Рішення
від 17.12.2007 по справі 20/585/07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/585/07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.12.07                                                                                        Справа №  20/585/07

Суддя   

м. Запоріжжя

За позовом Закритого акціонерного товариства “ЗапоріжСпецМаш” , м. Запоріжжя

до Відкритого акціонерного товариства “Машинобудівний завод “Елем”, м.Запоріжжя  

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної

              інвентаризації”,  м.Запоріжжя

про визнання права власності та скасування реєстрації прав власності

                                                                                                           Суддя  Гандюкова Л.П.

Представники сторін:

Від позивача –        Храпкіна Є.В. (довіреність б/н від 12.09.2007р.);

Від відповідача –    Могуренко С.Є. (довіреність №11 від 24.01.2007р.);

Від  третьої особи –не з'явився;

СУТНІСТЬ СПОРУ:

Заявлений позов про визнання за Закритим акціонерним товариством “ЗапоріжСпецМаш” права власності на об'єкти нерухомого майна, а саме: склад матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 52,1 кв.м (літера М) та зварювальний пост загальною площею за внутрішніми замірами 38,4  кв.м (літера Н), що знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 108а, та про скасування реєстрації прав власності.

Ухвалою господарського суду від 13.11.2007р. позовна заява прийнята до розгляду,  порушено провадження у справі № 20/585/07, судове засідання призначено на 17.12.2007р.

У судовому засіданні 17.12.2007р. за згодою представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У судовому засіданні 17.12.2007р. позивач надав заяву про часткову відмову від позовних вимог, в частині скасування реєстрації права власності. В іншій частині позовні вимоги, викладені в позовній заяві  підтримав, просить позов задовольнити на підставі ст.ст. ст.12 Закону України “Про господарські товариства”, ст.392 ЦК України, ст.20 ГК України.

          Відповідач надав відгук, в якому зазначив наступне. ВАТ “Машинобудівний завод “Елем” погоджується з тим, що ЗАТ “ЗапоріжСпецМаш” належить  право власності на об'єкти, а саме: склад матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 52,1 кв.м (літера М) та зварювальний пост загальною площею за внутрішніми замірами 38,4  кв.м (літера Н), що знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 108а, але не погоджується і не вважає себе відповідачем по справі. Вважає, що відповідачем по справі має бути Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації”, бо саме воно перешкоджає і не погоджується зареєструвати об'єкти нерухомого майна, обгрунтовуючи свою відмову внести зміни до інвентаризаційної справи тим, що позивач не має правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на нерухоме майно.

Третя особа –ОП ЗМБТІ  –у судове засідання не з'явилася, однак надала письмове пояснення, в якому  зазначено наступне. Право власності на об'єкти нерухомого майна літера М, літера Н, що знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 108а  зареєстровано за ТОВ “Завод “Елем” на підставі договору купівлі-продажу № ОС-1/03 від 10.10.2003 р. ОП ЗМБТІ діє на підставі Закону України “Про  державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р. і “Тимчасового положення  про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно”, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 28.01.2003р.№6/5 і зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 28.01.2003р. №66/7387 (із змінами і доповненнями). При винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін,  суд

ВСТАНОВИВ:

           Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи ЗАТ „ЗапоріжСпецМаш" зареєстровано відділом реєстрації та єдиного реєстру Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради 10 грудня 2003 року, про що зроблено запис 09 грудня 2003 року у журналі обліку реєстраційних справ № 25489551Ю0021051.

             Згідно з п. 4 установчого договору ЗАТ „ЗапоріжСпецМаш", засновниками товариства стали: ВАТ „Машинобудівний завод „Елем" та ТОВ „ПроСофт". Формування статутного фонду товариства здійснено шляхом передачі як внесків до статутного фонду товариства для формування його цілісного майнового комплексу: будівлі контори з цегли загальною площею за внутрішніми замірами 129.0 кв.м (літера А-2), складу шлакоблоків загальною площею за внутрішніми замірами 644,5 кв.м (літера Б), битовки загальною площею за внутрішніми замірами 81,7 кв.м (літера Б'), складу матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 244,8 кв.м (літера В), складу матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 52,1  кв.м (літера М), зварювального посту загальною площею за внутрішніми замірами 38,4 кв.м (літера Н), допоміжної споруди (літера О), сушарки (літера Г), намету (літера Р), вбиральні (літера Л), паркану (№1), воріт (№2,3,4), замощення (№1) –ВАТ “Машинобудівний завод “Елем”, які розташовані за адресою: м.Запоріжжя, вул.Істоміна,108а та факсимільного апарату з автовідповідачем „Рanasonic" - товариством з обмеженою відповідальністю „ПроСофт". Даний факт підтверджується актами прийому-передачі майна до статутного фонду ЗАТ „ЗапоріжСпецМаш" № 1-СФ від 26 листопада 2003 року та № 1-2-СФ від 10 грудня 2003 року.  

            Відповідно до положень п. 4.6.2 установчого договору ЗАТ „ЗапоріжСпецМаш" право власності на майно, що передається як внесок до статутного фонду товариства, переходить від засновників до товариства в момент державної реєстрації статуту товариства, та підтверджується актами прийому-передачі.

            Статут ЗАТ „ЗапоріжСпецМаш"  зареєстровано у реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності 10.12.2003р. за реєстраційним №0021054.

            Право власності на об'єкти, позначені літерами А-2, Б-1, Г, О було зареєстровано за ЗАТ “ЗапоріжСпецМаш”  08 вересня 2004 року, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майна № 4673812. Реєстрація була проведена на підставі свідоцтва про право власності № САА № 960083 від 20.08.2004 р., виданого Виконавчим комітетом Запорізької міської ради на виконання рішення Виконавчого комітету Запорізької міської ради № 280/17 від 27.07.2004 р. Об'єкти, позначені літерами Н та М, на даний момент зареєстровані за ВАТ „Машинобудівний завод „Елем".

          Факт передачі спірного майна підтверджується актом прийому-передачі, що  був підписаний сторонами 10.12.2003р.

Відповідно до ст. 4 Цивільного кодексу України 1963 р., який був чинний на момент виникнення правовідносин, ст. 11 ЦК України, що чинний на день розгляду справи, цивільні права і обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також з дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Враховуючи, що відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності, при розгляді даної справи застосовується Цивільний кодекс України, що набрав чинності з 01.01.2004 р.

Статтями 316, 317, 319  Цивільного кодексу України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона  здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.  

У статті 334 ЦК України визначено, що право  власності  у  набувача майна за договором виникає з моменту передання майна,  якщо інше не встановлено  договором  або законом.

Відповідно до ст.12 Закону України “Про господарські товариства” товариство є власником: майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність.

Суд, оцінивши надані  докази у їх сукупності, приходить до висновку, що представлені позивачем документи достатньо свідчать про придбання ним права власності на зазначені у позові об'єкти нерухомого майна.

За таких обставин, позовна вимога про визнання за позивачем права власності на об'єкти, а саме: склад матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 52,1 кв.м (літера М) та зварювальний пост загальною площею за внутрішніми замірами 38,4  кв.м (літера Н), що знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 108а є законною, обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Розглянувши заяву про відмову від позову в частині скасування реєстрації права власності, оскільки відмова позивача від позову не суперечить законодавству і фактичним обставинам справи, не порушує чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів, суд вважає за необхідне прийняти відмову Закритого акціонерного товариства “ЗапоріжСпецМаш” від позову про скасування права власності ВАТ “Машинобудівний завод “Елем”, провадження у справі № 20/585/07  на підставі п. 4 ч. 1  ст. 80 ГПК України у цій частині припинити. При цьому суд бере до уваги, що наслідки відмови від позову позивачу відомі, роз'яснені судом.

Згідно з ст. 49 ГПК України судові витрати суд вважає за необхідне покласти на позивача, оскільки не вбачає вини відповідача у доведені спору до суду. При цьому суд вважає за необхідне видати позивачу довідку на повернення із державного бюджету зайво сплаченого державного мита у суму 17 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 75, п.4 ст.80, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

           Позов задовольнити повністю.

Визнати за Закритим акціонерним товариством “ЗапоріжСпецМаш” (69089, м. Запоріжжя, вул.Істоміна, 108а, код ЄДРПОУ 32780116)  право власності на об'єкти, розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 108а, а саме: склад матеріалів загальною площею за внутрішніми замірами 52,1 кв.м (літера М), зварювальний пост загальною площею за внутрішніми замірами 38,4  кв.м (літера Н).

Прийняти відмову від позову Закритого акціонерного товариства “ЗапоріжСпецМаш”  у частині скасування реєстрації права власності Відкритого акціонерного товариства “Машинобудівний завод “Елем” на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м.Запоріжжя, вул. Істоміна,108а та позначені літерами М та Н. Провадження у справі № 20/585/07 у цій частині припинити.

Видати Закритому акціонерному товариству “ЗапоріжСпецМаш” (69089, м. Запоріжжя, вул.Істоміна, 108а, код ЄДРПОУ 32780116) довідку на повернення  із державного бюджету зайво сплаченого державного мита у суму 17 грн.

                                      

Суддя                                                      Л.П. Гандюкова

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання. Рішення підписано у повному обсязі   21.01.2008р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення17.12.2007
Оприлюднено05.02.2008
Номер документу1323627
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/585/07

Рішення від 17.12.2007

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гандюкова Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні