Ухвала
від 06.12.2010 по справі 9/75-1734
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"06" грудня 2010 р. Справа № 9/75-1734

УХВАЛА

Господарський суд Тернопі льської області

у складі судді Гевка В.Л.

Розглянув матеріали справ и

за позовом Тернопільсь кої міської ради вул. Листопа дова, 5, м. Тернопіль, 46000

до відповідача При ватного підприємця ОСОБ А_2 АДРЕСА_1

про звільнення незакон но захопленої земельної діля нки шляхом демонтажу самовіл ьно влаштованого літнього ма йданчика.

За участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_3 , довіреність № 2020/01 від 23.09.08 р.

відповідача: ОС ОБА_2, паспорт НОМЕР_1 від 23.09.08 р.

Представникам позивача та відповідача роз' яснено права та обов' язки учасникі в судового процесу у відпові дності до приписів ст.ст. 20, 22, 81-1 Г ПК України.

Фіксація судового процесу технічними засобами (звукоз апис) в порядку ст. 81-1 ГПК Украї ни не здійснювалася через ві дсутність відповідного клоп отання.

Суть справи: Позивач - Те рнопільська міська рада, вул . Листопадова, 5, м. Тернопіль зв ернулась до господарського с уду Тернопільської області з позовом до Приватног о підприємця ОСОБА_2, А ДРЕСА_2 Тернопільської обла сті про звільнення неза конно захопленої земельної д ілянки шляхом демонтажу само вільно влаштованого літньог о майданчика.

Ухвалою господарського су ду від 27.10.2010 р. порушено провадж ення у даній справі та її розг ляд вперше призначено на 08.11.2010 р . В порядку ст. 77 ГПК України в с удовому засіданні оголошува лись перерви до 15.11.2010р. та до 22.11.2010р ., а також відкладався розгляд справи на 06.12.2010р. для надання мо жливості сторонам подати дод аткові обґрунтування та запе речення по справі, а позивачу забезпечити явку уповноваже ного представника в судове з асідання та надати неодно разово витребовувані судом м атеріали, необхідні для по вного та об'єктивного розгля ду спору по суті :

- належним чином завірені копії документів, доданих до позовної заяви (прізвище, ім'я , по-батькові, посада, підпис, д ата, печатка);

- належним чином завірені ко пії усіх документів у справі про адміністративне правопо рушення Державного комітету України земельних ресурсів, вчинене громадянином ОСО БА_2 згідно з описом докумен тів, що містяться у справі (ор игінал для огляду в судовому засіданні);

- докази на підтвердження то го, що фізична особа - приватни й підприємець ОСОБА_2 на д аний час продовжує самовільн о займати земельну ділянку п лощею 0,0277га за адресою АДРЕС А_3, яка є предметом спору;

- докази на підтвердження то го, що приватний підприємець ОСОБА_2 на даний час здійс нює підприємницьку діяльніс ть саме на земельній ділянці площею 0,0277га за адресою: АДРЕ СА_3, яка є предметом спору;

- підтвердження Державн ого казначейства про зарахув ання витрат на інформаційно- технічне забезпечення судов ого процесу до Державного бю джету України на р/р 31210264700002, код ЗКПО 23588119, МФО 838012, отримувач кошт ів: Державний бюджет м. Терноп іль, код класифікації 22050003 (рекв ізити рахунків змінено з 21.06.2010р .).

Від відповідача витребову вались наступні матеріали: - обґрунтований та документ ально підтверджений відзив н а позовну заяву;

- довідка про включення до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців.

Позивач в судове засіданн я 06.12.2010р. прибув, проте витребув аних судом матеріалів не над ав.

Разом з тим, в процесі розгл яду справи позивач надав кло потання (вх. №18817 (н) від 10.11.2010р.) про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не з аявляють самостійних вимог н а предмет спору на стороні по зивача суб' єкта підприємни цької діяльності ОСОБА_4 (прож. АДРЕСА_3 та садівнич е товариство робітників і сл ужбовців Тернопільського ві дділення Львівської залізни ці "Ювілейне". Дане клопотання суд відхилив, з огляду на наст упне:

Статтею 27 ГПК України перед бачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимо г на предмет спору, можуть вс тупити у справу на стороні по зивача або відповідача до пр ийняття рішення господарськ им судом, якщо рішення з госпо дарського спору може вплинут и на їх права або обов'язки щод о однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі т акож за клопотанням сторін, п рокурора або з ініціативи го сподарського суду. У заявах п ро залучення третіх осіб і у з аявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача а бо відповідача зазначаєть ся, на яких підставах третіх о сіб належить залучити або до пустити до участі у справі.

Разом з цим, як вбачається і з поданого клопотання позива чем не вказано на яких підста вах необхідно залучити треті х осіб: суб' єкта підприємни цької діяльності ОСОБА_4 (прож. АДРЕСА_3 та Садівнич е товариство робітників і сл ужбовців Тернопільського ві дділення Львівської залізни ці "Ювілейне". Зокрема, позивач ем не аргументовано, яким чин ом рішення з господарського спору у вказаній справі може вплинути на права або обов'яз ки третіх осіб щодо однієї з с торін.

Враховуючи зазначене суд у хвалою від 22.11.2010р. у задоволенні клопотання позивача - Терноп ільської міської ради (вх. №1881 7 (н) від 10.11.2010р.) про залучення до у часті у справі третіх осіб, як і не заявляють самостійних в имог на предмет спору на стор оні позивача, відмовив. А тому розгляд справи продовжувавс я у складі тих самих учасникі в судового процесу - сторін по справі позивача: Тернопіл ьської міської ради вул. Лист опадова, 5, м. Тернопіль, та відп овідача: Приватного підп риємця ОСОБА_2 АДРЕСА_2 Тернопільської області.

Проте, 06.12.2010р. через канцелярі ю суду від фізичної особи - під приємця ОСОБА_4 надійшло к лопотання (вх. №19653(н) від 06.12.2010р.) пр о зупинення провадження спра ви №9/75-1734, в якому ОСОБА_4 прос ить зупинити провадження у д аній справі до закінчення ро згляду Вищим спеціалізовани м судом України з розгляду ци вільних і кримінальних справ касаційної скарги СПД ОСОБ А_4 на рішення Тернопільськ ого міськрайонного суду від 26.07.2010р. по справі №2-3976/10.

Розглянувши подане клопот ання з доданими до нього мате ріалами, суд відхилив його з о гляду на наступне.

Згідно ст.18 ГПК України до ск ладу учасників судового проц есу входять : сторони, треті ос оби, прокурор, інші особи, які беруть участь у процесі у вип адках, передбачених цим Коде ксом.

Відповідно суд вправі при ймати та розглядати будь-які заяви чи клопотання, подані п редставниками зазначених в п ереліку учасників судового п роцесу. Враховуючи ту обстав ину, що судом в засіданні 15.11.2010 р. було відхилено клопотання позивача щодо залучення СПД ФО ОСОБА_4 та Садівниче то вариство робітників і службо вців Тернопільського відділ ення Львівської залізниці "Ю вілейне" в якості третіх осіб у даній справі, про що описано вище по тексту, а тому суд, з о гляду на зазначене, відхилив подане СПД ФО ОСОБА_4 клоп отання про зупинення провадж ення по справі, як таке, що под ане особою, яка не являється у часником судового процесу у даному спорі.

Разом з цим, у судовому засі данні 06 грудня 2010р. представник позивача підтримав вказане клопотання подане суду від і мені СПД ФО ОСОБА_4 Зокрем а, вказав на те, що він самості йно від свого імені заявляє к лопотання про зупинення пров адження у справі з підстав за значених у заяві СПД ФО ОСО БА_4

Розглянувши вказане клопо тання позивача суд відхилив його з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 ГПК Укр аїни господарський суд зуп иняє провадження у справі в разі неможливості розгляд у даної справи до вирішення п ов'язаної з нею іншої справи, щ о розглядається іншим судом, а також у разі звернення госп одарського суду із судовим д орученням про надання правов ої допомоги до іноземного су ду або іншого компетентного органу іноземної держави.

У своєму клопотанні позива ч посилається на розгляд Вищ им спеціалізованим судом Укр аїни з розгляду цивільних і к римінальних справ касаційно ї скарги СПД ОСОБА_4 на ріш ення Тернопільського міськр айонного суду від 26.07.2010р. по спр аві №2-3976/10.

Проте, позивач до свого клоп отання не надав суду будь-яки х доказів, які б свідчили, про прийняття Вищим спеціалізов аним судом України з розгляд у цивільних і кримінальних с прав касаційної скарги СПД ОСОБА_4 на рішення Тернопіл ьського міськрайонного суду від 26.07.2010р. по справі №2-3976/10 до розг ляду та винесення ним відпов ідної ухвали.

Відповідач в судове засіда ння 06.12.2010р. прибув, проти позовн их вимог заперечує, вважає по зов таким, що безпідставно пр ед' явлений. Разом з тим, у від зиві на позовну заяву від 05.11.2010р . та в судовому засіданні зазн ачає, що спірною земельною ді лянкою за № 26 користується з 2002 року, як фізична особа (член с адівничого товариства "Ювіле йне"), а не як приватний підпри ємець. Одночасно стверджує, щ о дана земельна ділянка знах одиться за адресою: м.Тернопі ль, вул. Київська-Генерала Тар навського, а не по АДРЕСА_3 .

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши доводи позив ача та заперечення відповіда ча, суд дійшов висновку про за лишення позову без розгляду, згідно пункту 5 статті 81 Госпо дарського процесуального ко дексу України, виходячи з так ого.

Позивач у позовній заяві (№ 2206/01 від 06.10.2010р.) та в судовому засі данні стверджує, що перевірк ою по додержанню вимог земел ьного законодавства, проведе ною державною інспекцією з к онтролю за використанням і о хороною земель у Тернопільсь кій області, виявлено факт не законного захоплення земель ної ділянки площею 0,0277 га із зе мель житлової та громадської забудови приватним підприєм цем ОСОБА_2 за адресою: А ДРЕСА_3, про що складено акт п еревірки дотримання вимог зе мельного законодавства від 1 9.04.2010р. Дана земельна ділянка ви користовується відповідаче м для комерційної діяльності (облаштування літнього майд анчика) без право встановлюв альних документів, а саме, дер жавного акта про право власн ості на земельну ділянку чи д оговору оренди земельної діл янки. За вчинене правопоруше ння постановою від 21.04.2010р. ОСО БА_2 притягнуто до адмініст ративної відповідальності з гідно ст.53-1 Кодексу України "Пр о адміністративні правопору шення". 19.04.2010р у справі Державни м інспектором винесено припи с про усунення порушень земе льного законодавства протяг ом 30 днів. Проте, за твердження м позивача, відповідач вимог припису не виконав, та на дани й час продовжує самовільно з аймати земельну ділянку, що п озбавляє законного власника - Тернопільську міську раду правомірно розпоряджатися з азначеною земельною ділянко ю, чим завдано шкоду в розмірі 3915,69 грн. інтересам громади м.Те рнополя, внаслідок чого вини кло передбачене законом прав о органу місцевого самовряду вання звернутися до суду з по зовними вимогами про зобов' язання приватного підприємц я ОСОБА_2 звільнити самові льно зайняту земельну ділянк у площею 0,0277га за адресою : АД РЕСА_3 шляхом демонтажу сам овільно влаштованого літньо го майданчика.

Відповідно до ст.ст. 33,34 ГПК Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень, п ри цьому, обставини справи, як і відповідно до законодавств а повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис я іншими засобами доказуванн я.

Враховуючи вищезазначені твердження позивача, а також вимоги чинного законодавств а та те, що позивачем не подано усіх матеріалів, необхідних для вирішення спору судом не одноразово витребовувались у позивача докази та докумен ти, які б дали змогу повно та о б' єктивно розглянути спір п о суті. Зокрема, суд ухвалою ві д 27.10.2010р. про порушення провадже ння у справі та ухвалою від 22.11. 2010р. про відкладення розгляду витребовував у позивача нас тупні документи та докази.

1. Належним чином завірен і копії документів, доданих д о позовної заяви (прізвище, ім 'я, по-батькові, посада, підпис , дата, печатка). Зазначені д окази витребовувались з мето ю підтвердження достовірнос ті представлених доказів та їх відповідності оригіналам наданих суду копій документ ів.

Так, відповідно до п. 4 ст. 57 ГПК України до позовної заяви до даються документи, які підтв ерджують обставини, на яких ґ рунтуються позовні вимоги. З гідно ч. 2 ст. 36 ГПК України пись мові докази подаються в ориг іналах або в належним чином з асвідчених копіях.

У відповідності до вимог п.4 .10.1 Примірної інструкції з діл оводства у міністерствах, ін ших центральних органах вико навчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 17 жовтня 1997р. №1153, яка відпо відно до п.2 постанови обов' я зкова для здійснення діловод ства на підприємствах, в уста новах та організаціях - Копі я документа виготовляється р укописним, машинописним спос обами, текст документа відтв орюється повністю, включаючи елементи бланка, і засвідчую чи підписом посадової особи, яка підтверджує відповідніс ть копії оригіналу. Відмітка „копія” зазначається у верх ній правій частині лицьового боку першого аркуша докумен та. Напис про засвідчення док умента складається із слова „Згідно”, найменування посад и, особистого підпису особи, я ка засвідчує копію, її ініціа лів та прізвища, дати засвідч ення копії і проставляється нижче реквізиту „Підпис”.

Відповідно до п. 5.27 Національ ного стандарту України Уніфі кованої системи організацій но-розпорядчої документації . "Вимоги до оформлювання доку ментів ДСТУ 4163-2003", затвердженог о наказом Держспоживстандар т України від 07.04.2003 № 55 відмітку про засвідчення копії докум ента складають зі слів "Згід но з оригіналом", назви посади , особистого підпису особи, як а засвідчує копію, її ініціал ів та прізвища, дати засвідче ння копії, засвідчуватись по винна кожна сторінка докумен та з відтиском печатки підпр иємства, установи,організаці ї, іншої юридичної особи;

Разом з цим як вбачається із поданих додатків до позову в бачається, що окремі копії не завірені взагалі, а ті які зав ірені не містять дати засвід чення копії та відтиску печа тки.

Проте, станом на день розгля ду справи, зазначені недолік и позивач не усунув.

2. Належним чином завірені к опії усіх документів у справ і від 21.04.2010р. № 000202 про адміністрат ивне правопорушення Державн ого комітету України земельн их ресурсів, вчинене громадя нином ОСОБА_2 згідно з опи сом документів, що містяться у справі (оригінал для огляду в судовому засіданні).

Зазначені документи витре бовувались судом по тій прич ині, що саме прийнятті рішенн я та зроблені висновки у дані й справі стали підставою для звернення позивача до суду. З окрема, саме на підставі них п озивач прийшов до висновку, щ о відповідач незаконно захоп ив земельну ділянку площею 0,02 77га за адресою АДРЕСА_3 шля хом самовільно влаштованого літнього майданчика.

Разом з цим, як вбачається і з вибірково поданих позиваче м документів із справи 19.04.2010р Де ржавним інспектором Держа вного комітету України земел ьних ресурсів винесено пр ипис ОСОБА_2 про усунення порушень земельного законод авства протягом 30 днів. При ць ому, позивачем суду не надано повного тексту матеріалів с прави № 000202, зокрема і тих, які мі стять відмітку Державного комітету України земельних ресурсів про те, що вказани й припис не виконано чи викон ано.

Враховуючи зазначене, суд н е може дослідити факту викон ання чи не виконання приватн им підприємцем ОСОБА_2 вим ог припису Державного коміте ту України земельних ресурсі в, а відповідно і те чи продовж ує приватний підприємець О СОБА_2 займати земельну діл янку площею 0,0277га за адресою АДРЕСА_3, яка є предметом спо ру, станом на час розгляду спр ави в суді.

3. Враховуючи вищезазнач ене суд, також зобов' язував позивача надати інші докази , на підтвердження того, що фіз ична особа - приватний підпри ємець ОСОБА_2 на даний час продовжує самовільно займат и земельну ділянку площею 0,0277г а за адресою АДРЕСА_3, яка є предметом спору.

Зазначені документи вит ребовувались також і в зв' я зку з тим, що долучені позивач ем (разом з поясненнями та спр остуваннями доводів позивач а від 15.11.2010р.) до матеріалів спра ви документи, суперечать под аним раніше. Так, із довідки на даної на запит, що направлявс я начальнику відділу викорис тання земельних ресурсів О СОБА_5 про надання інформац ії та доказів на підтверджен ня того, що ПП ОСОБА_2 стано м на час розгляду справи само вільно займає земельну ділян ку за адресою АДРЕСА_3 бул а надана відповідь (№4225/14 від 10.11.2 010р.), якою повідомлялось, що зем ельна ділянка площею 0,0277га за а дресою АДРЕСА_3 знаходить ся в розпорядженні Тернопіль ської міської ради та в корис тування чи у власність СПД ФО ОСОБА_2 під розташування літнього майданчика, не пере давалась. Зазначений лист, ві дповіді на питання чи займає цю ділянку СПД ФО ОСОБА_2 с таном на час розгляду справи не містить. А тому суд, не може дослідити тих обставин на як і посилається позивач у позо вній заяві.

4. Суд також витребовував у позивача докази на підтвер дження того, що приватний під приємець ОСОБА_2 на даний час здійснює підприємницьку діяльність саме на земельні й ділянці площею 0,0277га за адрес ою АДРЕСА_3, яка є предмето м спору.

Зазначені документи витре бовувались в підтвердження ф актичного розташування діля нки, на якій здійснює підприє мницьку діяльність відповід ач, а саме: за адресою вул. Симо ненка,2а (як зазначає позивач) чи вул. Київська-Генерала Тар навського (як зазначає відпо відач), так як встановлення фа ктичного місцезнаходження д ілянки має суттєве значення при розгляді даної справи.

Однак, позивачем станом на день розгляду справи, належн их доказів вищенаведеного су ду не надано.

5. Неодноразово суд витре бовував у позивача і підтвер дження Державного казначейс тва про зарахування витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу до Державного бюджету України на р/р 31210264700002, код ЗКПО 23588119, МФО 838012, о тримувач коштів: Державний б юджет м. Тернопіль, код класиф ікації 22050003.

Зазначені документи витре бовувались у зв' язку з тим, щ о при подачі позовної заяви (№ 2206/01 від 06.10.10р.) до господарського суду Тернопільської області витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу позивачем сплачувал ись на невірні рахунки, оскіл ьки з 21 червня 2010 року змінено р еквізити рахунків, на які зар аховуються надходження від о плати витрат з інформаційно- технічного забезпечення суд ового процесу, а саме сплат а витрат на інформаційно - т ехнічне забезпечення судово го процесу повинна провод итись на р/р 31210264700002, одержувач платежу УДК у м. Тернополі, ба нк одержувача ГУДКУ у Терноп ільській області, МФО 838012, код о держувача 23588119, а не на рахун ки, зазначені позивачем в пла тіжному дорученні №1894 від 19.10.2010р .( р/р 31214259700002, одержувач платежу УДК у м. Тернополі, банк одерж увача ГУДКУ у Тернопільській області, МФО 838012, код одержувач а 23588119).

Проте позивачем до позовно ї заяви не доданого платіжно го документу, який би підтвер див сплату позивачем при зве рненні з позовом до суду витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су у встановленому порядку, з окрема на вказаний вище раху нок.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 81 ГПК У країни господарський суд зал ишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причи н не подав витребувані госпо дарським судом матеріали, не обхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засіданн я господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вир ішенню спору.

Враховуючи вище зазначене , розглянувши матеріали спра ви та приймаючи до уваги те, що , позивачем не дотримано вимо г, передбачених ГПК України п ри зверненні до суду з позово м про захист порушеного прав а або охоронюваного законом інтересу, станом на 06.12.2010р. вимо ги суду позивачем не виконан і, витребувані матеріали, нео бхідні для вирішення спору б ез поважних причин не подані , що перешкоджає вирішенню го сподарського спору по суті, с творює перешкоди для всебічн ого, об' єктивного та повног о дослідження всіх обставин у справі, а тому суд вважає, що позов слід залишити без розг ляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Разом з цим, відповідно до ч . 4 ст. 81 ГПК України після усуне ння обставин, що зумовили за лишення позову без розгляду , позивач має право знову звер нутися з ним до господарсько го суду в загальному порядку .

З огляду на наведене, керуюч ись ст. ст.42 - 47, 22, 33, 43, 44, 49, п. 5 ч.1 ст. 81, 81 1, 86 ГПК України, господарський суд, -

Ухвалив:

1.Позов залишити без розгляду.

2.Ухвалу направити сторонам по справі.

Суддя В.Л. Гевко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено23.12.2010
Номер документу12954686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/75-1734

Ухвала від 22.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні