Постанова
від 22.01.2008 по справі 17823-2007а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

17823-2007А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 215

ПОСТАНОВА

Іменем України

22.01.2008Справа №2-22/17823-2007А

За позовом - Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, м. Сімферополь  ( м.Сімферополь, пр.Кірова, 51-52/10 а )

  До відповідача – Приватного підприємства «Конкорд» (м.Євпаторія, вул.Матвеєва. 4-А)

   Про стягнення  222,56 грн.  

                                                                                    Суддя Яковлєв С.В.

За участю секретаря Дулімової В.І.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача –Бахарєва Н.Ю. – пр-ник, дов. від 08.01.08 р.

Від відповідача – не з”явився  

Сутність спору: Кримське республіканське відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі позивач)  звернулося до господарського суду АР Крим з позовом до Приватного підприємства «Конкорд» 222,56 грн.    

             Відповідач письмового відзиву на позов суду не надав , явку представника у судове засідання не забезпечив , про дні  та час проведення судових засідань був сповіщений належним чином.

             Суд, керуючись ст.  128 КАС України, вважає можливим розглянути справу за наявними у ній матеріалами .

             Розглянувши матеріали справи,  заслухавши представників позивача та відповідача, дослідивши обставини справи, суд -

в с т а н о в и в:

             Згідно ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні грунтується   на принципах, згідно з якими ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, органи державної влади й органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти на підставах, у межах повноважень і способом,   передбаченим Конституцією й законами України.

  Ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» визначає, що для  підприємств (об'єднань),  установ, організацій незалежно від форм власності і господарювання встановлюється норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів у розмірі 4%  від загальної кількості  тих, що працюють, а якщо  працює від 8 до 25 чоловік - в кількості одного робочого місця, якщо інше не передбачене  законом.

Ст.20 Закону України «Про основи соціальної захищеності у інвалідів в Україні» встановлює, що  підприємства (об'єднання), установи, організації незалежно від форм власності і господарювання, де кількість працюючих інвалідів менша, ніж встановлено нормативом, передбаченим ч.1 ст.19 цього Закону, щорічно  сплачують відповідним відділенням  Фонду України соціального захисту інвалідів  штрафні санкції, сума яких визначається у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві (об'єднанні), установі, організації за кожне робоче місце не зайняте інвалідом.

Згідно  ч.3,4 ст.20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» сплату штрафних санкцій  підприємства (об'єднання), установи, організації здійснюють згідно закону за рахунок прибутку, який залишається в їх розпорядженні після сплати всіх податків і  зборів (обов'язкових платежів).  У разі відсутності коштів  штрафні санкції можуть бути стягнути шляхом звернення стягнення на майно підприємства(об'єднання), установи, організації у встановленому порядку.

  Постановою Кабінету Міністрів України № 1434 від 26.09.2002р. затверджено Положення про Фонд соціального захисту інвалідів ( далі Положення № 1434) , п.п.1,2 якого визначає, що  Фонд соціального захисту інвалідів є урядовим органом державного керування, що діє у складі Мінпраці й  підпорядковується  йому. Фонд у своїй діяльності  керується Конституцією й законами України, актами  Президента України  Кабінету Міністрів України, наказами Мінпраці та цим Положенням.

 До завдань Фонду, передбачених у п. 3 Положення № 1434 , відноситься і здійснення контролю за дотриманням підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності й господарювання нормативів робочих місць для забезпечення  працевлаштування інвалідів.

           Відповідно до п. 1, 3, 5, 14 Положення «Про робочі місце інваліда та порядок працевлаштування інвалідів», затвердженого  Постановою Кабінету Міністрів України № 314 ( далі Положення № 314)  робоче місце інваліда - це окреме робоче місце або ділянка виробничої  площі  на  підприємстві  (об'єднанні),  в  установі та організації незалежно від форм власності  та господарювання, де створени необхідні умови для праці інваліда. Робоче  місце  інваліда  вважається  створеним,  якщо воно відповідає  встановленим  вимогам  робочого  місця  для  інвалідів відповідної    нозології,    атестоване    спеціальною    комісією підприємства     за    участю    представників    МСЕК, органів Держнаглядохоронпраці,   громадських   організацій   інвалідів, і введеним в дію шляхом працевлаштування на ньому інваліда. Підприємства розроблюють  заходи  щодо  створення  робочих місць  для  інвалідів,  включають  їх  до  колективного  договору, інформують центри зайнятості,  місцеві органи соціального  захисту населення  та  відділення  Фонду соціального захисту інвалідів про створення (пристосування  )  робочих  місць  для  працевлаштування інвалідів. Підприємства у межах доведеного нормативу створюють за власні кошти робочі місця для працевлаштування інвалідів; щорічно до  1  лютого  року,  що настає за  звітним,  подають відділенням Фонду  соціального  захисту  інвалідів  відомості  про середню  річну  заробітну плату на підприємстві,  середньооблікову численість штатних працівників облікового складу та про кількість працюючих інвалідів; визначають види виробництв,  цехи та  дільниці,  де  доцільно використовувати працю інвалідів; інформують державну службу  зайнятості  та  місцеві органи соціального  захисту населення про вільні робочі місця та вакантні посади, на яких може використовуватися праця інвалідів; створюють для інвалідів    умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації, забезпечують соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством.  

                  Згідно з пунктами 4,10,11 Порядку сплати підприємствами (об”єднаннями) установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального  захисту інвалідів,акумуляції, обліку і використання цих коштів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1767 від 28.12.01 р. , штрафні санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями самостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому  відбулося порушення нормативу, Порушення термінів сплати штрафних санкцій тягне за собою  нарахування пені із  суми недоїмки за кожний день прострочення, включаючи день сплати у розмірі, передбаченому законом.

                Згідно з Законом України «Про внесення змін   до Закону України «Про основи  соціальної захищеності інвалідів в Україні» пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, яка діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь строк.

                 Відповідач  згідно звіту за формою  № 10-П1 “Звіт  про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2006 р“  повинен  був забезпечити у 2005 році  працевлаштування  інвалідів на 1 робочому місці. Фактично за вказаний період часу не було працевлаштовано жодного  інваліда, у зв”язку із чим  відповідач був зобов'язаний самостійно сплатити  штрафні санкцій у розмірі 1737,05 грн. до 15 квітня 2006 р.

                Позивачем надані докази сплати відповідачем зазначеної суми 19.06.07 р.

                Оскільки заборгованість   була погашена 19.06.07 р. тобто із порушенням термінів сплати штрафних санкцій, відповідачу було нараховано пеню у сумі 222,56 грн.

                Приймаючи до уваги те, що у порядку , передбаченому ст.71 КАС України відповідачем не надані докази перехування 1737,05 грн. у  термін,якій відрізняються від зазначеного позивачем, суд вважає, що позивачем  пеня розрахована із додержанням вимог чинного законодавства та з урахуванням обставин справи , позовні вимоги  підлягають задоволенню у сумі 222,56 грн .

               Під час судового засідання, яке відбулось 22.01.2008 р. були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповідно до ст. 163 КАСУ  постанову складено 25.01.2008 р.

               Керуючись ст. ст. 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В :

                  1.Позов задовольнити .

                  2.Стягнути з Приватного підприємства «Конкорд» (м.Євпаторія,    вул.Матвеєва, 4-А,  р/р 26002260707011 КРУ Приватбанк м.Сімферополь, МФО 384436 ЄДРПОУ 30242860) на користь  Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів (м. Сімферополь,  пр.Кирова,51-52/10а, Одержувач: Держбюджет м.Євпаторія, 21081100 банк отримувача УДК в АРК м.Сімферополь, МФО 824026 ЗКПО 34740798 р/р 31110106700015 призначення платежу: 21081100 ; 01; пеня за несвоєчасну сплату адміністративно-господарських санкцій) 222,56 грн.

          У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення.

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження, апеляційна скарга не подана, постанова вступає в законну силу через 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України  до Севастопольського апеляційного господарського суду.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Яковлєв С.В.

Дата ухвалення рішення22.01.2008
Оприлюднено05.02.2008

Судовий реєстр по справі —17823-2007а

Постанова від 22.01.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні