Ухвала
від 29.11.2010 по справі 9/74-1713
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"29" листопада 2010 р. Справа № 9/74-1713

УХВАЛА

Господарський суд Тернопі льської області

у складі

Розглянув матеріали справ и

за позовом Тернопільсь кого міжрайонного природоох оронного прокурора Тернопіл ьської області, вул. Білецька , 51, м. Тернопіль, в інтересах де ржави в особі Головного упра вління Держкомзему у Тернопі льській області, вул. Грушевс ького, 8, м. Тернопіль,46000

до Суб'єкта підприємни цької діяльності - фізичної о соби ОСОБА_1, АДРЕСА_1

про звільнення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки та стягнення шкоди в сумі 94 2 грн. 61 коп.

За участю представникі в сторін:

прокуратури: Авет исян Н.С. - посвідчення №57

позивача: Кащишин О.О. - довіреність №50-27/4843 від 29.10.2010р.

відповідача: не з'явився

Прокурору та представни ку позивача роз' яснено прав а та обов' язки учасників су дового процесу у відповіднос ті до приписів ст.ст. 20, 22, 29, 81-1 ГПК України.

Фіксація судового процесу технічними засобами (звукоз апис) в порядку ст. 81-1 ГПК Украї ни не здійснювалася через ві дсутність відповідного клоп отання.

Сторони, в порядку ст.ст. 64,77 ГП К України, про дату, час, та міс це розгляду справи були пові домлені належним чином у вст ановленому законом порядку.

Суть справи: Тернопільс ький міжрайонний природоохо ронний прокурор Тернопільсь кої області, вул. Білецька, 51, м. Тернопіль в інтересах держа ви, в особі Головного управлі ння Держкомзему у Тернопільс ькій області, вул. Грушевсько го, 8, м.Тернопіль звернувся до господарського суду Тернопі льської області з позовом до суб'єкта підприємницької ді яльності - фізичної особи О СОБА_1, АДРЕСА_1 про зв ільнення самовільно зайнято ї земельної ділянки площею 0,80 га в АДРЕСА_2 та стягнення шкоди в сумі 942 грн. 61 коп.

Позов обґрунтовується на лежно завіреними копіями : Ак ту перевірки дотримання вимо г земельного законодавства в ід 22.09.2010р., Акту обстеження земе льної ділянки від 22.09.2010р., Додат ку до Акту обстеження земель ної ділянки №000336 від 22.09.2010р., Розра хунку розміру шкоди, заподія ної внаслідок самовільного з айняття земельної ділянки, П рипису від 22.09.2010р., Протоколу пр о адміністративне правопору шення від 22.09.2010р., Постанови про накладення адміністративно го стягнення в сумі 942 грн. 61 коп ., іншими матеріалами.

Ухвалою господарськ ого суду від 21.10.2010 р. порушено п ровадження у даній справі та її розгляд вперше призначен о на 01.11.2010 р. Судове засідання ві дкладалося в порядку ст. 77 ГПК України на 15.11.2010р. та на 29.11.2010 року у зв' язку з неявкою предста вника відповідача та через н еподання сторонами необхідн их для розгляду справи докум ентів.

Представник прокуратури в судове засідання прибув та в судовому засіданні заявив , що шкода заподіяна відповід ачем внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в розмірі 942 грн. 61 коп. відповід ачем погашена, при цьому, нада в докази сплати такої, а саме к опію квитанції №306 від 02.11.2010р. Одн очасно подав клопотання від 29.11.2010 року про припинення прова дження у справі у зв' язку із відсутністю предмета спору.

Представник позивача в су дове засідання прибув, клопо тання представника прокурат ури про припинення проваджен ня.

Представник відпові дача в судове засідання 29.11.2010 ро ку не з' явився. Проте, до судо вого засідання подав суду кл опотання від 26.11.2010 року (вх. №19387(н) від 26.11.2010р. згідно журналу вхід ної кореспонденції господар ського суду), яким просить до лучити до матеріалів справи довідку №669 від 23.11.2010р. на підтвер дження того, що відповідачем , станом на зазначену дату, не проводилося розробки глинян ого кар'єру, а також було здійс нено відшкодування коштів за заподіяну навколишньому сер едовищу шкоду в сумі 942,61 грн. та 255,00 грн. адміністративних втра т і санкцій, в зв' язку з чим, п росить припинити провадженн я у справі за відсутністю пре дмета спору.

Розглянувши матеріали сп рави, клопотання прокурора, п озивача та відповідача, оцін ивши додатково подані докум енти, заслухавши думку предс тавників прокуратури та пози вача, суд дійшов висновку про припинення провадження у сп раві згідно пункту 1-1 статті 80 Г осподарського процесуально го кодексу України, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 2 ГПК Укра їни господарський суд порушу є справи в тому числі і за позо вними заявами прокурорів та їх заступників, які звертают ься до господарського суду в інтересах держави.

Згідно з ч.2 ст.21 ГПК України, п озивачем є підприємства та о рганізації, що подали позов а бо в інтересах яких подано по зов про захист порушеного чи оспорюваного права та охоро нюваного законом інтересу.

Згідно вимог ст. 121 Конституц ії України, Закону України "Пр о прокуратуру", ст. 29 Господарс ького процесуального кодекс у України на органи прокурат ури покладається представни цтво інтересів громадян та д ержави в судах у випадках, виз начених Законом. Прокурор ма є право звернутися до господ арського суду з позовом в інт ересах держави або громадяни на. В силу ст. ст.20, 36-1 Закону Укра їни "Про прокуратуру" при здій сненні прокурорського нагля ду за додержанням і застосув анням законів прокурор має п раво звертатись до суду з зая вою про захист прав і законни х інтересів громадян, держав и, а також підприємств та інши х юридичних осіб при наявнос ті порушень або загрози пору шень економічних, політичних та інших державних інтересі в внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняютьс я у відносинах між ними або з д ержавою.

У резолютивній частині ріш ення Конституційного Суду У країни від 08.04.99 N 3-рп/99 у справі за конституційним поданням Вищ ого арбітражного суду Україн и та Генеральної прокуратури України щодо офіційного тлу мачення положень статті 2 Арб ітражного процесуального ко дексу України (справа N 1-1/99 про п редставництво прокуратурою інтересів держави в арбітра жному суді) зазначено, що прок урор або його заступник само стійно визначає і обґрунтову є в позовній заяві, в чому поля гає порушення інтересів держ ави чи в чому існує загроза ін тересам держави, і ця заява, за статтею 2 Арбітражного проце суального кодексу України, є підставою для порушення спр ави в арбітражному суді.

Статтею 9 Закону України "Пр о державний контроль за вико ристанням та охороною земель " №565/7886 від 19.06.2003р., державний контр оль за використанням та ох ороною земель у системі цент рального органу виконавчої в лади з питань земельних ресу рсів здійснює Державна інспе кція з контролю за використа нням та охороною земель і її т ериторіальні органи.

До повноважень Управління з контролю за використанням та охороною земель (Держземі нспекція), відповідно до п. "а", " д", ст.6 цього Закону належить з дійснення державного контро лю за використанням та охоро ною земель у частині додержа ння органами державної влади , органами місцевого самовря дування, юридичними та фізич ними особами вимог земельног о законодавства України та в становленого порядку набутт я і реалізації прав на землю т а вжиття відповідно до закон у заходів щодо повернення са мовільно зайнятих земельних ділянок їх власникам або кор истувачам.

Відповідно до ст.13 Конститу ції України, природні ресурс и, що знаходяться у межах тери торії України, є об'єктами пра ва власності українського на роду й повинні використовува тися відповідно до закону.

Згідно ч.1 ст.134 та ч.1 ст.14 Консти туції України земля, її надра , водні та інші природні ресур си, які знаходяться в межах те риторії України є об'єктами п рава власності Українського народу. Від імені Українсько го народу права власності зд ійснюють органи державної вл ади та місцевого самоврядува ння; земля є основним націона льним багатством, що перебув ає під особливою охороною де ржави.

Відповідно до ст.1 Земельног о кодексу України земля є осн овним багатством, що перебув ає під особливою охороною де ржави, використання права вл асності на землю не може завд авати шкоди правам і свобода м громадян, інтересам суспіл ьства, погіршувати екологічн у ситуацію і природні якості землі.

Згідно ст.125 Земельного коде ксу України забороняється ви користання земельної ділянк и до встановлення її меж в нат урі та отримання документа, щ о посвідчує право на неї, прав о на оренду земельної ділянк и виникає після укладення до говору оренди його державної реєстрації.

Статтею 66 Конституції Украї ни встановлено, що кожен зобо в'язаний не заподіювати шкод у природі, культурній спадщи ні, відшкодовувати завдані н им збитки.

За результатами перевірки , проведеної 22 вересня 2010 року з а дорученням Тернопільськог о міжрайонного природоохоро нного прокурора спеціаліста ми Управління з контролю за в икористанням та охороною зем ель у Тернопільській області на предмет дотримання вимог земельного законодавства на території Бучацького району , встановлено самовільне вик ористання СПД ФО ОСОБА_1 з емельної ділянки, розташован ої на території Підзамочівсь кої сільської ради загальною площею 0,80 га з земель сільсько господарського призначення в межах населеного пункту дл я розробки кар' єру (глина), бе з документа, що посвідчує пра во власності чи право корист ування даною земельною ділян кою. На підтвердження виклад еного, суду надано Акт переві рки дотримання вимог земельн ого законодавства від 22.09.2010 рок у №001806, складений інспектором К аспруком В.С., яким встановлен о факт самовільного зайняття СПД ФО ОСОБА_1 земельної д ілянки площею 0,80 га для розроб ки кар' єру (глина) із земель с ільськогосподарського приз начення в межах населеного п ункту, а також те, що відповіда ч до використання земельної ділянки приступив без виникн ення права на неї та його держ авної реєстрації, чим поруши в вимоги ст.ст. 125,126 Земельного к одексу України. Зазначене по рушення підтверджується, так ож, Актом обстеження земельн ої ділянки від 22.09.2010 року №000330, що знаходиться в межах населено го пункту Підзамочівської сі льської ради Бучацького райо ну, площею 0,80 га.

Прокурор та позивач стверд жують, що самовільним зайнят тям без оформлення права кор истування земельною ділянко ю СПД ФО ОСОБА_1 порушено і нтереси держави, так як, Підз амочівська сільська рада не в змозі використовувати земе льну ділянку для своїх потре б.

З огляду на виявлене поруше ння, інспектором з контролю з а використанням та охороною земель Каспруком В.С. Фізи чній особі - підприємцю ОСО БА_1 видано Припис від 22.09.2010р. (п ід розписку про вручення 22.09.2010р .), яким зобов' язано відповід ача, в термін до 22 жовтня 2010 року , усунути порушення земельно го законодавства та повідоми ти Головне управління Держко мзему у Тернопільській облас ті про виконання зазначеного Припису. Разом з тим, інспекто ром Каспруком В.С. проведено розрахунок розміру відшкоду вання збитків при самовільно му землекористуванні, що при обрахунку згідно формули Шс =Пс*Нп*Кф*Кі, при можливому отр иманні середньомісячного до ходу від використання 0,80 га зе млі за цільовим призначенням , при коефіцієнті функціонал ьного використання земель (1,2) та коефіцієнті індексації н ормативної грошової оцінки з емель (1,254), склав 942 грн. 61 коп.

Вказаний розрахунок здійс нено у відповідності до "Мето дики визначення розміру шкод и, заподіяної внаслідок само вільного зайняття земельних ділянок, використання земел ьних ділянок не за цільовим п ризначенням, зняття ґрунтово го покриву (родючого шару ґру нту) без спеціального дозвол у, затвердженої Постановою К абінету Міністрів України ві д 25.07.2007р. №963. (далі по тексту - Мет одика).

Таким чином, відповідно до р озрахунку, який додано до поз овної заяви розмір збитків, з аподіяних державі внаслідок самовільного використання С ПД ФО ОСОБА_1 земельної ді лянки, визначений позивачем та заявлений до стягнення у р озмірі 942 грн. 61 коп.

Крім того, за самовільне зай няття земельної ділянки, СПД ФО ОСОБА_1 притягнуто до а дміністративної відповідал ьності за ст.53-1 КУпАП, про що ви дано Постанову від 22.09.2010р. (всту пила в законну силу 08.10.2010р.), скла дено протокол №000797 від 22.09.2010 року та накладено на нього адміні стративне стягнення у вигляд і штрафу в розмірі 255 грн.

Особливості застосування відповідальності за порушен ня природоохоронного законо давства визначено у статті 69 З акону України "Про охорону на вколишнього природного сере довища", в якій, зокрема, визна чено, що шкода, заподіяна внас лідок порушення законодавст ва про охорону навколишнього природного середовища, підл ягає компенсації, як правило , в повному обсязі без застосу вання норм зниження розміру стягнення та незалежно від з бору за забруднення навколиш нього природного середовища та погіршення якості природ них ресурсів.

Згідно вимог ст. 2 Закону Укр аїни "Про плату за землю" викор истання землі в Україні є пла тним, а самовільне використа ння земельної ділянки порушу є економічні інтереси держав и, у вигляді недофінансуванн я за користування землею без належного оформлення.

До осіб, винних у недотриман ні умов дозволу або порушенн і правил спеціального землек ористування може застосовув атись, передбачена пунктом "б " частини 1 статті 211 Земельного кодексу цивільна, адміністр ативна або кримінальна відпо відальність громадян та юрид ичних осіб за самовільне зай няття земельних ділянок.

Разом з тим, як свідчать пре дставлені сторонами докази, відповідачем 02 листопада 2010р. в добровільному порядку зді йснено сплату суми збитків в повному обсязі. Зокрема, зазн ачене підтверджується копіє ю квитанції №306 від 02.11.2010р. про сп лату шкоди заподіяної навко лишньому середовищу в сумі 942, 61 грн. Зазначений факт підтвер джений і позивачем.

Крім того, відповідачем над ано суду довідку, відповідно до якої виконком Підзамочів ської сільської ради підтвер джує той факт, що ОСОБА_1 пі д час перевірки сільською ра дою розробки глиняного кар' єру не проводилося і, також, бу ло здійснено відшкодування к оштів : в сумі 942,61 грн. за заподія ну шкоду навколишньому серед овищу та в сумі 255,00 грн. за адмі ністративні втрати і санкції .

Враховуючи зазначені факт и, прокурор надав суду клопот ання про припинення провадже ння у справі у даній справі в з в' язку з добровільною сплат ою шкоди та звільненням само вільно зайнятої земельної ді лянки (вх. №19429(н) від 29.11.2010р. згідно журналу вхідної кореспонден ції суду).

Зазначене клопотання підт римав і представник позивача в судовому засіданні.

Враховуючи, що подані сторо нами документи свідчать, що с таном на день розгляду справ и, спір між сторонами відсутн ій, відтак, провадження у спра ві підлягає припиненню від повідно до п.1-1 ст. 80 ГПК України .

Статею 49 ГПК України передб ачено, що державне мито покла дається: у спорах, що виникают ь при укладанні, зміні та розі рванні договорів, - на сторону , яка безпідставно ухиляєтьс я від прийняття пропозицій і ншої сторони, або на обидві ст орони, якщо господарським су дом відхилено частину пропоз ицій кожної із сторін; у спора х, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав , - на сторони пропорційно розм іру задоволених позовних вим ог. Якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, го сподарський суд має право по класти на неї державне мито н езалежно від результатів вир ішення спору. Державне мито, в ід сплати якого позивач у вст ановленому порядку звільнен ий, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, я кщо відповідач не звільнений від сплати державного мита.

Приймаючи до уваги, що відпо відачем повністю сплачено су ми шкоди після звернення поз ивача до суду з позовною заяв ою, тобто після 20 жовтня 2010р., оці нивши докази представлені в матеріалах справи, суд вважа є, що справу доведено до судов ого розгляду з вини відповід ача.

Враховуючи зазначене держ авне мито в сумі 102 грн. та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236 грн. покладаються на відповідача та стягуються в доход Державного бюджету У країни, на підставі ст.ст.44, 49 ГП К України.

З огляду на наведене, керуюч ись ст. ст.42 - 47, 22, 33, 43, 44, 49, п. 1-1 ст. 80, 811, 86 , 116, 117 ГПК України, господарськи й суд, -

Ухвалив:

1. Провадження у справі припинити.

2. Стягнути з Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_1, АДРЕСА _1, ідент. код НОМЕР_1 - 102 (ст о дві) грн. державного мита в д оход Державного бюджету Укр аїни на р/р 31111095700002 у ГУДК України у Тернопільській області, МФ О 838012, ЄДРПОУ 23588119, одержувач УДК у м. Тернополі - 102 (сто дві) грн. де ржавного мита.

3. Стягнути з Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_1, АДРЕСА _1, ідент. код НОМЕР_1 в дох од Державного бюджету м.Терн опіль, код 22050003, на р/р 31210264700002 у ГУДК України у Тернопільській об ласті, МФО 838012, ЄДРПОУ 23588119, одержу вач УДК у м. Тернополі - 236 (двіст і тридцять шість) грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Видати накази.

Ухвалу направити сторона м по справі.

Суддя

Дата ухвалення рішення29.11.2010
Оприлюднено30.12.2010
Номер документу13139415
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення провадже ння у справі у даній справі в з в' язку з добровільною сплат ою шкоди та звільненням само вільно зайнятої земельної ді лянки (вх. №19429(н) від 29.11.2010р. згідно журналу вхідної кореспонден ції суду). Зазначене клопотання підт римав і представник позивача в судовому засіданні. Враховуючи, що подані сторо нами документи свідчать, що с таном на день розгляду справ и, спір між сторонами відсутн ій, відтак, провадження у спра ві підлягає припиненню від повідно до п.1-1 ст. 80 ГПК України . Статею 49 ГПК України передб ачено, що державне мито покла дається: у спорах, що виникают ь при укладанні, зміні та розі рванні договорів, - на сторону , яка безпідставно ухиляєтьс я від прийняття пропозицій і ншої сторони, або на обидві ст орони, якщо господарським су дом відхилено частину пропоз ицій кожної із сторін; у спора х, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав , - на сторони пропорційно розм іру задоволених позовних вим ог. Якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, го сподарський суд має право по класти на неї державне мито н езалежно від результатів вир ішення спору. Державне мито, в ід сплати якого позивач у вст ановленому порядку звільнен ий, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, я кщо відповідач не звільнений від сплати державного мита. Приймаючи до уваги, що відпо відачем повністю сплачено су ми шкоди після звернення поз ивача до суду з позовною заяв ою, тобто після 20 жовтня 2010р., оці нивши докази представлені в матеріалах справи, суд вважа є, що справу доведено до судов ого розгляду з вини відповід ача. Враховуючи зазначене держ авне мито в сумі 102 грн. та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236 грн. покладаються на відповідача та стягуються в доход Державного бюджету У країни, на підставі ст.ст.44, 49 ГП К України. З огляду на наведене, керуюч ись ст. ст.42 - 47, 22, 33, 43, 44, 49, п. 1-1 ст. 80, 811, 86 , 116, 117 ГПК України, господарськи й суд

Судовий реєстр по справі —9/74-1713

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Судовий наказ від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Судовий наказ від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні