Ухвала
від 22.12.2010 по справі 15/99-1673
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"22" грудня 2010 р. Справа № 15/99-1673

УХВАЛА

Господарський суд Тернопі льської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув справу

за позовом Підволочись кої селищної ради вул. А. Шепти цького, 4, с. Підволочиськ, Терн опільська область, 47800

до приватного підприє мця ОСОБА_1 АДРЕСА_1

про припинення договор у оренди землі № 50 від 26.10.2005 року

За участю представників сторін:

позивача: землевпо рядник Коваль Н.Т., доручення № 907 від 26.10.10 р.;

відповідача : не з'я вився.

Суть справи:

Підволочиська селищна р ада вул. А. Шептицького, 4, смт. П ідволочиськ, Тернопільська о бласть звернулася до господа рського суду Тернопільської області з позовом до приватн ого підприємця ОСОБА_1 А ДРЕСА_1 про припинення дого вору оренди землі № 50 від 26.10.2005 ро ку.

В розпочатому судовому зас іданні учаснику судового про цесу роз' яснено права та об ов' язки, передбачені ст. ст. 2 0, 22, 81-1 ГПК України.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація су дового процесу не здійснювал ася.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився відзиву на поз ов не подав, хоча був належним чином повідомлений про час т а місце розгляду справи, у зв' язку з чим справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами у відповідності до ст. 75 Г ПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, оцінивш и представлені докази в їх су купності, судом встановлено наступне:

У відповідності до ст. 16 ГПК України, справи у спорах, що в иникають із земельних віднос ин, у яких беруть участь суб' єкти господарської діяльнос ті, розглядаються господарсь ким судом за місцезнаходженн ям об'єктів земельних віднос ин або їх основної частини.

Статтею 1 ГПК України передб ачено, що підприємства, устан ови, організації, інші юридич ні особи мають право звертат ися до господарського суду з гідно з встановленою підвідо мчістю господарських справ з а захистом своїх порушених а бо оспорюваних прав і охорон юваних законом інтересів.

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні та фізичні особи - підприє мці, а суд шляхом вчинення про вадження у справі здійснює з ахист осіб, права та охоронюв ані законом інтереси яких по рушені або оспорюються.

Пунктом 2 статті 20 Господарс ького кодексу України встано влено, що кожний суб' єкт гос подарювання та споживач має право на захист своїх прав і з аконних інтересів.

Позивач - Підволочиська с елищна рада, смт. Підволочись к, вул.. Шептицького, 4, зареєстр ована як юридична особа 21.05.1997р. (ідентифікаційний код 04396294), що п ідтверджується витягом з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців, а тому наділена п равом на звернення до суду за захистом своїх прав.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач посилається на т е, що підставою для укладення договору оренди землі № 50 від 26.10.2005р. з відповідачем, дію яког о просить припинити, було пра во власності відповідача на цілісний майновий комплекс у смт. Підволочиськ, вул.. Д.Гали цького, 33. Станом на час зверне ння до суду частково право на приміщення в цілісному майн овому комплексі передані фіз ичним та юридичним особам на підставі договорів купівлі- продажу, у зв' язку з чим у від повідності до ч. 4 ст. 120 Земельн ого кодексу України із перех одом права власності до кіль кох осіб право на земельну ді лянку визначається пропорці йно до часток осіб у праві вла сності будівлі.

Суд на підставі ст. 43 ГПК Укр аїни, давши оцінку поданим ст оронами доказам та наведеним доводам прийшов до висновку , що провадження у справі підл ягає припиненню, виходячи з н аступного.

Згідно ст. 19 Конституції України, ст. 24. Закону України "П ро місцеве самоврядування в Україні" (далі Закон про місце ве самоврядування) орга ни державної влади та місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Відповідно до ст. 3 Земельно го кодексу України земельні відносини регулюються Конст итуцією України, цим Кодексо м, а також прийнятими відпові дно до них нормативно-правов ими актами.

Статтею 13 Конституції Украї ни визначено, що земля, її надр а, атмосферне повітря, водні т а інші природні ресурси, які з находяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, ви ключної (морської) економічн ої зони є об'єктами права влас ності українського народу. В ід імені українського народу права власника здійснюють о ргани державної влади та міс цевого самоврядування в межа х, визначених цією Конституц ією.

До повноважень сільських, с елищних, міських рад у галузі земельних відносин та терит орії сіл, селищ, міст згідно ст атті 12 Земельного кодексу Укр аїни належать, зокрема розпо рядження землями територіал ьних громад, передача земель них ділянок комунальної влас ності у власність громадян т а юридичних осіб, надання зем ельних ділянок у користуванн я із земель комунальної влас ності, здійснення контролю з а використанням та охороною земель комунальної власност і, підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок відповідн о до цього Кодексу, додержанн ям земельного та екологічног о законодавства, вирішення і нших питань у галузі земельн их відносин відповідно до за кону.

Згідно ст. 93 Земельного коде ксу України право оренди зем ельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування зе мельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої дія льності.

Відповідно до статті 116 Земе льного кодексу України грома дяни та юридичні особи набув ають права власності та прав а користування земельними ді лянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо з емельних ділянок, на яких роз ташовані об'єкти, які підляга ють приватизації, в межах їх п овноважень, визначених цим К одексом. Набуття права на зем лю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у к ористування.

26.10.2005р. між Підволочиською се лищною радою та Приватним пі дприємцем ОСОБА_1. укладен о договір оренди земельної д ілянки несільськогосподарс ького призначення для обслуг овування викупленого цілісн ого майнового комплексу у см т. Підволочиськ, вул.. Д.Галиць кого, 33.

У відповідності до п. 2 догов ору об' єктом оренди є земел ьна ділянка загальною площею 0,1902 га, у т.ч. 0,0928 га під викупленим цілісним комплексом, який на лежить орендарю ОСОБА_1. н а праві приватної власності.

П. 8 даного договору сторони визначили строк його дії - п ' ять років. Після закінченн я строку дії договору оренда р (відповідач у справі) має пер еважне право поновлення його на новий строк.

У відповідності до Закону України "Про оренду землі" в р едакції, чинній на час укладе ння договору оренди, відноси ни, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодек сом України, Цивільним кодек сом України, Законом України "Про оренду землі", законами У країни, іншими нормативно-пр авовими актами, прийнятими в ідповідно до них, а також дого вором оренди землі.

Частиною другою статті 125 Зе мельного кодексу України вс тановлено, що право на оренду земельної ділянки виникає п ісля укладення договору орен ди і його державної реєстрац ії.

Також статтею 18 Закону Укра їни "Про оренду землі" передба чено, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Отже, відповідно до ч. 1 ст. 20 За кону України "Про оренду земл і" договір оренди землі підля гає державній реєстрації й н а підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК Ук раїни, ч. 2 ст. 125 Земельного коде ксу України ст. 18 Закону Украї ни "Про оренду землі" п. 17 постан ови Кабінету Міністрів Украї ни N 2073 від 25.12.98 Про затвердження Порядку державної реєстраці ї договорів оренди землі, є у кладеним з моменту такої реє страції.

Договір оренди землі № 50 від 26.10.2005р., укладений між сторонам и у справі, зареєстрований Те рнопільською регіональною ф ілією центру державного земе льного кадастру 15.12.2005р. за № 040565700029 , а відтак слід вважати, що з мо менту державної реєстрації, тобто з 15.12.2005р., договір оренди з емлі набрав чинності.

Враховуючи, що умовами дого вору оренди землі від 26.10.2005р. пе редбачено строк його дії - 5 р оків, дія даного договору при пинилася 15.12.2010р.

Статтею 31 Закону Україн и "Про оренду землі" визначено підстави припинення договор у оренди землі, однією з яких є закінчення строку, на який йо го було укладено.

Враховуючи, що станом на час розгляду справи (22.12.2010р.) дог овір оренди, укладений між по зивачем та ПП ОСОБА_1. прип инив свою дію, оскільки закін чився строк, на який його було укладено, суд вважає, що предм ет спору у даній справі відсу тній, у зв' язку з чим провадж ення у справі підлягає припи ненню на підставі п. 1.1 ч. 1 ст. 80 ГП К України.

Водночас суд зазначає, що у відповідності до ч. 1 ст. 124 Зем ельного кодексу України, пер едача в оренду земельних ді лянок, що перебувають у держ авній або комунальній власно сті, здійснюється на підстав і рішення відповідного орган у виконавчої влади або орган у місцевого самоврядування ч и договору купівлі-продажу п рава оренди земельної ділянк и (у разі продажу права оренди ) шляхом укладення договору о ренди земельної ділянки.

При цьому чинним на час розг ляду законодавством, яке рег улює відносини у сфері оренд и земельних ділянок, не перед бачено автоматичного поновл ення договорів оренди землі, реалізація переважного прав а на поновлення договору оре нди земельної ділянки в разі відсутності заперечень з бо ку сторін можлива лише за ная вності відповідного рішення органу виконавчої влади.

Судові витрати у відповід ності до ст. 49 ГПК України покл адаються на позивача у справ і.

Керуючись ст. 19 Конституці ї України, ст. ст. 1, 2, 33, 43, 49, 69, 80, 86 ГПК У країни, ст.ст. 17, 124 Земельного Ко дексу України, ст.ст. 18, 20, 31 Закон у України "Про оренду землі", г осподарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Провадження у с праві припинити.

Суддя Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу13063354
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/99-1673

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні