Рішення
від 09.12.2010 по справі 12/151
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/151

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "09" грудня 2010 р.Справа № 12/151

Господарський суд Кіровоградської області  в складі судді Макаренко Т.В., розглянувши матеріали справи № 12/151

за позовом: Компаніївської районної ради  Кіровоградської області  

до відповідача: Компаніївської районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу, смт. Компаніївка  

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача:

- Компаніівська районна державна адміністрація, смт. Компаніївка

- комунальне підприємство "Управління будинками", смт. Компаніївка

про зобов'язання вчинити певні дії

Представники сторін:

від позивача - Саліхов А.А. , довіреність № 18/26/4  від 17.02.10 ;

від відповідача - Босий А.Б., голова районної профспілки   ;

від третьої особи (Компаніївська районна держадміністрація) - участі не брали

від третьої особи (КП "Управління будинками") - Льошенко В.М., угода від 23.04.2010 року.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 25.11.2010 року до 11:00 год 09.12.2010 року, відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

Компаніївська районна рада  Кіровоградської області  звернулася до господарського суду Кіровоградської області з позовом про зобов'язання Компаніївську районну профспілкову організацію працівників агропромислового комплексу Кіровоградської області звільнити незаконно зайняті нежитлові приміщення № 18 і № 19 загальною площею 31,64 кв. м. в адміністративній будівлі за адресою: вул. Кірова, 4, смт. Компаніївка, Кіровоградська область.

Відповідач позовні вимоги заперечив у своєму відзиві на позов від 22.11.2010 року.  Компаніївська районна профспілкова організація працівників агропромислового комплексу факт користування нежитловими приміщення № 18 і № 19 в адміністративній будівлі за адресою: вул. Кірова, 4, смт. Компаніївка не заперечила. Крім того, відповідач визнав, що рішень про передачу у володіння відповідачеві зазначених нежитлових приміщень не приймалося, ні Компаніївською районної радою, ні Компаніївською районною державною адміністрацією, зазначені дії було вчинено за усною домовленістю.

03.12.2010 року відповідач надіслав до суду доповнення до відзиву на позов № 69 від 02.12.2010 року, в якому звертає увагу суду на ряд документів, які, на думку відповідача, підтверджують відсутність незаконності займання районною профспілковою організацією службової площі в адмінбудинку по вул. Кірова, 4.

Треті особи надали письмові пояснення щодо вимог позовної заяви від 01.11.2010 року та вважають їх обґрунтованими. При цьому, треті особи вказують, що у відповідача відсутні належні докази правомірності його перебування у спірних приміщеннях № 18 № 19.

Компаніівська районна державна адміністрація надіслала до суду клопотання № 18-71/3 від 09.12.2010 року про розгляд справи № 12/151 без участі уповноваженого представника третьої особи у зв'язку з відсутністю коштів на відрядження та просить суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та 3-ї особи, обговоривши усі обставини справи, господарський суд, -

                                                        ВСТАНОВИВ:

На підставі рішення виконавчого комітету Компаніївської селищної ради № 177 від 07.12.2009 року видано свідоцтво про право власності № 67 від 09.12.2009 року на адміністративну будівлю, що розташована по вул. Кірова, 4, смт. Компаніївка. Відповідно вказаного свідоцтва право власності на зазначену адміністративну будівлю належить територіальній громаді Компаніївського району в особі Компаніївської районної ради на праві комунальної власності.

Рішенням Компаніївської районної ради народних депутатів № 75 від 31.07.1992 року передано право управління майном комунальної власності, зокрема, майновим комплексом районної державної адміністрації, її відділів, управління, комітету, інспекції та інших підрозділів, крім майна  загальнодержавної (республіканської) та обласної комунальної власності. До майнового комплексу , право управління яким передано Компаніївській районній державній адміністрації, належить і Будинок Рад, що знаходиться за адресою: смт. Компаніївка, вул. Кірова, 4.

Відповідно до рішення Компаніївської районної ради від 20.04.2007 року № 110 (в редакції від 05.06.2009 року) та Статутом комунального підприємства "Управління будинками", останній забезпечує утримання в належному технічному, санітарному, протипожежному стані комплекс будівель Компаніївської районної ради і прилеглих територій.

Компаніївська районна профспілкова організація працівників агропромислового комплексу Кіровоградської області з 1992 року у вказаній адміністративній будівлі займає нежитлові приміщення № 18 і № 19 площею, відповідно 11,76 кв. м та 19,88 кв.м (згідно даних технічного паспорту від 01.12.2009 року, копія якого знаходиться в матеріалах справи).

Позивач звернувся до господарського суду, оскільки, відповідного рішення про передачі у володіння та користування Компаніївській районній профспілковій організації працівників агропромислового комплексу згаданих вище нежитлових приміщень № 18 та № 19, ні Компаніївською районної радою, ні Компаніївською районною державною адміністрацією не приймалося.

Позивач посилається на норми статей 387, 398 Цивільного кодексу України та вказує на те, що відповідач незаконно займає приміщення № 18 та № 19.

Компаніївська районна рада звернулася до Компаніївської районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу з претензією № 22-220/1 від 01.10.2010 року з вимогою звільнити у місячний термін незаконно зайнятті в адміністративній будівлі по вул. Кірова, 4, смт. Компаніївська нежитлові приміщення № 18 та № 19 загальною площею 31, 64 кв.м, яку відповідач відхилив (лист № 67 від 07.10.2010 року).

Розглядаючи даній спір, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 395 Цивільного кодексу України, речовими правами на чуже майно є: право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій). Законом можуть бути встановлені інші речові права на чуже майно.

За правилами ст. 397 Цивільного кодексу України, володільцем чужого майна є особа, яка фактично тримає його у себе. Право володіння чужим майном може належати одночасно двом або більше особам. Фактичне володіння майном вважається правомірним, якщо інше не випливає із закону або не встановлено рішенням суду.

У своєму відзиві відповідач визнає факт користування нежитловими приміщення № 18 і № 19 в адміністративній будівлі за адресою: вул. Кірова, 4, смт.

Відповідно до норм статті 398 Цивільного кодексу України, право володіння виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передане власником, а також на інших підставах, встановлених законом.

Так, правила вказаної статті передбачають два види підстав за яких виникає право володіння чужим майном: договір та закон. Стосовно договору, то такими договорами можуть служити лише ті, які пов'язані з передачею речі у користування або передачею речі на іншому речово-правовому титулі на певний строк або договорами які опосередковують перехід речей. Так право володіння виникатиме у разі укладення договорів найму (оренди), позички, лізингу, перевезення, зберігання, комісії тощо.  Іншим випадком встановлення права володіння є вказівка на це у законі. Такими випадками може бути вказівка на спадкування того чи іншого майна, на його перехід до особи в силу визначених обставин тощо.

Із матеріалів справи та з пояснень позивача і відповідача вбачається, що передача у володіння та користування відповідачеві зазначених нежитлових приміщень здійснювалась в усній формі.

Нормами статті 208 Цивільного кодексу України, передбачино, що у письмовій формі належить вчиняти, зокрема, правочини між юридичними особами.

Згідно статті 399 Цивільного кодексу України, право володіння припиняється у разі: відмови володільця від володіння майном; витребування майна від володільця власником майна або іншою особою; знищення майна. Право володіння припиняється також в інших випадках, встановлених законом.

Відповідно до норм ст.ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 ГПК України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач не надав до суду належних, у розумінні ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, доказів правомірності його перебування у спірних приміщеннях № 18 № 19 адміністративної будівлі за адресою: вул. Кірова, 4, смт. Компаніївка.

Статтею 387 Цивільного кодексу України встановлено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

На підставі викладеного, враховуючи, що власником спірних нежитлових приміщень              № 18 та № 19 в адміністративній будівлі за адресою: вул. Кірова, 4, смт. Компаніївка є територіальна громада Компаніївського району в особі Компаніївської районної ради на праві комунальної власності, господарський суд позовні вимоги задовольняє повністю.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідача покладаються витрати по сплаті державного мита та  витрати по оплаті послуг по інформаційно-технічному забезпеченню судового процесу повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33,34,44,49,82-85, 116, 117 ГПК України, господарський суд, -

                                                        В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Зобов'язати (спонукати) Компаніївську районну профспілкову організацію працівників агропромислового комплексу Кіровоградської області (смт.Компаніївка Кіровоградської області, вулиця Кірова,4, ідентифікаційний код 05426073) звільнити шляхом виселення незаконно зайняті нежитлові приміщення № 18 і № 19 площею відповідно 11.76 м.кв та 19.88 м.кв., загальною площею  31,64 м.кв. (нумерація та площа згідно технічного паспорта) в адміністративній будівлі за адресою: вулиця Кірова,4, смт.Компаніївка Кіровоградської області.

Стягнути з Компаніївської районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Кіровоградської області (смт.Компаніївка Кіровоградської області, вулиця Кірова,4, ідентифікаційний код 05426073)  на користь Компаніївської районної ради Кіровоградської області, (смт.Компаніївка Кіровоградської області, вулиця Кірова,4, ідентифікаційний код 24713414) державне мито в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в суді в сумі 236 грн.

Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили та направити стягувачу.   

Згідно ч. 5 ст. 85  ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області

  

Суддя                                                                                                                Т.В. Макаренко

дата складення повного

тексту рішення 14.12.2010 року.

Дата ухвалення рішення09.12.2010
Оприлюднено24.12.2010
Номер документу12985804
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/151

Ухвала від 20.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні