Постанова
від 17.01.2008 по справі 17/246-4762
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/246-4762

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"17" січня 2008 р.Справа № 17/246-4762

 15:30

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

при секретарі судового засідання  

Розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

 за позовом  Прокурора  Теребовлянського  району  в інтересах держави  в особі Теребовлянського районного  центру зайнятості, м. Теребовля  Тернопільської області      

до відповідача Відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського району Тернопільської області

За участю представників сторін:

позивача: Лемішка Г.В., гол. спеціаліст-юрисконсульт, доручення №01/707 від 28.09.07р.

відповідача:  не з'явився;

прокурор: Свачій М.І., прокурор відділу Тернопільської обласної прокуратури, посвідчення №58 від 09.09.2006р.          

В судовому засіданні представнику позивача та прокурору роз'яснено належні їм процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст. 49, 51, 60, 61, 130  Кодексу  адміністративного судочинства України.

У зв'язку з поданим клопотанням про відмову від технічної фіксації судового процесу прокурора та представника позивача, технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Прокурор Теребовлянського району Тернопільської області звернувся до господарського суду 03.12.07р. з позовом  в інтересах держави  в особі Теребовлянського районного  центру зайнятості, м. Теребовля Тернопільської області  до Відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського району Тернопільської області, про стягнення  3972,27 грн. недоїмки по збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та 1022,79 грн. пені.

Окрім того, прокурор просить  з метою забезпечення позову накласти арешт на майно та кошти відповідача. У відповідності до ухвали від 04.12.2007 р. судом в порядку ст.ст. 117, 118 КАС України відмовлено у задоволенні клопотання, виходячи з передбачених нормами Кодексу адміністративного судочинства України способів забезпечення адміністративного позову.

Позов обґрунтовується копією акту перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття № 90 від 09.08.2007р.; копією розрахунку заборгованості та пені; повідомленням про взяття на облік платника страхових внесків; нормами  Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціального страхування на випадок безробіття”; Інструкцією «Про обчислення і сплату внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття”, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 року № 339; Інструкцією «Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування України»затвердженої постановою голови правління Фонду №44 від 28.12.1994р.; іншими матеріалами.

Як вбачається із матеріалів справи, спірні правовідносини  за своїм характером є адміністративно-правовими, а отже розглядаються в порядку і за правилами Кодексу адміністративного судочинства України (надалі –КАС України), що набрав чинності з 01.09.2005р., у відповідності до п.6 Прикінцевих та перехідних положень.          

Ухвалою суду від 04.12.2007 р. відкрито провадження у справі в порядку ст. 107 КАС України у справі із призначенням попереднього судового засідання на  18.12.07р.

В ході проведення попереднього судового засідання прокурор та позивач не відмовилися від позову, доказів примирення судом не здобуто.

Зважаючи на те, що сторонами не врегульовано спір, у порядку, визначеному частиною третьою статті 111 КАС України, судом проведені дії викладені у п. 4 ст. 111 КАС України, покликані забезпечити всебічне та об'єктивне вирішення справи протягом розумного строку, тому у відповідності до статті 121 КАС України, закінчено підготовче провадження та призначено справу № 17/246-4762  до судового розгляду на 17.01.2008 р.

Представник  позивача та прокурор в судових засіданнях позовні вимоги підтримали. Окрім того, позивач подав суду обґрунтований детальний розрахунок суми заборгованості по страхових внесках станом на 01.01.2005р.; а також докази про взяття відповідача на облік Фондом як платника страхових внесків.

Представник відповідача в судові засідання не з'явився, відзиву на позов не подав, причин своєї відсутності суду не повідомив, хоча про час та дату слухання справи був повідомлений належним чином у встановленому законом порядку (повідомлення про вручення поштового відправлення №№ 1409167, 1415558).

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази, заслухавши думку прокурора, доводи представника позивача, суд встановив:

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру” на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

У відповідності до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” №1533-ІІІ від 02.03.2000р. (надалі –Закон), страхування громадян на випадок безробіття є окремим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування і здійснюється згідно норм закону Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України в особі виконавчих дирекцій Фонду, функції яких згідно ст. 12 Закону України виконують органи державної служби зайнятості;

- платниками страхових внесків є страхувальники, які зобов'язані зареєструватися у виконавчих дирекцій Фонду за місцем свого знаходження (ч.1 п.2 ст.35 Закону України);

- страхувальниками, згідно Закону України є роботодавці, які використовують найману працю і застраховані особи –наймані працівники, які повинні своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески до Фонду (ч. 2 п. 2 ст. 35 Закону України);

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема повідомлення про взяття на облік платника страхових внесків, ВАТ «Агропромтехніка»зареєстровано у Теребовлянському районному центрі зайнятості 01.05.1999 р. як платник страхових внесків, а тому зобов'язано сплачувати до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття страхові внески на обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття відповідно до вимог п.2 ч.2 ст. 33 Закону.

Порядок та розмір сплати страхових внесків  встановлений ст.ст. 17, 19 Закону України, ч.ч. 2, 3 п. 2 ст. 1 Закону України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” від 11.01.2001р. № 2213-ІІІ (із подальшими змінами і доповненнями) та „Інструкцією про обчислення і сплату внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття”, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 року  № 339 (надалі-Інструкція), відповідно до яких платники зобов'язані сплачувати до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, а саме один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Теребовлянський районний центр зайнятості, вул. Князя Василька, 112, м. Теребовля Тернопільської області, є юридичною особою і включений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 21164007, що підтверджується довідкою № 22-84 від 20.09.99р. Тернопільського обласного управління статистики.

Золотниківське ВАТ «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського  району Тернопільської області, вул. Франка, 11, є юридичною особою і включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 00907421, що підтверджується довідкою № 125 від 12.12.2007 р. Управління статистики у Теребовлянському районі Тернопільської області.

Згідно п.7.1 Інструкції, контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків здійснюється центрами зайнятості шляхом проведення планових перевірок.

Як випливає з матеріалів справи 09 серпня 2007 року працівниками Теребовлянського районного центру зайнятості проведено перевірку ВАТ «Агропромтехніка»на предмет правильності нарахування, своєчасності та повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 01.01.2005 р. по 31.07.2007 р.

За результатами перевірки складено Акт № 90 від 09.08.2007р., який підписаний представниками відповідача (керівником Богушем Б.М. та головним бухгалтером Пастухевичем Б.Я.) без заперечень та завірено печаткою підприємства, згідно з яким встановлено, що відповідачем несвоєчасно і не в повній мірі сплачувалися страхові внески до Фонду, внаслідок чого виникла прострочена заборгованість по сплаті страхових внесків станом на 09.08.2007р. в розмірі 3972,27 грн.

Оскільки Золотниківським відкритим акціонерним товариством «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського  району Тернопільської області в повному обсязі перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття не проводилося, а вимоги Акту перевірки № 90 від 09.08.2007 року не виконано в добровільному порядку, заборгованість в розмірі 3972,27 грн. не погашена, тому, відповідно до ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, згідно з якою роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків; у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк і за підрахунками позивача становить 1022,79 грн., що підтверджується наданим суду розрахунком суми пені, який додано  до акту перевірки № 90.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 38 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” не сплачені в строк страхові внески, пеня стягуються в доход Фонду із страхувальника. При цьому, строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені та  фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Доказів, на підтвердження сплати суми недоїмки та пені, станом на час розгляду справи в суді відповідачем не подано, а судом не здобуто.

У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести  ті обставини, на яких ґрунтуються її  вимоги  та заперечення.

Оцінка доказів на предмет встановлення їх належності та допустимості здійснюється господарським судом, що передбачено  положеннями  статей 70, 138 КАС України.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати відповідачем страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Теребовлянського районного центру зайнятості, а також зважаючи на те, що відповідач в судове засідання не з'явився, на день розгляду спору не надав суду будь-яких заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав суду доказів погашення заборгованості перед позивачем в добровільному порядку, тому суд визнає позовні вимоги щодо стягнення з Золотниківського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського  району Тернопільської області 3972,27 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 1022,79 грн. нарахованої пені, обґрунтованими, правомірними, у встановленому законом порядку не спростованими відповідачем, відтак такими, що підлягають до задоволення.  

У відповідності до приписів ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

За згодою представника позивача та прокурора в судовому засіданні 17.01.2008 р. відповідно до ст. 167 КАС України оголошено лише вступну та резолютивну частини постанови господарського суду.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 1, 17, 49, 51, 59, 60, 70, 71, 94, 130, 138, 161-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.       Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Золотниківського Відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка», с. Золотники Теребовлянського  району Тернопільської області, вул. Івана Франка, 11, ідентифікаційний код 00907421 - 3972 грн. 27 коп. недоїмки по страхових внесках на випадок безробіття та 1022 грн. 79 коп. пені на користь Теребовлянського районного центру зайнятості, м. Теребовля  Тернопільської області, вул. Князя Василька, 112, ідент. код 21164007.

На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

Постанова складена в повному обсязі 21 січня 2008 року.

 

Суддя                                                                                                    

Дата ухвалення рішення17.01.2008
Оприлюднено31.01.2008
Номер документу1310708
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/246-4762

Постанова від 17.01.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні