Рішення
від 23.12.2010 по справі 25/484
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 25/484 23.12.10

За позовом Відкритого акціонерного т овариства «Українська Страх ова компанія «Дженералі гара нт»

до Відкритого акціонерного товариства Національна акці онерна страхова

компанія «Оранта»

про стягнення 6 926,93 грн.

Суддя Моро зов С.М.

Секретар судов ого засідання Грузький Ю.О.

Представники:

від позивача : не з'явил ись;

від відповідача: Лата А.Ф. (до віреність від 08.12.2010р.).

В судовому засіданні 23 гру дня 2010 року по справі було огол ошено вступну та резолютивну частину рішення.

Обставини справи:

Відкрите акціонерне тов ариство «Українська Страхов а компанія «Дженералі гарант »в особі Білоцерківської філ ії ВАТ «УСК «Дженералі гаран т»(позивач) звернулося до суд у з позовом до Відкритого акц іонерного товариства Націон альна акціонерна страхова ко мпанія «Оранта» (відповідач) , про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу в сум і 6 926,93 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що страхувальнику поз ивача було завдано майнової шкоди внаслідок дорожньо - т ранспортної пригоди, яка ста лась через порушення правил дорожнього руху водієм цивіл ьно-правова відповідальніст ь якого застрахована відпов ідачем за полісом № ВС/4314351.

Відповідач відзиву на по зовну заяву до суду не надав, п озовні вимоги в судовому зас іданні визнав частково.

Ухвалою від 09.12.2010р. прийнята д о розгляду позовна заява та п орушено провадження у справі , розгляд справи призначений на 23.12.2010р.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, н еобхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 ГПК України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника відповідача, госп одарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

22 вересня 2008 року між пози вачем (надалі - Страховик) та ОСОБА_1 (далі по тексту - Стра хувальник) було укладено пол іс добровільного страхуванн я транспортного засобу, воді я та пасажирів від нещасних в ипадків, цивільної відповіда льності № 19G-023258 (належним чином засвідчена копія міститься в матеріалах справи, далі по те ксту - Договір добровільног о страхування або Договір).

Об'єктом Договору добров ільного страхування є трансп ортний засіб «ЗАЗ», державни й реєстраційний номер НОМЕ Р_1.

Транспортний засіб «ЗАЗ», д ержавний реєстраційний номе р НОМЕР_1 належить Страхув альнику на праві власності, щ о підтверджується свідоцтво м про реєстрацію транспортно го засобу (копія свідоцтва в м атеріалах справи).

Вказаний транспортний зас іб позивач прийняв на страху вання, на випадок пошкодженн я внаслідок страхових подій (випадку), зокрема - пошкодже ння чи знищення внаслідок до рожньо- транспортної приго ди.

Відповідний страховий вип адок настав 18.08.2009р. на 249 км автод ороги м.Подільськ-Умань, а сам е: відбулося зіткнення автом обіля «ЗАЗ», державний реєст раційний номер НОМЕР_1, що знаходився під керуванням С трахувальника і автомобіля « ВАЗ», реєстраційний номер Н ОМЕР_2, що знаходився під кер уванням ОСОБА_2.

В результаті ДТП автомобіл ь «ЗАЗ», державний реєстраці йний номер НОМЕР_1 було по шкоджено, що підтверджується довідкою, виданою органами М ВС України на ім'я Страхува льника (копія довідки в справ і).

За наслідками вказаної дор ожньо-транспортної пригоди п озивачем було перераховано н а користь Страхувальника стр ахове відшкодування в розмір і 6626,93 грн., що підтверджується п латіжним дорученням № 482 від 23.1 0.2009р. (копія платіжки в справі). В казаний розмір страхового ві дшкодування підтверджуєтьс я наявним в матеріалах справ и страховим актом № 88334 від 23.09.09р. (належним чином засвідчена к опія страхового акту містить ся в матеріалах справи).

Судом встановлено, а з матер іалів справи вбачається, що п озивачем були понесені додат кові фінансові витрати по оп латі за проведення автотовар ознавчого дослідження в сумі 300,00 грн., що підтверджується пл атіжним дорученням № 111 від 13.01.20 10р. (копія платіжки в справі).

Відповідно до статті 1 Закон у України «Про страхування»с трахування - це вид цивільно-п равових відносин щодо захис ту майнових інтересів грома дян та юридичних осіб у разі настання певних подій (стр ахових випадків), визначен их договором страхування а бо чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що ф ормуються шляхом сплати гро мадянами та юридичними осо бами страхових платежів (ст рахових внесків, страхових премій) та доходів від розмі щення коштів цих фондів.

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Украї ни до страховика, який виплат ив страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Згідно з постановою Умансь кого міськрайонного суду Чер каської області від 08.09.2009р. (нал ежним чином засвідчена копія постанови містяться в матер іалах справи), дорожньо-транс портна пригода відбулась вна слідок порушення водієм ОС ОБА_2 п.п. 12.1, 13.1 Правил дорожньо го руху, затверджених постан овою Кабінету Міністрів Укра їни № 1306 від 10.10.2001р. Останнього ви знано винним у скоєнні право порушення та притягнуто до а дміністративної відповідал ьності, передбаченого ст. 124 Кп АП України.

Як свідчать матеріали спра ви ОСОБА_2 застраховано й ого цивільно-правову відпові дальність за шкоду, заподіян у майну третіх осіб внаслідо к експлуатації ним транспорт ного засобу «ВАЗ», реєстраці йний номер НОМЕР_2, шляхом укладення з відповідачем по ліса обов'язкового страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів № В С/4314351 (тип договору - 3, належним чином засвідчена копія міст яться в матеріалах справи).

У відповідності до ст. 5 Зако ну України «Про обов'язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності є майнов і інтереси, що не суперечать з аконодавству України, пов'яз ані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідал ьність якої застрахована, шк оди, заподіяної життю, здоров 'ю, майну потерпілих внаслідо к експлуатації забезпеченог о транспортного засобу.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни «Про обов'язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »при настанні страхового вип адку страховик відповідно до лімітів відповідальності ві дшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП майну третьої особи.

Таким чином, на підставі заз начених вище норм та у зв'яз ку з укладенням відповідачем з ОСОБА_2 полісу № ВС/4314351 ст рахування цивільно-правової відповідальності останньог о, відповідач прийняв на себе обов'язок відшкодовувати з авдану ОСОБА_2 шкоду, запо діяну майну третіх осіб внас лідок експлуатації ним транс портного засобу «ВАЗ», реєст раційний номер НОМЕР_2.

У відповідності до вищевка заних норм, ст. 993 ЦК України та ст. 27 Закону України «Про стра хування»до позивача перейшл о право вимоги, яке Страхувал ьник мав до відповідача, як ст рахувальника цивільної відп овідальності за шкоду, запод іяну внаслідок експлуатації водієм ОСОБА_2 транспортн ого засобу «ВАЗ», реєстрацій ний номер НОМЕР_2.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про обов'язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »у зв'язку з пошкодженням тра нспортного засобу відшкодов уються витрати, пов'язані з ві дновлювальним ремонтом тран спортного засобу з урахуванн ям зносу, розрахованого у пор ядку, встановленому законода вством.

Як визначено зі звіту про оц інку автомобіля № 226 (копія зві ту в справі), вартість матеріа льного збитку, що був заподія ний власнику транспортного з асобу «ЗАЗ», державний реєст раційний номер НОМЕР_1, вн аслідок ДТП, що відбулося 18.08.2009р ., становить: 9806,28 грн.

З урахуванням вищевикладе ного, зважаючи на те, що полісо м № ВС/4314351 встановлено ліміт ві дповідальності за шкоду запо діяну майну в розмірі 35000,00 грн. т а франшиза в розмірі 00,00 грн., су ма страхового відшкодування , що підлягає виплаті відпові дачем за шкоду, заподіяну вна слідок експлуатації водієм ОСОБА_2, транспортного зас обу «ВАЗ», реєстраційний ном ер НОМЕР_2, складає: 6626,93 грн.

Дослідивши матеріали спра ви суд дійшов висновку, що поз овні вимоги про стягнення з в ідповідача додаткових фінан сових витрат, зокрема, за пров едення експертизи в розмірі 300,00 грн. - є необґрунтованим и та такими, що не підлягають з адоволенню виходячи з наступ ного. Зі змісту страхового ак ту № 88334 від 23.09.09р. вбачається про додаткові збитки позивача, п ов'язані з відповідною стра ховою подією, однак останнім не доведено, а з розрахунку ви плати страхового відшкодува ння, зазначеного в страховом у акті № 88334 від 23.09.09р., що був зробл ений самим Страховиком не вб ачається, що розміри витрат з а проведення експертизи вклю чались останнім до загальної суми страхового відшкодуван ня.

Позивач в порядку досудово го врегулювання спору 05.02.2010р. на правив відповідачу регресну вимогу про виплату страхово го відшкодування) (копія вимо ги в справі). Факт надсилання в ідповідної вимоги позивачем та отримання її відповідаче м 08.02.2010р. підтверджується відмі ткою про вручення на поштово му повідомленні № 393081 (копія по відомлення в матеріалах спра ви). Позивач зазначає, що відпо відач на відповідну претензі ю ніяким чином не відреагува в, суму страхового відшкодув ання в порядку регресу на йог о рахунок не провів.

На час розгляду справи сума страхового відшкодування по зивачу відповідачем не перер ахована, а відтак у відповіда ча утворилася заборгованіст ь перед позивачем у розмірі: 66 26,93 грн.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться.

Враховуючи все вищевиклад ене, позовні вимоги підлягаю ть частковому задоволенню пр о стягнення 6626,93 грн.

Судові витрати позивача пр опорційно розміру задоволен их вимог у розмірі 321,10 грн. (96,90 гр н. державного мита та 224,20 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу) відповідно до положень с татті 49 ГПК України покладают ься на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити час тково.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства Націона льна акціонерна страхова ком панія «Оранта»(ідентифікаці йний код: 00034186, адреса: 01032, м. Київ, Г олосіївський район, Жилянськ а, будинок, 75) на користь Відкри того акціонерного товариств а «Українська страхова компа нія «Дженералі гарант»в особ і Білоцерківської філії ВАТ «УСК «Дженералі гарант»(іден тифікаційний код: 24879646, адреса: 0 9117, Київська область, м. Біла Це рква, бульвар 50-річчя Перемоги , 12, офіс, 3, р/р 26504010022010 в «Укрексімба нку»м. Київ, МФО 322313) грошові ко шти: основного боргу - 6 626,93 грн . (шість тисяч шістсот двадцят ь шість гривень 93 копійки) та с удові витрати: державного ми та - 96,90 грн. (дев'яносто шіст ь гривень 90 копійок) і витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу - 224,20 грн. (двісті двадцять чотир и гривні 20 копійок). Видати н аказ.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України. Рі шення може бути оскаржене в а пеляційному порядку та в стр оки, встановлені ст. 93 Господа рського процесуального коде ксу України.

Суддя С.М. Морозов

Дат а підписання повного тексту рішення - 27.12.2010р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено29.12.2010
Номер документу13085183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/484

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Судовий наказ від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Судовий наказ від 17.12.2001

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 19.11.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 07.02.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні