Рішення
від 17.12.2010 по справі 11/183-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.12.10 Справа № 11/183-10.

за позовом Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, м.

Ромни, Сумської області

до відповідача Відкрито го акціонерного товариств а «Роменський завод поліграф ічних

машин», м. Ромни, Сумської об ласті

про визнання права власнос ті

СУДДЯ ЗРАЖЕВСЬК ИЙ Ю.О.

Представники сторін:

Від позивача: О СОБА_3

Від відповідача: не з' явився

За участю секретаря судово го засідання Чижик С.Ю.

Суть спору: позивач просит ь суд визнати право власност і на нерухоме майно: будівлю котельної (літ. БТІ - Ш-5), площ ею 1873,3м2., розташованого за адре сою м. Ромни, вул. Залізнична, 143 .

Позивач в судовому засідан ні підтримав заявлені ним по зовні вимоги в повному обсяз і та просив суд їх задовольни ти.

Відповідачем до суду було п одано відзив на позовну заяв у, відповідно до якого він про ти позову не заперечує та про сить суд розглянути справи б ез його участі.

Явка представників сторін не визнавалася судом обов' язковою, а тому не з' явлення представника відповідача не перешкоджає розгляду справи .

Таким чином, згідно ст. 75 ГПК України справа розглядаєтьс я за наявними в ній матеріала ми.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по вноважних представників сто рін, дослідивши наявні доказ и, суд вважає, що вимоги позива ча підлягають задоволенню, в иходячи з наступного:

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1, зареєстрований В иконавчим комітетом Роменсь кої міської ради 23.05.2007 р., свідоц тво серія НОМЕР_2, ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1.

З матеріалів справи вбачає ться, що 06 вересня 2010 року між ВА Т «Роменський завод поліграф ічних машин» та фізичною осо бою-підприємцем ОСОБА_1 на підставі протоколу проведе ння аукціону від 06.09.2010р. №12/2 було укладено договір купівлі-пр одажу майна банкрута №4, за як им позивач набув у власність об' єкт нерухомого майна - будівлю котельної, розташов аного за адресою: м. Ромни, вул . Залізнична,143.

Нерухоме майно було переда но позивачу згідно акту прий мання-передачі від 08 вересня 2 010 р., підписаного сторонами на лежним чином.

Відповідно до квитанції № 35 601 від 28.10.2010 р., позивачем в повном у обсязі було здійснено опла ту за нерухоме майно згідно д оговору.

Судом встановлено, що згідн о технічного паспорту КП «Ро менське БТІ» площа об' єкту нерухомого майна - будівлі котельної (літ. БТІ-Ш5) станови ть 1873,3 м2.

Відповідно до пункту 1 части ни 2 статті 11 Цивільного кодек су України підставами виникн ення цивільних прав та обов' язків, зокрема, є договори та і нші правочини. Згідно із част иною 1 статті 328 право власност і набувається на підставах, щ о не заборонені законом, зокр ема із правочинів. Відповідн о до частини 2 вказаної статті право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е прямо не випливає із закону або незаконність набуття пр ава власності не встановлена судом.

При цьому, вимогами ч. 1 ст. 316 Ц К України визначено, що право м власності є право особи на р іч (майно), яке вона здійснює в ідповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інш их осіб. В свою чергу, відповід но до ст. 317 ЦК України, власнику належать право володіння, ко ристування на розпорядження своїм майном.

Вказані вище нежитлові при міщення належить до нерухоми х речей, що відповідає положе нням ч. 1 ст. 181 ЦК України, якою пе редбачено, що до нерухомих ре чей (нерухоме майно, нерухомі сть) належать земельні ділян ки, а також об' єкти, розташов ані на земельній ділянці, пер еміщення яких є неможливим б ез їх знецінення та зміни їх п ризначення.

Вимогами ч. 1 ст. 41 Конституці ї України передбачено, що кож ен має право володіти, корист уватися і розпоряджатися сво єю власністю, результатами с воєї інтелектуальної, творчо ї діяльності.

Здійснення права власност і регламентується приписами ст. 319 ЦК України, якою, в тому чи слі, передбачено наступне: вл асник володіє, користується, розпоряджається своїм майно м на власний розсуд; власник м ає право вчиняти щодо свого м айна будь-які дії, які не супер ечать закону; при здійсненні своїх прав та виконанні обов ' язків власник зобов' язан ий додержуватися моральних з асад суспільства; усім власн икам забезпечуються рівні ум ови здійснення своїх прав.

При цьому, ч. 5 та ч. 7 статті 319 ЦК України передбачено, що влас ник не може використовувати право власності на шкоду пра вам, свободам та гідності гро мадян, інтересам суспільства , погіршувати екологічну сит уацію та природні якості зем лі, а діяльність власника мож е бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов ' язано допустити до користу вання його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, в становлених законом.

Підстави набуття права вла сності визначені вимогами ст . 328 ЦК України, якою передбачен о, що право власності набуває ться на підставах, що не забор онені законом, зокрема із пра вочинів, а право власності вв ажається набутим правомірно , якщо інше прямо не випливає і з закону або незаконність на буття права власності не вст ановлена судом.

Відповідно до ст. 3, 4 Закону У країни «Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», речові права (право власності) на нер ухоме майно підлягають обов' язковій державній реєстраці ї.

Відповідно до розділу 5 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме май но та їх обмежень», до створен ня єдиної системи органів ре єстрації прав, а також до форм ування Державного реєстру пр ав у складі державного земел ьного кадастру реєстрація об ' єктів нерухомості проводи ться комунальними підприємс твами бюро технічної інвента ризації.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК Укра їни кожна особа має право зве рнутися до суду за захистом с вого особистого немайновог о або майнового права та інте ресу, а ч. 2 вказаної статті ЦК У країни одним із способів зах исту цивільних прав та інтер есів визначено визнання прав а.

Таким чином, права та інтере си позивача, пов' язані із за хистом права власності на об ' єкт нерухомого майна - буді влю котельної (літ. БТІ - Ш-5), п лощею 1873,3м2., розташованого за а дресою м. Ромни, вул. Залізничн а, 143 можуть бути захищені судо м шляхом визнання права влас ності позивача на вказане не рухоме майно.

Згідно ст. 182 ЦК України право власності та інші речові пра ва на нерухомі речі, обмеженн я цих прав, їх виникнення, пере хід і припинення підлягають державній реєстрації. Держав на реєстрація прав на нерухо ме майно здійснюється у відп овідності до вимог Тимчасово го положення про порядок дер жавної реєстрації прав власн ості на нерухоме майно, затве рдженого наказам Міністерст ва юстиції від 07 лютого 2002 року № 7/5, відповідно до якого така д ержавна реєстрація прав влас ності здійснюється на підста ві правовстановлювальних до кументів.

У відповідності до листа Мі ністерства юстиції України в ід 19.10.2007 року № 19-39-827, саме рішення с уду є правовстановлювальним документом у разі визнання п рава власності судом, та саме рішення суду подається для д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно, при цьому документи, що підтверд жують прийняття нерухомого м айна до експлуатації, не вима гаються.

Відповідно до ст. 22-24 Господа рського процесуального коде ксу України, сторони мають пр аво подавати докази, брати уч асть у дослідженні доказів, з аявляти клопотання, давати у сні та письмові пояснення го сподарському суду, а також ко ристуватися іншими процесуа льними правами.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести суду ті обставини, на як і вона посилається, як на підс таву своїх вимог і заперечен ь.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

В судовому засіданні, допус тимими доказами, які знаходя ться в матеріалах справи поз ивач довів, що його вимоги є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за фізичною о собою-підприємцем ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1) право вла сності на об' єкт нерухомого майна - будівлю котельної (л іт. БТІ - Ш-5), площею 1873,3м2., розта шованого за адресою м. Ромни, в ул. Залізнична, 143.

СУДДЯ (підпис ) Ю.О. ЗРАЖЕВСЬКИЙ

Суддя Зражевсь кий Юрій Олексійович

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13304648
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/183-10

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Рішення від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л. Я.

Судовий наказ від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Рішення від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні