Постанова
від 15.12.2010 по справі 12/121-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

“08” грудня 2010 року Спр ава № 12/121-09

Колегія суддів у складі :

головуючий суддя Шутенко І.А. , суддя Бабакова Л.М., суддя Здоровко Л.М.,

при секретарі Міракові Г.А.

за участю представників:

позивача - не з' явивс я;

відповідача - не з' я вився;

розглянувши апеляційну ск аргу відповідача, ВАТ «Сумсь ке АТП-15928», (вх.№3328С/2) на р ішення господарського суду Сумської області від 09.09.2 010 року по справі №12/121-09,

за позовом Фізичної ос оби ОСОБА_1, м. Суми,

до Відкритого акціоне рного товариства «Сумське ав тотранспортне підприємство - 15928»(ВАТ Сумське АТП - 15928), м. Сум и,

про усунення перешкод, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом в якому просив зобов' язати керівництво ВА Т «Сумське АТП-15928»усунути пер ешкоди в користуванні своїх прав акціонерів шляхом вільн ого доступу до всієї бухгалт ерської, фінансової та іншої документації, надання повно ї інформації про фінансово-г осподарський стан підприємс тва, перспективи його розвит ку та зобов' язати провести збори акціонерів згідно Стат уту.

17.09.2009р. позивач уточнив позов ні вимоги та просив зобов' я зати ВАТ «Сумське АТП-15928»(м. Су ми, вул. Білопільський шлях, 26, і нд. код 01528068) надати акціонеру то вариства ОСОБА_1. інформа цію про діяльність товариств а, зокрема, бухгалтерські бал анси, звіти товариства про йо го діяльність, відомостей пр о прибутки та збитки, протоко лів загальних зборів акціоне рів; зобов' язати ВАТ «Сумсь ке АТП-15928»провести збори акці онерів товариства згідно Ста туту; скасувати пункт 2 резолю тивної частини ухвали господ арського суду Сумської облас ті від 22.11.2007р. у справі № 6/108-04 про пр изначення Заїки Анатолія Мих айловича виконуючим обов' я зки керівника ВАТ «Сумське А ТП-15928».

09.09.2010р. позивач надав до суду з аяву про уточнення п.2 вимог ви кладених в заяві від 17.09.2009р., в як ій просив зобов' язати кері вництво ВАТ «Сумське АТП - 15928»утриматись і не вживати ді й, спрямованих на перешкоджа ння або зрив проведення зага льних зборів акціонерів ВАТ «Сумське АТП - 15928».

Рішенням господарського с уду Сумської області від 09.09.2010 р оку (суддя Гордієнко М.І.) позо вні вимоги задоволено частко во. Зобов' язано керівництво ВАТ «Сумське АТП - 15928»надати акціонерові товариства ОС ОБА_1 інформацію про діяльн ість товариства, бухгалтерсь кі баланси, звіти товариства про його діяльність, відомос ті про прибутки та збитки, про токоли загальних зборів кред иторів. Зобов' язано керівни цтво ВАТ «Сумське АТП - 15928»не вчиняти дій направлених на н едопущення або перешкоджанн я проведенню загальних зборі в акціонерів ВАТ відповідно до статуту товариства. В інші й частині позову відмовлено.

ВАТ «Сумське АТП - 15928» ( нада лі - Товариство), з рішенням с уду першої інстанції не пого дилось, звернулось до Харків ського апеляційного господа рського суду з апеляційною с каргою, в якій просить рішенн я господарського суду Сумськ ої області від 09.09.2010 року скасув ати, посилаючись на порушенн я норм чинного законодавства .

Апелянт вказує, що ухвалою господарського суду Сумсько ї області від 14.12.2009р. провадженн я у справі № 12/121-09 було зупинено до вирішення пов' язаної з н ею справи № 16/298-09, рішення по які й на момент винесення даної с прави не набрало законної си ли. В зв' язку з чим апелянт вв ажає, що безпідставно було по новлено провадження по дані й справі.

Апелянт вважає, що суд першо ї інстанції вийшов за межі по зовних вимог та прийняв ріше ння в частині надання позива чу протоколів загальних збор ів кредиторів, про яке не було заявлено в позові.

Представник позивача в су дове засідання не прибув, про дату, час і місце апеляційног о розгляду був повідомлений належним чином, надав відзив на апеляційну скаргу, просит ь рішення господарського суд у Сумської області від 09.09.2010 рок у залишити без змін, апеляцій ну скаргу без задоволення.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час і місце апеляцій ного розгляду належним чином був повідомлений. Про причин и неприбуття представник ві дповідача в судове засіданн я суд не повідомив. Враховуюч и, що 13.12.2010 р. закінчується строк вирішення спору, неприбуття представників сторін у судо ве засідання не перешкоджає судовому розгляду справи, сп рава розглядається за наявни ми у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши доводи апеля ційної скарги, перевіривши п равильність застосування н орм матеріального та процес уального права, колегія судд ів Харківського апеляційног о господарського суду частк ово не погоджується з виснов ками господарського суду Су мської області по даній спра ві,виходячи із наступного.

З матеріалів справи вбача ється, що відповідно до Стату ту, ВАТ «Сумське АТП -15928» засн овано відповідно до рішення Фонду Державного майна Укра їни від 20.07.1998р. № 26-АТ шляхом пере творення державного підпри ємства АТП-15928 у ВАТ «Сумське АТ П -15928» відповідно до Законів У країни «Про приватизацію дер жавного майна», «Про господа рські товариства»(т.1, а.с.24-46).

На час звернення з позовом ОСОБА_1 був акціонером ВА Т «Сумське АТП -15928» і володів 199 2801 акцій номінальною вартістю однієї акції 0,25 грн. та номінал ьною вартістю пакета акцій 498 200, 25 грн., що підтверджується на даними до матеріалів справи документами, а саме: копією до говору купівлі - продажу цін них паперів № Б-009/001/1 від 25.05.2009 р.; ко пією акту приймання-передачі цінних паперів та повного ро зрахунку до договору купівлі - продажу цінних паперів № Б -009/001/125.05.2009 р.; копією звіту про відк риття рахунку у цінних папер ах (№ 151 від 26.05.2009р.); копією виписки про стан рахунку у цінних пап ерах № 043036 (т. 1, а.с. 10-14).

Позивач вказує, що він нео дноразово звертався до Товар иства з проханням надати інф ормацію про Товариство, одна к ніякої інформації йому не н адали, про що позивачем було с кладено акти. В підтвердженн я позовних вимог позивачем н адано складені ним акти ( т.1, а.с .7-9). Також позивач вважає,що ли ст від 08.07.2009р., підписаний в.о. кер івника Товариства підтверд жує факт встановлення перешк од діям акціонерів.

У пункті 36 Постанови Плену му Верховного Суду України "П ро практику розгляду судами корпоративних спорів" №13 від 2 4.10.2008р. зазначається, що способо м захисту права учасника гос подарського товариства на от римання інформації про діяль ність товариства (пункт "г" час тини першої статті 10 Закону пр о господарські товариства, с таття 116 Цивільного кодексу Ук раїни, частина перша статті 88 Господарського кодексу Укра їни) є спонукання в судовому п орядку до виконання товарист вом дій - надання відповідної інформації.

Господарське товариство з обов'язане надавати учаснику (акціонеру) на його вимогу лиш е документи звітного характе ру (річні баланси, звіти про фі нансово-господарську діяльн ість товариства, протоколи р евізійної комісії, протоколи зборів органів управління т овариства) та інформацію, що м іститься в установчих докуме нтах товариства, а не будь-яку інформацію щодо господарськ ої діяльності товариства, як що інше не передбачено устан овчими документами товарист ва.

Відповідно до п. 5 ч. 1 статті 116 Цивільного кодексу України учасники господарського тов ариства мають право у порядк у, встановленому установчим документом товариства та зак оном, одержувати інформацію про діяльність товариства.

Відповідно до статті 88 Госп одарського кодексу України у часники господарського това риства мають право одержуват и інформацію про діяльність товариства, а саме: річні бала нси, звіти про фінансово-госп одарську діяльність товарис тва, протоколи ревізійної ко місії, протоколи зборів орга нів управління товариства та інформацію, що міститься в ус тановчих документах товарис тва, а не будь-яку інформацію щ одо господарської діяльност і товариства, якщо інше не пер едбачено установчими докуме нтами товариства.

Згідно з правилами п. "г" ч. 1 с т. 10 Закону України "Про господ арські товариства" учасники товариства з метою реалізаці ї передбачених законом прав мають право одержувати інфор мацію про діяльність товарис тва. На вимогу учасника товар иство зобов'язане надавати д ля ознайомлення річні баланс и, звіти товариства про його д іяльність, протоколи зборів.

Учасники можуть мати також інші права, передбачені зако нодавством і установчими док ументами товариства.

У пункті 37 Постанови Пленум у Верховного Суду України "Пр о практику розгляду судами к орпоративних спорів" №13 від 24.10 .2008р., Верховний Суд України зве ртає увагу, що учасник (акціон ер) товариства може вимагати надання інформації про діял ьність товариства з дати, кол и він набув статусу учасника (акціонера). Відповідно до ста тті 5 Закону України про Наці ональну депозитарну систему , реалізація корпоративних п рав, що випливають з акції (в т ому числі і права на отриманн я інформації про діяльність товариства), є можливою лише п ісля внесення відповідних зм ін до реєстру власників імен них цінних паперів.

У вказаній постанові також зазначено, що господарським судам необхідно також врахо вувати процедуру надання уча сникам (акціонерам) інформац ії про діяльність товариства , встановлену господарським товариством. У разі, якщо това риством визначено порядок до ступу до інформації про діял ьність товариства акціонер ( учасник) товариства може реа лізувати своє право на отрим ання інформації в установлен ому порядку.

Згідно статуту ВАТ «Сумсь ке АТП -15928», затвердженого заг альними зборами акціонерів Товариства від 25.05.2004р. акціонер и мають право отримувати інф ормацію про діяльність Товар иства у встановленому чинним законодавством порядку. Акц іонер повинен мати відповідн ий дозвіл для отримання інфо рмації з обмеженим доступом ( конфіденційної або таємної ). На письмову вимогу акціонер ів Товариство зобов' язане н е пізніше 10 календарних днів після отримання вимоги, нада ти акціонеру чи його уповнов аженому представнику копії документів: бухгалтерських балансів, звітів Товариства про його діяльність, відомос тей про прибутки та збитки, пр отоколів загальних зборів а кціонерів. Отже, вимога акціо нера до Товариства про надан ня інформації має бути письм овою.

Позивач вказує, що 03.07.2009 р. ві н направив запит Товариству . На запит від 03.07. 2009 р. була надан а відповідь Товариством за № 696 від 08.07.2009 р., у якій вказано, що з апит від 03.07. 2009 р. поданий нарочн о сторонньою особою, що не мал а при собі відповідного доку менту - нотаріально посвідч еного доручення від заявник а. Ксерокопія виписки, яка над ана в додатках до запиту є нея кісною, неможливо розібрати текст. Крім того, ця копія не з авірена належним чином. Тако ж запропоновано для належног о підтвердження повноважень , як акціонера надати відпові дні документи: сертифікат ак цій, договір купівлі-продажу акцій Товариства та з метою з апобігання непорозумінь, в п одальшому всі документи, офо рмлені належним чином направ ляти рекомендованою кореспо нденцією на адресу Товариств а.

Колегією суддів досліджен о запит позивача Товариству від 03.07.2009 р., в якому позивач, як акціонер, що володіє 10 і більш е відсотками акцій товариств а, просить забезпечити аудит ору можливість проведення пе ревірки фінансово-господарс ької діяльності підприємств а, надавши йому всі необхідні для перевірки документи. ( т.1, а .с. 95). Отже, посилання позивача на лист від 08.07.2009 р., підписаний в.о. керівника Товариства як на доказ відмови акціонеру у наданні інформації є необґр унтованим.

Дослідивши надані позивач ем акти ( т.1, а.с.7-9), судова колегі я встановила наступне. В нада ному позивачем акті від 15.07.2009 р. вказано, що позивач і Рапута В .І. ., як акціонер Товариства,( о днак доказів, що Рапута В.І. є акціонер Товариства , суду не надано(т. 1, а.с. 7), 15.07.2009 р. прибули н а територію ВАТ «Сумське АТП -15928» для одержання інформації про стан фінансово-господар ської діяльності Товариства , перспектив його. При прибутт і на підприємство в.о. директо ра Заїка А.М. особисто створив перешкоду в отриманні від пр ацівників підприємства вище вказаної інформації. При цьо му у акті не зазначено які са ме перешкоди були створені п озивачу, в чому вони виражали сь.

Суд не приймає у якості нал ежних доказів не надання інф ормації позивачу додані до п озовної заяви складені позив ачем та іншою особою акти від 22.08.2009 р. від 27.07.2009 р.,про створення перешкод позивачу 15.07.2009 р. оскіл ьки ці акти складені 22.08.2009 р. та 27.07.2009р., про подію, що сталася 15.07.2 009 р.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів не приймає у якості належних доказів не н адання інформації позивачу д одані до позовної заяви скла дені позивачем та іншою особ ою акти від 15.07.2009 р.; 22.08.2009 р. від 27.07.2009 р.

Позивачем надано до матері алів справи копію запиту, нап равленого Товариству 27.07.2009 р. з вимогою надати інформацію щ одо результатів фінансово-го сподарської діяльності това риства за перше півріччя 2009 р.( вартість власних активів тов ариства, доход ( виручка) від р еалізованої продукції, валов ий прибуток, збитки, наявніст ь, сума та дата виникнення про строчених обов' язкових пла тежів ( податки та інше) та інш е); надав докази направлення ц ього запиту Товариству ( т.1, а. с. 84, 97-100) Зазначений лист було по вернуто позивачу поштою у зв ' язку із закінченням термін у зберігання. Колегія суддів зазначає, що Товариство має о тримувати поштову кореспон денцію, яка направляється на її юридичну адресу. Колегія с уддів вважає, що цей запит, на правлений Товариству 27.07.2009 р. в ідповідає Статуту Товариств а. Відповідь на цей запит пози вач не отримав, отже, позовні в имоги зобов' язати ВАТ «Сумс ьке АТП-15928»(м. Суми, вул. Білопіл ьський шлях, 26, інд. код 01528068) нада ти акціонеру товариства ОС ОБА_1. інформацію про діяльн ість товариства, зокрема, бух галтерські баланси, звіти то вариства про його діяльність , відомостей про прибутки та з битки, протоколів загальних зборів акціонерів підлягают ь частковому задоволенню в ч астині зобов' язання Відкр итого акціонерного товарист ва «Сумське АТП - 15928»надати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ін. ном ер НОМЕР_1) інформацію про діяльність товариства : бух галтерські баланси, звіти то вариства про його діяльність , відомості про прибутки та зб итки з 26.05. 2009 р. - дати, коли ОСО БА_1 набув статусу акціонер а. Щодо позовних вимог надати протоколи загальних зборів акціонерів , колегія суддів в ідмовляє у задоволені цих ви мог, оскільки позивач не нада в суду доказів, що він звертав ся у письмовому вигляді до То вариства з вимогою надати йо му протоколи загальних зборі в акціонерів.

Враховуючи,що учасник (ак ціонер) товариства може вим агати надання інформації п ро діяльність товариства з дати, коли він набув статус у учасника (акціонера), колегі я суддів прийшла до висновку про задоволення вимог позив ача в частині зобов' язання ВАТ «Сумське АТП - 15928»надат и позивачу. інформацію про ді яльність товариства: бухгалт ерські баланси, звіти товари ства про його діяльність, від омості про прибутки та збитк и, протоколи загальних зборі в акціонерів з 26.05.2009 р. ( дати, ко ли ОСОБА_1. набув статусу акціонера).

Колегія суддів погоджуєть ся з висновками суду першої і нстанції в частині відмови у задоволення вимоги позивача щодо скасування п. 2 резолюти вної частини ухвали господар ського суду Сумської області від 22.11.207р. по справі № 6/108-04 про при значення Заїки А.М. в.о. керівн ика ВАТ «Сумське АТП -15928»виход ячи з наступного.

Ухвала господарського суд у Сумської області від 22.11.2007 р. п о справі № 6/108-04 за позовом не бул а змінена або скасована у вст ановленому законом порядку.

Відповідно до норм ГПК Укра їни господарські суди не над ілені правом при розгляді од нієї справи переглядати ріше ння( ухвалу), винесені по інший справі, оскільки переглянут и рішення, ухвалу, постанову г осподарського суду можливо л ише в апеляційному та касаці йному порядку.

Колегія суддів вважає вим оги позивача в частині зобов ' язання керівництва ВАТ «С умське АТП - 15928»не вчиняти ді й направлених на недопущення або перешкоджання проведенн ю загальних зборів акціонері в ВАТ відповідно до статуту т овариства необґрунтованими , враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 ГПК Ук раїни підприємства, установи , організації, інші юридичні о соби (у тому числі іноземні), г ромадяни, які здійснюють під приємницьку діяльність без с творення юридичної особи і в установленому порядку набул и статусу суб'єкта підприємн ицької діяльності, мають пра во звертатися до господарськ ого суду згідно з встановлен ою підвідомчістю господарсь ких справ за захистом своїх п орушених або оспорюваних пра в і охоронюваних законом інт ересів, а також для вжиття пер едбачених цим Кодексом заход ів, спрямованих на запобіган ня правопорушенням.

Позивач просить суд зобов ' язати відповідача не вчиня ти у майбутньому дій направл ених на недопущення або пере шкоджання проведенню загаль них зборів акціонерів ВАТ ві дповідно до статуту товарист ва .

Відповідно до ст. 16 ЦК Україн и та ст. 20 ГК України, кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу. Способам и захисту цивільних прав та і нтересів можуть бути: визнан ня права; визнання правочину недійсним; припинення дії, я ка порушує право; відновленн я становища, яке існувало до п орушення; примусове виконанн я обов'язку в натурі; зміна пра вовідношення; припинення пра вовідношення; відшкодування збитків та інші способи відш кодування майнової шкоди; ві дшкодування моральної (немай нової) шкоди; визнання незако нними рішення, дій чи бездіял ьності органу державної влад и, органу влади Автономної Ре спубліки Крим або органу міс цевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, і ншим способом, передбаченими договором або законом.

Таким чином, вищенаведеним и нормами не передбачено так ого способу захисту прав, як з обов' язання ВАТ «Сумське А ТП - 15928»не вчиняти у майбутнь ому дій направлених на недоп ущення або перешкоджання про веденню загальних зборів акц іонерів ВАТ відповідно до ст атуту товариства, в зв' язку з чим, колегія суддів прийшла до висновку про відмову в за доволенні вищевказаних позо вних вимог з підстав того, що дані позовні вимоги не відп овідають встановленому зако ном способу захисту прав.

Заперечення апелянта пр о відсутність підстав для п оновлення провадження у спра ві у зв' язку з тим, що рішенн я у справі № 16/298-09 на момент прий няття рішення по даній справ і не набрало законної сили не є підставою для скасування о скаржуваного рішення суду

Крім того, постановою Харкі вського апеляційного господ арського суду від 13.10.2010р. рішенн я господарського суду Сумськ ої області від 01.07.2010 р. у справі № 16/298-09 залишено без змін.

Також, колегія суддів вва жає обґрунтованим посилання апелянта на те, що суд першої інстанції вийшов за межі поз овних вимог та прийняв рішен ня в частині надання позивач у протоколів загальних зборі в кредиторів, про яке не було з аявлено в позові.

На підставі викладеного, ко легія суддів Харківського ап еляційного господарського с уду, дійшла висновку, що рішен ня господарського суду Сумсь кої області від 09.09.2010 р. у справі № 12/121-09 прийняте при неповному з ' ясуванні обставин, що мают ь значення для справи, при не в ідповідності висновків викл адених у рішенні місцевого с уду, обставинам справи, у зв' язку з чим рішення суду першо ї інстанції підлягає частко вому скасуванню, а апеляційн а скарга частковому задоволе нню.

Керуючись ст. 99, ст. 101, п.2 ст.103, п.1, п. 3 ч. 1 ст. 104, ст. 105 ГПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу зад овольнити частково.

Рішення господарського су ду Сумської області від 09.09.2010 р. у справі № 12/121-09 скасувати частк ово та прийняти нове рішення , яким позовні вимоги задовол ьнити частково.

Зобов' язати Відкрите акц іонерне товариство «Сумськ е АТП - 15928»(40009, м. Суми, Білопільс ький шлях, 26 ) надати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ін. номер НОМЕ Р_1) інформацію про діяльніс ть товариства: бухгалтерські баланси, звіти товариства пр о його діяльність, відомості про прибутки та збитки з 26.05.2009 р (дати, коли ОСОБА_1 набув с татусу акціонера).

Відмовити у задоволенні по зовних вимог в частині зобо в' язання Відкритого акціо нерного товариства «Сумськ е АТП - 15928» ( 40009, м. Суми, Білопіль ський шлях, 26) надати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ін. номер НОМ ЕР_1) протоколи загальних зб орів акціонерів.

Відмовити у задоволені поз овних вимог в частині зобов' язання керівництва Відкрит ого акціонерного товариства «Сумське АТП - 15928» не вчинят и дій направлених на недопущ ення або перешкоджання прове денню загальних зборів акціо нерів ВАТ відповідно до стат уту товариства.

В інший частині рішення гос подарського суду Сумської об ласті від 09.09.2010 р. у справі № 12/121-09 з алишити без змін.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття і мо же бути оскаржена протягом д вадцяти днів до касаційної і нстанції Вищого господарськ ого суду України.

Головуючий суддя І.А. Шутенко.

Суддя Л .М. Бабакова

Суддя Л .М. Здоровко.

Повний текст постанов и підписано 13.12.2010р.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.12.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу13023007
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/121-09

Ухвала від 03.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 11.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Постанова від 15.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Рішення від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні