Постанова
від 21.12.2010 по справі 16/159/10
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2010 р. Справа № 16/159/10

м. Одеса

Склад судової колегії з мінювався розпорядженням го лови суду

Одеський апеляційний госп одарський суд у складі колег ії суддів:

головуючого судді М.В. Си доренко

суддів М.А. Мишкіної, Л.О . Будішевської

секретаря судового засіда ння Романів О.В.

за участю представників ст орін

від позивача - Гусак О.М .

від відповідача - Кала шнюк І.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу товариства з обме женою відповідальністю „Ста йл - Т”

на рішення господарськ ого суду Миколаївської облас ті від 11.11.2010 р.

у справі № 16/159/10

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Стайл - Т”

до відкритого акціонер ного товариства „Райффайзен Банк Аваль” в особі Миколаїв ської обласної дирекції

про визнання недійсним кредитного договору

В С Т А Н О В И Л А :

Рішенням господарського суду від 11.11.2010 р. (суддя Фролов В. Д.) у задоволенні позову товар иства з обмеженою відповідал ьністю „Стайл-Т” (далі - ТОВ „С тайл-Т”, ТОВ) відмовлено, оскіл ьки суд дійшов висновку, що ві дповідач (далі - Банк) при кре дитуванні позивача вимог ста туту в частині перевищення п овноважень не порушував, так як для видачі кредиту рішенн я правління Банку не потрібн е, у зв' язку з тим, що ці повно важення делеговані кредитно му комітету Банку, а повноваж ення по підписанню кредитних договорів надані правлінням відповідача іншим посадовим особам Банку на підставі дов іреностей.

Не погоджуючись з вказани м рішенням ТОВ „Стайл-Т” звер нулось з апеляційною скаргою , в якій просить його (рішення) скасувати та прийняти нове, з адовольнивши позовні вимоги в повному обсязі. При цьому ск аржник вважає, що видача прац івниками Банку грошових кошт ів по кредитному договору № 010 /01-02/07-108 від 21.12.2007 р. (далі - Договір) без рішення правління відпов ідача про видачу таких кошті в є порушенням вимог статуту відкритого акціонерного тов ариства „Райффайзен Банк Ава ль” (далі - ВАТ „Райффайзен Бан к Аваль”) та здійснене з перев ищенням повноважень, оскільк и правління Банку не приймал о рішення про видачу ТОВ „Ста йл-Т” грошових коштів по вище зазначеному кредитному дого вору; в довіреностях ВАТ „Рай ффайзен Банк Аваль”, наданих ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відс утні повноваження, щодо розп орядження грошовими коштами , а саме визначення суми креди ту, процентів за користуванн я кредитними коштами, строку кредиту та інших умов необхі дних для кредитування. Крім т ого, скаржник зазначає, що ріш ення кредитного комітету Бан ку від 20.12.2007 р. прийнято за відсу тністю кворуму, так як в прото колі № 2483 від 20.12.2007 р. міститься пі дпис Пилипчик Л.И., що не є член ом кредитного комітету. Тако ж, ТОВ „Стайл-Т” вказує про нез аконність видачі йому кредит них коштів з процентною став кою 14,75 % річних, з урахуванням т ого, що в протоколі кредитног о комітету № 2483 від 20.12.2007 р. зазнач ено, що кредит йому видається під 14,25 % річних. Довідку відпов ідача № 16-1/14-7968 від 04.11.2010 р. скаржник вважає такою, що не може бути доказом по справі, оскільки Б анком не надано жодного доку менту, який підтвердив би заз начені в ній дані.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, судова колегія прих одить до наступного.

Відповідно до приписів ст . 101 ГПК України апеляційна інс танція не зв' язана доводами апеляційної скарги і переві ряє законність та обґрунтова ність рішення місцевого госп одарського суду в повному об сязі, а згідно до приписів ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна належними і допустим им доказами довести ті обста вини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог чи заперечень.

Оскаржуваним рішенням гос подарського суду в задоволен і позову відмовлено з мотиві в, викладених в описовій част ині даної постанови. Судова к олегія вважає, що висновки го сподарського суду відповіда ють чинному законодавству та матеріалам справи, а тому під стави для зміни або скасуван ня оскаржуваного судового рі шення відсутні.

Так, як вбачається з матеріа лів справи ТОВ „Стайл-Т” звер нулось з даним позовом про ви знання недійсним Договору са ме з підстав невідповідності його (Договору) приписам ч. 2 ст . 203 і ч. 1 ст. 215 ЦК України, оскільк и, як вважає скаржник, видача п рацівниками Банку грошових к оштів по кредитному договору № 010/01-02/07-108 від 21.12.2007 р. без рішення пр авління Банку про видачу так их коштів є порушенням вимог статуту Банку та здійснене з перевищенням повноважень.

Аналізуючи наведені норми цивільного законодавства Ук раїни, саме на які в обґрунтув ання своїх вимог посилався п озивач-скаржник, та враховую чи, при цьому, що одним з основ них принципів господарськог о процесу є принцип диспозит ивності, тобто можливість, в д аному випадку позивача, віль но розпоряджатись своїми мат еріальними і процесуальними правами, апеляційна інстанц ія приходить до наступного.

Позивач вибрав саме вказан ий ним у позовній заяві спосі б захисту, як вважає останній , свого порушеного права. Таки м чином, суд розглядає його ви моги лише в межах позову.

Як вбачається з положень ч. 2 ст. 203 та ч. 1 ст. 215 ЦК України, вказ ані норми визначають підстав у визнання правочину (догово ру) недійсним у випадку відсу тності у сторони, яка його вчи нила, необхідного обсягу цив ільної дієздатності.

Згідно до приписів ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовле ність, в даному випадку, двох с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов' язків . За положеннями ст. 179 ГК Україн и господарсько-договірні зоб ов' язання виникають між суб ' єктами господарювання на п ідставі укладених між ними г осподарських договорів. Суб' єктами господарювання, відпо відно положень ст. 55 ГК Україн и, визнаються учасники госпо дарських відносин, які здійс нюють господарську компетен цію; такими учасниками являю ться, в тому числі, юридичні ос оби, створені відповідно до Ц К України.

Згідно з положеннями ст. 92 ЦК України під цивільною дієзд атністю юридичної особи слід розуміти набуття нею цивіль них прав та обов' язків і зді йснення їх через свої органи , які діють відповідно до уста новчих документів та закону.

З огляду на викладене, дослі дивши матеріали справи та вр аховуючи саме вибраний позив ачем і наведений вище спосіб захисту, апеляційна інстанц ія встановила, що спірний Дог овір є господарським договор ом; його (Договору) сторонами я вляються Банк і ТОВ, які є юрид ичними особами та набули пов ний обсяг цивільної дієздатн ості. Будь-які докази відсутн ості, враховуючи позовні вим оги, у Банку цивільної дієзда тності позивач, всупереч при писів ст. 33 ГПК України, суду не надав взагалі.

Відтак, довід скаржника про відсутність у сторони Догов ору, в даному випадку Банку, ци вільної дієздатності, з поси ланням на приписи ч. 2 ст. 203 та ч. 1 ст. 215 ЦК України, є безпідстав ним і ніякими доказами не дов одиться.

Спірна кредитна угода підп исана від імені „Райффайзен Банк Аваль” фізичними особам и ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які діяли на підставі Положення про Миколаївську дирекцію і довіреностей від 20.11.2006 р. і від 19 .12.2006 р. відповідно. Будь-які дока зи відсутності у вказаних фі зичних особі повноважень на підписання від Банку спірног о Договору в матеріалах спра ви також відсутні.

Таким чином, судом першої ін станції правомірно встановл ено наявність у відповідача необхідного обсягу цивільно ї дієздатності на укладення кредитному договору № 010/01-02/07-108 в ід 21.12.2007 р., а тому посилання скар жника про зворотне є надуман ими і до уваги апеляційною ін станцією не приймаються.

При цьому, решта посилань по зивача знаходяться поза межа ми предмету спору про визнан ня недійсним правочину на пі дставі ч. 2 ст. 203 та ч. 1 ст. 215 ЦК Укра їни ЦК України, а тому судовою колегією також відхиляється .

Відтак, колегія суддів вваж ає, що правових підстав для за доволення апеляційної скарг и не вбачається.

Керуючись ст. ст. 99, 101-103, 105 ГПК Ук раїни, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу залиш ити без задоволення, а рішенн я господарського суду Микола ївської області від 11.11.2010 р. у сп раві № 16/159/10 без змін.

Головуючий суддя Сидоренко М.В.

Суддя Мишкіна М.А.

Суддя Будішевська Л.О .

Постанова підписана 22.12.2010 р .

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу13025587
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/159/10

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 21.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Постанова від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні