Постанова
від 07.12.2010 по справі 2а-5944-10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Справа № 2-а-5944/10

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРА ЇНИ

07 грудня 2010 року

м. Донецьк

Суддя Кіровського рай онного суду міста Донецька Д онецької області Ларіна Н.О ., розглянувши в приміщенні районного суду в місті Донец ьку в порядку скороченого пр овадженню адміністративну с праву за позовом ОСОБА_2 до Головного управлінн я Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання протиправною б ездіяльності та покладання з обов'язання здійснити нараху вання і виплату підвищення д о пенсії як дитині війни відп овідно до вимог закону, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2010 року позивач зв ернувся до суду з адміністра тивним позовом до ГУПФ Украї ни в Донецькій області, у яком у зазначив, що він має статус д итини війни, яким відповідно до положень Закону України « Про соціальний захист дітей війни» передбачена державна соціальна підтримка у виді з дійсненню щомісячно підвище ння пенсії на 30 відсотків міні мальної пенсії за віком, одна к службові особи відповідача незаконно відмовили йому у н арахуванні та виплаті вказан ого розміру доплати до пенсі ї.

Посилаючись на порушення й ого конституційних прав на н алежний соціальний захист по зивач просить суд зобов'язат и Головне управління Пенсійн ого фонду України в Донецькі й області здійснити йому нар ахування та виплату підвищен ня до пенсії у розмірі 30% мінім альної пенсі за віком як дити ні війни з 09 липня 2007 року.

Ухвалою Кіровського район ного суду м. Донецька від 15 жов тня 2010 року про відкриття скор оченого провадження у справі - позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності та покладання зобов'язання з дійснити нарахування і випла ту підвищення до пенсії як ди тині війни за період з 09 липня 2007 року по 01 травня 2010 року залиш ені без розгляду, у зв'язку з в ідсутністю підстав для понов лення строку на звернення до адміністративного суду.

Справа розглянута судом у п орядку статті 183-2 КАС України.

Відповідачем надані запер ечення стосовно позовних вим ог, за якими відповідач проси в суд відмовити у задоволенн і адміністративного позову.

Суд, дослідивши матеріали с прави, вважає, що позовні вимо ги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог статті 46 Конституції України (254к/96-ВР) громадяни мають право на соц іальний захист, що включає пр аво на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчас ово втрати працездатності, в трати годувальника, безробіт тя з незалежних від них обста вин, а також ч старості та інши х випадках, передбачених зак оном.

Приписами Закону України в ід 18 листопада 2004 року № 2195-1V «Про соціальний захист дітей вій ни» (далі - Закон № 2195-IV), який набр ав чинності з 1 січня 2006 року, вс тановленні правовий статус д ітей війни та визначені осно ви їх соціального захисту, га рантована їх соціальні захищ еність шляхом надання пільг і державної соціальної допом оги. Дитина війни відповідно де статті першої цього Закон у це особа, яка є громадянином України та якій на час закінч ення (2 вересні 1945 року) Другої с вітової війни було менше 18 рок ів.

Правовий статус позивача я к дитини війни підтверджено пенсійним посвідченням, заре єстрованим управлінням прац і та соціального захисту нас елення Кіровської районної в м. Донецьку ради.

Статтею шостою Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни» передбачено, що д ітям війни пенсії або щоміся чне довічне грошове утриманн я чи державна соціальна допо мога, що виплачується заміст ь пенсії, підвищуються на 30 ві дсотків мінімальної пенсії з а віком, яка визначена у статт і 28 Закону України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування» у розмірі п рожиткового мінімуму для осі б, які втратили працездатніс ть.

Положення Закону України в ід 27 квітня 2010 року № 2154-УІ «Про Де ржавний бюджет України на 2010 р ік» не містять відомостей що до встановлення розміру підв ищення до пенсії дітям війни , а також призупинення дії ста тті 6 Закону України «Про соці альний захист дітей війни». Н а теперішній час Закон діє у з азначеній редакції.

У частині четвертій статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України та в пун кті п'ятому постанови Пленум у Верховного Суду України ві д 1 листопада 1996 р. № 9 «Про застос ування Конституції України п ри здійсненні правосуддя» ви значено, що у разі невідповід ності нормативно-правового а кта Конституції України, зак ону України, міжнародному до говору, згода на обов'язковіс ть якого надана Верховною Ра дою України, або іншому право вому акту суд застосовує пра вовий акт, який має вищу юриди чну силу.

Згідно частини 2 статті 3 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни» державні соціальні гарантії дітям ві йни, встановлені цим Законом , не можуть бути обмежені або с касовані іншими нормативно-п равовими актами.

Виходячи із встановленого статтею 8 Конституції Україн и принципу верховенства прав а, загальних засад пріоритет ності законів над підзаконни ми нормативно-правовими акта ми, суд вважає, що при вирішенн і даного спору, підлягають за стосуванню з 01 травня 2010 року н орми статті Закону «Про соці альний захист дітей війни».

Проаналізувавши встановле ні фактичні обставини по спр аві, суд дійшов висновку, ще ві дповідачем - Головним управ лінням Пенсійного фонду Укра їни в Донецькій області не на дане достовірних, беззапереч них доказів правомірності св оєї бездіяльності щодо незді йснення належних позивачці в иплат підвищення пенсії як д итині війни. Такою протиправ ною бездіяльністю посадових осіб відповідача в зазначен ий період були порушені вста новлені законом і Конституці єю України права і законні ін тереси позивача.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Конституції Украї ни органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання, їх посадові особи зобов 'язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та Законами України.

Розмір мінімальної пенсії за віком за чинним законодав ством визначається лише за п равилами передбаченими част иною першою статті 28 Закону Ук раїни від 9 липня 2003 року № 1058-1V «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування». В ідсутність іншого нормативн о-правового акту, який встано влював би величину мінімальн ого розміру пенсії за віком д ля визначення розмірів пенсі й за іншими законами чим зазн ачений, не є підставою для від мови в реалізації позивачеві конституційної гарантії та права на отримання підвищенн я до пенсії, виходячи з розмір у мінімального пенсії за вік ом, як це встановлено статтею 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни».

Враховуючи викладене, суд в изнає, що вимоги про виплату й ому підвищення до пенсії у ро змірі, визначеному в статті ш остій Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» , за період з 01 травня 2010 року обґ рунтовані та підлягають задо воленню.

Позивач не вимагає компенс ації за понесені судові витр ати у виді судового збору. При ймаючи до уваги, що відповіда ч є державною установою, суд в важає можливим у відповіднос ті до положень статті 88 КАС Ук раїни звільнити його від спл ати судових витрат на корист ь держави.

На підставі вищенаведеног о, керуючись статтями 167, 183-2 Коде ксу адміністративного судоч инства України, статтею 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни»,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_2 до Головно го управління Пенсійного фон ду України в Донецькій облас ті задовольнити.

Визнати бездіяльність щод о нездійснення належних соці альних виплат незаконною та зобов'язати Головне управлін ня Пенсійного фонду України в Донецької області провести ОСОБА_2 нарахуван ня і виплату з 01 травня 2010 року, але не більш, ніж на час дії За кону України «Про соціальний захист дітей війни» відпові дно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни» у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком , встановленої в частині 1 стат ті 28 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування», з урахува нням фактично отриманих сум.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається Донецько му апеляційному адміністрат ивному суду через Кіровський районний суд м. Донецьку прот ягом десяти днів з моменту от римання її копії.

Суддя:

СудКіровський районний суд м.Донецька
Дата ухвалення рішення07.12.2010
Оприлюднено29.12.2010
Номер документу13086970
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5944-10

Постанова від 07.12.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Донецька

Ларіна Наталя Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні