Конституції України,  Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації", Законом України "Про об"єднання громадян", Законом України «Про порядок погашення зобов»язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», ст.ст.158-164 Кодексу Адміністративного судочинства, суд

                                                  

                                                  ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Парафії української православної церкви Київського патріархату Святого Архистратига Михаїла, с.Сукіль Болехівської міської ради Івано-Франівської області (ідент. код 20569386) на користь держави в особі Долинської  оДПІ, вул. Грушевського, 16, м.Долина ( код 20543518) -    2040 грн податкового боргу шляхом перерахування на бюджетний рахунок №3412999700008 ВДК в Івано-Франківській області МФО 836014 код 20568642.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

         

 Суддя                                                            Грица Юрій Іванович

                                                                            постанова підписана 11.01.08

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Рочняк Олександра Вікторівна  

Дата ухвалення рішення24.12.2007
Оприлюднено24.01.2008
Номер документу1289058
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-6/364

Постанова від 24.12.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні