Рішення
від 23.12.2010 по справі 30/178-10-4902
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" грудня 2010 р. Справа № 30/178-10-4902

За позовом: Комунальна установа «Одеський зоологіч ний парк загальнодержавного значення»

До відповідача: Фізична особа - підприємець ОСОБА_1

Про визнання дого вору припиненим та зобов' я зання звільнити земельну діл янку

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Снісар евський О.Б.- довіреність ві д 24.11.2010р.; Бобровник Д.О.- дові реність від 24.11.2010 р.

Від відповідача : не з' явився

СУТЬ СПОРУ: позивач, К омунальна установа «Одеськи й зоологічний парк загальнод ержавного значення»(далі - К У «Одеський зоопарк»), зверну вся до господарського суду О деської області із позовом д о фізичної особи - підприємц я ОСОБА_1 (далі - підприєме ць ОСОБА_1) про визнання д оговору оренди землі від 10.12.2008р ., укладеного між КУ «Одеський зоопарк»та підприємцем ОС ОБА_1 таким, дія якого була п рипинена 31.12.2009р. у зв' язку із с пливом строку, на який його бу ло укладено, та зобов' язанн я відповідача звільнити займ ану ним земельну ділянку заг альною площею 80 кв.м і поверну ти її КУ «Одеський зоопарк».

Представник позивача позо вну заяву підтримує, наполяг ає на її задоволенні.

Відповідач - підприємець ОСОБА_1 про місце та час суд ових засідань був повідомле ний належним чином, про що сві дчать клопотання відповіда ча про відкладення розгляду справи. Слід зауважити, що у зв ' язку із неявкою представни ка відповідача розгляд справ и відкладався двічі. Згідно с т.69 ГПК України спір має бути в ирішено господарським судом у строк не більше двох місяці в від дня одержання позовної заяви.

Відзиву на позовну заяву ві дповідач до суду не надав.

За таких обставин, справа ро зглядається за наявними в ні й матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача , суд встановив:

Згідно Положення про зооло гічний парк у м. Одесі, затверд женого відділом культури Оде ського міськвиконкому 08.01.1990р., О деський державний зоологічн ий парк створений у 1924 р. Відпо відно до п.2 Положення земельн у ділянку площею 6,5 га надано О деському зоопарку у безстрок ове користування у встановле ному порядку .

Відповідно до рішення вико нкому Одеської міської ради депутатів трудящих №342 від 18.03.1 947р. „О расширении территории Зоопарка за сет территории п арка культуры ы отдыха им.Иль ича” зобовязано Управління г оловного архітектора м. Одес и до 25.03.1947р. прирізати Одеськом у зоопарку за рахунок прилег лої до нього зеленої зони Пар ку „Ілліча” земельну ділянку площею 2 га. Відвід земельної ділянки в натурі проведено з гідно Акту від 19.11.1949р.

КУ „Одеський зоопарк”, згід но Положення що є додатком до рішення Одеської міської ра ди від 11.07.2003р. №1335-ХХІУ, є природоо хоронною культурно-освітньо ю та науково-дослідною устан овою, входить до складу приро дно-заповідного фонду Україн и, охороняється як національ не надбання, щодо якого встан овлюється особливий режим ох орони, відтворення й викорис тання. Засновник зоопарку - Од еська міська рада. Відповід но до п.2.1 Положення, одним із за вдань зоопарку є здійснення різноманітних форм культурн ого обслуговування, створенн я умов для відпочинку та дозв ілля населення при збереженн і сприятливих умов утримання тварин тощо. При цьому, КУ „Од еський зоопарк” є госпрозрах унковою установою.

10 грудня 2008р. між КУ «Одеський зоопарк» (Орендодавець) та пі дприємцем ОСОБА_1 (Орендар ) був укладений Договір оренд и землі, згідно якого Орендод авець надає, а Орендар прийма є в строкове платне користув ання земельну ділянку загаль ною площею 80 кв.м, яка знаходит ься на території КУ «Одеськи й зоопарк»за адресою: м.Одеса , вул.Новощепний ряд, 25, з метою розміщення літнього майданч ику. Строк дії Договору - 1 рік (з 01.01.2009р. до 31.12.2009р.).

Згідно п.6.2. Договору його дія припиняється у випадку закі нчення строку , на який він був укладений. На підставі зазна ченого пункту Договору та ст .763 Цивільного кодексу України позивач зазначає, що строк ді ї Договору оренди землі від 10. 12.2008р. закінчився 31.12.2009р.

Відповідно до п.3.2. Договору п о закінченню строку Договору Орендар має переважне право поновлення його на новий стр ок. У такому випадку Орендар м ає не пізніше ніж за 14 календа рних днів до закінчення стро ку дії Договору повідомити п исьмово Орендодавця про намі р продовжити його дію. Але, у в становлений Договором строк від Орендаря повідомлень пр о намір продовжити користув ання земельною ділянкою до О рендодавця не надходило.

За таких обставин, позивач п росить суд визнати Договір о ренди землі від 10.12.2008р., укладен ий між КУ «Одеський зоопарк» та підприємцем ОСОБА_1 та ким, дія якого була припинена 31.12.2009р. у зв' язку із спливом ст року, на який його було укладе но.

Крім того, позивач зазначає , що відповідно до умов п.5.4 Дого вору після припинення дії До говору Орендар повертає Орен додавцю земельну ділянку у с тані, не гіршому порівняно з т им, в якому він отримав його в оренду. Цей пункт Договору не суперечить ст.785 Цивільного к одексу України.

Позивач неодноразово звер тався до відповідача з пропо зицією у добровільному поряд ку повернути об' єкт оренди, але земельну ділянку відпов ідачем звільнено не було, у зв ' язку з чим позивач звернув ся до суду за захистом та прос ить суд зобов' язати підприє мця ОСОБА_1 звільнити займ ану ним земельну ділянку заг альною площею 80 кв.м і поверну ти її КУ «Одеський зоопарк».

Відповідач відзиву на позо вну заяву до суду не надав.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін по справі, суд доход ить до такого висновку:

Відповідно до ст. 15 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право на захист свого ц ивільного права в разі його п орушення, невизнання або осп орювання.

Згідно ст. 16 Цивільного коде ксу України кожна особа має п раво звернутися до суду за за хистом свого особистого нема йнового або майнового права та інтересу. Способами захис ту цивільних прав та інтерес ів можуть бути: визнання прав а; визнання правочину недійс ним; припинення дії, яка поруш ує право; відновлення станов ища, яке існувало до порушенн я; примусове виконання обов'я зку в натурі; зміна правовідн ошення; припинення правовідн ошення; відшкодування збиткі в та інші способи відшкодува ння майнової шкоди; відшкоду вання моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльност і органу державної влади, орг ану влади Автономної Республ іки Крим або органу місцевог о самоврядування, їхніх поса дових і службових осіб. Суд мо же захистити цивільне право або інтерес іншим способом, щ о встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України договором є домовленість сторін, спрям ована на встановлення , зміну або припинення цивільних пр ав та обов' язків.

Згідно ст.627 Цивільного коде ксу України, відповідно до ст .6 цього Кодексу сторони є віль ними в укладенні договору, ви борі контрагента та визначен ні умов договору з урахуванн ям вимог законодавства, звич аїв ділового обороту, вимог р озумності та справедливості .

Відповідно до ст.174 Господар ського кодексу України одніє ю з підстав виникнення госпо дарського зобов' язання є ук ладання господарського дого вору та іншої угоди, що передб ачені законом, а також угод, не передбачених законом, але та ких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, 10 грудня 2008р. між КУ «Оде ський зоопарк»(Орендодавець ) та підприємцем ОСОБА_1 (Ор ендар) був укладений Договір оренди землі, згідно якого О рендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне ко ристування земельну ділянку загальною площею 80 кв.м, яка зн аходиться на території КУ «О деський зоопарк»за адресою: м.Одеса, вул.Новощепний ряд, 25, з метою розміщення літнього м айданчику. Строк дії Договор у - 1 рік (з 01.01.2009р. до 31.12.2009р.).

Відповідно до ст.180 Господар ського кодексу України стро к договору є його істотною ум овою. За умовами п.6.2. Договору й ого дія припиняється у випад ку закінчення строку, на який він був укладений. За таких об ставин, у зв' язку із відсутн істю повідомлень Орендаря п ро намір продовжити користу вання земельною ділянкою у с трок не пізніше ніж за 14 кален дарних днів до закінчення ст року дії Договору, Договір ор енди землі від 10.12.2008р., укладени й між КУ «Одеський зоопарк » т а підприємцем ОСОБА_1 слі д вважати таким, дія якого бул а припинена 31.12.2009р. у зв' язку і з спливом строку, на який його було укладено.

Згідно п. п.5.4 Договору після припинення дії Договору Орен дар повертає Орендодавцю зем ельну ділянку у стані, не гірш ому порівняно з тим, в якому ві н отримав його в оренду. Відпо відно до ст.193 Господарського кодексу України та ст.526 Цивіл ьного кодексу України суб' є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати свої зобов' язання належним чино м відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Враховуючи викладене, суд в важає цілком обґрунтованою в имогу позивача щодо зобов'яз ання підприємця ОСОБА_1 з вільнити зайняту земельну д ілянку площею 80 м.кв., яка знахо диться на території КУ «Одес ький зоопарк» за адресою: м.Од еса, вул.Новощепний ряд, 25, та по вернути її КУ «Одеський зооп арк».

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и визначено, що доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд оцін ює докази за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на всебічному, повному і об 'єктивному розгляді в судово му процесі всіх обставин спр ави в їх сукупності, керуючис ь законом.

Судові витрати про сплаті державного мита та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу по класти на відповідача по спр аві, виходячи з положень ст.ст .44,49 ГПК України.

Керуючись ст. с т. 44,49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву К омунальної установи «Одеськ ий зоологічний парк загально державного значення»- задо вольнити.

2. Визнати Договір орен ди землі від 10.12.2008р., укладений м іж Комунальною установою «Од еський зоологічний парк зага льнодержавного значення» та фізичною особою - підприємц ем ОСОБА_1 таким, дія якого була припинена 31.12.2009р. у зв' яз ку із спливом строку, на який й ого було укладено.

3. Зобов' язати фізичн у особу - підприємця ОСОБА _1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1 ) звільнити зайняту земельну ділянку площею 80 м.кв., яка знах одиться на території Комунал ьної установи «Одеський зоол огічний парк загальнодержав ного значення »за адресою: м. О деса, вул.Новощепний ряд, 25, та п овернути її Комунальній уста нові «Одеський зоологічний парк загальнодержавного зна чення».

4. Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Комунальної уста нови «Одеський зоологічний п арк загальнодержавного знач ення»(м. Одеса, вул.Новощепний ряд, 25, код ЄДРПОУ 02219955, р\р 26005006705001 в Ф АКБ «Імексбанк», МФО 388584) витра ти по сплаті державного мита у розмірі 85 грн. та витрати на І ТЗ судового процесу у розмір і 236 грн.

Рішення набирає закон ної сили протягом після закі нчення строку подання апеля ційної скарги, якщо апеляцій ну скаргу не було подано. У раз і подання апеляційної скарги рішення. якщо його не скасов ано, набирає законної сили пі сля розгляду справи апеляцій ним господарським судом.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення підпис ане 28 грудня 2010р.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13304548
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/178-10-4902

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні